Logo

Antistollingsmedicijnen blijven omstreden

  • 200
    Broadcasts
  • 516
    Followers
Now Playing:
Antistollingsmedicijnen blijven omstreden

NEXT AVAILABLE LIVE

Saturday, March 7

8:00 AM NPO Radio 1

All times in Eastern - Change Change | See all stations and times

PROGRAM INFORMATION

More information

Nieuwe antistollingsmedicijnen met de merknamen Pradaxa en Xarelto worden sinds twee jaar vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraars. Deze veel duurdere noac’s, de Nieuwe Orale Anti Coagulantia, kwamen versneld op de markt omdat ze grote voordelen zouden hebben ten opzichte van de traditionele bloedverdunners. Minder bijwerkingen, en een vaste dagelijkse dosis waardoor patiënten niet meer naar de trombosedienst hoeven om de stolling te laten controleren en daarmee de dosis van het medicijn te laten bepalen.
 
De Gezondheidsraad eiste bij de invoering van de vergoeding een onderzoek in Nederland naar de effectiviteit en de veiligheid van de nieuwe middelen. Om ze zo te kunnen vergelijken met de oude, spotgoedkope bloedverdunners.
Zijn de noac’s inderdaad veiliger ? Is er echt geen controle van de stolling meer nodig ? En hoe staat het met de studie waar de Gezondheidsraad om vroeg?
 
Eerder, in december 2012 besteedde Argos aandacht aan de toen net ingevoerde Noac’s. Nu, ruim twee jaar later, kijken we of de waarschuwingen die medici toen uitten, bewaarheid zijn geworden.
 
Argos over sterfgevallen, misleiding en het uitblijven van een beloofd onderzoek.
Loading

Cancel
Done 100

Are you sure that you want to delete this?

Cancel Delete