Natur-logo

Natur

Podcasts

Udsendelser om natur på Den2Radio kan handle om den vilde natur eller den natur, der breder sig med menneskelig aktivitet. Det er også udsendelser om dyr, planter, geologi, DNA og alt det andet, der falder ind under naturvidenskab.

Location:

Copenhagen, New Zealand

Genres:

Podcasts

Description:

Udsendelser om natur på Den2Radio kan handle om den vilde natur eller den natur, der breder sig med menneskelig aktivitet. Det er også udsendelser om dyr, planter, geologi, DNA og alt det andet, der falder ind under naturvidenskab.

Language:

English


Episodes

Museer skaber viden: Gamle fugle giver ny viden

5/22/2020
På Statens Naturhistoriske Museum ligger en stor samling af fugle. Tidligere kunne man kun se på lighedstræk mellem fuglene for at finde ud af, hvordan de var beslægtede, men med DNA-undersøgelser kan man i dag hente ny viden. En viden der kan bruges til at finde ud af, hvordan fuglene har udviklet sig gennem millioner af år.

Duration:00:33:44

Museer skaber viden: Den grønlandske slædehund

5/15/2020
Bestanden af den grønlandske slædehund er på 20 år halveret fra 30.000 til 15.000 dyr. En så stor nedgang bekymrer mange i Grønland, hvor slædehunden er en vigtig del af identiteten. For at skabe en større viden, er der igangsat et forsknings- og formidlingsprojekt, der skal skabe en større viden om hunden og slædehundekulturen, og hvordan man kan sikre slædehunden i fremtiden.

Duration:00:29:32

Grænselandshistorier 5

5/1/2020
Immervad Bro og Hærulfstenen er markante steder i grænselandet mellem Danmark og Tyskland. Jørgen Johansen og tidligere formand for Grænseforeningen og nu afdøde, Finn Slumstrup besøger stederne i den 5. udsendelse med Grænselandshistorier.

Duration:00:29:51

Science Stories: ICARUS - Dyr bliver fulgt fra rummet

9/20/2019
ICARUS er et projekt, der skal gøre os klogere på dyrs bevægelse ved at følge dem fra rummet. Det er et internationalt projekt, hvor forskere fra Danmark også deltager. At man prøver at følge dyrs bevægelser, kender vi fra undersøgelser af trækfugle, hvor man i over 100 år har ringmærket fugle. Med ICARUS har man en vision om, hvordan man kan få nye data om dyrenes bevægelse, liv og død - og...

Duration:00:29:04

Øbiogeografi

3/9/2018
Øbiogeografi er et moderne begreb, men det at beskæftige sig med arters udbredelse på øer kan vi følge langt tilbage i videnskabshistorien, hvor det har ført til nogle af de vigtigste teorier inden for biologien.

Duration:00:40:30

Fytoplankton 3: Klimaændringer

3/2/2018
Fytoplankton har en vigtig plads i havets økologi, men man kan trække nogle endnu større linjer, for professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson fortæller om, hvordan fytoplankton kan være en nøgle til forståelsen af, hvordan klimaet har vekslet mellem kolde og varme tider.

Duration:00:32:47

Fytoplankton 2: Økologi

2/23/2018
Fytoplankton, de mikroskopiske planter, har stor betydning i havet både som føde og som iltproducenter, og dermed som grundlaget for livet. Hvordan samspillet er med omgivelserne, fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om.

Duration:00:20:28

Fytoplankton 1

2/16/2018
Fytoplankton er ganske små organismer, der på trods af deres størrelse, har de en afgørende betydning for livet i havet. I tre udsendelser fortæller professor i biologisk oceanografi Katherine Richardson om fytoplankton som organisme, deres plads i økologien og i den sidste udsendelse bliver der trukket linjer op til klimaændringer.

Duration:00:29:19

”Det store svigt – Beretningen om 100 års naturfredning i Danmark”

2/7/2018
” Det store svigt - Beretningen om 100 års naturfredning i Danmark” stiller Kjeld Hansen skarpt på Naturfredningslovens hundredårige historie, på fejlvurderinger, forsømmelser og svigt. Den2radios Anette Bruun Johansen har besøgt ham sammen med professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Lene Koch.

Duration:00:46:20

De økologiske køers dag

2/2/2018
Søndag d. 23 april var øko-dag, som navnet antyder er det den dag de økologiske malkekøer kommer ud på græs. Næsten en kvart million danskere opsøger de 65 gårde, der deltager i øko-dagen. Dermed er det den største landbrugsbegivenhed vi har og et stort antal frivillige hjælper til med at afvikle arrangement. Den2radio besøgte Svanholm Gods for at give en hånd med.

Duration:00:24:41

Høstmarked 2017

2/2/2018
Høstmarked er overskriften på et indslag som tager lytteren med til høstmarked på Grantoftegaard ved Ballerup. Gården ligger ved den lille museumslandsby Pederstrups gadekær, og alle sejl var sat til for at genskabe følelsen af at være en del af fordums sommertid. Vi skal møde afgående direktør for Grantoftegaard Marianne Stenkjær, Praktisk Økologis kasserer Finn Paaske og hyrdehundopdrætteren...

Duration:00:21:41

Ik-folket - eller verdens mest modbydelige folk 2

3/24/2017
I Danmark har vi titlen af, at være verdens "næst" lykkeligste folk. Det tænkte antropolog og professor ved Århus Univesitet, Rane Willerslev nu ikke nærmere over, da han første gang, og ved et tilfælde, mødte Ik-folket i bjergene i Uganda. Til gengæld vidste han, at han stod overfor en stamme, der havde det tvivlsomt prædikat, at blive kaldt verdens mest modbydelige folk. Nu besøger han dem flere gange årligt...

Duration:00:27:04

Zoologisk Have og den danske natur

7/29/2016
Strandtudser og klokkefrøer er en sand passion for dyrepasser Lene Vestergren fra Københavns Zoo. Hun fortæller om pasning, yngel og udsætning af de truede arter og bliver selv helt rørt, når Københavns Zoo kan levere nyt liv til andre zoologiske haver af dyr der var ved at uddø.

Duration:00:42:00

Naturvandring langs Vestvolden

7/1/2016
Vestvolden er et 13-14 km langt voldanlæg, der strækker sig fra Køge Bugt til Utterslev Mose. Det gamle forsvarsanlæg, der er en del af Københavns befæstning, blev bygget mellem 1888 til 1892, og er fredet på grund af den kulturhistoriske værdi. Men Vestvolden er ikke kun interessant ud fra en kulturhistorisk synsvinkel, da det er et naturområde af stor betydning. I udsendelsen er Henrik Morell på vandretur på Vestvolden...

Duration:01:10:30

Havmiljø 4: Klimaændringer

6/5/2015
Klimaændringer Klimaændringerne betyder både højere temperatur og kraftigere regn. Disse faktorer kan virke sammen og ændre havmiljøet. Lektor Morten Foldager Pedersen fortæller om, de biologiske mekanismer, der er af betydning for, hvordan klimaændringerne påvirker livet i havet. Han fortæller bl.a. om betydningen af invasive tangarter som sagassotang, der på grund af klimaændringerne har mulighed for at sprede sig og...

Duration:00:21:06

Forskning og videnskab: Havmiljø 3

5/29/2015
Plastikforurening Plastikforurening i havene er et stigende miljø, og det er derfor vigtigt, at forstå hvilken indvirkning det har på miljøet. Det kan være i form af de plastikstykker, man fx kan finde i maveindholdet på havlevende pattedyr, men det kan også være bittesmå plastikpartikler, som sandorm på bunden kan indtage. Lektor i miljøbiologi Annemette Palmqvist fortæller i udsendelsen om, hvordan plastik kan have...

Duration:00:37:42

Havmiljø 2: Miljøfremmede stoffer

5/22/2015
Hvad sker der med de miljøfremmede stoffer, der bliver ledt ud i havet? De mest skadelige for mennesker og dyr ophobes i havbunden. Kemikalielovgivningen er i høj grad gået ud fra, at hvis stofferne bliver bundet til mudderet på bunden, så ligger det sikkert der. Forskning fra Roskilde Universitet har vakt international opmærksomhed ved at vise, at der er bundlevende dyr, der kan optage forureningen fra bundlaget, og at der er stor forskel...

Duration:00:32:51

Ik-folket - eller verdens mest modbydelige folk 2

8/15/2014
I Danmark har vi titlen af, at være verdens lykkeligste folk. Det tænkte antropolog og professor ved Århus Univesitet, Rane Willerslev nu ikke nærmere over, da han første gang, og ved et tilfælde, mødte Ik-folket i bjergene i Uganda. Til gengæld vidste han, at han stod overfor en stamme, der havde det tvivlsomt prædikat, at blive kaldt verdens mest modbydelige folk. Nu besøger han dem flere gange årligt og...

Duration:00:26:54