DET SIDSTE MALTID-logo

DET SIDSTE MALTID

Arts & Culture Podcasts

'Hvad skal der stå i din nekrolog?' Det noget morbide spørgsmål stiller vært Lærke Kløvedal, når hun hver uge inviterer en ny gæst med til bords. Sammen skriver de nekrologen og taler om det liv, som gæsten har levet. I ’Det sidste måltid’ er det gæsten, der vælger menuen. Det kan være retter, der rummer et særligt minde, smagen af barndom eller fantasien om det sidste måltid. Imens de bliver serveret af programmets faste kok Jonas, taler gæsten sig frem til, hvad der skal være det eftermæle, som ingen af os undslipper. 'Det sidste måltid' vandt prisen som årets radioprogram ved Prix Audio 2023.

Location:

United States

Description:

'Hvad skal der stå i din nekrolog?' Det noget morbide spørgsmål stiller vært Lærke Kløvedal, når hun hver uge inviterer en ny gæst med til bords. Sammen skriver de nekrologen og taler om det liv, som gæsten har levet. I ’Det sidste måltid’ er det gæsten, der vælger menuen. Det kan være retter, der rummer et særligt minde, smagen af barndom eller fantasien om det sidste måltid. Imens de bliver serveret af programmets faste kok Jonas, taler gæsten sig frem til, hvad der skal være det eftermæle, som ingen af os undslipper. 'Det sidste måltid' vandt prisen som årets radioprogram ved Prix Audio 2023.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Christopher

6/28/2024
Siden han udgav sit debutalbum i 2012, har Christophers karriere nærmest kun budt på succes, efter succes. Han har arbejdet sammen med store internationale kunstnere, og har en af de mest dedikerede fanbaser i den danske musikbranche. Internationalt er han især kendt for sin hovedrolle i filmen ’A Beautiful Life’, som er blandt de mest sete danske film på Netflix i hele verden. Til sit sidste måltid, ser han tilbage på sit liv, hvor han har skulle finde balancen mellem at være international superstjerne, og tilstedeværende familiefar. Den sidste gæst i Det sidste måltid er Christopher. Fra hele holdet bag ’Det sidste måltid’ skal der lyde en dybfølt tak, til alle jer som har lyttet med i årenes løb.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:38

Ask host to enable sharing for playback control

Morten Hee Andersen

6/21/2024
Skuespiller Morten Hee Andersen fik sit gennembrud i DR-serien ’Herrens Veje’. Siden har karrieren budt på bærende roller i tv-serierne ’Sygeplejeskeskolen’ og ’Carmen Curlers’. Han har medvirket i en række storfilm og været en fast del af ensemblet på Det Kongelige Teater. I ’Det sidste måltid’ fortæller han at til trods for den flotte karrierer, har tvivlen altid været en følgesvend og at der med medvind også følger en nervøsitet over, om han kommer til at ødelægge det hele. Mens Morten Hee Andersen spiser sit sidste måltid, der består af melonsalat med Iberico skinke, pasta i et gigantisk ostehjul og gammeldags vaffelis, fortæller han om sit forhold til tro. Når han skal se tilbage på sit levede liv, vil han gerne se tilbage på de tidspunkter, hvor livet var magisk. Det var det blandt andet, da han stod på skateboard på parkeringspladsen ved Føtex i Nyborg, på en sommerdag på vej efter is med familien, og da hans spansklærer fra Nyborg Gymnasium tog ham med på skinkemuseet i Madrid. Nekrologen i programmet er skrevet på baggrund af artikler fra Skive Folkeblad, Elle, Avisen.dk, Soundvenue, Ugeavisen.dk, DR.DK, Politiken, Se & Hør, Kristeligt Dagblad og Berlingske. Vært: Lærke Kløvedal. Kok: Luna Hjerming. Klipper og producer: Asbjørn Kjærgaard Pedersen. Tilrettelægger: Anna-Paludan Müller. Redaktør: Michelle Mølgaard Andersen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:25

Ask host to enable sharing for playback control

Lone Hørslev

6/14/2024
Fransk æblekage, islagkage og jordbær med koldskål. Lone Hørslev er kendt som forfatter, digter, sangskriver og sanger - og er den første, der har bestilt tre desserter i Det Sidste Måltid. Hun er aktuel med bogudgivelsen ’Svømmende, rygende, grædende,’ hvor det er begæret efter alkohol, der er i centrum hos romanens hovedperson, Anna. Forfatteren beretter ærligt om, hvordan afhængighed af alkohol også har fyldt i hendes eget liv, og hvorfor hun er begyndt at tænke mere over, hvad hun putter i sin mund, efter hun selv er stoppet med at drikke. Det nye liv uden alkohol har haft den pris for Lone Hørslev. Det er slut med at tage ud med musikere og læse sine digte op, da det er forbundet med at dulme nervøsiteten inden hun gik på scenen og belønningen bagefter. Det er nyt for hende at søge det søde – som hun forbinder med barndommens og livets banale glæder. I nekrologen er der citeret fra: Forfatterweb, Information, Politiken, Jyllands-Posten, Kristeligt Dagblad, Alt for Damerne, Nordvest, Hus Forbi, Ud&Se og Fyens Stiftstidende. Vært: Lærke Kløvedal. Kok: Jonas Frank. Klipper og producer: Asbjørn Kjærgaard Pedersen. Tilrettelægger: Anna-Paludan Müller. Redaktør: Michelle Mølgaard AndersenSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:04

Ask host to enable sharing for playback control

Pernille Højmark

6/7/2024
”Kunsten at være dybsindig på en underholdende måde, og underholdende på en dybsindig måde er ikke mange beskåret”, sådan beskrev Politiken sangerinde og skuespiller Pernille Højmark i deres 50-års fødselsdagsportræt, og den overskrift vil hun gerne huskes for, den dag hun skal herfra. I ’Det sidste måltid’ fortæller hun om en hård opvækst med en alkoholiseret far, der begik selvmord, da hun var bare 13-år gammel og om at miste sin mor til kræft som 21-årig. Det var også en opvækst, hvor hun oplevede et maskefald i forhold til autoriteter og tidligt lærte at stå på egne ben. For de voksne, der skulle have styr på tingene og passe på hende, var enten ikke til stede eller havde travlt med sig selv. Det gjorde Pernille Højmark til en hård banan. Under sit sidste måltid fortæller Pernille Højmark også om, hvorfor oplevelsen med at blive forrådt i TV2-programmet ’Forræder’ ramte ned i et grundsår og om alt det, der skete i kulissen oven på episoden. I Nekrologen er der citeret fra TV2, Ekstra Bladet, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Hendes Verden, Avisen.dk, Alt for Damerne, Billed-Bladet, B.T, Dagbladet Holstebro og Søndag. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:41

Ask host to enable sharing for playback control

Lars Ranthe

5/31/2024
Han er en af Danmarks mest anerkendte og mest anvendte skuespillere og har været med over 80 film- og tv-produktioner, men er måske bedst kendt for rollerne i Badehotellet, Sommer, og Druk. I 'Det sidste måltid' taler Lars Ranthe om taknemmelighed, om glæden ved at være til og glæden ved at være dansker – ligesom menuen er præget af stor, dansk sommer. Lars Ranthe er ugens gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler særligt fra Ud & Se 2024 og Berlingske 2013. Derudover er der anvendt artikler fra Her & Nu 2023, Avisen.dk 2023, Woman 2023, Midtjyllands Avis 2020, Alt for damerne 2023, Kristeligt Dagblad 2019, Midtjyllands Avis 2023, Århus Stiftstidende 2018, B.T. 2024, TV2 2018, GAFFA 2022, Newsner 2023, Soundvenue 2018, Berlingske 2019, Politiken 2012 & Politiken 2019 og Fyens Stiftstidende 2022. Vært: Lærke Kløvedal. Kok: Luna Hjerming. Klipper og producer: Asbjørn Kjærgaard Pedersen. Tilrettelægger: Anna-Paludan Müller. Redaktør: Michelle Mølgaard Andersen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:27

Ask host to enable sharing for playback control

Martin Johannes Larsen

5/24/2024
Der er fuld plade på gluten i menuen, Martin Johannes Larsen har valgt som sin sidste. Med blandt andet fransk hotdog til forret og Hawaii-pizza, står måltidet i kontrast til det, han spiser til hverdag, hvor han går op i at holde sig sund. Under sit sidste måltid taler Martin med Lærke om at gøre lynkarrierer, frygten for at være kedelig og om at mangle et sprog for, at snakke om traumatiske oplevelser. Martin Johannes Larsen startede sin karriere på DR3’s og P3’s satireredaktion. Han slog for alvor igennem med duoen ’Lidt til Lægterne’, der under EM 2021 fik danskerne til at skråle med på sange ”Du ik’ som de andre Pierre”. Samme år blev han nomineret som årets komiker. I dag er Martin Johannes Larsen både podcastvært og tv-vært på ’Vild med dans’. For Martin Johannes Larsen er det vigtigt ikke at blive sat i bås for en ting. Nekrologen i programmet er skrevet på baggrund af artikler fra Fyens Stiftstidende, Fyens Amts Avis, Kristelig Dagblad, Soundvenue, TV2, Politiken, Euroman, Alt.dk, Jyllands-Posten, BT og Ekstra Bladet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:35

Ask host to enable sharing for playback control

Søs Fenger

5/17/2024
Hun er en af de mest ikoniske sangerinder i dansk musikhistorie. Søs Fengers musikalske karriere er på alle måder imponerende. Hendes kærlige fortolkning af musikken, kan nærmest kvalificere hende, som en form for kærlighedsapostel. Til sit sidste måltid, ser hun tilbage på en tilværelse, hvor hun også har skullet finde roen og troen på at være tilstrækkelig, både som forælder, men også som menneske. Søs Fenger er ugens gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:57:03

Ask host to enable sharing for playback control

Jeanette Varberg

5/10/2024
Hun er museumsinspektør, arkæolog, forfatter og en af Danmarks dygtigste formidlere. Jeanette Varberg er på alle måder inspirerende, både i sit arbejde, men også i måden hun går til livet i det hele taget. Hele hendes livssyn og tilværelse, blev dog vendt på hovedet da hun sidste år fik konstateret kræft. Siden har hun brugt kræftforløbet, som inspiration til at skrive bogen ’Onkos’, hvor hun dykker ned i kræftens morbide historie. Jeanette Varberg er ugens gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Forfatterweb, DR.dk, Weekendavisen, Zetland, Berlingske, Jyllands-posten, Kristeligt Dagblad, Ud & Se, Femina, Politiken, Fyens.dk. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:12

Ask host to enable sharing for playback control

Søren Huss

5/3/2024
Han blev kendt som forsanger i rockbandet Saybia, og har siden cementeret sig som en af de dygtigste sangere og sangskrivere i Danmark. Søren Huss var i fuld gang med sin karriere, da en tragisk ulykke, sendte ham ud i en eksistentiel krise. Til sit sidste måltid ser han tilbage på sit liv, om at genfinde sin plads som musiker, om at finde nærhed og trøst i sit kunstneriske virke, og om at genfinde glæden og lysten til tilværelsen. Søren Huss er ugens gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Ekstrabladet, Berlingske, Euroman, Politiken, BT, DR.dk, Gaffa, Information, Magasinet Fine.spind, Femina, POV.International. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:57:01

Ask host to enable sharing for playback control

Michael Noer

4/26/2024
Han står bag kæmpe succeser som filmen ’R’ og serien ’Huset’ og senest filmen ’Birthday Girl’. Filminstruktør Michael Noer er en af de mest anerkendte danske filminstruktører i både Danmark, men også i udlandet. Til sit sidste måltid ser han tilbage på, hvad det er for en opvækst der har skabt grobunden for hans virke, og om at affinde sig med en opvækst uden en far, som aktivt havde fravalgt ham og hans mor. Filminstruktør Michael Noer er ugens gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Danskefilm.dk, DFI, BT, Politiken, Information, Billed-bladet, Herning Folkeblad, Berlingske, Ekko, Soundvenue, Cinemadsen.dk, Euroman, Avisen Danmark, Kristeligt Dagblad, POV.International. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:56:30

Ask host to enable sharing for playback control

Olga Ravn

4/19/2024
Siden hun debuterede med digtsamlingen ’Jeg æder mig selv som lyng’ i 2012, har Olga Ravn været et veletableret navn på den danske litteraturscene. Sidenhen har hun også høstet stor international anerkendelse for sit arbejde, blandt andet med romanen ’De ansatte’ som blev indstillet til både Booker Prize som National Book Award. Til sit sidste måltid ser hun tilbage på et liv, hvor det at skrive har skabt et rum, som har gjort at hun kunne finde en plads i en kaotisk verden, hun ellers kæmpede med at forstå og interagere med. Olga Ravn er ugens gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Forfatterweb, Litteratursiden, Politiken, Ud & Se, Kristeligt Dagblad, Eurowoman, Information, Børsen, Dagbladet Køge. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:56

Ask host to enable sharing for playback control

Pil

4/12/2024
De fleste har hørt hendes kæmpehit ”Dronning af Månen”, og siden hun vandt Karrierekanonen, er hendes musik blevet noget af det mest spillede i Danmark. Pil Kalinka Nygaard Jeppesen, eller bare ’Pil’, som også er hendes kunstnernavn, har med sin fængende musik lynhurtigt opnået kæmpe udbredelse i danskernes ørekanaler. Til sit sidste måltid ser hun tilbage på sin udvikling fra at have haft svært ved at tage sin plads og frygte at skille sig ud, til pludselig at stå på en scene og turde hvile helt i sig selv. Pil er ugens gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Femina, P3, Gaffa, Soundvenue, HQ Music, Sjællandske Nyheder, Frederiksborg Amts Avis, DR.dk, Jyllandsposten, 24syv. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:30

Ask host to enable sharing for playback control

Maria Rørbye Rønn

4/5/2024
Hun står i spidsen for hele Danmarks Radio og har gjort det i over 13 år. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn har gennem sin tid som øverste chef for DR måttet kæmpe med både fordomme og skepsis om, hvorvidt hun var den rette til rollen. Til sit sidste måltid ser hun tilbage på en efterhånden lang karriere som direktør for Danmarks Radio - på de hårde tider og svære samtaler, men også på de ting, der gør, at hun stadig brænder for sit arbejde efter så mange år. Generaldirektør Maria Rørbye Rønn er ugens gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra DR.dk, Mediawatch, Den store danske, Lederstof.dk, Politiken, Femina, Kristeligt Dagblad, Ekstrabladet, Information, Politiken, Journalisten, Berlingske, Ud & Se, Weekendavisen, Dagbladet Ringkøbing-Skjern. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:50

Ask host to enable sharing for playback control

Ruben Søltoft

3/29/2024
Han er et af Danmarks sjoveste mennesker. Komiker Ruben Søltoft har et langt cv bestående af alt lige fra skuespil til dubbing af tegnefilm. Alt på cv’et har dog det til fælles, at det er rigtig, rigtig sjovt. Knapt så sjovt var det dog, da han blev ramt af stress – noget, som har givet ham et anderledes syn på komik, og lært ham, at emner der både er seriøse og personlige også har sin egen værdi i komikken. Til sit sidste måltid ser han tilbage på, hvad der skabte lysten til at lave standup og komik for enhver pris - selv når det betød, at han ikke havde tag over hovedet. Ruben Søltoft er ugens gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra DR.dk, Mediawatch, Den store danske, lederstof.dk, Politiken, Femina, Ekstrabladet, Kristeligt Dagblad, Information, Journalisten, Berlingske, Ud & Se, Weekendavisen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:54:29

Ask host to enable sharing for playback control

Svend Brinkmann

3/22/2024
Han er en af de mest markante stemmer i debatten om tidens tendenser, og hvordan vi som individer kan gå både med og imod dem. Selvom Svend Brinkmann er vant til at holde foredrag for flere tusinde mennesker, ser han stadig sig selv som genert og er meget opmærksom på ikke at blive opfattet som selvoptaget eller arrogant. Under sit sidste måltid reflekterer han over, hvorfor han sjældent stiller sig op i medierne, medmindre det handler om hans forskning, og hvorfor livet som familiefar og forsker er vigtigere end tilværelsen som kendt mediepersonlighed Svend Brinkmann er ugens gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Vores Børn, Alt for damerne, Ud & Se, Politiken, Euroman, Kristeligt Dagblad, Amtsavisen.dk, AU.dk, Information, Altinget, Weekendavisen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:52

Ask host to enable sharing for playback control

Tine Gøtzsche

3/15/2024
Hun har været vært på TV Avisen i et lille årti og har derudover bestredet en lang række værtsroller på blandt andet DR2 Udland, Profilen, Temalørdag og P1 Debat. Tine Gøtzsche var i mange år billedet på noget trygt og troværdigt, hver gang hun tonede frem på TV-skærmen. Det sluttede dog i 2018, hvor hun valgte at bryde med DR efter mere end 20 år og søge efter en anden måde at gå til sit arbejde og tilværelsen på. Senest i sin medvirken i TV2’s program Forræder viste hun en anden side, end den de fleste danskere hidtil havde kendt hende for. Med sætninger som ’Jeg strikker om dagen og myrder om natten’, der hurtigt gav hende noget nær kultstatus. Til sit sidste måltid reflekterer hun over, hvordan hun er gået fra altid at søge og have brug for kontrol over tilværelsen til i større grad at slippe tøjlerne og give sig selv friheden til at sige, at det hele nok skal gå. Tine Gøtzsche er ugens gæst i Det Sidste Måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra BT, Alt for damerne, Avisen.dk, Skive Folkeblad, Femina, BT, DR.dk, EB, Billed-Bladet, Herning Folkeblad, Hendes Verden, Politiken, Ugeavisen Det grønne område. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:25

Ask host to enable sharing for playback control

Genudgivelse: Søren Pape Poulsen

3/4/2024
Søren Pape Poulsen er gået bort. I april 2020 gæstede formanden for Det Konservative Folkeparti ’Det sidste Måltid’ på Radio4. I programmet fortalte han om sit liv, sine værdier og hvordan han gerne vil huskes, når han en dag skal herfra. Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:55:04

Ask host to enable sharing for playback control

Mia Lyhne

12/27/2023
Hun blev for alvor et kendt ansigt, da hun tonede frem på danskernes TV-skærme i komedieserien Klovn – en serie, der især er kendt for sine grænsesøgende karakterer og ditto scener. Til sit sidste måltid reflekterer skuespiller Mia Lyhne over, hvordan og hvornår man kan sætte grænser for sig selv og især, hvornår der skulle have været sat en grænse mellem hende som skuespiller og som person. Det er en selvudviklingsrejse, som især er blevet kickstartet af bogen ’Forstå din frygt, få mere ud af livet’ af Anja Vintov. Skuespiller Mia Lyhne er årets sidste gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Politiken, Ud & Se, Alt for Damerne, ALT, Jyllands-Posten, Sjællandske Næstved, JydskeVestkysten og Kristeligt Dagblad. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:57:06

Ask host to enable sharing for playback control

Maj My Midtgaard Humaidan

12/20/2023
Hun står bag bogen “Ærø Manifestet”, som ved sin udgivelse i den grad delte vandende og skabte debat, om arbejdsliv og indretningen af vores samfund. I bogen skildrer hun sit valg om at opsige sit job, og flytte hele sin familie til Ærø, og begynde en tilværelse med hjemmeskoling og forsøge at indrette sit liv anderledes. Til sit sidste måltid ser hun tilbage på et liv som normbryder, og hvordan at tanken om at flytte tilbage til byen stadig trækker. Maj My Midtgaard Humaidan er ugens gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Altinget, Zetland, Vores Børn, Ud & Se, Information, Politiken, Kristeligt Dagblad, Weekendavisen og Berlingske. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:58:32

Ask host to enable sharing for playback control

Oh Land

12/13/2023
Hele sit liv har Nanna Øland Fabricius søgt mod scenen. De fleste kender hende for hendes musik under kunstnernavnet Oh Land, men udover musikken strækker hendes cv sig milevidt inden for alt der har med scenekunst og kreativitet at gøre. Til sit sidste måltid ser hun tilbage på en karriere, hvor hun har skulle lære at finde en balance mellem ekstrem disciplin og kreativitet, og at holde fast i sig selv undervejs. Sangerinde, sangskriver, kunstner, balletdanser og legebarn Nanna Øland Fabricius er gæst i 'Det sidste måltid' på Radio4. Nekrologen er skrevet på baggrund af artikler fra Femina, Politiken, Kristeligt Dagblad, Berlingske, GAFFA og Alt for Damerne. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:01:00:58