De Oostpodcast-logo

De Oostpodcast

Arts & Culture Podcasts

Van en voor wijkgemeente de Oostpoort in Gouda. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. We zoeken de onderlinge verbinding maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.

Location:

Netherlands

Description:

Van en voor wijkgemeente de Oostpoort in Gouda. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. We zoeken de onderlinge verbinding maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.

Language:

Dutch


Episodes

#1: Over gebed met Josien en Caroline (S04)

9/17/2023
Gebed heeft een plek binnen onze kerkdienst en misschien wel in ons persoonlijk leven. In deze aflevering gaan we in gesprek met Josien en Caroline, beiden betrokken bij het gebedswerk in de Oostpoort. We praten over wat bidden is, het belang van in relatie met God leven, de struggles waarom het niet altijd vanzelfsprekend is en hoe gebed vorm krijgt binnen onze gemeente.

Duration:00:52:30

#13: Zomereditie 2 met Maarten Blom over Albanië, Miriam en de ICF (S03)

8/6/2023
Maarten Blom is pastor van ICF-Gouda en geen onbekende voor de Oostpoort. Een gesprek over zijn roeping en tijd als zendeling in Albanië, het overlijden en gemis van dochter Miriam en zijn rol als pastor bij ICF-Gouda. Kortom, een verdiepend gesprek met aankomend ‘huis vol’ realityster!

Duration:01:18:49

#12: Zomereditie 1 met Kees over muziek in zijn leven (S03)

7/9/2023
Kees is wijkpredikant van de Pauluskerk en ook een goede bekende in de Oostpoort. We praten uiteraard over muziek, zijn grote passie. Aan de hand van zes muziekfragmenten spreken we openhartig over zijn geloof, twijfels, de dood en zijn vertrouwen in God.

Duration:01:30:01

#11: Beth Moore en Groei-jaar voor kerken met Sjenet, Eline en Jan (S03)

7/5/2023
Afgelopen jaar waren er in onze gemeente naast de bestaande kringen en bijbelstudiegroepen twee nieuwe initiatieven. Een kring voor vrouwen met bijbelstudies van Beth Moore en een groei-jaar voor kerken aangeboden door Royal Mission. Bij beide initiatieven sloten een aantal gemeenteleden aan. We praten met Sjenet, Eline en Jan die hebben meegedaan over de initiatieven, hoe het was om mee te doen en wat deelname hen heeft gebracht.

Duration:01:03:36

#10: Leven met een visuele beperking met Jaap en Heleen (S03)

6/4/2023
In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking. Wat betekent een visuele beperking voor je leven? Waar loop je tegenaan? Wat betekent het voor je geloof, huwelijk, werk en je plek in de kerk? En andersom. Hoe is het om te leven met iemand die visueel beperkt is? We praten hierover met Jaap en Heleen.

Duration:00:57:58

#9: Schepping, duurzaamheid en ons gedrag met Gert (S03)

5/14/2023
Ons handelen en onze houding ten opzichte van de schepping heeft veel invloed op milieu en klimaat. Hoe zorgen we eigenlijk voor de wereld om ons heen als het gaat om gerechtigheid en duurzaamheid en wat betekent dit voor onze keuzes en gedrag. We gaan hierover in gesprek met Gert, hij is al meer dan 30 jaar actief betrokken bij kerk en milieu. Linkje: https://www.duurzamebucketlist.nl

Duration:01:06:19

#8: Stichting Present met Mirjam en Wim (S03)

3/19/2023
Present wil de beweging van omzien naar elkaar in Gouda versterken. We praten hierover met relatiebeheerder bij Present Mirjam en één van de vaste vrijwilligers Wim.

Duration:00:49:15

#7: Voor en na de Discipelschaps Training School met Dyon (S03)

2/26/2023
We praten over de geloofsreis van Dyon via Haastrecht, de Oostpoort, Duitsland, Libanon en Amsterdam. We horen hoe zij vorm geeft aan haar uitspraak "Ik hou van Jezus en van mensen".

Duration:01:00:54

#6: Risico, onzekerheid en bijbelse principes met Wilhelm (S03)

2/5/2023
Hoe gaan we om met risico's en onzekerheid in ons leven? Welke lijnen zien we in de Bijbel over dit thema? Vanuit zijn werk en ervaring neemt Wilhelm ons mee in de wereld van inschatten, analyse en interventies.

Duration:00:49:19

#5: Rijkdom als maatschappelijk probleem met Dick Timmer en Gerben (S03)

1/8/2023
Een gesprek met politiek filosoof Dick Timmer en Gerben over het thema rijkdom en de roep om een rijkdomsgrens. Kan een mens te rijk zijn? Hoe kijken we naar ons bezit in het licht van de grote ongelijkheid dichtbij en ver weg? Waarom is hierover nadenken belangrijk, wat zegt de Bijbel erover en wat betekent dit voor ons eigen leven? Een gesprek als startschot voor bewustwording over dit ingewikkeld thema en de radicale benadering van het limitarisme. Je kan het artikel van de Volkskrant over Dick's onderzoek hier vinden: https://www.volkskrant.nl/economie/sommige-nederlanders-zijn-te-rijk-stellen-limitaristen-is-het-tijd-voor-een-bestaansmaximum~b751c869/

Duration:01:02:33

De Grote Kerst- en Eindejaarskwis

12/22/2022
Een leuke kwis voor tijdens de kerstdagen of de jaarwisseling! De kwis bestaat uit vijf speelronden over o.a. kerst, het nieuws in 2022 en muziek. Meedoen is heel simpel. Trommel je buren, vrienden of familie op en speel de kwis via de link. Zorg voor genoeg stol, oliebollen, glühwein pennen en papier en laat die hersenen maar kraken. Veel spelplezier!

Duration:01:17:29

#4: Follow Me met Mellany en Marc (S03)

12/11/2022
Follow Me is de methode die gebruikt wordt bij het geloofsonderwijs in de Oostpoort. Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Hoe wordt een bijeenkomst vorm gegeven en welke onderwerpen komen aan bod? Wat is de rol van de mentoren en hoe belangrijk is de rol van de ouders? Een gesprek met Mellany en Marc, beide mentor, over deze vragen en wat het voor hen betekent.

Duration:00:47:19

#3: Marriage Course met Johan en Mattanja (S03)

11/13/2022
Een goed huwelijk vraagt aandacht. Marriage Course heeft als doel om stellen de gelegenheid te bieden hun relatie te verbeteren. In de Oostpoort staat de Marriage Course jaarlijks op het programma. De begeleiding is in handen van Johan en Mattanja. We gaan met hen in gesprek over het huwelijk, de ins en outs van de cursus en wat dit voor hen betekent.

Duration:00:51:27

#2: Over een nieuwe churchlink met Fred en Arjan (S03)

10/16/2022
Sinds 2015 kennen we in de Oostpoort het begrip churchlink. Er is een verbinding geweest met de gemeente van Soroti in Oeganda. Churchlink heeft als doel verbondenheid te geven met de wereldwijde kerk, onderling leren en elkaar versterken in het geloof. In deze aflevering praten we met Fred en Arjan over de betekenis van churchlink en hoe een nieuwe churchlink met een gemeente in Odessa vorm krijgt.

Duration:00:56:04

#1: Kennismaking met Sebastiaan, Lotte, Bas, Mariel en Rienke (S03)

9/25/2022
Afgelopen coronaperiode met online kerkdiensten en daarna de predikantenwissel heeft gezorgd voor veel nieuwe gezichten in de Oostpoort. Hoog tijd om aandacht te besteden aan kennismaking. We praten met een vijftal (nieuwe) gemeenteleden als aanzet om elkaar beter te leren kennen. Aan het woord komen Sebastiaan, Lotte, Bas, Mariel en Rienke.

Duration:00:56:04

#13: Zomereditie 2 met Piet Verhagen (S02)

9/4/2022
We kennen Piet Verhagen vooral als gastpredikant in de Oostpoort. Naast theoloog is hij ook psychiater en sinds dit jaar bijzonder hoogleraar aan de faculteit theologie en religiewetenschappen van de KU Leuven in België. We praten onder andere over deze verschillende rollen, Calvijn, zingeving en de ziel.

Duration:00:58:52

#12: Zomereditie 1 met burgermeester Pieter Verhoeven (S02)

8/7/2022
We vieren dit jaar Gouda 750. Een feest voor elke gouwenaar. Een goede reden om burgermeester Pieter Verhoeven te bezoeken, te feliciteren en met hem in gesprek te gaan. We praten over hoe het is om burgermeester te zijn, de mooie en de moeilijke kanten van zijn beroep en wat zijn geloof voor hem betekent.

Duration:00:29:44

ZOMERQUIZ - DE OOSTPODCAST

7/8/2022
Een leuke en gezellige quiz voor in de zomer (vakantie). Vijf rondes over zomerweetjes, lekkernijen, vakantie, gebeurtenissen en natuurlijk muziek. Gezellig om te spelen met vrienden of familie in de achtertuin of op de camping. Veel speelplezier!

Duration:01:43:08

#11: LHBT, het beleid en de eenheid met Gerben en Dick (S02)

6/26/2022
We praten met onze wijkpredikant Gerben en de voorzitter van de kerkenraar Dick over het (nieuwe) beleid rondom LHBT. Na de kerkdienst en gemeenteavonden over dit thema zijn we benieuwd naar de reacties. Daarnaast gaat het gesprek over hoe het beleid tot stand is gekomen, de inhoud, hoe we de eenheid bewaren en hoe verder.

Duration:00:48:40

#10: Jongeren hebben ook wat te zeggen met Thijs en Levi (S02)

5/15/2022
Na onze oproep in de Oostpoort app om als jongere met ons in gesprek te gaan reageerde Thijs en Levi enthousiast. Met hen zitten we aan tafel. Het is pittig voor kerken om jongeren aan zich te binden. De PKN verliest landelijk jaar na jaar zo'n 60.000 leden waarvan meer dan de helft op betrekkelijk jonge leeftijd afscheid neemt van de kerk. Doen we als kerk genoeg om onze jongeren binnenboord te houden en jongeren met geloofs- en zingevingsvragen binnen te halen? Hoe is dat bij ons in de Oostpoort? We duiken in de belevingswereld van jongeren. Hoe ziet hun leven er uit? Naar welke muziek luisteren ze? Hoe kijken ze tegen geloof en kerk aan? Voelen ze zich thuis in de Oostpoort? Zo maar wat vragen.

Duration:01:10:32