De Oostpodcast-logo

De Oostpodcast

Arts & Culture Podcasts

Van en voor wijkgemeente de Oostpoort in Gouda. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. We zoeken de onderlinge verbinding maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.

Van en voor wijkgemeente de Oostpoort in Gouda. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. We zoeken de onderlinge verbinding maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.

Location:

Netherlands

Description:

Van en voor wijkgemeente de Oostpoort in Gouda. Met deze podcast krijgen gemeenteleden een podium waardoor we hem of haar beter leren kennen. We zoeken de onderlinge verbinding maar niet dezelfde mening. Door te luisteren naar elkaar hopen we geïnspireerd te raken en verder te groeien als lichaam van Christus in alle seizoenen van ons leven.

Language:

Dutch


Episodes

#12: Zomereditie 1 met burgermeester Pieter Verhoeven (S02)

8/7/2022
We vieren dit jaar Gouda 750. Een feest voor elke gouwenaar. Een goede reden om burgermeester Pieter Verhoeven te bezoeken, te feliciteren en met hem in gesprek te gaan. We praten over hoe het is om burgermeester te zijn, de mooie en de moeilijke kanten van zijn beroep en wat zijn geloof voor hem betekent.

Duration:00:29:44

ZOMERQUIZ - DE OOSTPODCAST

7/8/2022
Een leuke en gezellige quiz voor in de zomer (vakantie). Vijf rondes over zomerweetjes, lekkernijen, vakantie, gebeurtenissen en natuurlijk muziek. Gezellig om te spelen met vrienden of familie in de achtertuin of op de camping. Veel speelplezier!

Duration:01:43:08

#11: LHBT, het beleid en de eenheid met Gerben en Dick (S02)

6/26/2022
We praten met onze wijkpredikant Gerben en de voorzitter van de kerkenraar Dick over het (nieuwe) beleid rondom LHBT. Na de kerkdienst en gemeenteavonden over dit thema zijn we benieuwd naar de reacties. Daarnaast gaat het gesprek over hoe het beleid tot stand is gekomen, de inhoud, hoe we de eenheid bewaren en hoe verder.

Duration:00:48:40

#10: Jongeren hebben ook wat te zeggen met Thijs en Levi (S02)

5/15/2022
Na onze oproep in de Oostpoort app om als jongere met ons in gesprek te gaan reageerde Thijs en Levi enthousiast. Met hen zitten we aan tafel. Het is pittig voor kerken om jongeren aan zich te binden. De PKN verliest landelijk jaar na jaar zo'n 60.000 leden waarvan meer dan de helft op betrekkelijk jonge leeftijd afscheid neemt van de kerk. Doen we als kerk genoeg om onze jongeren binnenboord te houden en jongeren met geloofs- en zingevingsvragen binnen te halen? Hoe is dat bij ons in de...

Duration:01:10:32

#9: Veilige Kerk met Herma, Pieter en Gerben (S02)

4/24/2022
We praten met de vertrouwenspersonen van PKN Gouda Herma en Pieter. Het thema is Veilige Kerk. Een urgent thema! Ook in de kerk komen grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik voor. We praten over dit thema en veiligheid in de gemeente. Hoe creëren we goede randvoorwaarden om veilig kerk te zijn en het onderwerp bespreekbaar te maken. Onno en René praten na dit gesprek door met Gerben over (niet) gezien worden in de gemeente, vergeving en hoe om te gaan met daders in de gemeente.

Duration:01:10:45

#8: Kerk & Vluchteling met Anita, Theo en Gerben (S02)

3/27/2022
Onno en Caroline (die voor een keertje René vervangt) praten met Anita en Theo. Zij zijn beiden actief betrokken bij diaconale projecten rondom vluchtelingen. Anita is coördinator van het maatjesproject en Theo is diaken en voorzitter van het cluster Kerk & Vluchteling. We praten over de projecten, activiteiten en hun drijfveren om dit werk te doen. Later in de aflevering spreken we met onze wijkpredikant Gerben over de bijbelse kijk op vluchtelingen en drijfveren om iets voor hen te...

Duration:01:04:41

#7: 45 jaar predikant en 1e wijkpredikant van de Oostpoort met CorBert (S02)

3/6/2022
Onno en René praten met CorBert. Hij is inmiddels 45 jaar predikant en was na de opening van de Oostpoort de eerste wijkpredikant. We praten over de weg die God met hem is gegaan. Hoe kijkt hij terug op zijn tijd in Gouda? Welke lessen heeft hij voor zichzelf en voor ons? Een historisch document en een mooi openhartig gesprek tegelijk.

Duration:01:02:55

#6: Opvoeding en geloof met Gerrit (S02)

2/13/2022
Onno en René praten met Gerrit over zijn jeugd en kerkelijke opvoeding en hoe dit onuitwisbare sporen in zijn leven heeft achtergelaten. Het gaat verder over zijn geloof, gaven en hoe hij veel mensen heeft kunnen bemoedigen met zijn bezoeken en meditaties.

Duration:00:51:28

#5: DE OOSTPODKERSTKWIS (S02)

12/24/2021
Een leuke kwis voor tijdens de kerstdagen! Vier rondes over kerstweetjes, kerst in de Bijbel, advent en kerstmuziek. Gezellig om te spelen met familie of vrienden, thuis aan tafel of digitaal. Zoek de verbondenheid, zeker nu! Gezelligheid en competitie doet een hoop goed. Dit keer mag je een beetje opscheppen, deel daarom vooral je score in de Oostpoort app. Veel spelplezier!

Duration:01:47:53

#4: De landelijke kerk met Marco (S02)

12/5/2021
Onno en René praten met Marco. Ze zijn bij hem op bezoek geweest in het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht. Hij is naast gemeentepredikant in Gouda ook preses van de Generale Synode van de PKN. Hoe kwam de studie theologie op zijn pad, hoe kijkt hij aan tegen zijn rol als predikant, het belang van het synodewerk en hoe geeft hij zijn beide huidige functies vorm? Een mooi en onderhoudend gesprek over roeping, de rol van predikant, zijn liefde en gave voor bestuurlijke taken en de rol van...

Duration:01:08:28

#3: Politiek met Thera en Martijn (S02)

11/14/2021
Onno en René praten met Thera en Martijn over het thema politiek. Beiden zijn actief in de politieke arena. Wat zijn hun drijfveren en idealen. Hoe kijken ze 's avonds in de spiegel? En waar liggen ze 's nachts wakker van? Een gesprek over de fundamenten van hun politieke werk, de rol van de Bijbel en houvast aan het geloof.

Duration:01:04:02

#2: Domineeskinderen met Annebrien, Bram en Daniël (S02)

10/24/2021
Onno en René praten met Annebrien, Bram en Daniël over hoe het is om als kind in een pastorie op te groeien. Hoe kijken ze terug en wat nemen ze mee? Hoe heeft het ze gevormd? We horen over mooie momenten, leuke anekdotes maar ook moeilijke periodes, perikelen rondom beroepingswerk en verhuizingen. Pastorie - Seth Gaaikema Vaders stem - Freek de Jonge

Duration:01:08:50

#1: Als het leven anders loopt met Maarten en Kyra (S02)

9/26/2021
We trappen het 2e seizoen af met Maarten en Kyra. Onno en René praten met hen over het overlijden van Mieke, de eerste partner van Maarten en de echtscheiding van Kyra. Vervolgens gaat het gesprek over hun gezamenlijk leven, hoe is het om opnieuw een relatie te hebben en een samengesteld gezin te zijn? Hoe ervaarde ze God toen hun leven niet over rozen ging en hoe is dat nu? Nicky, Jezus houdt van jou - Christian Verwoerd As De Liefde Mar Blef Winnen - Daniël Lohues

Duration:01:11:02

#15: Zomereditie 2 met Ronelle (S01)

8/15/2021
Onno en René praten met Ronelle, een graag geziene gastpredikant in de Oostpoort. Ze is universitair docent Praktische Theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Het gaat over jeugd, geloof, liturgie, geloofsoverdracht en intergenerationeel gemeente-zijn. Een leerzaam en bemoedigend gesprek!

Duration:00:56:02

#14: Zomereditie 1 met Otto (S01)

7/28/2021
Onno en René praten met Otto naar aanleiding van zijn Zomer Galerie over kunst, verwondering en het belang van expressie. Twee jaar geleden is Otto 70 jaar geworden, we bespreken zijn Ottobiografie (70 jaar denken en doen). Het gesprek zit vol met kleine en grote levenslessen, ontroerend en ontwapenend.

Duration:01:10:15

#13: LHBT en geloof met Petra (S01)

7/11/2021
Onno en René praten met Petra over het thema LHBT. Hoe is het om te ontdekken dat je lesbisch bent en uit de kast te komen als je onderdeel bent van een gelovige gemeenschap. Een gesprek over een worsteling, eenzaamheid en zich aanvaard weten door God. Hey Jesus - Trey Pearson Tel je zegeningen - Johannes de Heer 256

Duration:01:00:02

#12: Duurzaamheid en rentmeesterschap met Sander (S01)

6/20/2021
Onno en René praten met Sander over duurzaamheid en rentmeesterschap. Zijn we ons bewust van het urgente probleem van de opwarming van de aarde en alle problemen die daar uit voortvloeien. Welke keuzes maken we om ons gedrag te veranderen om deze schade te beperken en wat kan ons daarbij helpen. Opening Koos van Noppen - Snijden in de Nachtwacht Documentaires: Boek: Babette Porcelijn - De verborgen Impact: alles voor een eco-positief leven

Duration:00:48:30

#11: Ondernemerschap met Gerdina en Pieter-Leen (S01)

5/30/2021
Onno en René praten met Gerdina en Pieter-Leen over ondernemerschap. Bestaat er zoiets als christelijk ondernemen? Daarnaast komen de thema's integriteit, verantwoordelijkheid en ondernemen in coronatijd uitgebreid aan de orde.

Duration:00:55:35

#10: Ons muziekpanel praat over muziek, muzikale opvoeding, smaak en aanvaarden van elkaar (S01)

5/9/2021
Onno en René praten met Sara, Leonard en Pieter over hun muzikale opvoeding, kerkmuziek nu en ideeën voor de toekomst, nieuwe muziek, verschillende stijlen en waarom muziek je raakt. Het gaat over verschillen, overeenkomsten en elkaar hierin aanvaarden. Playlist van alle nummers

Duration:01:09:46

#9: De rol en het belang van stilte in het leven van Yvonne (S01)

4/18/2021
Onno en René praten met Yvonne over hoe het thema stilte in haar leven is gekomen. Hoe geeft ze het vorm en wat brengt het haar. Boeken Dicht bij Jezus - Sarah Young Herademen met de Psalmen - Mirjam van der Vegt Rust bij Jezus - Willem de Vink Rust - Otto de Bruine Luistertips Stilte - Kithara In deze Stilte - Sela STILL - Rend Collective Kari Jobe - Be Still My Soul (In You I Rest)

Duration:00:52:07