Een goedemorgen met...-logo

Een goedemorgen met...

AVRO

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...

Location:

Hilversum, Netherlands

Networks:

AVRO

TROS

Description:

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...

Twitter:

@NPORadio4

Language:

Dutch


Episodes

Een goedemorgen met... Gerbrand Bakker (27 mei 2023)

5/27/2023
Zaterdag 27 mei presenteerde schrijver Gerbrand Bakker Een goedemorgen met...

Duration:01:54:17

Een goedemorgen met... Albert Jan van Soelen (20 mei 2023)

5/20/2023
Zaterdag 20 mei presenteerde advocaat en publicist Albert Jan van Soelen Een goedemorgen met...

Duration:01:53:47

Een goedemorgen met... Shermin Amiri (13 mei 2023)

5/13/2023
Zaterdag 13 mei presenteerde jurist Shermin Amiri Een goedemorgen met..., verteller tijdens het recital De Blijveling die op 16 mei wordt uitgezonden tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist. Shermin Amiri is geboren in 1982 in Masjedsoleiman, een stad in het zuidwesten van Iran. Hij groeide op tijdens een periode van grote politieke en militaire conflicten in het land. De thuisstad van Amiri werd regelmatig geëvacueerd als de gevechten al te heftig werden. Op volwassen leeftijd verhuisde Amiri naar Teheran om Rechtsfilosofie te studeren. In 2011 vestigde hij zich hij als politiek vluchteling in Nederland, waar hij de taal leerde en verder studeerde. Als senior adviseur is Shermin Amiri werkzaam voor Bureau RadarAdvies, dat zich bezighoudt met sociale vraagstukken. Ook is Amiri lid van het landelijk bestuur van D66. Én Amiri staat deze week op het podium van het Internationaal Lied Festival Zeist in de voorstelling Blijveling. Samen met de Iraans-Nederlandse sopraan Lilian Farahani, en pianist Maurice Lammerts van Bueren.

Duration:01:53:21

Een goedemorgen met... Ronald Leopold (29 april 2023)

4/29/2023
Zaterdag 29 april presenteerde directeur van de Anne Frank Stichting Ronald Leopold Een goedemorgen met... De Anne Frank Stichting bereikt ‘mensen over de hele wereld (…) met de lessen uit hetv erleden’. Dat schreef het Prins Bernhard Cultuurfonds toen zij haar jaarlijkse Cultuurprijs vorig jaar toekende aan de Stichting, die onder meer het Anne Frank Huis beheert. Trotse directeur is Ronald Leopold, in 1960 geboren in Groningen en opgegroeid in het nabijgelegen Leek. Leopold studeerde ook aan de universiteit van Groningen en schreef zijn afstudeerscriptie Geschiedenis in Boedapest. Daar ontmoette hij ook zijn Hongaarse vrouw. Eerst werkt Leopold bij een organisatie die uitkeringen aan oorlogsslachtoffers verzorgt. In 2011 wordt hij directeur bij de Anne Frank Stichting.

Duration:01:53:11

Een goedemorgen met... Aaron Rookus (22 april 2023)

4/22/2023
Zaterdag 22 april presenteerde filmregisseur en scenarioschrijver Aaron Rookus Een goedemorgen met... Aaron Rookus wordt geboren in 1983, in Ede, en groeit daar ook op. Na de middelbare school gaat hij studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in de richting Audiovisuele Media, destijds te Hilversum. Zijn afstudeerfilm en de korte films die daarop volgen, worden goed ontvangen, genomineerd en onderscheiden. De televisiefilm Een Goed Leven, met Ariane Schluter in de hoofdrol, wordt zelfs genomineerd en onderscheiden met Gouden Kalveren. Dit weekeind gaat zijn debuutfilm in première, Goodbye Stranger, en zijn volgende film Idylle staat ook al gepland. In het najaar wordt die opgenomen, en verschijnt naar verwachting volgend jaar. Van die film is Rookus niet alleen de regisseur, maar ook de scenarist. In beide films speelt muziek een belangrijke rol, want hij heeft een brede muzieksmaak, zoals we kunnen horen in Een Goedemorgen Met…. Aaron Rookus!

Duration:01:52:08

Een goedemorgen met... Yorick Goldewijk (15 april 2023)

4/15/2023
Zaterdag 15 april presenteerde schrijver Yorick Goldewijk Een goedemorgen met... Muziek en boeken zijn al vroeg niet weg te denken uit het leven van Gouden-Griffelwinnaar Yorick Goldewijk. In 1979 wordt hij geboren in Alkmaar, groeit op in Heerhugowaard, en studeert muziektechnologie in Hilversum. Met medestudenten uit die tijd richt Goldewijk het bureau SonicPicnic op, dat muziek en geluid voor onder meer radio, televisie, games en podcasts ontwikkelt. Naast dat werk is Goldewijk altijd aan het schrijven, al sinds zijn vroege jeugd. In 2019 debuteert hij met Billy Extra Plankgas, een avonturenserie die al gauw een vervolg krijgt, en het prentenboek Hier Zijn Draken. Dat maakt hij samen met zijn vrouw, Yvonne Lacet, die de illustraties in veel van zijn boeken verzorgt. De boeken worden goed ontvangen, genomineerd en onderscheiden. Met een voorlopig hoogtepunt vorig jaar, toen Goldewijk De Gouden Griffel ontving voor het boek Films Die Nergens Draaien. Inmiddels is er alweer een nieuw boek van zijn hand verschenen, Duizend & Ik. En dan had-ie ook nog tijd om een lijst met favoriete muziek op te stellen en vanochtend te presenteren, in Een Goedemorgen Met… Yorick Goldewijk!

Duration:01:53:44

Een goedemorgen met... Jan-Willem Rozenboom (8 april 2023)

4/8/2023
Zaterdag 8 april presenteerde pianist, componist en producer Jan-Willem Rozenboom Een goedemorgen met... De Nederlandse pianist Jan-Willem Rozenboom (1974) komt uit een ‘klassiek nest’. Zijn ouders hadden vroeger de hele dag Radio 4 aan staan en als een bepaald programma zijn vader niet aanstond, werd er overgeschakeld naar de WDR. Deze liefde voor muziek vormt de basis van zijn carrière. Rozenboom studeerde cum laude af aan het Brabants Conservatorium maar werd pas echt een ‘grote jongen’ tijdens zijn master-studie bij Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Hij heeft me geleerd wat studeren is, hoe je een groot werk gedegen in de grondverf zet en hoe je er volledige controle over krijgt om het vervolgens weer helemaal los te kunnen laten. Ook heb ik van hem geleerd hoe een spanningsboog te creëren, de aandacht van het publiek vast te houden en een juiste cadans te vinden.” De cd met de Goldbergvariaties, die Rozenboom in 2015 uitgebracht, werd zeer goed ontvangen. Een seizoen lang toerde hij met dit programma door Nederland. Daarna heeft hij zich anderhalf jaar gewijd aan Schubert, wat uitmondde in het dubbelalbum Jan-Willem Rozenboom plays Schubert. In het voorjaar van 2023 verscheen zijn soloalbum Seven Transcriptions. Rozenboom zelf schreef zelf nagenoeg alle transcripties van de Bach-werken op deze cd. Van een aantal stukken, waaronder de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit, is hij de eerste ter wereld die een pianobewerking uitbracht. Onder de titel Elke dag een beetje Bach maakte hij meer dan 270 korte Instagram-filmpjes. In mei 2023 maakt hij in de serie Piano Nights zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Behalve klassiek pianist is Jan-Willem Rozenboom ook pianist, componist en producer van Guus Meeuwis. Samen schreven zij vele hits, waaronder Brabant, Toen ik je zag en Tranen gelachen. “Ik begeef me in twee werelden die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen maar toch veel met elkaar gemeen hebben wat betreft interpretatie, melodie, harmonie en samenspel.”

Duration:01:53:03

Een goedemorgen met... Hein Wiedijk (1 april 2023)

4/1/2023
Zaterdag 1 april presenteerde klarinettist van het Concertgebouworkest, mede-oprichter van Camerata RCO en organisator Hein Wiedijk Een goedemorgen met... Hein Wiedijk wordt geboren in 1963 in Haarlem, maar verhuist als middelbare scholier naar Texel, omdat zijn vader daar geschiedenisles gaat geven. Wiedijk speelt al van jongs af klarinet en wordt na een jaar muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam aangenomen aan het conservatorium in die stad. Na zijn afstuderen in 1989 gaat hij spelen in de grote symfonieorkesten van het land. Tot hij in 1996 auditie doet bij het Concertgebouworkest en wordt aangenomen. Maar Wiedijk is nog veel meer dan orkestmusicus: medeoprichter en lid van kamermuziekensemble Camerata RCO, oprichter van het CD-label Gutman Records en organisator van de Amsterdam Piano Serie in het Concertgebouw. O ja, en hij houdt veel van schilderen, van beeldhouwen en van zijn 6 kinderen!

Duration:01:53:07

Een goedemorgen met... Ewa Maria Wagner (25 maart 2023)

3/25/2023
Zaterdag 25 maart presenteerde altvioliste en schrijfster Ewa Maria Wagner Een goedemorgen met... Altvioliste en schrijfster Ewa Maria Wagner wordt in 1964 geboren in Pools Silezië, studeert cum laude af aan het conservatorium van Katowice, en begint haar carrière als altvioliste in het Pools Radio Orkest aldaar. In München speelt ze vervolgens in orkesten als dat van de Bayerische Rundfunk, de Münchner Symphoniker en het Münchener Kammerorchester. Ook is ze daar in verschillende kamermuziekensembles actief. Maar Wagner trekt verder naar het westen, in 1991, om bij de omroeporkesten in Hilversum te gaan spelen, en dat doet ze tot op de dag van vandaag. Ook leert ze de Nederlandse taal, en bovendien studeert ze af aan de Schrijversvakschool. Drie jaar later verschijnt haar debuutroman, Het Tristan-akkoord, dat ook in het Duits wordt vertaald. Artikelen volgden in tijdschriften en kranten, en in NRC heeft Wagner inmiddels een eigen rubriek. In januari verscheen het nieuwste boek van Wagner, Hotel Goldberg. De afgelopen weken presenteerde ze het boek in verschillende boekhandels, en daar speelde ze ook bewerkingen van de Goldberg-Variaties.

Duration:01:52:58

Een goedemorgen met... Caecilia Thunnissen (18 maart 2023)

3/18/2023
Zaterdag 18 maart presenteerde regisseur Caecilia Thunnissen Een goedemorgen met... Je kijkt je oren uit! Dat spreekt uit alles wat muziekgezelschap Oorkaan voorschotelt aan publiek van 4 tot 104 jaar oud. En Caecilia Thunnissen is daar al 8 jaar artistiek leider. Ze is geboren in 1972, afgestudeerd in de jaren ’90 in verschillende kunstenstudies in Amsterdam en Utrecht, en assisteerde onder anderen Pierre Audi bij De Nationale Opera. Dan trekt Thunnissen naar Duitsland, waar ze als dramaturg en manager van het gezelschap van Nanine Linning dansopera’s maakt. Terug in Nederland regisseert Thunnissen verschillende semiscenische opera’s van het Concertgebouworkest. Bij Oorkaan ontwikkelt Thunnissen de unieke Oorkaan-methode, die internationaal wordt nagevolgd. Centraal staat daarbij de stelregel dat muziektheater gemaakt wordt door de muziek en de musici zélf. Nationaal en internationaal worden Oorkaan én Thunnissen bejubeld en gelauwerd, en vandaag is het ook nog eens Een Goedemorgen Met…. Caecilia Thunnissen!

Duration:01:53:19

Een goedemorgen met... Fernando Halman (11 maart 2023)

3/11/2023
Zaterdag 11 maart presenteerde FunX-dj en televisiepresentator Fernando Halman Een goedemorgen met... Hij is niet alleen autoriteit maar ook hét gezicht van de urbanscene in Nederland’, aldus De Volkskrant over DJ en presentator Fernando Halman. Halman wordt in 1981 geboren in Amsterdam en begint op 12-jarige leeftijd met rappen tijdens muziekwedstrijden op het Amstellyceum in Amsterdam. Van zijn stiefvader krijgt hij een keyboard en vanaf dat moment gaat Halman ook zelf schrijven. Op zijn 23e komt Halman via een wedstrijd terecht bij radiozender FunX. Inmiddels presenteert hij daar al veertien jaar - vooral urban- en hiphopmuziek: Dat was eerst nog een niche, maar is inmiddels de populairste muziekstijl onder de jongeren van nu. Focus in al die jaren van Halman is het ontdekken van nieuw talent én het uitdragen van een positieve sfeer. Zijn bijnaam is dan ook Fernando Mr Good Vibes Only Halman. Behalve zijn dagelijkse ochtendshow ‘Start met Fernando’ heeft Halman zijn eigen podcast Real Talk waarin hij op openhartige wijze het carrièrepad bespreekt van diverse bekende mensen en het platform Nandoleaks, waarin hij nog niet uitgebrachte muziek laat horen en nieuw talent presenteert. Het leverde hem in 2018 de Pop Media prijs 2018 op. De allerjongsten kennen Halman als stem van NPO Zapp én als ambassadeur van de Kindermuziekweek.

Duration:01:52:44

Een goedemorgen met... Philip Huff (4 maart 2023)

3/4/2023
Zaterdag 4 maart presenteerde schrijver en regisseur Philip Huff Een goedemorgen met... Philip Huff (1984) studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam en Berlijn. Hij schrijft in het Engels en het Nederlands en publiceerde essays, verhalen en gedichten in onder meer The New York Review of Books, The Paris Review, Five Dials, Hollands Maandblad, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant (en ook in hun Magazine), De Gids, De Correspondent, Das Magazin, The Dublin Review, Harper’s Bazaar en Vogue. Zijn debuutroman Dagen van gras verscheen in 2009, gevolgd door de roman Niemand in de stad (2012) en de verhalenbundel Goed om hier te zijn (2013). Boek van de doden (2014) werd door HUMO bestempeld als een van de beste boeken van het jaar. In 2015 verscheen Het verdriet van anderen, een persoonlijke essaybundel over leven en literatuur. In het voorjaar van 2022 verscheen zijn nieuwste roman, getiteld Wat je van bloed weet, het boek belandde direct op de eerste plaats van de Bestseller 60 en kreeg lovende recensies in Nederland en België. Huff schreef de scenario’s voor de ONS-film Dagen van gras (2011), de telefilm Groenland (2015) en voor de bioscoopverfilming van Niemand in de stad (2018, regie: Michiel van Erp). In 2020 ging Huffs eerste korte film als regisseur, Bosrandgeluk, in première op het Nederlands Filmfestival, in de Gouden Kalfcompetitie. Hij was zelf verantwoordelijk voor het scenario. De film is ook uitgekozen voor het Selected Dutch Shorts festival van 2021. In 2022 verscheen zijn tweede film als schrijver en regisseur, Het kamp, naar een kortverhaal van Maartje Wortel.

Duration:01:54:43

Een goedemorgen met... Alexander Reumers (25 februari 2023)

2/25/2023
Zaterdag 25 februari presenteerde filmcomponist Alexander Reumers Een goedemorgen met... Hij is een van de meest gevraagde filmcomponisten van Nederland, Alexander Reumers, geboren in 1985 in Eindhoven. Reumers groeit op in een muzikaal gezin in Eindhoven, zijn ouders maken muziek en doen actief aan volksdansen, zelf speelt Reumers viool en piano. Na een half jaar rechten en bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Nijmegen stapt Reumers over op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, in de richting Composition for the Media. In het laatste jaar van zijn opleiding loopt Reumers stage als assistent van de befaamde filmcomponist Klaus Badelt in Los Angeles én wint Reumers de European Talent Award in de categorie soundtracks. Samen met medestudent Jorrit Kleijnen vormt Reumers een componistenduo en tien jaar lang maken ze samen talloze soundtracks voor series, documentaires en speelfilms. Sinds enkele jaren componeert Reumers weer alleen. Afgelopen jaar werkte hij onder meer aan de dramaseries De verschrikkelijke jaren tachtig, AAP, Dirty Lines en Tropenjaren en de Netflix-documentaire Human Playground. Inmiddels heeft Reumers meer dan zeventig soundtracks op zijn naam staan en werd zijn muziek drie keer genomineerd voor een Gouden Kalf.

Duration:01:53:07

Een goedemorgen met... Sophie de Lint (18 februari 2023)

2/18/2023
Zaterdag 18 februari presenteert directeur van de Nationale Opera Sophie de Lint Een goedemorgen met... Sophie de Lint wordt weliswaar in 1974 in Rotterdam geboren, maar na 2 jaar verhuist het gezin naar Genève, waar De Lint Franstalig opgroeit. Na de middelbare school studeert ze viool aan het conservatorium daar, maar ook Bedrijfskunde en Arts Administration. Al gauw gaat ze aan de slag bij de opera van Genève, als artistiek coördinator. En ook werkt ze als assistent-regisseur bij verschillende operahuizen, en als artiestenmanager in Wenen en Zürich. In 2009 wordt De Lint artistiek directeur van het Operahuis in Zürich, dat in 2014 een International Opera Award kreeg als Beste Gezelschap. En dan keert ze in 2018 terug naar haar geboorteland, waar ze nooit heeft gewoond en de taal niet machtig is, om directeur van De Nationale Opera in Amsterdam te worden. In korte tijd leert ze Nederlands, maar vandaag begint Een Goedemorgen Met Sophie de Lint toch uitgesproken Zwitsers!

Duration:01:52:55

Een goedemorgen met... Mátyás Bittenbinder (11 februari 2023)

2/11/2023
Zaterdag 11 februari presenteerde bioloog, presentator, fotograaf en natuurliefhebber Mátyás Bittenbinder Een goedemorgen met... Mátyás Bittenbinder is bioloog, schrijver en presentator en al van jongs af aan gefascineerd door de natuur. Toen hij als jongetje van zeven jaar oud op vakantie in Hongarije voor het eerst een slang in het wild vond, was hij op slag verliefd. Sinds die dag heeft hij een bijzondere band met slangen. Maar eigenlijk ook met alle andere dieren. Hij studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden en doet momenteel onderzoek naar het effect dat slangengif heeft op het menselijk lichaam. Voor zijn onderzoek reisde hij de hele wereld over, onder andere naar de Verenigde Staten, Denemarken en Australië. Als onderzoeker maakt hij deel uit van een internationale groep wetenschappers die proberen een manier te vinden om het aantal doden als gevolg van slangenbeten te verminderen. Een van zijn begeleiders is bioloog Freek Vonk. Zijn allergrootste passie is om de meest uiteenlopende feitjes over dieren en planten met een zo groot mogelijk publiek te delen. Dit doet hij regelmatig, bijvoorbeeld in de praatprogramma’s van Eva Jinek en Beau van Erven Dorens, waar hij zichzelf huisbioloog mag noemen. Daarnaast heeft hij een maandelijkse natuurrubriek in het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 2. Ook is hij regelmatig te zien bij kinderprogramma’s zoals Het Klokhuis en Zin in Zappelin. Het meest gefascineerd is Mátyás door dieren die gif gebruiken om te overleven. Hij vindt giftige dieren zelfs zó bijzonder dat hij er een kinderboek over heeft geschreven getiteld GIF in het dierenrijk.

Duration:01:54:13

Een goedemorgen met... Plien van Bennekom (4 februari 2023)

2/4/2023
Zaterdag 4 februari presenteerde actrice en cabaretière Plien van Bennekom Een goedemorgen met... Als kind is Plien van Bennekom - in 1971 geboren in Baarn - zo verlegen dat ze amper auditie durft te doen voor de schoolmusical. En toch voelt ze dat daar haar hart ligt. Als danseres krijgt ze uiteindelijk alsnog een kleine bijrol. Van Bennekom groeit op in een muziekminnend gezin, vooral jazz. Haar vader verzamelt eindeloos veel muziekinstrumenten, Van Bennekom zingt in een koor en speelt piano. Een optreden van Brigitte Kaandorp doet haar besluiten na het Atheneum naar de Amsterdamse kleinkunstacademie te gaan, waar ze in de klas komt met Bianca Krijgsman. Ze vormen een duo en winnen drie jaar na het afronden van de opleiding zowel de publieks- als de juryprijs van het cabaretfestival Cameretten. Samen zijn Van Bennekom en Krijgsman ook te zien op tv in de serie Zaai. Het theaterprogramma Biks dat ze daarna maken, betekent hun doorbraak. Er volgen nog vele nieuwe theaterprogramma’s. Maar ook op tv en in de bioscoop blijft Van Bennekom veelvuldig te zien in onder meer Welkom in de Middeleeuwen, Koefnoen en Kanniewaarzijn en de film Gek van Geluk. Vorig jaar werd Van Bennekom 3e in het AVROTROS programma Maestro, waar ze naar eigen zeggen heel veel nieuwe muziek heeft leren kennen. Momenteel toert ze met de voorstelling 'En nu dan’ door Nederland.

Duration:01:53:49

Een goedemorgen met... Astrid Kersseboom (28 januari 2023)

1/28/2023
Zaterdag 28 januari presenteerde nieuwspresentator Astrid Kersseboom Een goedemorgen met... Astrid Kersseboom (57) werd geboren in een muzikaal gezin en groeide op met onder meer de klanken van klassieke muziek. Ze speelde piano, had zelfs tien jaar les, maar het staat niet voor niets in de verleden tijd. Hoewel er een piano in huis staat, blijft die vrijwel onbespeeld. Dat pianospelen wil ze eigenlijk (ooit?) weer oppakken, maar tot nu toe blijft het bij luisteren naar muziek. Wat daarin haar smaak is, is iedere werkdag te horen tegen half 7. Dan kiest ze een nummer uit voor het NOS Radio 1 Journaal dat ze sinds 1 januari 2022 presenteert. Daarvoor was ze presentator bij het NOS Journaal op tv en van vele uitzendingen rond het Koningshuis.

Duration:01:52:10

Een goedemorgen met... Aart-Jan van de Pol (21 januari 2023)

1/21/2023
Zaterdag 21 januari presenteerde directeur van het Nederlands Vioolconcours Aart-Jan van de Pol Een goedemorgen met... De viool is dé leidraad door het leven van Aart-Jan van de Pol. Hoewel hij in Utrecht wordt geboren in 1974, groeit hij op in Winterswijk, waar hij naar school gaat en vioolles krijgt. Na de middelbare school kiest Van de Pol voor het ambacht van vioolbouwer. In het Engelse Newark volgt hij daarvoor een 3-jarige opleiding. Maar als vioolbouwer bij de Haagse meester Bouman merkt Van de Pol dat hij liever ook onder de mensen is, en niet alleen met het zwijgzame hout. Bij het Concertgebouw in Amsterdam wordt hij programmeur Kleine Zaal en later gaat hij lesgeven in ondernemen aan het Conservatorium. Drie jaar geleden stapt Van de Pol over naar Het Nederlands Vioolconcours, waar hij directeur werd. Onder deze naam verenigden het Oskar Back Concours, het Davina van Wely festival en de Iordens Viooldagen hun krachten. Vrijdag 27 januari 2023 presenteren ze ook nog eens een nieuw initiatief in TivoliVredenburg: De Nacht van de Viool. Luister naar muziekkeuze en presentatie van een Goedemorgen Met… Aart-Jan van de Pol!

Duration:01:51:26

Een goedemorgen met... Erik de Zwart (14 januari 2023)

1/14/2023
Zaterdag 14 januari presenteerde radio-DJ, televisiepresentator en ondernemer Erik de Zwart Een goedemorgen met... Hij is terug op honk: want, weinigen weten ervan, maar de allereerste baan als radiopresentator had Erik de Zwart op de voorloper van NPO Klassiek, Hilversum 4. Bij Radio Veronica presenteerde hij ‘Muziek voor Miljoenen’. De Zwart, geboren op 16 juni 1957 in Amsterdam, was daarvoor wel al op piratenzenders te horen en op school als dj met eigen drive-in shows. De Zwart krijgt landelijke bekendheid als hij op televisie ‘Nederland Muziekland, ‘Countdown’ en de Top 40 presenteert. Ook op de radio blijft hij, bij afwisselend TROS en Veronica actief als dj. In 1992 start De Zwart samen met Lex Harding het commerciële Radio 538. De Zwart begint als programmaleider en wordt 3 jaar later directeur. De Zwart, die in het jaar 2000 wordt uitgeroepen tot Radioman van het Jaar, stapt een paar jaar later over naar Talpa, om later toch weer terug te keren naar Veronica. Daar presenteert hij, wederom, de Top 40, evenals de Top 1000 Allertijden van Radio Veronica en de Top 4000 van Radio 10 Gold. In 2009 krijgt De Zwart voor zijn verdiensten de Marconi Oeuvre Award. Ondertussen is De Zwart, hartgrondig treinliefhebber, ook jarenlang te horen als stem in de animatieserie 'Thomas de stoomlocomotief'. Ook bij Radio Veronica komt De Zwart in een leidinggevende functie: als Station Director gooit hij de programmering van de zender compleet om en verhuist hij zelf met zijn programma ‘Top 40 Hitdossier’ naar de ochtend. Uiteindelijk zwaait de Zwart ook af bij Radio Veronica en gaat hij videoformats ontwikkelen bij de Telegraaf Media Groep (TMG) om vanaf deze maand een nieuwe start te maken als DJ op NPO Radio 5, bij Omroep Max, met wederom zijn ‘Top 40 Hitdossier’.

Duration:00:00:09

Een goedemorgen met... Max Temmerman (7 januari 2023)

1/7/2023
Zaterdag 7 januari presenteerde de Vlaamse dichter Max Temmerman Een goedemorgen met... In 1975 werd Max Temmerman geboren, in het Vlaamse Brasschaat – en pas 36 jaar later debuteert hij als dichter. Eerst trok hij naar Antwerpen, om te studeren, en te werken voor de schouwburg van Wilrijk. In 2011 verschijnt dan de bundel ‘Vaderland’, die hem meteen een nominatie voor de Buddinghprijs oplevert. Meer bundels, nominaties én prijzen volgen, tot Temmerman in 2020 een nieuwe kant uitslaat met de roman Coniferen, onlangs gevolgd door het verschijnen van Verre Vriend. Naast schrijven en dichten geeft Temmerman ook leiding aan de Antwerpse schouwburg De Kern.

Duration:00:00:13