Evangeliumpodden-logo

Evangeliumpodden

Arts & Culture Podcasts

En podd från tidskriften Evangelium för kultur, kyrka och kritik

Location:

United States

Description:

En podd från tidskriften Evangelium för kultur, kyrka och kritik

Language:

Swedish


Episodes

Avsnitt 4: Knausgårds Morgonstjärnan

9/14/2021
I det fjärde avsnittet talar vi om evangelium i vår tid utifrån Karl-Ove Knausgårds roman "Morgonstjärnan". När kunskapen om det bibliska materialet är närmast obefintlig hos många läsare, hur kan man förstå det apokalyptiska språket? Romanen är fylld av bibliska motiv och allusioner. Vi diskuterar textens möjliga innebörd och skönlitteraturens sätt att tala om dessa ting. Evangeliumpodden är prästen Judith Fagrell och kulturskribenten Sofia Lilly Jönsson.

Duration:00:49:49

Avsnitt 3: Sekulära själavårdsrum

9/7/2021
Vad händer när kyrkan drar sig tillbaka från det offentliga samtalet och inte längre är en röst som räknas med? Människors frågor och andliga erfarenheter är kvar men det saknas språk och en kristen tolkningsram. Då uppstår nya samtal, nya rum. Vi diskuterar två företeelser: musikern Nick Caves forum för frågor och svar The Red Hand Files och svenska Alkispodden där frågor om skam, skuld, förlåtelse, hopp, tro, förtvivlan och mening behandlas. Evangeliumpodden är prästen Judith Fagrell och...

Duration:01:09:34

Avsnitt 2: Kyrkans struktur och organisation

8/31/2021
I det andra avsnittet diskuterar vi Svenska kyrkan som organisation med anledning av att kyrkovalet närmar sig. Hur ser relationen mellan förtroendevalda och ämbetsbärare ut i Svenska kyrkan, och hur mår församlingarna? Varför köps så många kyrkoherdar ut medan kyrkorådsordförande är kvar på sin post? Evangeliumpodden är prästen Judith Fagrell och kulturskribenten Sofia Lilly Jönsson.

Duration:01:08:23

Avsnitt 1: Ärkebiskopen

8/17/2021
I det första av höstens avsnitt från Evangeliumpodden diskuterar vi Svenska kyrkans ärkebiskop – rollen och personen. Vi tittar tillbaka på biskop Antje Jackeléns tid som äb och gör några nedslag för att belysa hennes resa i svensk media – från haussad och hyllad till att lämna Twitter för det hårda debattklimatet. Vi frågar oss om det är rimligt att göra en enskild person till galjonsfigur för kyrkan och vad vi egentligen menar med uppmaningen att lyssna på kritikerna?

Duration:00:54:08