Het Cult-Uur-logo

Het Cult-Uur

Arts & Culture Podcasts

Voor Het Cult-Uur is geen onderwerp te pretentieus of juist te laagdrempelig om aan te snijden. Wil jij op de hoogte zijn van de nieuwste releases, of ben je juist op zoek naar een diepgravende analyse van je favoriete show? Zoek niet verder en laat je oren onderdompelen in alle nerdiness van Het Cult-Uur. Met Laurens Lagaaij, Mina Etemad, Vincent Wesselink, Julio Pijnappel en Flora Woudstra Hablé.

Location:

Netherlands

Description:

Voor Het Cult-Uur is geen onderwerp te pretentieus of juist te laagdrempelig om aan te snijden. Wil jij op de hoogte zijn van de nieuwste releases, of ben je juist op zoek naar een diepgravende analyse van je favoriete show? Zoek niet verder en laat je oren onderdompelen in alle nerdiness van Het Cult-Uur. Met Laurens Lagaaij, Mina Etemad, Vincent Wesselink, Julio Pijnappel en Flora Woudstra Hablé.

Language:

Dutch

Contact:

+31624569819


Episodes

77. Euphoria: Trans-Tiener-TV-Show is Traumatiserende Teleurstelling

3/28/2022
Als er één actrice op dit moment heter is dan een vuurkorf in een sexy bikini, dan is het Zendaya wel. Dat is mede te danken aan haar hoofdrol in Euphoria, de grote kaskraker van Laurens' network crush: HBO. Het is een serie die de tongen losmaakt, vooral omdat het ook behoorlijk wat losgemaakte geslachtsdelen bevat van (geïmpliceerd) minderjarigen. Maar zit er wat achter deze shock value, of blijft het beperkt tot mooie visuals en een leuke soundtrack? Mina en Laurens zitten aan weerszijden van het Euphoria-supportspectrum, en schuiven bij elkaar aan voor een diepe analyse van de deugden en zonden die de show kenmerken (aka: luisteren geduldig naar elkaars rants). Shownotes: Zap door Wafa Al Ali: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/03/21/alice-en-nadia-moussaid-zien-gelukzoekers-gevangen-in-de-buitenlucht-van-parijs-a4103074

Duration:00:39:03

76. Licorice Pizza: Vintage Kalverliefde in Vignetten

2/21/2022
Tieners die anno 2022 opgroeien hebben het maar zwaar. Smartphones die hun brein bombarderen met verslavende pingeltjes en updates, crises in alle varianten van corona tot klimaat, en slechte vooruitzichten op carrièregebied. Hoe anders was dat in de jaren 70! Alle phones waren nog dumb, er was misschien één keer even een oliecrisis en je kon zomaar besluiten om een carrière te beginnen als waterbedverkoper of flipperkastexploitant. Plus: er was geweldige muziek, en Tim Hofman was nog niet geboren, dus je kon vrouwen gewoon naar hartelust lastigvallen! Oké, dat laatste was misschien wat minder, maar niettemin: vroeger was (bijna) alles beter. Althans, dat beeld rijst uit Licorice Pizza, het nieuwe nostalgische meesterwerk van PTA (de regisseur, niet het schoolexamen). Het Cult-Uur zet even op een rijtje waarom je deze heerlijk onconventionele romcom niet mag missen.

Duration:00:38:31

75. The Beatles - Get Back: Archiefporno Voor Muzieklovers

1/10/2022
Hoppa, we hebben het bord stront dat 2021 was weer achter de kiezen! Helaas komt daar de ober alweer aanlopen met de volgende dampende kom vol ellende. Misschien is het dus een goed idee om 2022 af te trappen met een nostalgische terugblik op een beter jaar: 1969. Met Peter Jackson's The Beatles - Get Back waan je je middenin dit sleuteljaar van de hippieperiode, vergezeld door de grootste muziekiconen die de 20e eeuw gekend heeft. De driedelige docu geeft een intiem kijkje achter de schermen bij het maken van het album Let It Be. Hadden de Beatles toen echt alleen maar ruzie, of viel dat reuze mee? Is Yoko Ono de kwade heks die de band heeft opgebroken, of gewoon John Lennon's steun in een moeilijke tijd? En hoe ging het creatieve proces in z'n werk? Samen met Beatles-expert Marnix Wesselink bespreekt Het Cult-Uur wat de docu te zeggen heeft over deze veelbesproken vragen, en meer!

Duration:01:07:41

74. House of Gucci: Mode+Moord+Megasterren=Mwoah

12/13/2021
De wereld is verzot op schandalen en op kijkjes in de levens van de ultra-rijken, zoals wij al bespraken in onze aflevering over Succession. Nou, dacht Ridley Scott, dan moet mijn film over de moord op de baas van een wereldberoemd mode-imperium wel aanslaan! Geen gekke gedachte, want het idee om Lady Gaga een hele film te horen praten als een Sovjet-spion is op z'n minst intrigerend. Maar helaas, ook buiten de maffe accenten om is deze film niet zo gucci (heyooooo!). Luister waarom het panel deze film als een Gucci-tas beschouwt: mooi, maar leeg van binnen en kinda pointless.

Duration:00:32:10

73. Succession: Sublieme Shakespeareaanse Scheldpartijen

11/22/2021
Het oververzadigde medialandschap anno 2021 brengt een berg aan kwalitatieve TV, maar bovenop die berg ontbreekt het nog aan een übergorilla die zonder twijfel het serielandschap domineert. Als er echter één show is die een duidelijke gooi naar die titel doet, is het wel Succession. Ironisch genoeg gaat dit moderne epos over een groep onderkruipsels die een gooi doen naar de titel van nieuwe übergorilla die een oververzadigd mediaimperium regeert. Wat maakt deze excentrieke mix tussen drama en comedy zo'n Emmy-magneet? Zijn het de vlijmscherpe dialogen, de absurde plotlines of het cinematische camerawerk? En waarom is een show met zoveel onsympathieke personages toch zo bingeable? Het Cult-Uur is in elk geval fan, en grijpt de gelegenheid van het derde seizoen aan om deze vragen en meer te bespreken.

Duration:00:52:45

72. Wes Anderson & The French Dispatch - Ratatouille aux Vignettes

11/8/2021
Wat associeer jij met Frankrijk? Als je een cultureel sensitief persoon bent die nooit in nationalistische stereotypes denkt (anders dan die hamburgervretende oorlogszuchtige Jezusfreaks in Amerika) kun je vast een genuanceerd portret schilderen van dit Europese land. Wes Anderson daarentegen heeft vast gedacht: 'Nuance? Niet voor de Fransen!' Althans, dat beeld rijst bij het kijken van The French Dispatch. De tiende film van de eigenzinnige regisseur par excellence bestaat namelijk uit komische verhaaltjes vol pretentieuze kunsthandelaren, nodeloos nudisme, semi-intellectuele stakers en prostituees die van goed eten houden. Zit er nog een boodschap achter al deze losse fragmenten, of moet je er vooral niet te veel over nadenken? Wij van Het Cult-Uur hebben comme d'habitude de antwoorden.

Duration:00:43:24

71. Squid Game: Spaarvarken van Damocles

10/19/2021
Adam Smith was een OG van het kapitalisme en een notoire aanrander (met zijn 'onzichtbare hand' onder je shirtje, bah). Hij zei ooit: de tragiek van de armen is gelegen in de armoede van hun aspiraties. Een gebrek aan ambitie dus. Nou, dan heeft hij duidelijk Squid Game nog niet gezien. In deze onverwachte hitserie laat een groep door schulden geplaagde sukkelaars zien dat zij behóórlijk ambitieus zijn als hen de belofte van een bak geld wordt voorgeschoteld. En als een liefdesbaby van Darwin en Smith toont Squid Game dat marktwerking zich ook uitstrekt over mensenlevens. Zit er genoeg diepgang achter deze lugubere satire of blijft het bij een loze hype? Luister en ontdek het.

Duration:00:38:59

70. Dune: Worm & Peace

10/4/2021
Een echte Hollander is niet vies van de duinen. Die onvolprezen zandbergen houden toch maar mooi onze kustlijn overeind, of doen in elk geval iets wat je bij aardrijkskunde hebt geleerd. Maar zou Nederland nog steeds prat gaan op haar duinen als daar wormen in leefden zo groot als een flatgebouw? Deze nightmare fuel is een van de meest iconische onderdelen van Dune, een uniek sci-fi boek dat nu eindelijk een verfilming krijgt (sorry Lynch, maar we tellen die van jou even niet mee - for obvious reasons). Met sci-fi veteraan Denis Villeneuve aan de regie en de alomtegenwoordige zwijmelprins Timothée Chalalalamet in de hoofdrol moet deze film haast wel een knaller zijn. Maakt het deze kosmische verwachtingen waar? Check deze episode van Het Cult-Uur en ontdek het!

Duration:00:40:13

69. Pop-Pop IV: Catch-Up & Mosterd (Na De Maaltijd)

9/13/2021
Oh shit! Het is alweer een jaar geleden dat we een editie hadden van Pop-Pop, en kijk wat er is gebeurd: Het Cult-Uur loopt enorm achter met alle hippe muziek die er in 2021 is uitgekomen. Dat moet worden gerectificeerd. Van Billie Eilish tot Kanye West en van Doja Cat tot Tyler, the Creator: deze aflevering heeft een boel nieuwe muziek om te bespreken. Dus maak je borst maar nat, droog hem weer af en zet je beste koptelefoon op, want je gaat hier wat tunes horen! Met o.a.: Flora houdt van zingende rappers en Mina van rappende zangers, Julio is prettier than Jesus en Laurens verklaart beef aan Drake.

Duration:01:04:43

68. The Green Knight: Camelot, Noodlot & Cumshot

8/16/2021
De Middeleeuwen hebben een hoop voordelen: overal prachtige kastelen, mysterieuze bossen en kansen op romantisch avontuur, TikTok-influencers bestonden nog niet en huizenprijzen in de Randstad waren een schijntje. Misschien daarom dat fantasyfilms vaak in deze tijd afspelen, want je kunnen verliezen in een sprookjesachtige wereld is essentieel voor dit genre. Met The Green Knight is er weer een bioscoopfilm die ons belooft te betoveren met ridders en queesten, maar zonder de draken en tovenaars die vaak in het standaardpakket zitten inbegrepen. Het is namelijk een adaptatie van een echt Middeleeuws gedicht. Kan dat een post-Game of Thronespubliek nog wel bekoren? Het Cult-Uur heeft het voor je uitgezocht.

Duration:01:21:31

67. Zomerspecial - Luca: Perfecte Pesto en Zielige Zeemonsters

8/9/2021
Buon giorno, snuivers di cultura! Terwijl half Nederland nog in de file rondom Parijs staat, heeft Het Cult-Uur de campingstoeltjes uitgeklapt voor een zomerse bespreking van Luca, de nieuwste film in het illustere assortiment van Disney/Pixar. Deze geanimeerde slice-of-life neemt je mee naar het Italiaanse Ligurië, waar het zeemeer-jongetje Luca op avontuur gaat in de mensenwereld. Samen met journalist en Italofiel Katarina Schul analyseert Flora de thematiek, de LGBT-allegorieën in de film, en de verbeelding van de Italiaanse cultuur. De rest van het Cult-Uur panel is nog vitamine D aan het scoren in diverse Europese contreien, maar schuift volgende keer weer aan. Divertiti, amici! Shownotes: Katarina rept in de aflevering over een beroemd Ligurisch dorp genaamd Porta Rossa, waar het fictionele "Porto Rosso" in de film op zou zijn gebaseerd. Ze bedoelde Monte Rosso! Wanneer je dit dorp googlet, zie je ook meteen wat ze bedoelt.

Duration:00:38:53

66. Bo Burnham's Inside: Depri-larious Deep Dive into Pandemic Prison Life

6/14/2021
Het zonnetje schijnt weer, de terrassen zitten weer vol, en er schijnt ook iets van voetbal bezig te zijn. We zouden het haast vergeten, maar kort geleden nog leed de halve wereld aan cabin fever en was ieders meest bezochte plek de slaapkamer-annex-thuiskantoor-annex-ruziehol. Met Inside heeft comedian Bo Burnham een unieke one-man show gemaakt die het gevoel van het coronahuisarrest perfect vertolkt. Het Cult-Uur duikt in deze special en analyseert hoe Burnham het existentialisme van een millenial anno 2020 zo hilarisch en dansbaar heeft gemaakt.

Duration:00:39:30

65. De Oost: Nederlandse Genocinema

5/24/2021
Vraag een Nederlander naar zijn vaderlandse geschiedenis en hij zal waarschijnlijk trots mijmeren over Willem van Oranje en Anne Frank. Minder groot is de kans dat de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog wordt aangekaart. Je weet wel, die paar jaar na WOII toen we dachten weer op oude voet verder te kunnen met onze kolonie en in naam van dat doel er niet vies waren om halve dorpen standrechtelijk te executeren. Regisseur Jim Taihuttu probeert met De Oost deze duistere periode uit de vergetelheid te halen. Slaagt de film in zijn educatieve doel of verdrinkt hij in de Vietnamfilm-clichés? Het Cult-Uur bespreekt deze vraag en deelt ook hun persoonlijke relatie met deze beruchte militaire campagne.

Duration:00:47:48

64. Oscarona! - Academy Awards 2021

4/25/2021
Als aanvoerders van de gevreesde linkse culturele elite dicteert Hollywood wat goede smaak is. En wat getuigt er nu meer van goede smaak dan een prijzenceremonie organiseren middenin een pandemie die al ruim een half miljoen Amerikanen het leven kostte? On second thought, misschien beschikken deze cinematosaurussen niet over het beste oordeelsvermogen. Gelukkig zijn daar onze panelleden, wier smaak nog onaangetast is gebleven door covid. Zij vertellen jou welke van de genomineerde films het kijken waard zijn, en welke het verdienen om naar huis te gaan met de felbegeerde gouden dildo voor 'Best Picture'! Spoiler alert: Mank is utter wank.

Duration:00:44:52

63. Paasspecial: Jesus Christ Superstar

4/2/2021
Je mag dan misschien een verstokte atheïst zijn, zoals de panelleden van Het Cult-Uur, maar je moet toch dankbaar zijn voor het offer dat Jezus voor ons allen gemaakt heeft. Anders zouden we toch al die chille vrije dagen in het voorjaar niet hebben. En of je nu een Bible Thumper of een Pre-Marriage Humper bent: iedereen kan het er over eens zijn dat Jesus Christ Superstar (1973) een awesome film is om te kijken met Pasen. Wij bespreken de thema's en de dopeste pokkoes uit deze gelauwerde musical. Plus: hoeveel piemels heeft Michelangelo op de Sixtijnse Kapel gekladderd? Luister en kom erachter.

Duration:00:54:02

62. WandaVision: Marvel Goes Meta

3/15/2021
Het is maart 2021, dus happy coronaversary allemaal! Twaalf maanden bankhangen betekent dat we flink wat moeten bingen om de cabin fever af te staven. Gelukkig hebben Disney+ en Marvel de grijpgrage klauwtjes ineen geslagen om ons weer te voorzien van een cinematisch stukje popcorn-tv: WandaVision. Menig recensent heeft de show onthaald met haast ejaculatieve lof, maar daar trekken de Abingers van Het Cult-Uur zich niets van aan. Want hoewel het een prima stukje vermaak is, laten Wanda en Vision kansen liggen om écht innovatieve tv te maken. Plus: Laurens trekt zijn supervillain-outfit aan en gaat als Scorcese op een schuimbekkende tirade over stripheldenfilms. Maak je dus maar klaar voor een genadeloze, non-spoilervrije analyse.

Duration:00:43:23

61. Framing Britney Spears: Post-Mortem van een Toxic Celebrity Cultuur

2/22/2021
Arme Britney. Van popprinses via papparazzi-pesterij naar papa's prisoner. Waarom is dit de levensloop van dit noughties-icoon? En wat drijft de rabiate fanspiracy theorists achter de #FreeBritney-beweging? In de docu Framing Britney Spears (te zien op Hulu) schijnt The New York Times een lichtje op deze vragen, en wordt met enige speculatie ingezoomd op de schimmige juridische wurggreep waar zij zich in bevindt. Maar is dat niet precies hetzelfde voyeurisme dat ooit leidde tot het beruchte 'Britney goes biljartbal'-incident? Want zonder haar inspraak blijft het gissen wat zij hier allemaal zelf van vindt... Het Cult-Uur bespreekt hun ervaringen met Britney Spears, en plaatst zo hun vraagtekens bij de journalistieke integriteit van de docu.

Duration:00:50:21

60. RuPaul's Drag Race: Puike Pruiken, Parmantige Pasjes en Plenty Penis Jokes

2/8/2021
Reality tv can be a drag. Kijk één heftig gemonteerde wedstrijd tussen wanhopige schnabbelaars of modellen in spe en je hebt ze allemaal gezien. Maar één show steekt daar tussenuit als een man in een galajurk en een suikerspinpruik: RuPaul's Drag Race. Dit gender-bending fenomeen viert alweer haar dertiende (!) seizoen en is al jaren geliefd binnen en buiten de queer community. De dames van Het Cult-Uur hebben hun mannelijke co-hosts overtuigd om eindelijk ook eens te kijken naar deze afvalrace voor drag queens. Luister mee naar hoe ons panel hun ervaringen met drag bespreekt, en waarom RuPaul voor zulke fascinerende tv zorgt. Yassss queen!

Duration:00:49:17

59. Hindsight 2020: Awards Pour Une Année Affreuse (Deel 2)

1/25/2021
Lenin zei ooit: 'Er zijn decennia waarin niets zich voltrekt, en er zijn weken waarin decennia zich voltrekken.' Raar, want hij sprak normaal nooit Nederlands. Anyway, 2020 was een jaar dat voelde alsof het decennia duurde, dus logischerwijs valt er ook een hoop over te lullen. Daarom presenteert Het Cult-Uur hierbij: deel twee van onze 2020-terugblik! Met o.a.: Vincent voelt zich gedist! Flora schaamt zich voor haar game-uren! Mina redt de culturele sector! Laurens koopt een tv! Julio is (nog meer) aangeschoten! En... onze nominaties voor de winnaars en verliezers van het afgelopen jaar!

Duration:00:45:30

58. Hindsight 2020: Prijzen Voor Een Pokkejaar (Deel 1)

1/18/2021
Oh snap, 2021 is nog geen maand oud en we worden alweer nostalgisch naar het afgelopen jaar. Want hoewel haten op 2020 een van de weinige dingen was die ons verdeelde volk nog gemeen had, kijken we nu alweer met weemoed in onze achteruitkijkspiegel terwijl we verder tuffen over de highway to hell. Seizoen 1 van de pandemie was al met al nog best leuk, en je kan veel over 2020 zeggen, maar er was toen nog maar één coronavariant en de rechts-radicalen verbleven nog thuis in plaats van in het Capitool. Hoog tijd dus voor de jaarlijkse Cult-Uur Awards, waarin ons voltallige panel mijmerend terugdenkt aan de culturele hoogte- en dieptepunten van de afgelopen twaalf maanden en strooit met eretitels en verwensingen. Zijn jouw favoriete nominaties door de ballotage gekomen? Listen & find out!

Duration:00:50:18