Het Mediaforum-logo

Het Mediaforum

Arts & Culture Podcasts

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Location:

United States

Description:

Podcast van Het Mediaforum, de dagelijkse mediarubriek in het programma Spraakmakers.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Trump en Rutte overladen elkaar met complimenten: 'Geeft een gevoel van ongemak'

3/14/2025
NAVO-chef Mark Rutte bezocht Donald Trump in zijn Oval Office, waar de complimenten vervolgens over en weer vlogen. Een slim en goed optreden van Rutte, vindt BNR-hoofdredacteur Marc Adriani. 'Je hebt niets aan ruzie in het Witte Huis', aldus Adriani in het Mediaforum. Journalist Hansje van de Beek kreeg er desondanks wel een ongemakkelijk gevoel bij. 'Rutte met zijn schaterlach, dat helpt al enorm. Hij zit lekker te hinneken en als je Trump al aanmoedigt met geluid, masseer je hem al goed. Maar had hij toch niet iets kunnen zeggen?' Kiki Schippers van het Taalteam sluit het mediaforum af. Aan tafel zitten Marc Adriani, Hansje van de Beek en Spraakmaker Mart de Kruif.

Duration:00:21:59

Ask host to enable sharing for playback control

Oud-burgemeester Groningen opeens vol in de belangstelling: 'Pijnlijk, maar ook sappig'

3/13/2025
Koen Schuiling, de voormalige burgemeester van Groningen, was volop in het nieuws de afgelopen dagen. Schuiling heeft een boete gekregen nadat gepakt was tijdens het masturberen achter het stuur. "Een man in een staat van dienst die het land heeft gediend die op zo’n lullige manier aan het eind van zijn carrière komt. Dat is extreem pijnlijk, maar ook sappig", snapt presentator Renze Klamer. Tegelijkertijd is het de vraag waarom Schuiling, die verder niet publiekelijk heel bekend was, nu opeens zoveel media-aandacht krijgt. "Als iedereen er eindeloos veel aandacht aan besteedt, heb je het er steeds weer over", denkt Sarah Sylbing, hoofdredacteur van de VPRO. "Er zijn veel ergere dingen denkbaar die iemand in een publieke functie zit kan doen", vindt Klamer. Aan tafel zitten Sarah Sylbing, Renze Klamer en Spraakmaker Kathalijne Buitenweg.

Duration:00:23:28

Ask host to enable sharing for playback control

Vrijspraak Brusselmans in zaak rondom omstreden column: 'Wijkt niet af van zijn stijl'

3/12/2025
Herman Brusselmans is door de rechter vrijgesproken in de zaak rondom zijn column voor Humo, waarin hij schreef over de oorlog in Gaza. Daarin zou de schrijver aanzetten tot haat en geweld tegen joden. Volgens de rechter in Gent is er geen sprake van strafbare feiten en beroept zich op Brusselmans' vrijheid van meningsuiting. "Je hebt een columnist om spraakmakend te zijn en soms ook te schuren", zegt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van AD. Rijpma is zelf "terughoudend" bij het ingrijpen bij columnisten, maar had deze specifieke column ook "moeilijk" gevonden. "Ik vind het niet heel afwijkend van zijn stijl, dit had je kunnen verwachten. Ik ben blij met de vrijspraak. Het is volgens mij zijn eigen gevoel en zet niet aan tot haat." Ook Michelle Salomons, onderzoeksjournalist bij Investico, vindt het een "ingewikkeld" geval. "In de context lees je het dan anders, maar dat kan nu niet meer omdat het offline is gehaald. Het is opmerkelijk." Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Michelle Salomons en Spraakmaker Eveline Aendekerk.

Duration:00:24:25

Ask host to enable sharing for playback control

Docuserie Kinderen van Rutte geeft 'via u-bocht' inkijkje in leven van premier

3/11/2025
In de driedelige docuserie 'Kinderen van Rutte' duiken we in de wereld van premier Rutte als leraar Rutte. Onze voormalige minister-president heeft jarenlang voor de klas gestaan als docent Maatschappijleer in de Haagse Schilderswijk. In de serie komen zijn oud-leerlingen aan het woord, maar Rutte zelf niet. "Rutte’s hele mantra van kansengelijkheid in Nederland wordt gelogenstraft door deze karakters", valt Lucas Waagmeester, adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws, op. "Het startpunt van je leven is belangrijk." Aimée Kiene, chef Volkskrant Magazine, vindt het "hartverwarmend" om te zien wat voor leraar Rutte was voor deze leerlingen. "Het gaat om de leerlingen van Rutte die in het land leven dat Rutte heeft gemaakt." Van Rutte’s 100 leerlingen heeft twee derde geweigerd mee te werken aan de docuserie. "We weten alles al van Rutte, maar tegelijkertijd ook heel veel niet. Nu krijgen we via een u-bocht toch een inkijkje. Het is ook wel mooi dat het die mensen portretteert", zegt Waagmeester.

Duration:00:24:21

Ask host to enable sharing for playback control

Zorgen persvrijheid VS nemen toe: 'Wegblijven is geen optie'

3/10/2025
Veel aandacht in de Nederlandse media over de zorgen om de persvrijheid in de Verenigde Staten. RTL en de NOS schreven een artikel over de toenemende druk op de persvrijheid en in de Volkskrant was een groot interview te vinden met de oud-hoofdredacteur van de Washington Post, Martin Baron, die ook waarschuwt voor de zorgwekkende ontwikkelingen rond de media in het Amerika onder Trump. Wendelmoet Boersema, hoofdredacteur van Trouw, vindt het een zorgelijke ontwikkeling en ziet raakvlakken met de eerste termijn van president Poetin in Rusland. "Hij versterkte toen zijn greep op de pers en deed dat via zijn band met de zakenwereld." Trump zegt juist dat zijn regering de meest transparante sinds tijde is en daar heeft hij volgens Marieke de Vries, voormalig NOS-correspondent VS, ook wel een punt. "Hij ruimt veel persmomenten in en is heel toegankelijk voor de pers." Dit doet hij meer dan de vorige president Biden. Die had natuurlijk wel te maken met de coronapandemie, maar ook toen de maatregelen minder werden was er volgens De Vries nog steeds maar een kleine groep aan Amerikaanse journalisten aanwezig in het Witte Huis. "Internationale journalisten zoals de NOS zijn er nauwelijks meer binnengekomen." Dat kan volgens de oud-correspondent nu wel weer. Het Amerikaanse persbureau Associated Press zijn overigens nog steeds niet welkom in de buurt van de president. Daar proberen collega journalisten wel een vuist tegen te maken, maar dat doen ze volgens De Vries niet door zelf ook weg te blijven bij persmomenten. "Wegblijven is geen optie."

Duration:00:25:15

Ask host to enable sharing for playback control

"Hij is een soort snuffelstagiaire die probeert premier te zijn"

3/7/2025
Premier Dick Schoof heeft een bewogen week achter de rug, zeker gezien de internationale ontwikkelingen. Verschillende ministers willen nu uitleg van de premier over zijn toezegging aan Oekraïne. En waar sommige Europese leiders zich presenteerden van hun beste kant, groeit Schoof volgens Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, maar niet in zijn rol als leider. "Hij krimpt. Hij is een soort snuffelstagiaire die probeert premier te zijn." Het lukt Schoof volgens Laroes niet om van de topambtenaar die hij was te veranderen in een inspirerend premier. Margriet Brandsma, journalist en voormalig politiek verslaggever, gunde hem aan het begin nog tijd om in zijn rol te groeien, maar is het eigenlijk wel eens met Laroes. "Je ziet hem niet veranderen. Hij blijft toch in zijn uitstraling en ook in zijn taalgebruik de ambtenaar die hij is geweest." Spraakmaker Lilian Callender, die naast voorzitter van het Comité 30 juni - 1 juli Den Haag, ook consultant is, spreekt positiever over de huidige premier. "Je kunt hem niet vergelijken met voorgaande premiers, die hadden altijd een partij achter zich. Ik benijd hem niet, ga er maar aan staan."

Duration:00:22:55

Ask host to enable sharing for playback control

"Tussen al het verbale geweld moeten we ook proberen de feiten eruit te halen."

3/6/2025
De importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kunnen voor een wereldwijde handelsoorlog zorgen. En ook al komt de term al heel veel voorbij, zijn we er volgens Anna Dijkman, journalist bij het Financieel Dagblad, nog niet helemaal. De journalist ziet een dilemma voor de journalistiek omdat er nu al veel oorlogstaal wordt gebezigd. De Canadese politicus Doug Ford zei gisteren bijvoorbeeld in reactie op de aangekondigde heffingen: "I will fight like I've never fought before." Volgens Dijkman is het nu vooral nog een verbaal machtsspel. "En dan is het voor ons als journalistiek om eruit te halen wat er werkelijk aan de hand is en wat dat voor ons gaat betekenen." Maar het is volgens de journalist lastig om daar precies de vinger op te leggen. Wat in de media wordt geschreven kan vervolgens wel veel invloed hebben op de economie, doordat mensen hun koopgedrag gaan aanpassen bijvoorbeeld. Journalist Frenk van der Linden vraagt zich af of journalisten wel eens in de verleiding komen om een bepaalde invloed uit te oefenen. Dijkman in ieder geval niet. "Bovendien mogen we bij het FD ook niet beleggen." Dijkman wil journalisten vooral meegeven dat je natuurlijk verslag moet doen van wat er gebeurt, maar dat het ook belangrijk is om soms een stap terug te doen en de kalmte te bewaren.

Duration:00:21:22

Ask host to enable sharing for playback control

Trump 'angstaanjagend' bezig, Timmermans spreekt zich uit | Mediaforum

3/4/2025
Donald Trump ging tekeer tegen de Oekraïense president Zelensky tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis, maar laat het daar niet bij. De Amerikaanse president heeft alle militaire steun aan het land een halt toegeroepen. Daarmee bewijst Trump "heel gevaarlijk, krankzinnig, angstaanjagend" bezig te zijn, meent Arjen Fortuin, ombudsman bij NRC. "De VS zijn het schoolvoorbeeld van wat er kan gebeuren als mensen zich niet meer thuis voelen", denkt Elger van der Wel, online mediastrateeg. Denker der Nederlanden Marjan Slob denkt te zien dat Trump zich ontwikkelt als dictator. "Het is niet zozeer wat hij zegt, het is de mentaliteit en de sfeer die met hem meekomt." Frans Timmermans, leider van GL-PvdA, sprak zich vervolgens uit tegen Trump op de Amerikaanse zender CNN. "In zo’n politiek conflict zie je waar zijn kracht ligt", zegt Van der Wel. Fortuin omschrijft Timmermans als een "politiek zwaargewicht."

Duration:00:22:05

Ask host to enable sharing for playback control

"Donald Trump klonk meer als Don Corleone dan als een Amerikaanse president"

3/3/2025
"Donald Trump klonk meer als Don Corleone dan als een Amerikaanse president toen hij Zelensky probeerde te intimideren om een ​​bestand met Rusland te accepteren", dat schreef The Washington Post over de nu al historische clash tussen de Amerikaanse president en Volodymyr Zelensky. Volgens Sakina Elkayouhi, columnist en docent-onderzoeker, was het puur theater. Ze kreeg het gevoel dat Zelensky in een val was gelopen. Presentator van EenVandaag Roos Moggré vond het veel meer dan alleen theater. Ze heeft er ook wel wat moeite mee dat wordt gedaan alsof het een uit de hand gelopen ruzie was. "Dit was een heel doordachte strategische move van Trump." Spraakmaker en wethouder Eva Boswinkel is verbaasd over het feit dat mensen verrast lijken dat dit is gebeurd. "Het is wel afschuwelijk, de spelregels werden veranderd waar we bij stonden." Aan tafel zitten journalist en columnist Sakina Elkayouhi, presentator Roos Moggré en Spraakmaker is Eva Boswinkel.

Duration:00:22:40

Ask host to enable sharing for playback control

Opiniepagina Washington Post onder druk: 'Er is iets ernstigs aan de hand'

2/28/2025
De baas van Amerikaanse krant The Washington Post, Jeff Bezos, besloot dat er op de opiniepagina's van de krant alleen nog maar positief over persoonlijke vrijheden en de vrije markt geschreven mag worden. Journalisten beschouwen dat als een ernstige inbreuk op hun journalistieke onafhankelijkheid. Die zorgen deelt Aimée Kiene, chef Volkskrant Magazine. "Ik zie de Washington Post wel als een voorbeeld in de journalistiek. Als daar aan de vrijheid wordt geknaagd, ook al is het de opiniepagina, dan vind ik dat wel zorgelijk. Volgens Bezos is de opiniepagina überhaupt niet meer van deze tijd. Daar is Kamran Ullah, hoofdredacteur van de Telegraaf, het niet mee eens. "Kranten worden niet meer per se gelezen voor het laatste nieuws. Kranten worden steeds meer een plek voor achtergronden, voor reconstructies, voor analyses en dus ook voor opinie." Bij de Telegraaf gaat de uitgever niet over de opiniepagina, maar valt die pagina onder hoofdredactionele verantwoordelijkheid. Volgens Ullah schijnt dat in Amerika anders te zijn geregeld. "Hij mag dit dus gewoon doen. En je moet niet vergeten dat het gewoon een commercieel bedrijf is." Kiene vindt dat laatste geen goed argument. "Wij zijn ook commerciële bedrijven. Je kunt kiezen op wat voor manier je geld wil verdienen. Wat voor soort krant wil ik zijn?" Volgens Kiene is er wel iets ernstigs aan de hand bij de Amerikaanse krant. Aan tafel zitten Aimée Kiene, Kamran Ullah en Spraakmaker Arco Gnocchi. Frank van Pamelen van het Taalteam sluit het mediaforum af.

Duration:00:23:27

Ask host to enable sharing for playback control

Appjes ministerie over prinses Laurentien vrijgegeven: 'Draagt niet bij aan oplossing'

2/27/2025
Het appverkeer van het ministerie van Financiën over prinses Laurentien zijn vrijgegeven na een Wet open overheid-verzoek van NRC. De prinses werd door ambtenaren al beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en de appjes liegen er niet om. 'Neem niet op als prinses Laurentien belt', valt er te lezen. "Het was bekend dat het botste. Dit bevestigt dat. Het is beschadigend voor de prinses", reageert Jan Slagter, directeur van Omroep MAX. De prinses zette zich in voor Stiching (Gelijk)waardig Herstel, wat zich buigt over de terugbetalingen in de toeslagenaffaire. "Het is een bevlogen vrouw die er met gestrekt been in is gegaan", stelt Slagter. De onthullingen uit het appverkeer dragen "niet bij aan een oplossing", vindt de Omroep MAX-baas. "Nu wordt duidelijk dat ze heel erg voor deze ouders opkomt en oplossingen wil", denkt Carmen Fernald, hoofdredacteur Levensbeschouwing en Caribische netwerken bij de NTR. "Grensoverschrijdend gedrag is een containerbegrip, zo weten we wel wat er aan de hand was. Dat heeft toegevoegde waard", vindt Martine Wolzak, journalist bij Het Financieele Dagblad. Aan tafel zitten Jan Slagter, Carmen Fernald en Martine Wolzak.

Duration:00:21:07

Ask host to enable sharing for playback control

Discussie over persvrijheid laait op in VS: 'Er wordt een grens overschreden'

2/26/2025
Donald Trump breekt opnieuw met traditie. Waar het standaard was dat de White House Correspondents Association de roulatie bepaalde van journalisten, heeft de huidige persvoorlichter Karoline Leavitt aangekondigd dat het bestuur van Trump dat nu zelf gaat doen. Daarbij worden ook andere media toegelaten, zoals influencers en minder gevestigde titels toegelaten. "Dit is wel heel cruciaal", vindt Ward Wijndelts, journalist en oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland. "Dat is een grens die overschreven wordt. De vierde macht moet zelf kunnen bepalen hoe ze de andere machten controleren, dat is niet aan de president." Het zou er namelijk voor zorgen dat alleen "welgevallige media", zoals Fox News, toegang krijgen tot de president en zijn bestuur. "Is het heel gek dat er plekken zijn waar de president van zegt zelf te willen bepalen?" vraagt Hugo Logtenberg, journalist bij de NRC, zich af. Logtenberg erkent echter wel dat het "angstaanjagend" is als alleen de president dit soort keuzes kan maken.

Duration:00:21:33

Ask host to enable sharing for playback control

Macron corrigeert uitspraken Trump over Oekraïne: 'Gaan we nog vaak terugzien'

2/25/2025
President Emmanuel Macron is de eerste Europese leider die op bezoek is gegaan bij Trump. De leider van Frankrijk en de Amerikaanse president kwamen bijeen om de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne te bespreken. Macron hield voet bij stuk en corrigeerde Trump waar nodig. "Dit gebeurt niet vaak", aldus Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws. Bovendien zijn dit soort persmomenten normaal gesproken "vriendschappelijk van aard." Volgens Marc Veeningen, hoofdredacteur bij Talpa, is de "strijd" in Europa gaande en is het de vraag of Frankrijk, Groot-Brittannië of Duitsland de touwtrekker zal worden. "Maar het is ook theater", voegt Veeningen eraan toe. Ondertussen wordt het persbureau Associated Press nog altijd geweerd uit het Witte Huis. Volgens een Amerikaanse rechter volstaat het dat de president mag kiezen of bepaalde media wel of niet aanwezig zijn. "Het gaat om het principe", vindt Haan. "Volgens mij is het een recht dat de pers vrije toegang heeft."

Duration:00:23:28

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom zoveel nieuws over de zieke paus? 'Magie van het Vaticaan'

2/24/2025
'Paus Franciscus heeft een goede nacht gehad', 'de paus heeft geslapen en rust uit', 'katholieken bidden voor zieke paus': er is voortdurend nieuws over de gezondheidstoestand van paus Franciscus. Waarom vinden 'we' het nieuws rondom de paus zo interessant? Volgens Daan Bonenkamp, hoofdredacteur van Twentsche Courant Tubantia, komt dat door de 'magie' van het Vaticaan. "De magie van van alles wat er achter de schermen van Rome gebeurt." Dat zie je volgens de hoofdredacteur ook aan de populariteit van films die hierover worden gemaakt, zoals het recente 'Conclave' en de film 'The Two Popes' uit 2019. Het valt Bonenkamp op dat het Vaticaan er nu zelf ook meer over naar buiten brengt dan bij voorgaande pausen. Volgens schrijver Tommy Wieringa past dit bij de huidige tijdsgeest, "de openheid van deze tijd vraagt ook dat we weten wat er met de paus gaande is." Annette Birschel, correspondent Nederland voor Duitse media, vindt dat we ook niet moeten onderschatten hoe groot de macht is van de Rooms-Katholieke Kerk. "Daardoor is wie er straks aan het roer komt ook van groot belang." En is het volgens haar dus ook belangrijk voor media om het nieuws rondom de paus goed te volgen. Aan tafel zitten Annette Birschel, Daan Bonenkamp en Spraakmaker Tommy Wieringa.

Duration:00:22:21

Ask host to enable sharing for playback control

Veel onduidelijkheid rond de stikstofplannen van Wiersma

2/21/2025
Op de kanalen van de BBB werden de stikstofplannen van landbouw-minister Femke Wiersma groots gepresenteerd. Maar in een brief van de minister aan de Tweede Kamer bleek die positiviteit wel mee te vallen. 'Misschien zijn de plannen van Wiersma wel een oplossing', zegt Anna Dijkman (columnist FD). 'Maar er is ook een kans dat niet een oplossing is. De Kamer is bang dat we dan weer een groep in de problemen hebben.'

Duration:00:20:16

Ask host to enable sharing for playback control

Trump neemt Russische propaganda over: 'Wordt steeds zorgelijker en kwalijker'

2/20/2025
De Verenigde Staten onderhandelt met Rusland over de oorlog in Oekraïne, waar Oekraïne zelf niet bij betrokken is. Sindsdien heeft Donald Trump gezegd dat Zelensky een dictator is en dat Oekraïne zelf de oorlog is gestart, standpunten die eerder uit Poetins mond klonken. "Wat overduidelijk is en wat Trump al jaren doet, is in plaats van investeren in het versterken van zijn geloofwaardigheid is het afbreken van de geloofwaardigheid van zijn concurrenten", zegt programmamaker Ajouad El Miloudi. "Het is een tactiek om mensen te doen geloven wat belachelijk is." Volgens journalist Laurens Vreekamp kunnen we "verwachten" dat Trump hetzelfde zal blijven zeggen als Poetin. "Dit is het narratief en de elementen die in Poetins verhaal zitten. Trump gebruikt dat." De desinformatie die Trump verspreidt, wordt "steeds zorgelijker en kwalijker", aldus Vreekamp. "Deze dynamiek hebben we niet eerder zo gezien." Bovendien zou 'flooding the zone' zijn tactiek zijn. "Als je maar zoveel mogelijk rare dingen roept, weten mensen niet meer wat je echt wil en kun je doen wat je van plan was."

Duration:00:23:00

Ask host to enable sharing for playback control

Interview Trump en Musk leek 'vooropgezet toneelstuk': 'Fascinerend, net grote tv-show'

2/19/2025
Donald Trump en Elon Musk lieten zich interviewen door Sean Hannity, een presentator van Fox News. Het gesprek was zacht gezegd vrij kritiekloos. Musk hemelde de president op en klaagde over hoe oneerlijk Trump door de media wordt behandeld. Volgens Hannity is dat al 30 jaar aan de hand. Een "vooropgezet toneelstuk", zegt Rennie Rijpma, hoofdredacteur van het AD. Michelle Salomons, onderzoeksjournalist bij Investico, meent dat het een poging was om Musks geloofwaardigheid een boost te geven, mede door zijn dalende populariteit onder Amerikanen. "Musk zet bureaucratie tegenover democratie alsof het tegenstellingen zijn. Het is interessant hoe hij die frames opzet." Tegelijkertijd komt er een oproep van Amerikaanse media voor onderlinge solidariteit en samenwerking. Een "sympathiek plan", vindt Rijpma, maar eentje dat alleen werkt als de gehele media eraan meewerken. "De media zijn geen bondgenootschap zoals de NAVO. Het is een beroepsgroep waarin grote verschillen zijn, de pluriformiteit moet gevierd worden." Ook Salomons is gecharmeerd van het idee, maar ziet de uitvoerbaarheid ervan niet in. "De 'rechtse' media mogen dan wel naar binnen en de 'linkse' media niet. Je lost daar niets mee op." Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Michelle Salomons en Spraakmaker Amara Onwuka.

Duration:00:23:16

Ask host to enable sharing for playback control

Tweede Kamerdebat over Oekraïne-uitspraken Trump: 'Krijgt Schoof coalitie achter zich?'

2/18/2025
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de uitspraken van Donald Trump over Oekraïne en Europa. En dat zorgt nu al voor verdeeldheid onder onze politieke leiders. Wilders (PVV) wil geen steun meer leveren, Timmermans (GL-PvdA) is fel voorstander en premier Schoof trapt op de rem om eventueel militairen te sturen. Wilders' standpunt is niet in lijn met het coalitieakkoord dat hij sloot met medepartijen VVD, BBB en NSC, maar hoe zal dat uitmonden in het debat? "Dit is een bommetje onder het kabinetsbeleid", stelt Sjirk Kuijper, columnist bij Nederlands Dagblad. "Kunnen we de handen ineenslaan?" vraagt Elger van der Wel, digitale mediadeskundige, zich af. Europese leiders zijn aan het bespreken hoe de EU moet gaan handelen in dit conflict. "Het grootste misverstand over Trump is dat je hem niet letterlijk zou moeten nemen. Autoritaire leiders doen vaak wat ze zeggen", zegt Kuijper. "Ik hecht meer aan de democratische beginselen en rechtsstatelijkheid van Europa." Volgens de columnist kunnen de Nederlandse oppositiepartijen daarop gaan sturen. "Er is geen tijd meer en we zagen het aankomen", denkt Van der Wel.

Duration:00:22:06

Ask host to enable sharing for playback control

Worden Nederlandse media 'verdrongen' door Amerikaanse manipulatie?

2/17/2025
Joop van den Ende doet een dringende oproep aan de Nederlandse politiek. De theatermagnaat waarschuwt in een paginagrote krantenadvertentie dat de Nederlandse media beschermd moeten worden tegen Amerikaanse manipulatie vanuit platforms als YouTube, X en Meta. Het kabinet zou volgens Van den Ende de NPO meer moeten steunen. Daarnaast vindt hij het bezwaar tegen DPG’s overname van RTL 'achterhaald'. Televisieproducent Paul Römer vindt dat Van den Ende "100 procent" gelijk heeft in zijn statement. "Als hij dit zegt, komt het aan in politiek Den Haag", zegt Römer. Mireille van Ark, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, prijst Van den Ende's "ondernemersperspectief" en deelt zijn mening over DPG's overname van RTL. Bovendien vreest Van Ark dat Amerikaanse techbedrijven de Nederlandse media "verstoten". "Daar zijn waarschuwingen voor dat dat binnenkort gebeurt. Hij probeert het te beschermen." Ook Römer vreest daarvoor. "Het is voor de Nederlandse samenleving ontzettend belangrijk dat we worden aangesproken vanuit ons eigen DNA. Wat er nu gebeurt, is dat de grote platforms lokale media aan het verdringen zijn."

Duration:00:21:57

Ask host to enable sharing for playback control

Gruwelijke details bij zaak Richard K.: 'Openbaarheid bij rechtszaken is belangrijk'

2/14/2025
We wísten al veel over de dubbele moord in Weiteveen maar tijdens de rechtszaak kwamen er nog veel nieuwe gruwelijke details naar buiten. En die kwamen in de media uitgebreid terug. Haroon Ali, journalist en columnist, heeft zelf de interesse niet om al die details te volgen, maar hij begrijpt het ergens wel. "Mensen hebben een enorme interesse in misdaadverhalen. True crime is ook enorm populair." Dat een burenruzie zo enorm uit de hand kan lopen kan volgens presentator Roos Moggré ook een reden zijn waarom er zoveel interesse is voor deze zaak. Jerfi Uzman, hoogleraar Constitutioneel Recht, denkt wel dat het belangrijk is dat rechtszaken openbaar zijn. "Een heel belangrijk kernbeginsel van de rechtspraak is dat het in de openbaarheid gebeurt, transparant is." Dat komt omdat rechters niet gekozen zijn en wel ontzettend veel macht hebben. "Juist als we willen vermijden dat er wordt gezegd: die rechter doet maar wat, dan willen we weten wat er is gebeurd", vertelt de jurist. Aan tafel zitten Roos Moggré, Haroon Ali en Spraakmaker Jerfi Uzman. Frank van Pamelen van het Taalteam sluit het mediaforum af.

Duration:00:21:18