P2 Dokumentar-logo

P2 Dokumentar

Sveriges Radio

Starka berättelser om musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Location:

United States

Description:

Starka berättelser om musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Language:

Swedish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Märta Ramstens resa räddade svensk folkmusik

7/20/2024
Året är 1968. Märta Ramsten sitter i en hyrd Volvo Amazon med inspelningsutrustning i bakluckan. Hon är på väg ut på en resa, en resa som ska rädda den svenska folkmusiken. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Resande i folkmusik, är den något ovanliga yrkesbeteckning jag skulle kunna sätta på mitt visitkort. Förr gick försäljare av skillingtryck från dörr till dörr och försökte sälja visor. År 1968 åker jag från by till by och köper tillbaka dom, bildligt talat”. Så skriver Märta Ramsten i sin resedagbok 1968. Märta Ramsten är docent i musikvetenskap och jobbade på Svenskt visarkiv 1968 till 2001. Under sina år på visarkivet spelade hon in och intervjuade en mängd vissångare och spelmän från samtliga landskap. Den här dokumentären handlar om Märta Ramstens första inspelningsresa 1968. I programmet hör vi Märta Ramsten själv berätta om resan. Medverkar gör också musiketnologen och forskningsarkivarien Wictor Johansson, som är ansvarig för de audiovisuella samlingarna på Svenskt visarkiv, och folkmusiksångerskan Ulrika Bodén. En P2 dokumentär från 2021 av Irma Norrman.

Duration:00:56:56

Ask host to enable sharing for playback control

Sven-Bertil Taube – den siste estradören

7/6/2024
I drygt 70 år var Sven-Bertil Taube en självklar del av svenskt kultur- och nöjesliv. Med sin speciella förmåga att berätta och gestalta var han en sann estradör i ordets bästa bemärkelse. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Som barn till konstnären Astri och nationalpoeten Evert Taube var han liksom folkkär från början. Samtidigt som Sven-Bertil förvaltade det musikaliska arvet efter Evert gick han hela tiden sin egen väg. Karriären slingrade sig fram med toppar och dalar sedan 60-talet, när han och Ulf Björlin bröt normerna och gav visan ett nytt format med full orkesterklang. Sven-Bertil Taube återvände ständigt till sin publik, på Gröna Lund, på skivtallriken, på bioduken, i tv-soffan eller i teatersalongen. Han var en länk bakåt till en förfluten tid samtidigt som han själv drevs framåt av stor nyfikenhet, ständigt på väg mot nya mål och nya samarbeten. Hör honom själv minnas och berätta i denna dokumentär av Eva och Staffan Schöier. Research, ljudläggning och produktion: Eva Schöier Presentation: Staffan Schöier En P2 dokumentär från 2021.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Maria Callas – divan med brustet hjärta

6/22/2024
Maria Callas offrade allt för konsten och kärleken men fick betala ett högt pris. Hör berättelsen om hur en oälskad flicka från stadsdelen Washington Heights i New York blev världens mest hyllade operastjärna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En januarikväll 1958 ska Maria Callas uppträda i Rom. De täta raderna av röda sammetsfåtöljer och de gyllene balkongerna är fyllda till sista plats. Publiken småpratar och skålar. Alla väntar på att andra akten ska börja – och på att Maria Callas ska omsluta dem med sin röst. Men på scen förblir det tomt. Under en lång stund händer ingenting. Plötsligt hörs en röst ur ett par spruckna högtalare: Föreställningen är inställd! En våg går genom bänkarna. Förvirring, besvikelse, ilska. Människor samlas utanför Maria Callas hotell och skriker. Hon får löpa gatlopp i pressen. Italienarna är rasande. Kanske är det nu det slår henne att publiken, pressen och kritikernas kärlek inte kommer att vara för alltid. Att det måste finnas annat i livet än att stå på scen, något som hon missar. Hela livet har hon varit operasångerskan La Callas. Nu vill hon bara vara kvinnan Maria. Men det blir inte som hon har tänkt sig. I programmet medverkar dramatikern Lucas Svensson och operasångarna Rickard Söderberg och Kerstin Avemo. En P2 dokumentär från 2021 av Moa Larsson på produktionsbolaget Ljudbang. Producent Ljudbang: Emma Janke Producent P2: Antonio de la Cruz Tekniker: Mikael Brodin

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Alla som inte kan sjunga – men sjunger ändå

6/8/2024
Hela deras liv har de fått höra att de inte kan sjunga. Ändå står Olivia en dag på Sveriges allra största scen. Och Kristina, som inte fick vara med när alla skulle få sjunga i skolan, får äntligen ta ton i en kör. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det handlar också om körkonsulenten Jerker Leijon som på 90-talet startade en kör där alla – även de som inte kan sjunga – fick vara med. Och hundratals dök upp. Här förändrades tanken på vem som får vara med i en kör. Medverkande: Kristina - som inte fick vara med i skolkören men idag sjunger i Almakören. Olivia ”Lia” Larsson - artist. Rosie Kind - mamma till Olivia. Anna Märta Leijon - körpedagog, körledare, präst och tidigare gift med Jerker Leijon. Tommy Jonsson - körledare Almakören, en kör för alla. Tekniker: Mats Landberg. En P2 dokumentär från 2024 av Jonna Burén.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Lisa Ekdahl – 90-talets mest oväntade succé

5/25/2024
Det finns ett före och ett efter Vem vet, låten som på nolltid gör 22-åriga Lisa Ekdahl till den svenska vispopens starkast lysande stjärna. Men bakom scenen finns en annan berättelse. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det självbetitlade debutalbumet ”Lisa Ekdahl” släpps 1994 och säljer raskt i fler än 400 000 exemplar i Skandinavien. Plötsligt står Lisa Ekdahl på de största scenerna, sjunger med Monica Zetterlund, prisas och höjs till skyarna. Men bakom scenen finns en annan berättelse. En om en 22-åring, precis på väg att bli mamma. En om en nykomling som inför skivdebuten kastade bort allt och började om. Trots att skivan var klar, och att storbolaget stod och trampade. Med sin speciella mix av jazz, visa och brasilianska rytmer och sin särskilda sångstil blev Lisa Ekdahl en udda fågel på 1990-talets mer uppskruvade musikscen. I dag, 30 år efter genombrottet och nio album senare, fortsätter Lisa Ekdahl att skriva sånger, spela in skivor och turnera i så väl Skandinavien som i Frankrike, där hon har en hyllad jazzkarriär. I programmet medverkar, förutom Lisa Ekdahl, även Milton Öhrström, Kjell Andersson, Lars Winnerbäck och Peter Nordahl. En P2 dokumentär från 2024 av Alexandra Sundqvist och Isak Klasson.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Hur bluesen kom till Norden

5/11/2024
En dokumentär om hur bluesen kom till Sverige och Finland med två amerikanska bluesartister på 70-talet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Musikern och radioproducenten Thomas Henley berättar om Eddie Boyd (1914-1994) och Champion Jack Dupree (1910-1992) som flyttade till Finland respektive Sverige på grund av kärlek, och mötte en bättre publik och mindre rasism på europeisk mark. – Jag kan säga så här att de flesta afroamerikanska musiker som jag har träffat som har bott i Europa, Skandinavien, har upplevt en stor lättnad, säger den amerikanska bluesartisten Eric Bibb som bott i Sverige under många år. Vid sidan av Bibb medverkar också Eddie Boyds änka Leila Boyd, bluesmusikern, pianisten och sångaren Per ”Slim” Notini, musikproducenten Jonas Bernholm och konstnären Eva Acking som levde med Champion Jack Dupree. En P2 Dokumentär av Thomas Henley.

Duration:00:56:51

Ask host to enable sharing for playback control

Glenn Gould – död men märkligt levande

5/11/2024
Glenn Gould bemästrade Bachs Goldbergvariationerna till perfektionism. Hans pappa sa att han spelade piano i luften vid tre dagars ålder och fick barnsköterskan att utbrista att han nog skulle bli konsertpianist eller läkare. Men med tiden blev hans liv allt märkligare. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Barndomen utspelade sig i en övre medelklassmiljö i Toronto och det lilla samhället Uptegrove, beläget vid en vacker sjö. Det var 50-tal när han slog igenom och tv-mediet behövde sitt innehåll. Glenn Gould var som gjord för denna tid, en karaktär som alla kunde leva med. Äldre redaktörer älskade musiken han spelade, medan yngre filmare tjusades av hans mörka lockar, gängliga gestalt och känsliga ansikte. Han såg ut som James Dean, men spelade 1700-talsmusik i konsertsalarna. Det är svårt att hitta fram till Glenn Gould. Det är som om hans liv redan har den perfekta bågen. Född begåvad, det enda barnet, älskad bortom sans och förnuft. Totalt gehör, snabbtänkt och verbal. Karriären tar fart och applåderna dånar, men snart tar de excentriska dragen tar över, liksom missbruket av piller. Glenn Gould utvecklar hypokondri och som en konsekvens därav strategier och ritualer för att överleva dagarna. Han debuterar med Goldbergvariationerna och slutar med en nyinspelning där han reviderar sin tolkning. Han dör vid nyss femtio fyllda. Medverkar gör Joakim Thelander doktor i sociologi och lektor i kriminologi på Högskolan i Kristianstad, radioproducenten Britt Edwall, Emil Svanängen som uppträder under namnet Loney Dear och pianisten Rolf Lindblom. En dokumentär från 2021 av Po Tidholm. Producent P2: Antonio de la Cruz Mixning: Staffan Schöier

Duration:00:56:57

Ask host to enable sharing for playback control

Libba – gitarrvirtuosen som återuppstod

4/13/2024
I början av 1900-talet skrev en liten flicka från North Carolina en låt som 50 år senare stals och gjorde stor succé. Det här är berättelsen om vad som faktiskt hände och vem Elizabeth Libba Cotten verkligen var. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Berättelsen om folkgitarristen Elizabeth “Libba” Cottens (1893–1987) liv och öde har gått under den kommersiella radarn i flera decennier, trots hennes stora avtryck på den internationella musikscenen. Libba var vänsterhänt och som barn lärde hon sig därför att spela gitarr upp och ner. Men hon blev tvungen att lägga musicerandet på hyllan tillsammans med en handfull egenkomponerade låtar – däribland den tongivande folkklassikern “Freight Train”. Musik som enligt alla odds torde stanna på Libbas hemort Chapel Hill i sydöstra USA. Men ett halvt sekel senare tappar en flicka bort sin mamma mitt i julrushen på ett varuhus – något som ska komma att få oanade konsekvenser. Hösten 2023 gav sig musikern och dokumentärmakaren Catharina Jaunviksna av till USA för att resa i Libbas fotspår och ta reda på vem hon verkligen var, medan det ännu finns människor kvar i livet som kände henne. Medverkande: Alice Gerrard - musiker, folklorist och vän till Libba. Peggy Seeger - musiker, folklorist och vän till Libba. Brenda Evans - Libbas barnbarnsbarn. Yasmin Williams - musiker och fan. Dom Flemons - musiker, fan och folklorist. Jeff Place - senior archivist, Smithsonian Folkways Recordings. Robert Searing - historiker och curator, Onondaga Historical Association Museum. En dokumentär från 2024 skapad, producerad och mixad av Catharina Jaunviksna, produktionsbolaget RITE. Arkivmaterial från: Southern Folklife Collection - University of North Carolina at Chapel Hill, Smithsonian Folkways Recordings, “Me & Stella” (33mm film by Geri Ashur, 1978), Library of Congress, Seattle Folklore Society, Incl. the Ralph Rinzler & Alan Lomax archives.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Klockspelarna

3/15/2024
Kyrkklockorna hörs över hela staden, men vilka är det egentligen som spelar på dessa gigantiska instrument som väger flera ton? Följ med upp för trånga, gamla torntrappor, högt upp ovanför takåsarna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Klockspelens melodier klingar i kyrkor och stadshus över hela Sverige. Ofta är musiken inspelad, men ibland framförs den faktiskt live av en klockspelare. Denna musiker spelar på klockor som tillsammans kan väga så mycket som 15 ton. Hur går det till? I det här programmet följer vi två klockspelare på vägen mot varsin konsert i två olika klocktorn. Michael Dierks spelar ofta psalmer och poplåtar under sina konserter i Tyska kyrkan i Gamla stan i Stockholm. Men nästa spelning ska bli något helt annat, då ska han framföra ett improviserat verk där han inte bara använder händerna, utan hela kroppen. Och med ett musikredskap som han själv har byggt ska han åstadkomma något som förmodligen aldrig gjorts tidigare. Den andre klockspelaren är Mats van der Geer, som är 24 år och bor i byn Vuollerim nära Jokkmokk. Han reser till Stockholm för att framföra en konsert på klockspelet i Klara kyrka. Ett klockspel som visar sig vara allt annat än lättspelat. En dokumentär från 2024 av Magnus Johansson, Iris Media.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

När Billie Holiday besökte Sverige

2/17/2024
Billie Holiday har haft en tuff tid med narkotika, förlorad artistlicens och rubriker i skvallerpressen. Nu beger hon sig mot ett vintrigt Sverige, men kommer hon kunna leva upp till publikens och pressens förväntningar? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I januari 1954 lyfter ett SAS-plan från New York med slutdestination Stockholm och Bromma flygplats. Ombord sitter Billie Holiday, Buddy DeFranco Quartet, Beryl Booker Trio och Red Norvo Trio. Tillsammans bildar de ”Jazz Club USA”, en turnerande minifestival som ska besöka 23 europeiska städer på 24 dagar. I dokumentären får du följa truppens stora stjärna Billie Holiday genom fem vintriga svenska städer och pressens hårda domar. En dokumentär från 2024 av Theresia Billberg.

Duration:00:57:06

Ask host to enable sharing for playback control

Per Nørgårds universum

1/20/2024
Nordens kanske största nu levande tonsättare har kuf-förklarats för sin oändlighetsserie, men också skrivit musik till en Oscarsbelönad film och fått Danmarks hundar att yla vid tv-apparaterna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Med hjälp av personer som står Per Nørgård nära tecknas en bild av tonsättaren. Vi djupdyker i hans kompositioner, idéer och liv – från små händelser till stora. Från uppväxten i Köpenhamn och somrarna på Langeland till oändlighetsserien och tredje symfonin som är med i Danmarks kulturkanon. Och så mötet med den schweiziske konstnären Adolf Wölffli som ställde Pers värld på ända. Medverkande: Ivan Hansen, skribent och Nørgårds assistent, Marie Lalander, regissör och livskamrat, Gunnar Eriksson, körledare och vän, Jeppe Nørgaard, son. En P2 dokumentär från 2024 av Katarina A Karlsson.

Duration:00:57:01

Ask host to enable sharing for playback control

Stefan Nilsson – ett vemod i dur

12/23/2023
Du har hört hans musik i Så som i himmelen, Skärgårdsdoktorn och Den goda viljan. Med sin nordiska klang berörde han folk i tv-soffor och biografer världen över. Och när Stefan blir sjuk 2023 sluter hela musiksverige upp. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Stefan Nilsson var en av Sveriges mest produktiva filmmusikkompositörer. På meritlistan står ett 70-tal film- och tv-produktioner med namn som Ingmar Bergman, Bille August, Hasse Alfredsson och Kay Pollack. Han var också en skicklig pianist som rörde sig lika lätt och naturligt mellan jazz, klassiskt, pop och rock. I ett och ett halvt år låg hans låt Gabriellas sång på Svensktoppen. Men själv höll han sig helst i bakgrunden. I denna dokumentär får vi följa Stefans musikaliska väg genom livet, från hans första trevande toner på sin pappas piano, till musikscener över hela landet. Det är en sprudlande och nyfiken väg som plötsligt tog slut i maj av 2023 på grund av sjukdomen ALS. I programmet medverkar Tommy Körberg, Py Bäckman, Helen Sjöholm, Bille August, Örjan Fahlström, Lotta Hasselquist Nilsson och Stefans döttrar Martina och Josefina. En dokumentär från 2023 av Nicola Maniette.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Ethel Smyth – den ofrivilliga kvinnorättskämpen

11/25/2023
Ethel Smyth fick slåss för sin plats i konserthusen. Männen i musiklivet och hennes egen pappa tyckte inte att kvinnor skulle skriva musik. Men trots allt motstånd tog det lång tid för Ethel att närma sig suffragetterna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kompositören Ethel Smyth föddes 1858 i Storbritannien. Uppväxten i en välbärgad familj kom med sina fördelar, men att en flicka som hon skulle ha en framtid som tonsättare ansågs absurt. Ethel Smyth kämpade hela livet för sin plats i musiklivet. Men motgångar hindrade henne inte från att skriva mässor, serenader och operor. År 1902 blev hon den första kvinnan att få en opera uppsatt på The Metropolitan i New York. Med tiden blev hon också en förkämpe för kvinnlig rösträtt och engagerade sig i suffragettrörelsen. Via Ethel Smyths egna memoarer ges vi en inblick i hennes tankar och liv. Med sin envishet och musikalitet har hon skapat musikhistoria, men under en lång period var hon ganska bortglömd. I programmet medverkar dirigenten Cathrine Winnes och Leah Broad, doktor i musikhistoria vid Oxfords universitet. En dokumentär från 2023 av produktionsbolaget Ljudbang. I redaktionen: Emma Janke, Laura Wihlborg och Klara Fredén. Inläsningar av Ellen Jelinek, Joel Valois och Ludvig Josephson.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Berättelsen om storspelmannen Lapp-Nils

10/28/2023
Född i en så kallad sockenlappssläkt skulle han ägna sitt liv åt att slakta och flå hästar och hundar. Men det var som fiolspelman som Nils Jonsson blev legendarisk, under artistnamnet Lapp-Nils. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Intet namn intager en så dominerande plats i spelmanskretsar i Jämtland som Lapp-Nils, och ingen har i så hög grad som han satt sin prägel på jämtländsk folkmusik.” Så skrev folkmusikupptecknaren Olof Andersson 1927. Och så är det fortfarande. Låtarna efter Lapp-Nils spelas, myterna lever och nya låtar i ”Lapp-Nils-stil” komponeras. En av hans låtar har också nått långt utanför folkmusikkretsarna: Den trallade Lapp-Nils-polska som Jan Johansson och hans medmusikanter improviserade till och som därefter fått den ena efterföljaren efter den andra. I den här dokumentären följer vi Lapp-Nils liv, möter musiker som håller minnet efter honom levande och lyfter tankar om kopplingen mellan svensk och samisk musik. Medverkande: Kjell-Erik Eriksson, fiolspelman Ewa Ljungdahl, sockenlappskunnig arkeolog Leif Stinnerbom, fiolspelman och teaterchef Leif Ottosson, dragspelman Anna-Karin Eng, fiolspelman Alexa Gödde och Tua Wennerbrandt på Birka folkhögskolas folkmusiklinje Malin Hülphers, chef för Estrad Norr Uppläsare: Marcus Frånberg och Hans Nyberg En dokumentär från 2023 av Ingela Hofsten. Ljuddesign och slutmix: Anders Olsén.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Radiojazzgruppen – tillbaka till framtiden

9/2/2023
Våren 2023 var det dags för ett kärt återseende när Radiojazzgruppen, under ledning av Nils Landgren, var tillbaka i nya konstellationer och med gammal och ny musik. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Följ med oss tillbaka till när jazzen lämnade dansbanorna och samtidigt blev både friare och mer genomkomponerad. Utvecklingen av det som då var framtidens jazzmusik gick i olika riktningar. Ibland på kollisionskurs. På 1960-talet ville Sveriges Radio bidra till att göra jazzen till en mer seriös konstform – det gamla Radiobandet stöptes om och blev Radiojazzgruppen som nu 2023 alltså återuppstått. Men har Radiojazzgruppen varit död? Har den inte funnits hela tiden? Och vad är Radiojazzgruppen egentligen? Hör röster och musik ur arkiven och nygjorda intervjuer med jazzmusikerna Georg Riedel, Nils Landgren, Amanda Sedgwick, Ebba Åsman, Örjan Fahlström och Lars-Göran Ulander – om nutid, dåtid och framtid. En dokumentär från 2023 av Eva och Staffan Schöier.

Duration:00:56:58

Ask host to enable sharing for playback control

Lyssna på P2 Musikhistoria!

5/24/2023
För dig som gillar P2 Dokumentär: Nu finns P2 Musikhistoria en ny podd om oväntade och spännande händelser ur den klassiska musikens historia. Programledare är kompositören Andrea Tarrodi. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Nya avsnitt släpps lördagar jämna veckor.

Duration:00:00:48

Ask host to enable sharing for playback control

Ulf Peder Olrog – tjo och tjim och något annat

4/22/2023
I mitten av 1900-talet kunde så gott som varenda svensk nynna en låt av Ulf Peder Olrog. Fraser som samling vid pumpen, du ska göra som Svensson gör och allting går att sälja med mördande reklam blev nästan som egna ordspråk. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ulf Peder Olrog var mer än enbart en schlagerkompositör. Han var också visforskare, radioman, översättare och upphovsman till Svenskt visarkiv. Mycket av det han skapade lever än i dag, mer är 60 år senare. Olrog växte upp i Nyköping och studerade under många år i Uppsala, där han så gott som hela livet fortsatte en evig resa mot en doktorsavhandling. Båda städerna har varit viktiga kulisser i hans schlagers. Här får vi för första gången en dokumentär som samlar alla delar av mannen som ständigt hade nya idéer på gång. Medverkande i programmet: Bengt Peder Olrog, son Lars Gurell, fd arbetskamrat på Sveriges Radio Johanna Broman Åkesson, musikvetare Karin Strand och Wiktor Johansson, Svenskt visarkiv Peter J Lind, Olrog-entusiast Intervjuer från arkivet: Ulf Peder Olrog Sven G Svensson, vän Margareta Kjellberg, vissångare och kollega Georg Eliasson, förläggare och radioman Bo Sundblad, vän En dokumentär från 2023 av Malin Marcko, Iris Media.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Gals and Pals – vårt öde att doa

4/8/2023
Sex röster som på sextiotalet gav klang och musikalisk karaktär åt Hasse och Tage, Povel Ramel och Beppe Wolgers. Gals and Pals var med i revyer, gjorde egna shower och var huskör i tv:s popprogram Drop in! Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Gals and Pals var som man säger med överallt och stod också ett par gånger på tröskeln till en karriär i USA, påhejade av bland andra Harry Belafonte och Burt Bacharach. Gals and Pals signaturmelodi “Det är vårt öde att doa” fick svensk text av Beppe Wolgers och fanns med redan när de fick sitt genombrott 1964. Hör medlemmarna Kerstin Bagge och Monica Dominique med flera om Gals and Pals och om att sjunga tillsammans i grupp. Det här är en berättelse inte bara om musik och musikaliskt hantverk, utan också om sorg, glädje och ett genuint engagemang! En dokumentär från 2023 av Staffan och Eva Schöier.

Duration:00:56:59

Ask host to enable sharing for playback control

I familjen Öst föds man och dör på turné

3/25/2023
I över 100 år fanns det en släkt som dominerade Sveriges musikliv släkten Öst. På dansbanor, i kyrkor och i Melodifestivalen underhöll de i generation efter generation. Men en septembernatt förändras allt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. “Popgruppen Family Four i dödsolycka – sånggruppen är splittrad för alltid”. Den 2 september 1966 vaknar Sverige till en dramatisk nyhet. De fyra syskonen i Family Four – släkten Östs yngsta generation – har varit med i en olycka. Den dåligt surrade lasten från en lastbil har slungats in i deras turnébil. Lillasyster Inger är svårt skadad och mellanbrodern Stig är död. Det här blir en vändpunkt i historien om Sveriges mest musikaliska familj. En historia om spelglädje, fattigdom, kärlek, otrohet, religiös väckelse, död – och framförallt – massor av turnerande. I den här dokumentären får du möta: Jon-Erik Öst, fiolkung och anfader. Eric Öst, riksspelman och Jon-Eriks äldste son. Calle Öst, religiös sångare och Jon-Eriks andre son. Anna Öst, folk- och popsångerska och Jon-Eriks dotter. Inger Öst och hennes syskon i Family Four, Annas barn. Simon och Mauno Öst, Calles söner. Thore Härdelin, Jon-Eriks spelmanskollega. En dokumentär från 2023 av Jack Lantz.

Duration:00:57:00

Ask host to enable sharing for playback control

Ungerns oliktänkande möts i Judit Rajks salong

2/18/2023
I Judit Rajks salong lever den samtida konsten och musiken som tvingats under jorden i Ungern. Den frispråkiga sångerskan och aktivisten öppnar dörren för landets oliktänkande. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sofia Nyblom reser till Budapest i oktober 2022, strax efter att ungerska regeringens sparkrav börjat slå mot kulturlivet – och EU-parlamentet hotar att frysa bidragen. Samma dag som hon landar inleds en ny våg av studentprotester. Och hon upptäcker att Ludwig van Beethovens Egmont-uvertyr än i dag – nära 70 år efter Ungernrevolten 1956 – ackompanjerar demonstrationerna i Budapest. I programmet möter vi sångerskan och konstnärliga aktivisten Judit Rajk och hennes vän tonsättaren György Kurtág, samt studenter och pedagoger vid berömda Franz Liszt-Akademien. Judit Rajk beskriver sig som änka efter en känd filmscenograf, arkitekt och politiker: Laszlo Rajk. I sin salong tar hon emot oliktänkande konstnärer som söker en fristad. – Jag bär min mans efternamn. Det säger allt, förklarar Judit Rajk. En dokumentär från 2023 av Sofia Nyblom.

Duration:00:56:57