We have updated our Terms of Service and Privacy Policy. Learn More

Effekten: digitalisering - kunskap-logo

Effekten: digitalisering - kunskap

Business & Economics Podcasts >

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck, Torbjörn Andersson och konsulter som kan digitalisering.

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck, Torbjörn Andersson och konsulter som kan digitalisering.
More Information

Location:

Sweden

Description:

Effekten är podcasten med kunskap om digitaliseringen på 20 minuter! Vi ger dig insikter, framtidsspaningar och goda exempel. För dig som är beställare, konsult eller intresserad av digitaliseringen. Jonas Jaani guidar dig tillsammans med Micke Norbäck, Torbjörn Andersson och konsulter som kan digitalisering.

Twitter:

@EffektenSe

Language:

Swedish


Episodes

Är vi digitalt transformerade? (avsnitt 69)

5/22/2018
More
Nej! Många är digitaliserade – men få är transformerade. Conny Björnehall, digital strateg, hjälper oss att förstå skillnaden. Digital transformation är inte en analog process som man digitaliserat. Transformationen är verksamhetsutveckling, förändring med hjälp av nya verktyg och det är innovationen som driver transformation framåt. Förändringen sker framför våra ögon: Tekniken blir billigare, mer tillgänglig … Fortsätt läsa "Är vi digitalt transformerade? (avsnitt 69)" Är vi digitalt...

Duration:00:20:28

Growth engineering för att uppnå effekt (avsnitt 68)

5/11/2018
More
Tillväxtmarknadsföring (Growth engineering) är ett okänt begrepp för de flesta. Elia Mörling, VD på Idea Hunt, entreprenör och expert på digital marknadsföring förklarar vad det innebär: “Att optimera alla delar av kundresan, så att så många som möjligt vill använda din tjänst om och om igen. I en agil, teknisk produktutveckling pratar vi om iterativa … Fortsätt läsa "Growth engineering för att uppnå effekt (avsnitt 68)" Growth engineering för att uppnå effekt (avsnitt 68)

Duration:00:26:20

Den mobila användaren (avsnitt 67)

4/30/2018
More
Den mobila användningen ökar. Idag använder vi mobilen mer än datorn. Både i brådskan på tunnelbanan och i den lugna TV-soffan fipplar vi med en liten skärm. Nästan 60% av surfandet i Sverige sker mobilt och mer än hälften av avsluten (köp via e-handel) görs på mobilen. Av den anledningen är det numera självklart att … Fortsätt läsa "Den mobila användaren (avsnitt 67)" Den mobila användaren (avsnitt 67)

Duration:00:18:35

IT-strategin är död (avsnitt 66)

4/21/2018
More
“Klyftan mellan IT-avdelningen och verksamheten borde ha dött med Dilbert 2002.” Strategen Jan Stenwall menar att IT-strategin är död och att IT inte styr utvecklingen längre. IT behöver inte ens en egen strategi. Människor, arbetssätt och förändring är det viktigaste i en strategi. Inte att byta IT-system och flytta över problemen. Idag pratar vi digital … Fortsätt läsa "IT-strategin är död (avsnitt 66)" IT-strategin är död (avsnitt 66)

Duration:00:22:54

Vi litar fortfarande på nätjättarna – men tar de sitt ansvar? (avsnitt 65)

4/8/2018
More
Nätjättarna, nätneutralitet, digitalisering… Google äger våra frågor, de har våra svar. På så sätt kan man leda digitaliseringen. Om Google har 250 tjänster är det 10 som drar in pengar, medan resten drar in data… Men alla projekt lyckas inte; ta det digitala biblioteket som scannat 30 miljoner titlar. Det gick fort, men så gav … Fortsätt läsa "Vi litar fortfarande på nätjättarna – men tar de sitt ansvar? (avsnitt 65)" Vi litar fortfarande på nätjättarna – men tar de sitt ansvar? (avsnitt...

Duration:00:20:43

Vad är Blockchain? (avsnitt 64)

3/28/2018
More
Vår säkerhetsexpert Torbjörn förklarar macrotrenden blockchain. Blockkedja – en matematisk metod för att säkerställa transaktioner i just en kedja. Allt för att göra säkrare transaktioner, genom en decentraliserad modell för exempelvis säker e-handel. Tänk Über, AirBnB; två av alla decentraliserade koncept. De gör överenskommelser direkt mellan individer, utbyter värde utan att passera en traditionell central … Fortsätt läsa "Vad är Blockchain? (avsnitt 64)" Vad är Blockchain? (avsnitt 64)

Duration:00:19:51

SEO – Att synas på Google (avsnitt 63)

3/18/2018
More
Sökmotoroptimering har haft en guldrush de senaste åren – och fortsätter att gräva guld med silversked. Det krävs ingenting för att kalla sig SEO-expert. Skydda dig som beställare genom att skaffa kunskapen internt, för att kunna upphandla SEO-tjänster på rätt sätt. För viktig är den, kunskapen om sökmotoroptimering: Syns du inte där din målgrupp finns, … Fortsätt läsa "SEO – Att synas på Google (avsnitt 63)" SEO – Att synas på Google (avsnitt 63)

Duration:00:26:17

Extramaterial: SEO – Att synas på Google. Voice Search.

3/18/2018
More
Voice Search är när du söker i sökmotorer genom att använda din röst. Ökningen av röstassistenten som Alexa och Siri gör rösten relevant i söksammanhang. Vad innebär voice search för din kund och din affär? Vad innebär det för SEO. Effekten pratar med Gustav Palm om detta. Detta är extramaterialet till poddavsnitt ”Att synas på … Fortsätt läsa "Extramaterial: SEO – Att synas på Google. Voice Search." Extramaterial: SEO – Att synas på Google. Voice Search.

Duration:00:04:37

Effektstyrning (avsnitt 62)

3/6/2018
More
Projekt som drar över budget och tidsramar är vardagsmat. Metoden effektstyrning är ett sätt att optimera projektet. Micke Norbäck, effektpyramidens pappa, förklarar effektstyrningens principer: syfte & mål, målgrupper & behov och slutligen lösningarna. Men hur ser en effektpyramid ut? Kollektivtrafiken får agera exempel. Deras topp på pyramiden är “Alla åker kollektivt”. Sedan arbetar vi oss … Fortsätt läsa "Effektstyrning (avsnitt 62)" Inlägget Effektstyrning (avsnitt 62) dök först upp...

Duration:00:19:41

Verksamheten köper IT (avsnitt 61)

3/6/2018
More
Hur ska IT-avdelningen hantera att verksamheten köper IT-tjänster själva? Jan Persson, verksamhetskonsult med bakgrund från båda världarna resonerar kring situationen. Verksamheten och IT måste arbeta närmare varandra, fungera som en enhet. De måste tillsammans beskriva verksamhetens behov, inte att den ena säger Skype och den andra Office 365, utan lämna verktygen till nästa steg, när … Fortsätt läsa "Verksamheten köper IT (avsnitt 61)" Inlägget Verksamheten köper IT (avsnitt 61) dök...

Duration:00:11:34

E-sport (avsnitt 60)

2/20/2018
More
Att tävla i i dataspel, kan man verkligen leva på det? Absolut, det finns stora pengar i e-sport! Henrik Boodé förklarar fenomenet för oss oinvigda. De bästa spelarna tjänar sitt levebröd genom sponsorer och genom att vinna större turneringar. Men som i alla sporter krävs talang och åtskilliga timmar av träning. Den största händelsen förra … Fortsätt läsa "E-sport (avsnitt 60)" E-sport (avsnitt 60)

Duration:00:20:45

Säker IoT, ljud och wow i framtiden (avsnitt 59)

2/20/2018
More
“Om det är säkerhetsproblem med appar och webbar, så blir IoT-problemen tio resor värre.” Effekten möter Christian Forsberg och diskuterar framtida utmaningar. Tänk uppkopplade övervakningskameror hemma; den enda medicinen är att de som tillverkar – inte konsumenterna – löser buggar och täpper till säkerhetshål. Brandväggar skyddar inte längre, vår information har flyttat till telefoner eller … Fortsätt läsa "Säker IoT, ljud och wow i framtiden (avsnitt 59)" Säker IoT, ljud och wow i...

Duration:00:12:23

AI – Artificiell intelligens (avsnitt 58)

2/11/2018
More
Artificiell intelligens är teknik som efterliknar mänsklig interaktion och inlärning så mycket att man inte kan skilja mellan människa och maskin. Så är det idag, mycket tack vare datorkraft, sensorer och analys. Vi kan t ex inte längre skilja på en målning, ett musikstycke och en dikt skapad av en maskin. Men det intressanta – och … Fortsätt läsa "AI – Artificiell intelligens (avsnitt 58)" AI – Artificiell intelligens (avsnitt 58)

Duration:00:15:25

Scrum – en introduktion (avsnitt 57)

1/28/2018
More
Frågar du någon i ett utvecklingsprojekt idag, svarar “alla” att de använder Scrum. Eller så svarar hen mer svävande att “projektet är Scrumish”. I den här podden städar vi bland begreppen. Scrum är en agil metod som kännetecknas av korsfunktionella team. Scrumexperten Jonas Bolldén diskuterar med Jonas Jaani. De förklarar tillsammans vad det är och … Fortsätt läsa "Scrum – en introduktion (avsnitt 57)" Scrum – en introduktion (avsnitt 57)

Duration:00:20:50

Extramaterial: Scrum – en introduktion

1/28/2018
More
Samtalet om Scrum fortsätter med Jonas Bolldén. Scrum ersätter inte en projektmodell. Exempel och förklaringar som ger dig mer insikt i Scrum som ramverk. Detta är extramaterialet till avsnitt 57 ”Scrum – en introduktion”. Jonas Bolldén, Jonas Jaani (06:10) PRENUMERERA – podcast Effekten iPhone, Android, e-post Mer material / länkar: Maria Matarelli – https://twitter.com/MariaMatarelli Extramaterial: Scrum – en introduktion

Duration:00:04:18

Kreativitet & innovation & digitalisering (avsnitt 56)

1/16/2018
More
Om kreativitet är förmågan att tänka nytt och annorlunda – plus att genomföra – så är innovation när det nya tas emot av omvärlden, av marknaden. Innovationslab och hackathon är verktyg som du kan använda för att driva innovation och digitalisering, men det räcker inte med enskilda och isolerad insatser. Det kan vara en bra … Fortsätt läsa "Kreativitet & innovation & digitalisering (avsnitt 56)" Kreativitet & innovation & digitalisering (avsnitt 56)

Duration:00:35:19

Extramaterial: Kreativitet & innovation & digitalisering

1/16/2018
More
Ett eftersnack till avsnitt 56 med Tobias Degsell. Vi pratar vidare om kreativitet och hur digitaliseringen ska drivas framåt. Behöver man bygga ett rockband för att nå framgång? Kommer koas att hjälpa oss? Samhällsutvecklingen drivs av vårt DNA så vi kan inte stoppa den. Men hur tar vi den med oss in i framtidens unicorns. … Fortsätt läsa "Extramaterial: Kreativitet & innovation & digitalisering" Extramaterial: Kreativitet & innovation & digitalisering

Duration:00:12:22

VR – Vad händer nu? (avsnitt 55)

1/6/2018
More
Vi ringer Niclas på VR Sverige för att ta pulsen på VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality)! Det visar sig att AR, B2B (business to business) och mjukvara har fokus just nu! Det är här miljarder kronor pumpas in och driver på utvecklingen. VR och AR kommer tillsammans med AI, 5G, IoT och robotik … Fortsätt läsa "VR – Vad händer nu? (avsnitt 55)" VR – Vad händer nu? (avsnitt 55)

Duration:00:21:10

Extramaterial: VR – Vad händer nu?

1/6/2018
More
Extramaterial från avsnitt 55 “VR – Vad händer nu?”. Niclas Johansson från VR Sverige pratar vidare om den tekniska utvecklingen för VR och AR. Google lägger ner Tango? Varför? ARKit, ARCore är inkastare för AR men vad händer sen? Vad är nästa stora spel efter Pokémon GO och varför finns det ett samband mellan psykedeliska droger och VR? … Fortsätt läsa "Extramaterial: VR – Vad händer nu?" Extramaterial: VR – Vad händer nu?

Duration:00:05:53

TEMA: Vart är internet på väg? Hör spanarna om: teknik, marknadsföring, dataanalys, användning och ledarskap (avsnitt 54)

12/23/2017
More
Dags för en framtidsspaning om internet, med personer som kan digitalisering. I detta extra långa avsnitt tar vi dig på en resa in i framtiden för internet. Johan Johansson tolkar den data som redan finns och ger oss en analys. Micke Norbäck och Andreas Hult pratar om användarens konsumtion. Jenny Björnholm ger sin syn på … Fortsätt läsa "TEMA: Vart är internet på väg? Hör spanarna om: teknik, marknadsföring, dataanalys, användning och ledarskap (avsnitt 54)"

Duration:00:39:30

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads