Nord-Norge i verden-logo

Nord-Norge i verden

Business & Economics Podcasts

Denne podkasten tar for seg hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

Norway

Description:

Denne podkasten tar for seg hendelser og trender i verden som påvirker nordnorsk økonomi. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Norwegian

Contact:

4793424639


Episodes

LIVE: Kraftkonflikter i nord

11/30/2023
Kraftkrise, vindmøller og arealkonflikt var temaer som ble diskutert under årets Agenda Nord-Norge i Bodø 8. og 9. november. I denne episoden får du høre samtalen mellom Sigurd RafaelsenSemming SemmingsenSunniva MatreMaja Kristine Jåma Ordstyrer er Amund Trellevik, journalist i gravenettverket Investigate Europe. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:27:19

LIVE: Beredskap i nord

11/23/2023
Sikkerhet og trusler mot Nord-Norge var naturligvis ett av temaene som ble belyst under årets Agenda Nord-Norge i Bodø 8. og 9. november. I denne episoden får du høre foredragene til sjefen i Sivilforsvaret, Øistein Knudsen jr., og seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Nordland, Morten Mossin. Begge belyser viktige nasjonale og regionale sikkerhetsutfordringer i sine foredrag. Knudsen fokuserer på Sivilforsvarets rolle i å håndtere klimaendringer og militære trusler, og vektlegger betydningen av forberedelser og samarbeid på tvers av sektorer. Mossin advarer om den økende trusselen fra russisk etterretningsaktivitet, spesielt i Nord-Norge, og understreker behovet for årvåkenhet mot politisk påvirkning og informasjonsinnsamling. Du kan også se foredragene på våre nettsider. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:47

Göran Persson: Det overordnede bildet

11/16/2023
Tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, er en av Skandinavias fremste kommunikatører og har en egen evne til å gjøre kompliserte forhold lett forståelige. Under årets Agenda Nord-Norge i Bodø 8. og 9. november innledet Persson om det overordnede bildet. Persson tror ikke forbud eller reguleringer kan løse klimakrisen: – Den primære veien til suksess vil være ny teknologi. Bedre teknologi. Jeg er ikke redd for den nye teknologien, jeg er redd for den gamle, sier han. I denne episoden får du høre hele Perssons tale, hvor han analyserer og kommenterer de viktigste utfordringene verden – og Nord-Norge – står overfor. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:56

Stille før stormen for byggebransjen i nord

11/9/2023
Byggebransjen i Nord-Norge står overfor 'den perfekte stormen': Et marked presset av stigende renter, inflasjon, høyere materialpriser – og nå: Strenge nye EU-krav om energieffektivisering. Hvordan kan bransjen navigere i disse turbulente tidene? Programleder Stein Vidar Loftås har med seg to gjester: Stein WindfeldtCarsten Pihl Windfeldt deler sin innsikt om hvordan byggenæringen kan navigere i havet av økonomiske utfordringer, og beskriver et dystert bilde av utviklingen de neste årene. Pihl peker på hvordan statlige insentiver for å fremme energieffektivisering i boliger kan stimulere til økt aktivitet og redusere behovet for å bygge ut mer kraft. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:53

Tre av fire unge vil bli i Nord-Norge

11/2/2023
Mange mener mye om unge voksne – for eksempel hvor de vil bo, hva de vil jobbe med, og hva de er opptatt av. Barometer X tar de unge på alvor og har spurt hva de mener. I denne episoden får programleder Stein Vidar Lofås besøk i studio av redaktør i Kunnskapsbanken for Nord-Norge, Jeanette Gundersen. Hun gir innblikk i hovedfunnene fra årets store undersøkelse blant unge voksne i Nord-Norge. Til studio kommer også Hans Klaussen. Han er ung, kommer fra Tromsdalen og jobber nå som bærekraftsrådgiver i Tromsø kommune. Etter mange år utenfor landsdelen flyttet han til Tromsø igjen. Hvorfor det? Og vil han bli? Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:24:03

LIVE: Finne veia – fremtidens Nord-Norge

10/19/2023
Hva er fremtidsvisjonen og drømmen for utvikling i Nord-Norge? Og hvordan skal vi unngå intern kamp om ressursene? Hvordan kan vi bedre samarbeide? Dette er den tredje og siste episoden fra Nord-Norge-dagen under Arendalsuka. På scenen står programleder Stein Vidar Loftås. Gjester er: Nord-Norgedagen under Arendalsuka er et samarbeid mellom SpareBank 1 Nord-Norge, Heia Nord-Norge, Corporate Communications og flere partnere fra nordnorsk næringsliv. Ordstyrere er Carina Olset Hovda og Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:41:43

LIVE: Kraftkaos og kapitalkræsj

10/12/2023
Et mangeårig kraftoverskudd har ført til mange potensielle industrisatsinger i Nord-Norge. Nå er det imidlertid stillstand i tildelingen av kraft, og kraftkaoset resulterer i både utflytting og kapitalkræsj. Hvilke interesser krysser hverandre, og kan aktørene i nord komme til enighet? Hvor og hvordan skal det bygges? Alle ønsker tilgang på kraft, men ingen vil ha kraftproduksjon i sitt nærområde. Dette er en av de store utfordringene verden står overfor i den grønne omstillingen. I Nord-Norge er dette spesielt aktuelt. Et mangeårig kraftoverskudd har ført til mange potensielle industrisatsinger i regionen. Men nå er det stillstand i tildelingen av kraft, og kraftkaoset resulterer i både utflytting og kapitalkræsj. Det finnes store og uløste utfordringer knyttet til energiproduksjon og arealkonflikter i Nord-Norge. Vi ser også kryssende interesser og økende usikkerhet blant investorer. I denne episoden hører du: Dette er den andre av tre episoder fra Nord-Norge-dagen under Arendalsuka. Nord-Norge-dagen er et samarbeid mellom SpareBank 1 Nord-Norge, Heia Nord-Norge, Corporate Communications og flere partnere fra nordnorsk næringsliv. Ordstyrere er Carina Olset Hovda og Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:43:13

Statsbudsjettet og Nord-Norge

10/6/2023
Fredag 6. oktober la regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2024. Programleder Stein Vidar Loftås har besøk i studio av statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Anne Marit Bjørnflaten. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:24:02

LIVE: Status Nord-Norge

9/28/2023
Nord-Norge har de siste årene vært i vinden og millioninvesteringer og tilhørende arbeidsplasser står på trappene. Men prosjektene er truet av mangel på både kraft og arbeidskraft, og det er store stridigheter om landområder. Løyer vinden nå, når prioriteringene og de vanskelige valgene må gjøres? Hva er status for Nord-Norge akkurat nå? Dette er den første av tre episoder fra Nord-Norge-dagen under Arendalsuka. På scenen står ordstyrerne Stein Vidar Loftås og Carina Olset Hovda. De har med seg: Anders OpdahlJan-Gunnar WintherBerit KristoffersenHans Christian HanssonMorten Solberg Watle, Ragna Sørlundsengen – Vi mangler en nordnorsk offentlighet. Vi klarer ikke å identifisere og stille oss bak felles utfordringer, mener konsernsjef Opdahl i Amedia. Nord-Norge-dagen er et samarbeid mellom SpareBank 1 Nord-Norge, Heia Nord-Norge, Corporate Communications og flere partnere fra nordnorsk næringsliv. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:31:11

Vil bygge kjernekraftverk i Nord-Norge

9/21/2023
Nord-Norge trenger mer strøm i årene som kommer. Mye mer strøm. Mange land i Europa vender nå blikket mot kjernekraft igjen. Men er det en god idé her i nord? 🔌 Nord-Norge har i dag et kraftoverskudd, men industriutvikling og elektrifisering vil endre denne situasjonen i løpet av få år. 🏭 Utbygging av større overføringskapasitet i hovednettet er allerede i gang, og store prosjekter for å øke produksjonen av spesielt vann- og vindkraft er enten igangsatt eller i ferd med å bli det. Foreløpig har det vært få som har ønsket utbygging av kjernekraftverk i Norge. Programleder Stein Vidar Loftås får besøk av én av dem: Sunniva Rose er kommunikasjonsdirektør i Norsk Kjernekraft og har en doktorgrad i kjerne- og energifysikk fra Universitetet i Oslo. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:24

Valget 2023: Vinnere og tapere

9/13/2023
Valget er over, og fasiten er klar. Hvem ble vinnerne, og hvem ble taperne? Og hvorfor? Den 11. september var det kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge. Mange kommuner opplevde en blå bølge, men langt fra alle. Det var også flere overraskelser, og noen småpartier gjorde det langt bedre enn forventet. 🗳️ For å analysere valgresultatene har programleder Stein Vidar Loftås fått med seg valgforsker Jonas Stein. Sammen ser de nærmere på resultatene i Nord-Norge – og hva som ligger bak tallene. Hva overrasket ham mest? I hvilke kommuner blir det maktskifte, og påvirker valgomater faktisk valgresultatet? Og ikke minst: Hva kan Arbeiderpartiet gjøre for å snu skuta – og greier Høyre å holde oppslutningen frem til stortingsvalget i 2025? Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:31:20

Hva betyr kunstig intelligens for deg?

9/7/2023
Hva er kunstig intelligens, og hva betyr det for deg og meg? Kan kunstig intelligens løse utfordringer i Nord-Norge? Kunstig intelligens har det siste året blitt allemannseie. Chatboter som ChatGPT og teknologi for bildegenerering skaper både begeistring og frykt. Men skal vi frykte kunstig intelligens, eller skal vi omfavne den? Narvikingen Inga Strümke er en av landets fremste eksperter på kunstig intelligens. Hun har en doktorgrad i partikkelfysikk og jobber til daglig som førsteamanuensis og forsker innen kunstig intelligens ved Norwegian Open AI Lab på NTNU i Trondheim. Boken hennes, 'Maskiner som tenker', kom ut denne våren og ble en umiddelbar nasjonal bestselger. I denne episoden av Nord-Norge i verden tar Inga Strümke oss med på en reise gjennom muligheter og utfordringer som teknologien byr på i Nord-Norge. Programleder er Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:20:59

Verdens beste opptur

8/31/2023
Det finnes 14 fjelltopper som er høyere enn 8.000 meter. Kristin Harila fra Vadsø har vært på alle. To ganger. Eventyrer og fjellklatrer Kristin Harila besteg i år verdens 14 høyeste fjell på 92 dager. Verdensrekorden var et faktum da hun og Tenjin Lama Sherpa torsdag 27. juli sto på toppen av K2 – 8.611 meter over havet. I dette intervjuet får du høre opp oppturene, nedturene, ulykker, sykdom og motivasjon. Programleder er Stein Vidar Loftås. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:22:58

Nedtelling til valget

8/24/2023
11. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg i Norge. Hva er de viktigste temaene, kan vi stole på meningsmålingene og hvor mye påvirker nasjonale hendelser lokale valg? 🗳️ Programleder Stein Vidar Loftås får besøk i studio av statsviter Øystein Solvang ved UiT - Norges arktiske universitet. Solvang skriver nå doktorgradsavhandling om de norske kommune- og regionreformene – med særlig fokus på Troms og Finnmark. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:15:37

Hva bruker ungdom penger på?

8/17/2023
Denne episoden ble først publisert 27. mars 2023. En ny undersøkelse på kbnn.no kartlegger pengebruken og holdninger til økonomi blant ungdom i Nord-Norge. Hva bruker ungdom i Nord-Norge penger på? Hvor mye får de fra foreldrene? Og hvilke fallgruber møter de på digitale plattformer? I denne episoden gir forbrukerøkonom i SpareBank 1 Nord-Norge, Linda Tofteng Eliassen, et innblikk i noen av hovedfunnene fra undersøkelsen. Seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forteller om noen av utfordringene med pengebruk i dataspill. Du kan lese rapporten her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:27

Naturavtalen og Nord-Norge

8/10/2023
Denne episoden ble først publisert 30. mars 2023. I desember i fjor ble det underskrevet en omfattende avtale som skal beskytte naturen fra menneskelig ødeleggelse og styrke verdens økosystemer. Men hvordan vil naturavtalen påvirke næringslivet i Nord-Norge? I denne episoden ser vi på konsekvensene for fiskerinæringen, turisme, små kommuner og urfolk. Gjester i denne episoden er: Programleder er Stein Vidar Loftås. Du kan lese vår rapport om naturavtalen her. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:25:52

Den (u)løselige helsekrisen

6/29/2023
Denne episoden ble første gang publisert 23. februar 2023. I februar la helsepersonellkommisjonen frem sin rapport om behovet for fagfolk og kompetanse i helse- og omsorgstjenestene frem mot 2040. Behovet er stort, og konsekvensene er mange. I denne episoden får programleder Stein Vidar Loftås besøk av lederen for Helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim, og leder av Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken til podkasten er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:46

Milliardsatsing på e-fuel i Mosjøen

6/23/2023
Transportsektoren står alene for rundt 24 prosent av de direkte CO2-utslippene i verden, og for å nå klimamålene må utslippene ned. Én av løsningene kan ligge i en fabrikk i Mosjøen. I 2019 ble Norsk e-Fuel etablert. Selskapet skal lage miljøvennlig drivstoff til fly, og bygger nå verdens første fullskala e-fuelanlegg i Mosjøen i Vefsn kommune. Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med Ida Maria Larsen. Hun er sjef for forskning, utvikling og finansiering i Norsk e-Fuel. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:19:22

Hvorfor er kronekursen så lav?

6/15/2023
Den norske kronen blir stadig svakere. Hvorfor er det slik, og hvordan påvirker det Nord-Norge? Finansdirektør Bengt Olsen i SpareBank 1 Nord-Norge forklarer hvorfor Norges Bank fortsetter å øke renten, og hva som skal til for å snu utviklingen. Den lave kronekursen gjør utenlandsreiser dyrere for nordmenn – men Norge er plutselig blitt et billigere ferieland for utenlandske turister. Administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås, mener imidlertid at det både er positive og negative aspekter ved en lav kronekurs for reiselivsbransjen. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:29:02

Grunnen til grunnrenteskatten

6/8/2023
I slutten av mai ble flertallet på Stortinget enige om å innføre 25 prosent grunnrenteskatt på havbruk. Hva er egentlig grunnrenteskatt – og hva blir konsekvensene? Svaret på spørsmålet har banksjef for havnæringer i SpareBank 1 Nord-Norge, Per Martin Olsen. Motstanden mot innføringen av grunnrenteskatten har – naturlig nok – vært stor innenfor havbruksnæringen. Programleder Stein Vidar Loftås tar en prat med administrerende direktør i Ellingsen Seafood, Line Ellingsen. Nord-Norge i verden er produsert av Kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge i samarbeid med Helt Digital. Programleder er Stein Vidar Loftås. Redaktør er Jeanette Gundersen. Musikken er komponert av Emil Kárlsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:20:34