Økonominyhetene-logo

Økonominyhetene

Business & Economics Podcasts

Økonominyhetene fra Finansavisen oppsummerer Oslo Børs, makroøkonomiske og politiske hendelser - hver dag. Podcasten er ledet av Marius Lorentzen, Stein Ove Haugen og Trygve Hegnar kommenterer markedet, makroøkonomiske og politiske hendelser. I tillegg inviterer vi dagsaktuelle gjester fra næringslivet i studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

United States

Description:

Økonominyhetene fra Finansavisen oppsummerer Oslo Børs, makroøkonomiske og politiske hendelser - hver dag. Podcasten er ledet av Marius Lorentzen, Stein Ove Haugen og Trygve Hegnar kommenterer markedet, makroøkonomiske og politiske hendelser. I tillegg inviterer vi dagsaktuelle gjester fra næringslivet i studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

English


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Helt til topps i EY: – Tok lenger tid enn vi trodde før norske bedrifter ble opptatt av AI

7/24/2024
Hvordan når man helt til topps i Norges største revisjons- og rådgivningshus, EY? Og hva skal til for å få jobb der som student? Mer om det, norske bedrifters appetitt for AI og hvor mye større denne bransjen har blitt på et par tiår blir det mer om her. Vi får besøk i studio av den helt ferske Norgessjefen i EY, Arbab Dar, og den ferske styrelederen, Aina Karlsen Røed. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:30:27

Ask host to enable sharing for playback control

Kaski om offentlig sløsing, budsjettforhandlinger og livet etter Stortinget

7/17/2024
Hvordan gikk vi fra å bruke over 200 oljemilliarder årlig på statsbudsjettet før pandemien, til over 300 milliarder under pandemien og deretter til å passere 400 milliarder nå? Trenger norsk økonomi virkelig å få sprøytet inn dobbelt så mye oljepenger? Til studio kommer SVs finanspolitiske talsperson, og snart avtroppende Stortingspolitiker Kari Elisabeth Kaski. Hun forteller om hvordan budsjettforhandlingene egentlig foregår, vi diskuterer inflasjonsproblemet og offentlig pengebruk, og så deler hun frustrasjonen sin over hvor vanskelig det er å kutte og effektivisere offentlig sektor — uten at byråkratiet bare lemper kuttene over på pasienter, stønadsmottakere og skoleelever. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:49:14

Ask host to enable sharing for playback control

«Alt» skal på bordet når Schibsted vil beholde rubrikk-tronen

7/10/2024
Lanseringen av Finn.no og nettaviser på bekostning av profittmaskinen papiravisen ble i sin tid sett på som genistreker av Schibsted for å bli en digital vinner. Men hva gjør de for å forbli på topp i en verden med AI og konkurrenter fra Silicon Valley og egen hjemmebane? Vi spør den nye toppsjefen Christian Printzell Halvorsen, som overtar ledelsen av Schibsted i det mesteparten av Adevinta er solgt og mediedivisjonen må seile sin egen sjø. Hvorfor starter den nye sjefen med å si opp 250 stykker? Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:28:00

Ask host to enable sharing for playback control

DNB-topp vil være bedriftenes talerør: – Krafttilgang bremser og kostnader bekymrer

7/6/2024
Særlig det siste året har uroen rundt rammevilkårene for norske bedrifter økt, sier nyutnevnt konserndirektør for nettopp bedriftsmarkedet i DNB, Rasmus Figenschou. Hvorfor han vil være bedriftenes talerør i Norge i kraft av sin rolle i Norges største bank, hvorfor tilgangen på kraft legger kjepper i hjulene på prosjekter kundene egentlig kunne satt i gang og hvorfor kostnadsvekst til renter og lønn bekymrer får du høre mer om her. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:36:26

Ask host to enable sharing for playback control

Norse-oppkjøp stanset i siste øyeblikk, pengeskvis og kursen mot et overskudd

7/2/2024
Et marked der flyprisene er under press, kortselskapene tviholder på pengene og sene bookinger har malt Norse Atlantic opp i et hjørne der de trenger kreditt kjapt. Hvordan de skal løse dette og hva som egentlig skjedde da et europeisk flyselskap i siste liten trakk ut pluggen på et oppkjøp av Norse blir det mer om når vi møter gründer og storaksjonær, konsernsjef Bjørn Tore Larsen, sammen med finansdirektør Anders Jomaas etter en Investorpresentasjon i Oslo tirsdag. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:16:48

Ask host to enable sharing for playback control

Oljeleting, karbonfangst og havvind: Ekteskapet som har skapt en seismikkgigant

7/2/2024
TGS-sjef Kristian Johansen kommer til studio rett etter at han og selskapet ringte i børsbjellen på Oslo Børs tirsdag i det ekteskapet med PGS er fullbyrdet. Nå som Johansen plutselig har blitt skipseier spør vi hva han skal med PGS-flåten, hvor mye han kan få ned de høye lånerentene, hvor mye utbytter investorene kan håpe på og hvordan markedet for oljeleting egentlig ser ut? Vil nye gigantfunn rundt Guyana og Namibia kunne gi seismikknæringen en boost og hvor mye drysser på bransjen når oljeselskapene driver storstilt utrulling av karbonfangstprosjekter på begge sider av Atlanteren. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:24:59

Ask host to enable sharing for playback control

Rigg, rør og oljeservice: Fredriksen-selskap børsdebuterte med et brak

6/27/2024
«Forberedt og klar for alt», får man som svar hvis man slår opp Paratus i ordboken. Oljeserviceselskapet debuterte fredag på Oslo Børs og suste opp fra start. Vi får besøk i studio av konsernsjef Robert A. Jensen. Vi spør om hans vei fra toppstillinger i en rekke kjente meglerhus og et hedgefond til offshorenæringen, hvordan Paratus egentlig ble til å kjølvannet av den andre Seadrill-konkursen og hvorfor det å drive med rørlegging til havs i Brasil og med borerigger i Mexico er så god butikk i dagens verden. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:26:12

Ask host to enable sharing for playback control

Verdens klimaparadoks: Billigere solpaneler, mer kull og elbiler som bremses av handelskrig

6/26/2024
Mens solpaneler og batterier blir stadig billigere, sørger samtidig krig og geopolitiske konflikter for at klimaomstillingen også bremses opp. I denne sendingen snakker vi med Equinors sjeføkonom, Eirik Wærness, som akkurat har presentert sin årlige energiprognose. Vi diskuterer hva som går riktig vei, hvorfor noe bremser, hvor viktig kjernekraft og energiforbruket til AI blir, og hvorfor det ser ut som Europa kommer til å kjøpe norsk gass omtrent til evig tid. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:36:45

Ask host to enable sharing for playback control

Hydros fornybarekteskap i boks, tragisk dødsfall i Telenor og Norse-deal i vasken

6/24/2024
Hvem er den nye utenlandske ektefellen til Hydro? Vi snakker med Mark Dooley, Leder for grønne investeringer i Macquarie Asset Management, som blar opp milliarder for å kjøpe seg inn i Hydro Rein, der Arvid Moss er styreleder. Du får også en oppdatering av dagens viktigste nyheter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:17:45

Ask host to enable sharing for playback control

AI suser inn i bedriftene, men det koster: – Det som gir målbar effekt prioriteres

6/23/2024
20.06.2024 Mens Apple, Microsoft, Nvidia og andre venter begeistret på at vi skal oppgradere til nye mobiler, PCer og datasentre som kan kjøre AI-tjenester, må også bedriftene ta stilling til hvordan de kan ta i bruk teknologien. Capgemini er en av de globale konsulentkjempene som står i spissen for å hjelpe bedrifter til nettopp dette, men hvilke bedrifter er i tet og hvem ligger bak? Vi diskuterer personvern, raskere kundeservice, kostnadsreduksjoner og konkurranseevne med sjefen for management consulting i Norge for Capgemini, Karl Thomas Reinertsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:24:59

Ask host to enable sharing for playback control

Sentralbanksjefen om inflasjonskampen: – Den siste etappen kan ta tid

6/22/2024
20.06.2024 Det kan gå syv år fra inflasjonen passerte to prosent julen 2020 før den er ned tilbake mot inflasjonsmålet i 2027, skal vi tro ferske prognoser fra Norges Bank. Hva gjør det med samfunnet at vi lever så lenge med for høy prisvekst? Vi spør sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer til studio etter at hun har annonsert en uendret styringsrente på 4,5 prosent, og at det ikke blir noe rentekutt i år som tidligere ventet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:15:46

Ask host to enable sharing for playback control

Ingen fare for kraftunderskudd, Rebil-gründer om bilmarkedet og eksministre i nye jobber

6/21/2024
– AI og utbyggingen av solkraft er en joker, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østby i NVE om hvor stort usikkerhetsspenn det er i utviklingen av kraftmarkedet fremover. Fredag slapp fagmyndigheten nye prognoser som enda kraftigere enn i fjor avviser påstanden om at Norge vil få et kraftunderskudd. Utsatte eller kansellerte grønne prosjekter får mye av skylden for endringen. Vi skal også snakke bil og får besøk i studio av en av Rebils gründere, Jonathan Parr. I et marked der nybilsalget er ned 14 prosent så langt i år går bruktsalget bra. Med økt toll i EU tror han kinesiske produsenter kan komme til å satse enda hardere mot det norske markedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:08

Ask host to enable sharing for playback control

Rec-utsettelse, NVE tror ikke på kraftunderskudd og Terje Nyborg om markedet

6/21/2024
– Man trenger ikke regne en gang for å skjønne det, sier forvalter Terje Nyborg i NEF Kapitalforvaltning om hvorfor han har troen på aksjer som Yara og Subsea 7. Vi diskuterer det og om oppdrettsnæringen blir dratt ned av et kanadisk forbud. Det blir også mer om en ny utsettelse hos Rec, NVEs nye prognose om at vi ikke får et kraftunderskudd, samt OECDs råd om at vi bør kutte formuesskatten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:34:25

Ask host to enable sharing for playback control

Ida Wolden Bache om inflasjonskampen, Røkke selger verft og thorium er big business

6/20/2024
– Den siste etappen kan ta tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer i studio for å forklare hvorfor det ikke blir noe rentekutt i år likevel. Har saftige lønnsøkninger og offentlig pengebruk skylden? Vi ser også nærmere på salget av Røkkes Philly Shipyard til koreanske Hanwha, Norwegian-pilotenes lønnstillegg, en ny Kitron-fabrikk i Arendal og Thor Medical. Finansdirektør Brede Ellingsæter kommer til studio for å fortelle om hvorfor thorium kan bli milliardbutikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:32:27

Ask host to enable sharing for playback control

Kronerulling til Fredriksen-selskaper og Capgemini-topp om AI-inntoget i Norge

6/20/2024
Mens vi venter på rentebeslutningen fra Norges Bank og Bank of England ser vi nærmere på finansieringsoperasjonene som John Fredriksen-systemet har satt i gang i riggselskapene Northern Ocean og Paratus Energy. Til studio kommer Capgemini Invent-sjef Karl Thomas Reinertsen. Konsulentgiganten bistår nå kunder over hele verden med å implementere generativ AI-løsninger og vi diskuterer hvordan dette faktisk endrer arbeidsplasser, hvorfor det ser ut som blant andre nordiske banker holder litt igjen sammen med industrien, mens kundeservice og saksbehandling kan bli turboladet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:31:14

Ask host to enable sharing for playback control

EU-krav endrer din arbeidskontrakt, Skogen Lund til Ferd og Cavendish-comeback

6/19/2024
Stolleken i toppen av norsk næringsliv fortsetter, mens spinoff-selskapet til Nel Hydrogen gjør et comeback på Oslo Børs samme dag som Capsol Technologies rykker opp på hovedlisten og Enova deler ut milliarder til shipping. Til studio kommer partner Christel Søreide og senioradvokat Julie P. Lorentzen i Wiersholm for å fortelle om store endringer som trer i kraft 1. juli. Nå kan ikke arbeidskontrakter lenger bare være standardiserte papirer som henviser til en jobbmanual uten videre. Hvilke detaljer du kan få inn i din kontrakt og hvordan næringslivet skal forholde seg til dette er tema i studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:22:52

Ask host to enable sharing for playback control

Hitec-avskjed med Vår Energi, Capsol inntar karbonfangsttronen og Morrow Bank vil vokse

6/19/2024
Dagen etter at Oslo Børs markerte årets 5. børsnotering fikk karbonfangstselskapet Capsol Technologies ringe i børsbjellen i det de er årets første opprykk til hovedlisten på Oslo Børs. Vi snakker med toppsjef Wendy Lam om det og hvordan valgene i USA og EU påvirker karbonfangstmarkedet. Til studio kommer også Øyvind Oanes, sjef i forbrukslånsbanken Morrow Bank, mens vi også ser nærmere på dagens nyheter, inkludert et funn på sokkelen og et symbolsk aksjesalg i et av Norges største oljeselskap. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:29:37

Ask host to enable sharing for playback control

Indisk satsing på norsk glassfiber, Telenor på Amazon-shopping og flere børsnoteringer

6/18/2024
Børsdirektør Øivind Amundsen sier det fort kan komme like mange børsnoteringer til i innspurten før sommerferien som de fem vi har hatt til nå. Mer om det, Telenors ordre på 100 millioner hos Amazon og en stor indisk investering i en norsk hjørnesteinsbedrift på Sørlandet blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:17:54

Ask host to enable sharing for playback control

Schibsted reduserer arbeidskraften, og Magnora-spinoff gjør børsdebut

6/18/2024
Arvtageren etter Kristin Skogen Lund i Schibsted, Christian Printzell Halvorsen, gjør sine første grep som ny konsernsjef og kutter 250 ansatte i mediekonsernet på tvers av Norden. Aksjen reagerer positivt. Ellers har FA TV møtt opp på bjellesermonien til Mangora-spinoffen Hermana Holding, og tar en prat med både adm. direktør og styreleder i Magnora, Erik Sneve og Torstein Sanness. Vi merker oss også at det så langt i år er blitt notert fem nye selskaper på Oslo Børs, og børsdirektør Øivind Amundsen venter fem børsnoteringer til før sommeren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:34:31

Ask host to enable sharing for playback control

AI inntar vindmøller og oljeplattformer: Kan skape A- og B-lag i energibransjen

6/18/2024
Det er lett å tenke at teknologiutvikling i energiindustrien ofte handler om å lage stadig større vindmøller eller finne ut hvordan man kan bore stadig raskere, dypere og lengre etter olje og gass. Men i dagens verden handler det minst like mye om AI, analyse og sensorer. I denne episoden får vi besøk av produktdirektør Knut Vidvei i norske Cognite. Siden oppstarten i 2016 har selskapet sikret seg mange av de største og mest krevende selskapene i energibransjen som kunder, men endrer generativ AI på hele virkeligheten deres nå? Mer om det, hvordan energiselskapene tenker om teknologi og hva som skjer der ute blir det mer om her. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:26:37