Paul Laseur-logo

Paul Laseur

Business & Economics Podcasts >

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Language:

Dutch


Episodes

Leve de robotisering!

12/2/2019
More
De opmars van de robotsupermarkt is niet te stuiten. De proef met Albert Heijn-winkels zonder kassa of personeel lijkt een groot succes. Na testwinkels in Zaandam en Amsterdam werd de operatie vorige week uitgebreid naar Schiphol Plaza. De winkel is dan ook zo compact dat hij in zn geheel op een vrachtwagen past en makkelijk kan worden verplaatst. Moederbedrijf Ahold Delhaize heeft de smaak te pakken en gaat nu ook in de Verenigde Staten experimenteren met deze onbemande supers.

Duration:00:02:50

Kick Out Black Friday

11/25/2019
More
Nog een week en de vrolijke feestmaand december kan weer beginnen. Eerst nog Black Friday overleven, maar dan is het zover: Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw. Het supertrio van onze jaarkalender, vier weken lang het summum van gezelligheid.

Duration:00:02:55

Een hete herfst

11/18/2019
More
De samenleving gaat nog eens kapot aan een overdosis meningen en boosheid op sociale media. Toch begeef ik mij ook regelmatig in dat mijnenveld van driftige opinies.

Duration:00:03:04

Ontslagplicht

11/11/2019
More
Werkgevers moeten arbeidsongeschikte werknemers ontslaan als die daarom vragen, zodat zij een ontslagvergoeding kunnen krijgen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist. Nu nog worden duizenden arbeidsongeschikten tegen hun zin in dienst gehouden, zonder loon en zonder transitievergoeding die kan oplopen tot 80 duizend euro.

Duration:00:02:59

Goede bedoelingen

11/4/2019
More
Het was weer een week met veel maatschappelijk verantwoord ondernemen, vol goede bedoelingen. Aan nobele initiatieven van grote marktpartijen is tegenwoordig geen gebrek.

Duration:00:02:41

Wintertijd

10/28/2019
More
Elk jaar weer is het toch een kadootje, wanneer in het weekend de wintertijd ingaat en de klok een uur wordt teruggezet. Geweldig, dat uurtje extra slapen op de zondagochtend. Wees nou eerlijk, het zou toch jammer zijn als dat wordt afgeschaft? Of die heerlijk lange zomeravonden waarop het tot half elf licht is? Dankzij de invoering van de zomertijd in 1977, bedoeld om energie te besparen, speelde ik als kind eindeloos buiten, de hele zomer lang.

Duration:00:02:46

De boerenopstand van 2019

10/21/2019
More
De boerenprotesten van de afgelopen weken kunnen zo de parlementaire geschiedenisboekjes in. Grote kans dat onze kleinkinderen straks moeten lezen over de Boerenopstand van 2019. Die voor een radicale doorbraak zorgde van directe burgerparticipatie in het politieke besluitvormingsproces. Een ontwikkeling die zich razendsnel uitbreidde naar andere sectoren en bedrijfstakken.

Duration:00:03:11

Mensenwerk

10/14/2019
More
Toen ik eind jaren tachtig in Groningen studeerde zat bij ons om de hoek een ouderwetse herenkapper: Tuinenga. Tegenwoordig is het een hippe barbershop en hebben ze zelfs een damessalon geopend. Maar indertijd was het nog een traditioneel kapperszaakje, alleen voor heren. Vakkundig geknipt in tien minuten voor een tientje, inclusief praatje. Met vader en zoon Tuinenga.

Duration:00:03:00

Voedingsalarm

10/7/2019
More
Hebben we dan helemaal niets geleerd van het fipronil debacle, twee jaar geleden? We zouden intussen beter moeten weten. Toch wordt opnieuw onnodig paniek gezaaid met een nationaal voedselveiligheidsincident. Al zijn het dit keer geen eieren waar je mee moet oppassen, maar voorverpakte vleeswaren die bij Jumbo en Sligro liggen, plus nog een paar winkels en bedrijfsrestaurants. Bij de producent, Offerman in Aalsmeer, is namelijk de listeria bacterie aangetroffen op de snijmachines.

Duration:00:03:15

Niet alles kan

9/30/2019
More
Wat een sympathiek rapport van de Commissie-Remkes voor de aanpak van de stikstofcrisis. Met de veelzeggende titel: 'Niet alles kan'. De woorden van de oud-minister klonken mij als muziek in de oren. En iedereen die zich zorgen maakt om de planeet en het milieu zal zich erin herkennen.

Duration:00:03:29

Vlieg bewust

9/23/2019
More
Het is de hypocrisie ten top. Bedrijven die aan hun eigen poten zagen, in een poging hun klanten op te voeden tot bewuste wereldburgers. Maar het is helemaal de trend. Ondernemingen die publiekelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid belijden, ook als ze daarvoor hun rechterarm moeten afhakken.

Duration:00:03:08

Rekentool

9/16/2019
More
Dat het echt volledig uit de hand loopt met die stikstofcrisis blijkt wel uit een willekeurige opsomming, van de zeer uiteenlopende bouw-initiatieven die erdoor worden getroffen.

Duration:00:03:06

Speciale aanbieding

9/9/2019
More
Supermarktketens lijken ook niet meer te weten met welke maatschappelijke trend of ontwikkeling ze moeten meebewegen. Digitalisering, technologie en kunstmatige intelligentie? Of maatschappelijke verantwoordelijkheid en klimaatbewustzijn? In de jacht op de klant lijkt alles geoorloofd. Wanhopige initiatieven vliegen alle kanten op. In de afgelopen week was het een paar keer raak.

Duration:00:03:14

Hondenleven

9/2/2019
More
In huize Laseur voltrok zich dit weekend een klein familiedrama. We moesten afscheid nemen van onze trouwe Dido, een zwarte labrador uit 2003. Een heerlijk hondenleven eindigde na ruim zestien jaar met een spuitje bij de dierenarts.

Duration:00:02:42

Slaapschuld

8/26/2019
More
Deze column wordt opgenomen, dus de kans is groot dat als u dit hoort in de auto ik mij nog even lekker omdraai. Want ik ken mijn verantwoordelijkheden. Slaaptekort is een fors economisch en maatschappelijk probleem. De schadelijke gevolgen ervan voor mens en samenleving worden ernstig onderschat.

Duration:00:03:13

Boeven vangen

7/15/2019
More
Dit weekend onthulde de NOS wat iedereen wel wist: Duizenden winkeliers wisselen onderling fotos en camerabeelden uit van vermeende winkeldieven, in grote WhatsApp-groepen. Winkeliers verenigingen proberen op die manier winkeldiefstal en betalingen met vals geld tegen te gaan. En met succes, zo blijkt. Zo laat de binnenstadmanager van Leeuwarden aan de omroep weten dat in zijn app-groep van 160 winkels de winkeldiefstal afneemt en overlastgevers wegblijven.

Duration:00:02:42

Privacyridders

7/8/2019
More
Hoelang moeten de banken nog in de hoek staan en zich schamen, voordat ze weer een klein beetje van ons vertrouwen hebben terugverdiend? Na meer dan tien jaar onafgebroken bank bashing hebben ze hun lesje nederigheid hopelijk wel een keer geleerd.

Duration:00:02:59

App-verbod

7/1/2019
More
Zelden zal een nieuwe verkeersregel met zoveel instemming zijn begroet als het app-verbod voor fietsers dat vandaag ingaat. Ik zou bijna zeggen onthoud de datum, 1 juli 2019, als de dag waarop Eindelijk Gerechtigheid wordt gevierd. Volgens het kabinet is er een groot maatschappelijk draagvlak voor de maatregel. Maar dat is een daverend understatement. De enige kritiek die ik tegenkwam op het wettelijk verbod om tijdens het fietsen ooit nog een telefoon vast te houden, ging over de te lage...

Duration:00:03:00

Galblaasfestival

6/17/2019
More
Mijn Pinksterweekend eindigde vorige week met een spoedopname in het ziekenhuis. De plotselinge buikpijn bleek geen mannengriep, maar een acute ontsteking van de galblaas en die moest er meteen uit. Niet zon prettige maandag dus, maar wat een belevenis. Voor iedereen die nooit eerder wat mankeerde en hoogstens tijdens bezoekuren een ziekenhuis van binnen zag een echte aanrader: 48 uur in een streekziekenhuis. Je krijgt zelfs zon groen festivalbandje om je pols.

Duration:00:02:49

Privacyterreur

5/27/2019
More
Precies een jaar geleden gingen de nieuwe Europese privacy-regels in. Inmiddels kunnen we vaststellen dat helemaal niemand daar iets mee is opgeschoten. Afgezien van een leger goedbetaalde adviseurs en tekstschrijvers die handenvol werk hadden aan het AVG-proof maken van uw organisatie. Verder zorgt die Algemene Verordening Gegevensbescherming nu al 12 maanden lang alleen maar voor administratieve rompslomp, verwarring en onbegrip. Zonder dat de privacy van burgers of bedrijven daarmee in de...

Duration:00:02:47