Paul Laseur-logo

Paul Laseur

Business & Economics Podcasts >

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Language:

Dutch


Episodes

Ouwe lullen

7/16/2018
More
Het College voor de Rechten van de Mens kwam weer in actie vorige week. Dit keer met alarmerende uitkomsten van een onderzoek naar leeftijdsdiscriminatie in vacatures. Volgens de discriminatiewaakhond komt dat namelijk regelmatig voor. Vorig jaar nog werd in 60.000 personeelsadvertenties gediscrimineerd op leeftijd.

Duration:00:02:54

Liever een klootzak dan een zeikwijf

7/9/2018
More
Slecht nieuws in het Algemeen Dagblad vrijdag: Bijna driekwart van de Nederlandse jonge mannen wil geen vrouw als baas. 73 % van de mannen onder de 30 ziet dat kennelijk helemaal niet zitten. Boven de onthullende reportage staat een veelzeggende foto. Van een hysterische cheffin die een groepje bedremmelde kantoorgenoten de wind van voren geeft. Zon bitch wil niemand als baas, dat is meteen duidelijk. Als je het zo ziet is het nog een wonder dat een kwart het wèl aandurft, met een bazin.

Duration:00:02:29

Wereldkampioen Inkomensverdeling

7/2/2018
More
Jammer natuurlijk van het WK voetbal en dat Oranje niet eens meedoet om de hoofdprijs dit jaar. Maar economisch behoren we gelukkig wel tot de absolute wereldtop. In de race om welvaart en geluk van de bevolking spelen we al jaren Champions League.

Duration:00:02:46

China wereldkampioen

6/25/2018
More
De zwaarste zeilrace ter wereld, de Volvo Ocean Race, werd zondag gewonnen door een Chinese boot, Dongfeng. Het Nederlandse team Brunel, met schipper Bouwe Bekking, greep net naast de overwinning.

Duration:00:02:43

De aandelen van de koffiejuffrouw

6/18/2018
More
Het was alweer even geleden dat Euronext Amsterdam zon succesvolle beursgang beleefde als die van Adyen, vorige week. De koers van het aandeel verdubbelde zon beetje op de eerste handelsdag. Op papier schoot de waarde van het fintechbedrijf in één klap naar 14 miljard euro. 14 miljard! Dat is meer dan verzekeraars Aegon of NN, toch ook geen kleine jongens. Voorbijgestreefd door zon snotneus.

Duration:00:02:52

Fietsen tegen kanker

6/11/2018
More
Donderdag was ik met ruim 4,5 duizend fietsers en lopers op Alpe dHuez om geld op te halen voor kankeronderzoek: Alpe dHuZes. Om half vier in de ochtend begonnen we aan onze eerste afdaling naar de start. Door het donker, met brandende kaarsjes in elke bocht. Langs spandoeken en fotos aan de bergwand die de herinnering levend houden aan alle geliefden die door de ziekte uit het leven zijn weggerukt: kinderen, partners, vrienden, ouders, broers en zussen.

Duration:00:05:32

Overtoerisme

6/4/2018
More
Nog ruim een maand tot de grote vakantie. Bijna 12 miljoen Nederlanders gaan eropuit deze zomer, weer een kwart miljoen meer dan vorig jaar. Een kleine 9 miljoen landgenoten willen de grens over, vooral naar Frankrijk, Spanje en Italië. En dat is prima, want dan gaan ze tenminste niet naar Friesland en Leeuwarden.

Duration:00:02:47

Geschenkenregister

5/28/2018
More
Hoe corrupt is Jesse Klaver? De politiek leider van GroenLinks moest het vrijdag ontgelden in de Telegraaf. Volgens de krant had Klaver een verbouwing cadeau gekregen van het RTL-programma Eigen Huis en Tuin. Al was verbouwing misschien een groot woord. De entree van zn historische stadswoning in Den Haag kreeg een verfbeurt, nieuwe lambrizeringslatjes en een kapstok van op maat gezaagde boomstammetjes, las ik. Ongetwijfeld heel sfeervol allemaal. Maar bepaald geen verbouwing.

Duration:00:02:58

Luchtvaartrevolutie

5/14/2018
More
Bestuurders van luchtvaartmaatschappij KLM haastten zich dit weekend om te zeggen dat een afsplitsing van Air France uitgesloten is. Ondanks de hevige arbeidsonrust bij de Franse tak van het bedrijf. Topman Pieter Elbers op tv in Buitenhof. Commissaris Jaap de Hoop Scheffer een dag eerder op Radio 1. Door dit strak geregisseerde media-offensief was mijn argwaan meteen gewekt. Want hoe harder de heren roepen dat een alleingang voor KLM geen optie is, hoe meer we serieus met dat scenario...

Duration:00:03:02

Fijnstof

5/7/2018
More
Ineens hadden we er een nieuwe volksvijand bij: fijnstof. Na de oorlog tegen tabak, alcohol, suiker en zittend werken bond de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vorige week de strijd aan met luchtverontreiniging, de stille moordenaar. Met de alarmerende boodschap dat wereldwijd jaarlijks 7 miljoen mensen een voortijdige dood sterven, als gevolg van blootstelling aan hoge concentraties verontreinigde lucht. Zestien keer meer dan er bijvoorbeeld aan malaria overlijden.

Duration:00:02:45

Nachtwerk

4/30/2018
More
Steeds meer mensen werken vooral s nachts, meldt een bezorgde NOS dit weekend. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het leger nachtwerkers in ons land de afgelopen jaren hard is gegroeid, tot 732.000 personen.

Duration:00:02:31

Koning-koopman

4/23/2018
More
Nog een week en dan zit koning Willem-Alexander precies vijf jaar op de troon. En hij kan daar nog makkelijk 25 jaar blijven zitten. Want de vorst en zijn gemalin koningin Máxima zijn ongekend populair, in binnen- en buitenland: ze zitten op hun troon gebeiteld.

Duration:00:02:42

Heineken is dodelijk

4/16/2018
More
Toch benieuwd of Heineken woensdag, bij de presentatie van de kwartaalcijfers, ook nog even stilstaat bij de alarmerende uitkomsten van dat grote alcohol-onderzoek van vorige week. Medisch tijdschrift The Lancet maakte bekend wat we stiekem wel wisten, maar dan op basis van 83 onderzoeken in 19 landen onder 600-duizend deelnemers. Onomstotelijk en wetenschappelijk is nu aangetoond: Alcohol is dodelijk.

Duration:00:02:59

Luxeproblemen

4/9/2018
More
De Volkskrant sloeg dit weekend weer eens groot alarm over de mentale gesteldheid van studenten: ze dreigen te bezwijken onder de hoge druk om te presteren. Een kwart zou kampen met burnout-klachten. Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim, onder ruim drieduizend studenten, komen verder ernstige angst- en depressieklachten naar voren en suïcidale gedachten. Eén op de vijf studenten zou met zelfmoordplannen rondlopen.

Duration:00:02:28

Thuiswerken

3/26/2018
More
Op het eerste gezicht goed nieuws van het CBS: In de afgelopen vijf jaar is het aantal thuiswerkers flink toegenomen. Meer dan 3 miljoen Nederlanders werken vanuit huis. Dat is 37 procent van de werkende bevolking. Dat lijkt wel heel veel ineens, maar daar zitten ook de mensen bij die niet alle dagen thuiswerken,maar een dagje in de week bijvoorbeeld. Toch is het een hoopgevende ontwikkeling. Sinds 2013 zijn er 300.000 thuiswerkers bijgekomen, vooral vrouwen. Dat klinkt in elk geval mooi.

Duration:00:02:55

Mannenberoep

3/11/2018
More
Na Wereld Vrouwendag eerder in de week was het zondag Wereld Loodgieterdag, World Plumbing Day. Een mooie gelegenheid voor de voorman van de branchevereniging, Doekle Terpstra, om zijn vakgebied eens lekker in het zonnetje te zetten. Namens de koepel voor loodgieters en pijpfitters, UNETO-VNI, had hij goed nieuws: Steeds meer vrouwen in Nederland kiezen voor het loodgietersvak!

Duration:00:02:48

Criminaliteit 2.0

3/4/2018
More
Nog even en Nederland is volledig misdaadvrij! Tenminste, als je de veiligheidsmonitor van het CBS mag geloven. Volgens de officiële statistieken daalt het aantal misdrijven al jaren en liep het aantal geregistreerde vermogensdelicten zelfs met 30 procent terug. Maar helaas geven de cijfers uit Den Haag een compleet vertekend beeld van de werkelijkheid.

Duration:00:02:51

Unilever aan de Maas

2/26/2018
More
Mocht Unilever daadwerkelijk voor Nederland kiezen, kiest het ook voor de Rijnlandse cultuur, boven de veel hardere Angelsaksische vennootschapspraktijk. Britse ondernemingen zijn wettelijk verplicht om te sturen op maximaal rendement voor de aandeelhouders. Het is de meest rauwe vorm van kapitalisme.

Duration:00:02:35

Douane

2/19/2018
More
Goed nieuws lijkt het over de Brexit, die ineens griezelig snel dichterbij komt. Amper 13 maanden nog en het is al zover. Dan stapt een van onze belangrijkste handelspartners uit de EU. Maar behalve een hoop ellende en narigheid levert het naderend vertrek van de Britten uit Europa ons maar mooi honderden nieuwe banen op.

Duration:00:02:44

BV Nederland

2/11/2018
More
Morgen word ik 50, luisteraars, misschien dat het daardoor komt. Maar ineens voelde ik een lichte vermoeidheid opkomen toen ik op BNR.nl het volgende bericht las: Carnaval kost BV Nederland zeker 1 miljard euro.'

Duration:00:02:51