Paul Laseur-logo

Paul Laseur

Business & Economics Podcasts >

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Language:

Dutch


Episodes

Boerenpannenkoek met Spek

1/20/2020
More
Je moet eens opletten hoe vaak het voorvoegsel boeren nog wordt gebruikt in horeca en supermarkt. Zoals in boerenomelet, boerensoepgroenten, een halfje boerenbruin, boeren-whatever. Boeren betekent dan meestal grof gesneden, met grote brokken en harde stukjes. Maar ook eenvoudig doch voedzaam. Puur en zonder fratsen. Direct van het land of zo van de koe. Boerenyoghurt, boerenkaas: allemaal even volvet en romig. Niet dat benauwde, maar ambachtelijk en vertrouwd.

Duration:00:02:51

Waar blijft de zorgzame overheid?

1/13/2020
More
Wanneer zelfs de vuurwerkbranche inziet dat een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen onafwendbaar is geworden, mag je gerust van een doorbraak spreken. Handelaren steunen de oproep van politie, hulpverleners en burgemeesters, om tenminste een begin te maken met de aanpak van alle problemen rond de jaarwisseling, met vandalisme en geweld.

Duration:00:03:10

Goede Voornemens: Stoppen met Roken

1/6/2020
More
Nu we het toch hebben over goede voornemens voor het nieuwe jaar: Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen opent deze week een verslavingspoli voor rokers. Verslavingsartsen gaan proberen mensen van het roken af te helpen. De rokerspoli zal worden geleid door een longarts en een verslavingsarts. Daarmee heeft Assen de primeur voor ons land.

Duration:00:02:40

Het volk is niet boos maar gewoon verwend

12/30/2019
More
Dit weekend ging de vuurwerkverkoop weer van start, met alle overlast en ellende die daarbij hoort. Elk jaar vallen er zwaargewonden, of zelfs dodelijke slachtoffers door het vuurwerk. Honderden jonge mannen die voor de rest van hun leven een oog of een hand moeten missen.

Duration:00:03:06

Recht op onbereikbaarheid is een slecht idee

12/23/2019
More
De helft van de Nederlanders is bijna altijd bereikbaar, ook buiten werktijd. Blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Met onze onafscheidelijke smartphones altijd binnen handbereik is contact met de zaak dan ook makkelijk gelegd. Met een mailtje, appje of telefoontje, op elk moment van de dag.

Duration:00:02:57

De edele kunst van het demonstreren

12/16/2019
More
Met nog maar twee weken te gaan dit jaar mogen we 2019 gerust nu al uitroepen tot het jaar van de Grote Demonstraties. Boeren, bouwers, leraren, ziekenhuizen: Er zijn maar weinig beroepsgroepen die niet op enig moment de barricades opgingen. Of plannen hebben gemaakt om dat in de komende maanden nog te doen.

Duration:00:02:50

Zonder gratis kinderopvang stelt vrouwenquotum niets voor

12/9/2019
More
Het was een historische week voor de vrouwenzaak. Althans, dat is wat emancipatieminister Van Engelshoven ons wilde doen geloven. Bij het binnenhalen van haar zo zwaarbevochten vrouwenquotum in de Tweede Kamer. De werkelijkheid is, helaas, een stuk minder heroïsch.

Duration:00:03:03

Leve de robotisering!

12/2/2019
More
De opmars van de robotsupermarkt is niet te stuiten. De proef met Albert Heijn-winkels zonder kassa of personeel lijkt een groot succes. Na testwinkels in Zaandam en Amsterdam werd de operatie vorige week uitgebreid naar Schiphol Plaza. De winkel is dan ook zo compact dat hij in zn geheel op een vrachtwagen past en makkelijk kan worden verplaatst. Moederbedrijf Ahold Delhaize heeft de smaak te pakken en gaat nu ook in de Verenigde Staten experimenteren met deze onbemande supers.

Duration:00:02:50

Kick Out Black Friday

11/25/2019
More
Nog een week en de vrolijke feestmaand december kan weer beginnen. Eerst nog Black Friday overleven, maar dan is het zover: Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw. Het supertrio van onze jaarkalender, vier weken lang het summum van gezelligheid.

Duration:00:02:55

Een hete herfst

11/18/2019
More
De samenleving gaat nog eens kapot aan een overdosis meningen en boosheid op sociale media. Toch begeef ik mij ook regelmatig in dat mijnenveld van driftige opinies.

Duration:00:03:04

Ontslagplicht

11/11/2019
More
Werkgevers moeten arbeidsongeschikte werknemers ontslaan als die daarom vragen, zodat zij een ontslagvergoeding kunnen krijgen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist. Nu nog worden duizenden arbeidsongeschikten tegen hun zin in dienst gehouden, zonder loon en zonder transitievergoeding die kan oplopen tot 80 duizend euro.

Duration:00:02:59

Goede bedoelingen

11/4/2019
More
Het was weer een week met veel maatschappelijk verantwoord ondernemen, vol goede bedoelingen. Aan nobele initiatieven van grote marktpartijen is tegenwoordig geen gebrek.

Duration:00:02:41

Wintertijd

10/28/2019
More
Elk jaar weer is het toch een kadootje, wanneer in het weekend de wintertijd ingaat en de klok een uur wordt teruggezet. Geweldig, dat uurtje extra slapen op de zondagochtend. Wees nou eerlijk, het zou toch jammer zijn als dat wordt afgeschaft? Of die heerlijk lange zomeravonden waarop het tot half elf licht is? Dankzij de invoering van de zomertijd in 1977, bedoeld om energie te besparen, speelde ik als kind eindeloos buiten, de hele zomer lang.

Duration:00:02:46

De boerenopstand van 2019

10/21/2019
More
De boerenprotesten van de afgelopen weken kunnen zo de parlementaire geschiedenisboekjes in. Grote kans dat onze kleinkinderen straks moeten lezen over de Boerenopstand van 2019. Die voor een radicale doorbraak zorgde van directe burgerparticipatie in het politieke besluitvormingsproces. Een ontwikkeling die zich razendsnel uitbreidde naar andere sectoren en bedrijfstakken.

Duration:00:03:11

Mensenwerk

10/14/2019
More
Toen ik eind jaren tachtig in Groningen studeerde zat bij ons om de hoek een ouderwetse herenkapper: Tuinenga. Tegenwoordig is het een hippe barbershop en hebben ze zelfs een damessalon geopend. Maar indertijd was het nog een traditioneel kapperszaakje, alleen voor heren. Vakkundig geknipt in tien minuten voor een tientje, inclusief praatje. Met vader en zoon Tuinenga.

Duration:00:03:00

Voedingsalarm

10/7/2019
More
Hebben we dan helemaal niets geleerd van het fipronil debacle, twee jaar geleden? We zouden intussen beter moeten weten. Toch wordt opnieuw onnodig paniek gezaaid met een nationaal voedselveiligheidsincident. Al zijn het dit keer geen eieren waar je mee moet oppassen, maar voorverpakte vleeswaren die bij Jumbo en Sligro liggen, plus nog een paar winkels en bedrijfsrestaurants. Bij de producent, Offerman in Aalsmeer, is namelijk de listeria bacterie aangetroffen op de snijmachines.

Duration:00:03:15

Niet alles kan

9/30/2019
More
Wat een sympathiek rapport van de Commissie-Remkes voor de aanpak van de stikstofcrisis. Met de veelzeggende titel: 'Niet alles kan'. De woorden van de oud-minister klonken mij als muziek in de oren. En iedereen die zich zorgen maakt om de planeet en het milieu zal zich erin herkennen.

Duration:00:03:29

Vlieg bewust

9/23/2019
More
Het is de hypocrisie ten top. Bedrijven die aan hun eigen poten zagen, in een poging hun klanten op te voeden tot bewuste wereldburgers. Maar het is helemaal de trend. Ondernemingen die publiekelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid belijden, ook als ze daarvoor hun rechterarm moeten afhakken.

Duration:00:03:08

Rekentool

9/16/2019
More
Dat het echt volledig uit de hand loopt met die stikstofcrisis blijkt wel uit een willekeurige opsomming, van de zeer uiteenlopende bouw-initiatieven die erdoor worden getroffen.

Duration:00:03:06

Speciale aanbieding

9/9/2019
More
Supermarktketens lijken ook niet meer te weten met welke maatschappelijke trend of ontwikkeling ze moeten meebewegen. Digitalisering, technologie en kunstmatige intelligentie? Of maatschappelijke verantwoordelijkheid en klimaatbewustzijn? In de jacht op de klant lijkt alles geoorloofd. Wanhopige initiatieven vliegen alle kanten op. In de afgelopen week was het een paar keer raak.

Duration:00:03:14