Paul Laseur-logo

Paul Laseur

Business & Economics Podcasts

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Location:

Netherlands

Description:

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op de bedrijven achter de beurskoersen.

Language:

Dutch


Episodes

De Gratis Spullenbeurs

2/24/2020
Het fenomeen Huishoudbeurs viert deze dagen zn vijfenzeventigste editie. Inclusief trolleys en tassen vol met gratis spullen, om thuis te proeven en te testen. De feestelijke opening werd dit weekend verricht door powervrouw Patty Brard. Die op dit moment een grote hit heeft met Patty wc-papier en andere schoonmaakprodukten, alles uitgevoerd in panterprint.

Duration:00:02:43

Verdozing van het landschap is niet te stoppen

2/17/2020
Vorig jaar kreeg Nederland er 19 megadistributiecentra bij, elk met een oppervlakte van minstens 40.000 vierkante meter. En nog eens twaalf van die gigantische witte dozen langs de snelweg werden aangekondigd.

Duration:00:02:49

Wat wil jij later worden?

2/10/2020
De nationale uitkeringsinstantie UWV slaat de plank lelijk mis. Met een Twitterflimpje waarin jongeren de keus krijgen voorgelegd: Liever muziek studeren of econometrie? Op zichzelf een volkomen legitieme vraag natuurlijk. Ooms en tantes op familiefeestjes doen niet anders dan precies die eeuwige vraag stellen: Wat wil je later worden? Voor veel mensen een groot dilemma, dat hier voor het gemak is teruggebracht tot die simpele keuze: Een loopbaan in de muziek of in de econometrie. Kies je...

Duration:00:03:07

Virusvluchtelingen weer veilig thuis

2/3/2020
Ze zijn gelukkig weer veilig op vaderlandse bodem. De vijftien Nederlanders die uit de Chinese miljoenenstad Huwan zijn geëvacueerd, op de vlucht voor het rondwarende coronavirus. Vannacht kwamen ze aan op vliegbasis Eindhoven, de vijftien virusvluchtelingen, die geen van allen besmettingsverschijnselen vertonen. Ze mogen verder thuis hun twee weken quarantaine uitzitten.

Duration:00:02:41

Hoezo doorgeslagen flexibilisering?

1/27/2020
De President van De Nederlandse Bank, Klaas Knot, geeft onze nationale economie een 9. Conjunctureel kan het feitelijk niet beter dan nu, zei Knot in Buitenhof. Met een ongekend lage werkloosheid van 3,2 procent. En een groeitempo dat nu al 5 jaar op rij hoger ligt dan dat van het Eurogebied. Zelfs de problemen in Duitsland lijken ons niet te deren.

Duration:00:02:53

Boerenpannenkoek met Spek

1/20/2020
Je moet eens opletten hoe vaak het voorvoegsel boeren nog wordt gebruikt in horeca en supermarkt. Zoals in boerenomelet, boerensoepgroenten, een halfje boerenbruin, boeren-whatever. Boeren betekent dan meestal grof gesneden, met grote brokken en harde stukjes. Maar ook eenvoudig doch voedzaam. Puur en zonder fratsen. Direct van het land of zo van de koe. Boerenyoghurt, boerenkaas: allemaal even volvet en romig. Niet dat benauwde, maar ambachtelijk en vertrouwd.

Duration:00:02:51

Waar blijft de zorgzame overheid?

1/13/2020
Wanneer zelfs de vuurwerkbranche inziet dat een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen onafwendbaar is geworden, mag je gerust van een doorbraak spreken. Handelaren steunen de oproep van politie, hulpverleners en burgemeesters, om tenminste een begin te maken met de aanpak van alle problemen rond de jaarwisseling, met vandalisme en geweld.

Duration:00:03:10

Goede Voornemens: Stoppen met Roken

1/6/2020
Nu we het toch hebben over goede voornemens voor het nieuwe jaar: Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen opent deze week een verslavingspoli voor rokers. Verslavingsartsen gaan proberen mensen van het roken af te helpen. De rokerspoli zal worden geleid door een longarts en een verslavingsarts. Daarmee heeft Assen de primeur voor ons land.

Duration:00:02:40

Het volk is niet boos maar gewoon verwend

12/30/2019
Dit weekend ging de vuurwerkverkoop weer van start, met alle overlast en ellende die daarbij hoort. Elk jaar vallen er zwaargewonden, of zelfs dodelijke slachtoffers door het vuurwerk. Honderden jonge mannen die voor de rest van hun leven een oog of een hand moeten missen.

Duration:00:03:06

Recht op onbereikbaarheid is een slecht idee

12/23/2019
De helft van de Nederlanders is bijna altijd bereikbaar, ook buiten werktijd. Blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS. Met onze onafscheidelijke smartphones altijd binnen handbereik is contact met de zaak dan ook makkelijk gelegd. Met een mailtje, appje of telefoontje, op elk moment van de dag.

Duration:00:02:57

De edele kunst van het demonstreren

12/16/2019
Met nog maar twee weken te gaan dit jaar mogen we 2019 gerust nu al uitroepen tot het jaar van de Grote Demonstraties. Boeren, bouwers, leraren, ziekenhuizen: Er zijn maar weinig beroepsgroepen die niet op enig moment de barricades opgingen. Of plannen hebben gemaakt om dat in de komende maanden nog te doen.

Duration:00:02:50

Zonder gratis kinderopvang stelt vrouwenquotum niets voor

12/9/2019
Het was een historische week voor de vrouwenzaak. Althans, dat is wat emancipatieminister Van Engelshoven ons wilde doen geloven. Bij het binnenhalen van haar zo zwaarbevochten vrouwenquotum in de Tweede Kamer. De werkelijkheid is, helaas, een stuk minder heroïsch.

Duration:00:03:03

Leve de robotisering!

12/2/2019
De opmars van de robotsupermarkt is niet te stuiten. De proef met Albert Heijn-winkels zonder kassa of personeel lijkt een groot succes. Na testwinkels in Zaandam en Amsterdam werd de operatie vorige week uitgebreid naar Schiphol Plaza. De winkel is dan ook zo compact dat hij in zn geheel op een vrachtwagen past en makkelijk kan worden verplaatst. Moederbedrijf Ahold Delhaize heeft de smaak te pakken en gaat nu ook in de Verenigde Staten experimenteren met deze onbemande supers.

Duration:00:02:50

Kick Out Black Friday

11/25/2019
Nog een week en de vrolijke feestmaand december kan weer beginnen. Eerst nog Black Friday overleven, maar dan is het zover: Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw. Het supertrio van onze jaarkalender, vier weken lang het summum van gezelligheid.

Duration:00:02:55

Een hete herfst

11/18/2019
De samenleving gaat nog eens kapot aan een overdosis meningen en boosheid op sociale media. Toch begeef ik mij ook regelmatig in dat mijnenveld van driftige opinies.

Duration:00:03:04

Ontslagplicht

11/11/2019
Werkgevers moeten arbeidsongeschikte werknemers ontslaan als die daarom vragen, zodat zij een ontslagvergoeding kunnen krijgen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist. Nu nog worden duizenden arbeidsongeschikten tegen hun zin in dienst gehouden, zonder loon en zonder transitievergoeding die kan oplopen tot 80 duizend euro.

Duration:00:02:59

Goede bedoelingen

11/4/2019
Het was weer een week met veel maatschappelijk verantwoord ondernemen, vol goede bedoelingen. Aan nobele initiatieven van grote marktpartijen is tegenwoordig geen gebrek.

Duration:00:02:41

Wintertijd

10/28/2019
Elk jaar weer is het toch een kadootje, wanneer in het weekend de wintertijd ingaat en de klok een uur wordt teruggezet. Geweldig, dat uurtje extra slapen op de zondagochtend. Wees nou eerlijk, het zou toch jammer zijn als dat wordt afgeschaft? Of die heerlijk lange zomeravonden waarop het tot half elf licht is? Dankzij de invoering van de zomertijd in 1977, bedoeld om energie te besparen, speelde ik als kind eindeloos buiten, de hele zomer lang.

Duration:00:02:46

De boerenopstand van 2019

10/21/2019
De boerenprotesten van de afgelopen weken kunnen zo de parlementaire geschiedenisboekjes in. Grote kans dat onze kleinkinderen straks moeten lezen over de Boerenopstand van 2019. Die voor een radicale doorbraak zorgde van directe burgerparticipatie in het politieke besluitvormingsproces. Een ontwikkeling die zich razendsnel uitbreidde naar andere sectoren en bedrijfstakken.

Duration:00:03:11

Mensenwerk

10/14/2019
Toen ik eind jaren tachtig in Groningen studeerde zat bij ons om de hoek een ouderwetse herenkapper: Tuinenga. Tegenwoordig is het een hippe barbershop en hebben ze zelfs een damessalon geopend. Maar indertijd was het nog een traditioneel kapperszaakje, alleen voor heren. Vakkundig geknipt in tien minuten voor een tientje, inclusief praatje. Met vader en zoon Tuinenga.

Duration:00:03:00