Q42 Podcast-logo

Q42 Podcast

Business & Economics Podcasts

Podcast op het snijvlak van technologie en strategie. In ongeveer 42 minuten praten de engineers van Q42 je bij over wat voor jou als bedrijf relevant is in digitale productontwikkeling: van mobiele apps en websites tot hardware en de nieuwste tech.

Location:

Netherlands

Description:

Podcast op het snijvlak van technologie en strategie. In ongeveer 42 minuten praten de engineers van Q42 je bij over wat voor jou als bedrijf relevant is in digitale productontwikkeling: van mobiele apps en websites tot hardware en de nieuwste tech.

Twitter:

@q42

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Nieuwe AI-aankondigingen door Google en Apple

7/1/2024
Wat betekenen de laatste AI-aankondigingen door Google en Apple voor digitale producten? Zorgt de ingezette innovatietrend voor andere interactiepatronen? En welke nieuwe kansen ontstaan er voor bedrijven? In deze Q42 Podcast leggen engineers Leonard Punt en Roelf-Jan de Vries uit, wat er tijdens de grote jaarlijkse techconferenties Google I/O en Apples WWDC is aangekondigd op het vlak van artificial intelligence. En hoe het deze twee techreuzen lukt om op gelijke hoogte te komen met OpenAI. Van Gemini en Apple Intelligence tot GPT-4o en Rabbit R1: na deze podcast ben je op de hoogte van de laatste AI-ontwikkelingen en hun implicaties op digitale productontwikkeling. Special Guests: Leonard Punt and Roelf-Jan de Vries.

Duration:00:49:01

Ask host to enable sharing for playback control

Miniserie over AI: prompt-engineering, ChatGPT-plugins en GPT Store

4/15/2024
Wat is het verschil tussen ChatGPT, GPT-plugins en GPT Store? Hoe kun je een prompt finetunen om tot een beter resultaat te komen? En hoe kun je je als bedrijf onderscheiden met AI? In deze derde aflevering over artificial intelligence en machine learning gaan we in op prompt-engineering en het optimaliseren van AI-toepassingen. Engineers Leonard Punt en Yoshio Schermer geven voorbeelden van AI-apps die ze gebouwd hebben, van het zogenaamde finetuning, en van alternatieven voor OpenAI's GPT. Ook delen ze een stappenplan voor AI-cases en vertellen ze hoe bedrijven kleine GPT-apps kunnen maken voor een specifieke toepassing. Special Guests: Leonard Punt and Yoshio Schermer .

Duration:00:49:06

Ask host to enable sharing for playback control

Miniserie over AI: content generation & modification

3/4/2024
Hoe kun je met AI content maken en aanpassen? Waar begin je, als je AI wilt inbouwen in een bestaand digitaal product? En wat gebeurt er als AI de interfaces van websites en apps overbodig maakt? In deze tweede aflevering over artificial intelligence en machine learning gaan we in op content generation en modification met AI. Gasten Daan Giesen (CEO LessonUp) en Roelf-Jan de Vries (AI-expert Q42) vertellen hoe ze aan educatieplatform LessonUp AI hebben toegevoegd om docenten in het onderwijs sneller interactief lesmateriaal te laten genereren. Een mooi voorbeeld van eerste idee en prototype tot vervolgstappen en toekomstdromen! Special Guests: Daan Giesen and Roelf-Jan de Vries.

Duration:00:47:39

Ask host to enable sharing for playback control

Miniserie over AI: introductie

2/19/2024
Waarom is AI plotseling zo groot geworden? Moet je er wat mee als bedrijf? En hoe begin je dan met het trainen van een AI-model? In deze eerste aflevering van een miniserie over artificial intelligence en machine learning komt de basis aan bod. Engineers Leonard Punt en Thijs Suijten leggen uit waar ChatGPT, Midjourney, DALL-E en dergelijke vandaan komen, op welke manieren kunstmatige intelligentie relevant is voor organisaties en hoe je een AI-model traint om beren te herkennen. In onze volgende podcasts rond AI gaan we dieper in op GPT, content genereren met AI, search met AI en computer vision. Special Guests: Leonard Punt and Thijs Suijten.

Duration:00:44:30

Ask host to enable sharing for playback control

SDUI, je bent gek als je het niet doet

6/5/2023
Een nieuwe manier van apps ontwikkelen: Server Driven UI. Efficiënt, flexibel en kostenbesparend. SDUI combineert de kwaliteit van native apps met de snelheid van crossplatform methodes, zonder dat de app steeds goedgekeurd moet worden. En je krijgt er web nog eens gratis bij ook! Booking en Airbnb gebruiken het al jaren, en bij Q42 zetten we deze architectuur in voor de apps van HEMA, PostNL en Primpehonic (gekocht door Apple). In deze podcast leggen app-developers Laurens van den Oever en Sebastiaan Hols uit, waarom en wanneer je als productbedrijf SDUI zou moeten kiezen, hoe het je appteam beter laat samenwerken, en dat je een week werk in een kwartier kunt doen dankzij Server Driven UI. Special Guests: Laurens van den Oever and Sebastiaan Hols.

Duration:00:49:01

Ask host to enable sharing for playback control

Tech for good

5/8/2023
Met technologie én overtuigingskracht proberen Chris Engelsman en Tim van Deursen de wereld een klein stukje beter te maken. Die eerste met start-up European Sleeper dat een duurzame manier van reizen herintroduceert in Europa: de nachttrein. En die tweede met tech for good start-up Hack The Planet dat met technologische middelen sociale en humanitaire problemen probeert op te lossen. In deze podcast vertellen Chris en Tim over hun beide initiatieven, de tegenslagen en uitdagingen, over hun drive, en geven ze tips hoe zelf te beginnen met een goed initiatief. Special Guests: Chris Engelsman and Tim van Deursen.

Duration:00:41:42

Ask host to enable sharing for playback control

Toegankelijkheid van apps

1/30/2023
Hoe bedienen blinde mensen hun mobiele telefoon? Zijn apps überhaupt toegankelijk voor mensen met een beperking? En wat is de regelgeving voor toegankelijkheid van apps? Naar aanleiding van de lancering van een nieuw kennisplatform dat organisaties en ontwikkelaars helpt bij het bouwen van toegankelijke apps, delen initiatiefnemers en accessibility experts Jan Jaap de Groot en Johan Huijkman samen met de slechtziende eindgebruiker Jeroen van der Linden hun inzichten over het bruikbaar maken van apps voor iedereen. Special Guests: Jan Jaap de Groot, Jeroen van der Linden, and Johan Huijkman.

Duration:00:36:45

Ask host to enable sharing for playback control

In-house gebruikstesten van websites en apps

1/9/2023
Een kijkje in de keuken van de in-house gebruikstesten bij Q42. Met product owner van de PostNL-app Brit de Boer, projectleider Mara Polak en developer Roelf-Jan de Vries. Aan de hand van een tweemaandelijkse Real User Morning (RUM) delen zij hoe je op een laagdrempelige manier websites en apps kunt testen om te achterhalen wat eindgebruikers vinden van nieuwe features en digitale producten. Special Guests: Brit de Boer, Mara Polak, and Roelf-Jan de Vries.

Duration:00:28:47

Ask host to enable sharing for playback control

Waarom Q42 en Fabrique zich aansluiten bij het Zweedse ARC

11/14/2022
Waarom zou je als digitaal bureau samengaan met andere agencies? En welk voordeel levert een bureaugroep op voor opdrachtgevers? Nu Q42 en Fabrique hun krachten hebben gebundeld met het Zweedse ARC, leggen Stef Brooijmans (Q42), Matthijs Klinkert (Fabrique) en Gert Hans Berghuis (ARC Nederland) uit, wat zij hiermee willen bereiken. Over het aanjagen van innovatie, de balans tussen consulting en digitale executie en waarom het zo verdomd goed klikt met die Scandinaviërs. Special Guests: Gert Hans Berghuis, Matthijs Klinkert, and Stef Brooijmans.

Duration:00:42:11

Ask host to enable sharing for playback control

Nieuwe features van iOS 16: welke use cases bieden kansen voor organisaties?

7/10/2022
De grote jaarlijkse Apple-conferentie, WWDC, is net achter de rug. iOS-developers Mathijs en Furkan leggen uit welke technologieën en toepassingen zijn aangekondigd: van widgets en complications tot artificial intelligence en augmented reality. Centraal daarbij staat de vraag: welke nieuwe kansen en use cases ontstaan er voor organisaties met een iPhone-app? Special Guests: Furkan Simsir and Mathijs Bernson.

Duration:00:45:14

Ask host to enable sharing for playback control

20 jaar Q

6/10/2020
Waar staat de 'Q' in Q42 voor? Wat was de eerste echt grote opdracht? En op wat voor computers werd er in het begin geprogrammeerd? In deze podcast gaat het over Q42 zelf. Oprichter Kars Veling en directeur Stef Brooijmans blikken terug op twintig jaar Q. Met hoogtepunten, pijnlijke momenten en sterke verhalen. Na deze uitzending weet je waarom Kars Q42 begon, waarin Q verschilt van andere internetbureaus, en waarom we Q een 'happy place for nerds' noemen. Special Guests: Kars Veling and Stef Brooijmans.

Duration:01:06:17

Ask host to enable sharing for playback control

Remote productontwikkeling

4/20/2020
Hoe ontwikkel je een product als het team niet bij elkaar kan komen? Hoe doe je op een effectieve manier een remote designsprint? En wat zijn voor- en nadelen van virtuele creatieve sessies? Na een paar weken thuiswerken vanwege het coronavirus maken we de balans op. Digitaal strateeg en workshop facilitator Oscar Jonker van designbureau Hike One en CTO Taco Ekkel van Q42 delen in deze nieuwe Q42 Podcast hun tips en inzichten over remote productontwikkeling. Special Guests: Oscar Jonker and Taco Ekkel.

Duration:01:00:07

Ask host to enable sharing for playback control

Game development

3/30/2020
Kun je als product owner iets leren van het ontwikkelproces bij games? Hoe test je überhaupt een product dat niet 'lean' ontwikkeld kan worden maar eerst helemaal af moet zijn? En hoe stuur je bij game development op succes aan? Onlangs lanceerde onze gamestudio TurtleBlaze hun nieuwe metroidvania KUNAI. Naar aanleiding daarvan vertellen Paul Hanraets van game-uitgever en -investeerder Good Shepherd en Q'er Bram Stege in hoeverre game development verschilt van normale productontwikkeling. Special Guests: Benjamin de Jager, Bram Stege, and Paul Hanraets.

Duration:01:25:24

Ask host to enable sharing for playback control

w00tcamp 2019

2/3/2020
2 dagen, 80 deelnemers, 13 teams, 1 hoofdprijs: onze jaarlijkse hackathon w00tcamp vond afgelopen november weer plaats. In de zesde aflevering van onze podcast bespreken hosts Wietske en Bram samen met Q'ers Jimmy, Lukas en Chris de bijzondere momenten van deze w00tcamp-editie. Meer weten over onze hackathon? Check https://w00t.camp Special Guests: Chris Waalberg, Jimmy Aupperlee, and Lukas van Driel.

Duration:01:01:46

Ask host to enable sharing for playback control

Usabilitytesting in de praktijk

12/9/2019
Hoe begin je als product owner met gebruikstesten? Wanneer zet je het in tijdens het bouwen van een website of app? En hoe betrek je stakeholders optimaal bij je usability-onderzoek? In deze Q42 Podcast delen experts Miel de Zwart (Valsplat) en Roelf-Jan de Vries (Q42) praktische tips voor een laagdrempelige manier van testen tijdens productontwikkeling. Special Guests: Miel de Zwart and Roelf-Jan de Vries.

Duration:00:42:36

Ask host to enable sharing for playback control

De rol van product owner

8/12/2019
Hoe laat je als product owner het ontwikkelteam excelleren? Hoe creëer je het beste mandaat? En hoe handel je in moeilijke discussies? Voor deze vierde Q42 Podcast vroegen Wietske en Bram aan product owners Marissa Gubler (KLM) en Dan de Vries (Stockon) om hun inzichten te delen over hun rol tijdens het ontwikkelen van digitale producten bij respectievelijk een corporate en een start-up. Special Guests: Dan de Vries and Marissa Gubler.

Duration:00:32:24

Ask host to enable sharing for playback control

Accessibility

7/9/2019
Wat is accessibility? Wat betekent inclusive design? En hoe werkt dat nou in de praktijk? In deze Q42 Podcast ontvangen hosts Mathijs Kadijk en Bram Stege twee accessibility-experts: Vasilis van Gemert, docent Webdesign en Webdevelopment aan de Hogeschool van Amsterdam, en Johan Huijkman, interaction engineer bij Q42. Zij delen tips over hoe je als product owner je app of website toegankelijker maakt en vertellen hoe accessibility zich in de toekomst verder zal ontwikkelen. Special Guests: Johan Huijkman and Vasilis van Gemert.

Duration:00:37:44

Ask host to enable sharing for playback control

The Big Three: het belangrijkste technieuws van WWDC, I/O en Build

6/18/2019
Ze zijn net achter de rug, de drie grote developer conferences: WWDC van Apple, Google I/O en Microsoft Build. Q42-experts Michiel, Thijs en Tom vissen de krenten voor je uit de pap: wat zijn de trends en dingen waar je als organisatie nu echt iets mee kan of moet? Special Guests: Michiel Post, Thijs Suijten, and Tom Lokhorst.

Duration:00:45:15

Ask host to enable sharing for playback control

De zin en onzin van voice

5/27/2019
Google Assistant is beschikbaar in het Nederlands en de slimme speaker van Amazon wordt in de VS volop verkocht, maar wat moet je als bedrijf nu met voice? Is het een hype? En zo niet, waar start je, welke expertise heb je nodig, wat is de ROI en hoe zorg je dat consumenten jouw voice-app vinden? Q42-hosts Wietske Rodenhuis en Bram Stege pluizen het uit met gasten en voice-experts Martin Kool en Kamil Afşar. Meer weten over onze ervaringen met het ontwikkelen van voice-apps voor Google Assistant en Amazon Alexa? Lees dan het uitgebreide artikel op https://blog.q42.nl/google-assistant-1b173119b853 en check onze cases op https://q42.nl/voice. Special Guests: Kamil Afsar and Martin Kool.

Duration:00:48:19