RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet-logo

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

Business & Economics Podcasts

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv bortom pengar genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. 😊💰 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

Sweden

Description:

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv bortom pengar genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. 😊💰 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Swedish

Contact:

+46735128618


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

410. Om kollektivavtal, facket och Sveriges 1900-tals historia | Med Isak Ekblom

4/28/2025
Hur förvandlades Sverige från ett av Europas fattigaste länder till ett av världens rikaste på bara hundra år? Vad är hemligheten bakom den svenska arbetsmarknaden med få strejker och hög produktivitet? Och varför har ett land med stark fackföreningsrörelse ingen lagstadgad minimilön? I dagens avsnitt möter vi Isak Ekblom, bilplåtslagare och facklig representant, som tar oss med på en fascinerande resa genom den svenska modellens historia och betydelse. Du får höra om pigors och drängarnas kamp, om hur kollektivavtal kan vara värda tiotusentals kronor mer än vad lönespecifikationen visar, och varför medbestämmande på arbetsplatsen skapat både välstånd och arbetsglädje. För bara hundra år sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder. En fjärdedel av befolkningen flydde till USA undan fattigdom och svält. Arbetare fick konkurrera om jobb genom att erbjuda sig att arbeta för allt lägre lön, och arbetsförhållandena var ofta livsfarliga. Ur denna verklighet växte den svenska modellen fram - ett unikt system där arbetsmarknadens parter, inte politiker, förhandlar fram villkoren. Isak förklarar med konkreta exempel hur detta system fungerar i praktiken. Visste du att Sverige helt saknar lagstadgad minimilön? Eller att ett kollektivavtal kan innebära upp till 40% mer i total ersättning när man räknar in alla förmåner? Dessa insikter är värdefulla oavsett om du är anställd, chef eller egenföretagare. Men samtalet handlar om mer än bara historia och siffror. Det berör djupare frågor om hur medbestämmande skapar både produktivitet och arbetsglädje, varför Sverige har färre strejkdagar än nästan alla andra länder, och hur transparens bygger förtroende mellan arbetsgivare och anställda. Oavsett politiska åsikter finns det mycket att vara stolt över 🙂 Hopps att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Isak Diskussionen till avsnittet i forumetLäs mer om Isaks podcast Fack You Podcast Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:56:18

Ask host to enable sharing for playback control

408. Så gör du livet rikare när pengarna redan finns | Med Moa Diseborn

4/22/2025
"Låt livet kännas lika bra som det är. Njut dig själv till framgång. Man vill ha det man vill ha, för man tror att man kommer känna som man tror man vill känna." Dessa är några av Moas favorit-sayings som vi tar upp i dagens avsnitt tillsammans med reflektioner på eventet vi hade tidigare i år. Moa arbetar till vardags med klienter kring den emotionella sida av pengar och rikedom. I dagens avsnitt tar vi upp några av hennes bästa generella tips. Många av dessa tips fungerar lika bra oavsett var man är på sin ekonomiska resa och har 100 kr, 100.000 kr eller 100 miljoner. Som vi har sagt många gånger tidigare är pengarna sällan en lösning, de är ofta bara en förstärkare. Mer pengar. Mer du. Vi kopplar även Moas tips till de insikter och lärdomar från eventet vi arrangerade i början av året för personer med mycket goda ekonomiska situationer gällande: livsval, arv, relationer, känslor, identitet och frihet. Framförallt handlar det om att det är okej att tycka att man har problem trots att man har mycket pengar. Lite som en deltagare uttryckte det: "Det är så himla skönt att få vara i ett sammanhang där det är okej att säga att det är jobbigt att vara rik". För även om pengar löser många problem, löser de långt ifrån alla problem. Med rikedom kommer andra typer av problem. Du som har en god ekonomisk situation kommer kanske känna igen dig, och du som är på väg att på sikt vinna det ekonomiska spelet kan ha glädje av att ha koll på dessa redan från början. Vi hoppas att du gillar avsnittet! Jan och Moa Reklam för Lunch-till-lunch-träff i Stockholm 19 - 20 sep. 2025 Eftersom eventet i januari blev både uppskattat och värdefullt tänkte vi göra en sista favorit i repris i höst. Upplägget är att vi träffas i Stockholm från fredag lunch till lördag lunch den 19 till 20 september. Vi blandar det sociala (lunch, middag, kvällshäng, frukost) med samtal utifrån ämnen som vi väljer tillsammans. Antalet platser är begränsat till 16 personer för att vi vill att alla ska få lära känna varandra och alla ska ha tid att prata och dela med sig. Gör en intresseanmälan för mer info → Inför eventet bjuder vi in till ett förmöte för att diskutera dina farhågor och förväntningar om eventet. För att förväntningarna och gruppen ska bli rätt önskar vi att du har ett kapital över 10 MSEK exkl. boende och pension. Länkar Diskussion i forumet till dagens avsnitt samt länk till tidigare avsnitt med Moa Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:07:48

Ask host to enable sharing for playback control

407. Ett rikt liv med mat, mod och egen restaurang | Med kocken Victor Schack

4/17/2025
I det här avsnittet träffar vi följaren Victor Schack som är tävlingskock och en av grundarna till restaurang Kalcium på Österlen. Det blir ett samtal om ekonomi i restaurangbranschen, dricks, misstag vi dödliga gör i köket och en massa småtips. Victor tog kontakt med oss förra året för att tacka och berätta om sin resa - från att ha jobbat på olika krogar runt om i Skåne, tävlat i både VM och OS med gott resultat, sparat på LYSA till att öppnat sin egen restaurang på Österlen. Därför tänkte vi att även du ska få bli lite inspirerad av Victor. Vi pratar om bland annat om: ambitiöst och inkluderande, hur man delar dricks rättvist och varför det är svårt att bli rik på krogdrift Dessutom pratar vi om vikten av att inte jaga Michelin-stjärnor till varje pris, om hur man kan vara en bra restauranggäst, och varför värdskap och värdighet alltid slår prestige. Vi hoppas att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Victor Länkar Victors restaurang på Österlen Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:18:13

Ask host to enable sharing for playback control

406. Vi har blivit med bil… men ska vi behålla eller lämna tillbaka den?

4/13/2025
Välja den rationella bilen eller bilen vi önskar? Behålla bilen vi har fått hem att prova eller lämna tillbaka den? Häng med på vårt bakom-kulisserna samtal där vi resonerar vårt eget bilköp och ifrågasätter vårt val. Vi konstaterar att många där ute kör väldigt dyra bilar - förmodligen utan att ens vara medvetna om det… För mig och Caroline var det en ögonöppnare hösten 2024 när vi sålde vår Tesla MY och konstaterade att den kostat oss över 11.000 kr i månaden(!). Inte konstigt att en ny bil var billigare än att behålla den gamla. Det är en myt att det är alltid är billigare att behålla sin egen i flera år. Men vi blev utmanade att testa vara utan bil - eftersom Tesla dessutom skulle släppa en ny MY valde vi att prova. Så här 6 månader senare har vi insett att vi 1) egentligen inte behöver en bil, majoriteten av våra körningar är inom Malmö 2) men att besvärskontot i dagsläget blir för dyrt att inte ha bil. Den senaste tiden har vi därför provkört massor av bilar - både nya och gamla - räknat på än fler och till slut beställt hem en. Till skillnad från förra gången då vi valde bilen vi ville ha, valde vi denna gången det superrationella och ekonomiska valet. Vi utgick från vårt behov och tog den billigaste bilen som uppfyllde dem och kraven. Nu har vi haft den hemma ett par dagar och eftersom vi köpte från Carla.se har vi 14 dagars ångerrätt. Men det är ett par saker som skaver. och nu står vi i valet och kvalet - behålla eller lämna tillbaka? Om vi lämnar tillbaka, är det värt att betala 100 kr om dagen för att få bort skavet? Ja, det här och en hel del annat går vi genom i dagens avsnitt. Hoppas att du gillar det. Jan och Caroline Länkar ▸ Bilen vi köpte via Carla: https://bit.ly/rtcarla ▸ Kalkylen & mer info i forumet: https://rikatillsammans.se/forum/t/102351 Innehållsförteckning 00:00:00 Introduktion 00:04:15 Från Volvo V70 till Tesla MY 00:06:00 Även den billigaste bilen kostar 4.000 kr/mån 00:07:30 Därför blev det billigare att köpa ny bil än att behålla 00:08:50 Vi sålde Teslan i höstas 00:10:00 Hankat oss fram med Uber och mammas bil 00:12:30 Våra kravspec – elbil, kort räckvidd, enkelhet 00:13:45 Teslan var fantastisk 00:14:50 Massor av provkörningar 00:16:00 Erik Naesséns ledde med ... varsam hand 00:18:16 Video på när Carla levererar bilen hem till oss 00:20:00 Ekonomisk kalkyl för Peugeot E-2008 – 4 057 kr/mån 00:22:10 Vanliga misstag när man räknar på bilkostnader 00:23:40 Privatleasing – kampanjer, fällor och verkliga kostnader 00:27:00 Leasingbolagens kalkyler – mer realistiska än privatpersoners 00:28:30 Många kör mycket dyrare bilar än de inser 00:29:30 Leasingkostnaden för Teslan – vad vi faktiskt betalade 00:32:30 Dolda extrakostnader 00:33:00 Peugeot i praktiken 00:34:50 App-problem, uppvärmning och 3G-nätet som släcks 00:37:40 Smartladdning och appar som inte fungerar 00:39:00 Alternativ: GT-modellen – kostar mer men har funktioner 00:42:00 Alternativ: begagnad Tesla eller Polestar 00:43:40 100 kr/dag för bättre bil – är det värt det? 00:46:00 Dilemmat: lämna tillbaka eller leva med begränsningarna 00:47:30 Ska vi acceptera bilens begränsningar? 00:48:40 Peugeot är ingen Tesla – men duger den ändå? 00:51:00 Hänsyn till egen tid sabbar kalkylen redan 00:53:10 Man behöver välja både rätt modell och exemplar 00:54:00 Polestar? Tesla? Vänta eller byta? 00:55:10 Liten fallhöjd – därför är bilen ändå ett rimligt val 00:56:50 Caroline ska ut med ambulansen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:57:29

Ask host to enable sharing for playback control

K53. Hela börsen stormar: så vet du om du har en bra båt (att sitta still i)

4/9/2025
När börsen stormar och kontot lyser rött – hur vet du egentligen om du sitter i en båt som klarar ovädret? Är det rätt att sitta still, eller är det naivt? Och hur skiljer man en stabil långfärdsseglare från en läckande jolle när vågorna går höga? I detta kortavsnitt tar jag avstamp i en enkel men avgörande fråga som vi fick från en av våra följare: “Hur vet jag att jag faktiskt har en bra båt – och inte bara intalar mig det?” Eller omvänt: "Hur ser en dålig båt ut?" Just nu – i början av april 2025 – är marknaden ner med närmare 20 procent sedan årsskiftet, nyhetsflödet är fyllt av tullar, tariffer och oro, och det är lätt att drabbas av den där känslan av att något måste göras. Men som vi diskuterar i avsnittet är det ofta just våra impulser att göra något som kostar mest. Småsparares avkastning urholkas inte sällan av feltajmade beslut – att sälja i nedgång och köpa på topp – snarare än av själva investeringarna. I avsnittet går jag igenom några tydliga tecken på vad som kännetecknar en dålig båt. Har du till exempel pengar på börsen som du behöver inom tre år? Då är det inte konstigt att du mår dåligt just nu – du har förmodligen tagit för hög risk. Har du fonder med höga avgifter, nischade branschfonder eller ett knippe enskilda aktier du hoppas ska prestera? Då har du kanske hoppat i en båt som i bästa fall kräver ständig överblick, i värsta fall läcker från dag ett. Vi pratar också om vad som gör en båt bra. Det handlar inte bara om rätt fond eller rätt strategi, utan om hur väl din investering matchar ditt liv. Har du en buffert? En tydlig plan? Ett månadssparande du kan hålla fast vid även när det blåser? Då är du troligen bättre rustad än du tror. För oss som varit med ett tag är detta inte första gången vi ser en nedgång. Vi har varit med 2020, 2008, 2001 – och vi vet att det går över. Men vi vet också hur svårt det kan vara att inte logga in, att inte försöka optimera, att inte få panik. Därför pratar jag också om vikten av tålamod, investeringsdagböcker och kanske till och med att ta en promenad och logga ut en stund. Hoppas att du gillar avsnittet! Jan Länkar: Läs mer om vår Patreon-community →Följ diskussionen till avsnittet i forumet → Innehållsförteckning: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:22:09

Ask host to enable sharing for playback control

405. Börsläget: 40 frågor och svar | Vad gör man när börsen kraschar?

4/8/2025
Börsen skakar, rubrikerna är röda – och oron kryper på. Vad gör man egentligen när marknaden faller flera dagar i rad? Ska man sälja av? Köpa mer? Vänta? Detta bonusavsnitt är en inspelning från en livesändning på Instagram 7 april, med mer än 40 frågor från er i communityn. Förhoppningsvis lyckas jag både sortera, förklara och - förhoppningsvis - lugna. ❤️ I samband med att jag intervjuades i Sveriges Radio om hur man bör tänka i tider av marknadsoro, valde jag att köra en spontan livesändning på Instagram. Responsen blev överväldigande – flera hundra personer var med, ställde frågor och delade sina tankar. Vi pratar om allt från vad som är en bra strategi när det är “rea på börsen”, till hur man ska tänka om man är nära pension, student, nybörjare – eller bara människa med stresspåslag. Jag förklarar varför jag tycker att samma råd som gällde för tio år sedan fortfarande gäller idag: sitt still i båten om du har en bra båt. Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:08:54

Ask host to enable sharing for playback control

404. I sparande: vad fungerar och vad är bara hype? | Hiss eller diss med Per Palmström

4/3/2025
Vad är egentligen värt att satsa på i ett sparande? I detta bonusavsnitt går vi igenom 30 olika investeringsråd tillsammans med juristen och rådgivaren Per Palmström – och hissar eller dissar dem. Från indexfonder och ESG till belåning och guld. Allt med målet göra dig till en bättre investerare. Detta avsnitt är reklam för och sponsrat av Per Palmström och Evida som är oberoende finansiella rådgivare. Se hemsida. Detta avsnitt är en fortsättning på samtalet med Per Palmström från förra avsnittet. Till skillnad från förra avsnittet som handlade mer om ekonomi genom livet i olika faser, får per i detta avsnitt svara på ett antal hiss-eller-diss-frågor och påståenden kring bland annat: Lysa Vi hoppas att du kommer gilla detta avsnitt lika mycket som vi. Jan, Caroline och Per Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:49:43

Ask host to enable sharing for playback control

403. Ekonomi genom livet - oavsett om du har 100 kr eller 100 miljoner med finansielle rådgivaren Per Palmström

3/31/2025
Vi frågar en oberoende finansiell rådgivare: Vad är viktigast att få rätt på i en privatekonomi och ett sparande? Vad ska en ung person, en person mitt i livet, en företagare, någon som gjort exit eller en person som närmar sig pensionen tänka på? Ska man amortera eller investera? Investera allt på en gång eller sprida ut över tid? och mycket mycket mer. Detta avsnitt är reklam för Per Palmström och hans företag Evida som är oberoende finansiella rådgivare. Se deras hemsida. I veckans avsnitt intervjuar vi Per som är oberoende finansiell rådgivare på Evida som också sponsrar detta avsnitt som reklam. Vi har känt Per i flera år och han har hjälpt oss och många i communityn med både förmögenhetsfrågor och framförallt skattefrågor tack vare sin bakgrund som skattejurist. Några av sakerna vi diskuterar och några av Pers tips: Det här och mycket annat tar vi upp i avsnittet. Vi rekommenderar även att lyssna på del 2 där Per får svara på ett antal hiss eller diss-frågor vilket blir ganska kul! Vi hoppas att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Per Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:10:00

Ask host to enable sharing for playback control

402. Om marknadsläget, guld och livet med Eric Strand | Premium-avsnitt

3/31/2025
Vart är världen och marknaden på väg? Hur kommer det sig att många missar att Trump, USA och Kina till stor del tävlar om världens viktiga metaller? Vart är guld och silver-priset på väg? Är det fortfarande köpvärt? Vad är viktigt för ett rikt liv? Det är några av frågorna i dagens avsnitt med Eric Strand. Detta avsnitt är ett premium-avsnitt för dig i vår Patreon-community. Läs mer om communityn → För att lyssna på hela, ta det via Patreon. Tittlyssna på avsnitt 402 via Patreon → Tack för att du stödjer oss varje månad. ❤️ Jan Bolmeson Några av huvudpunkterna Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:02:29

Ask host to enable sharing for playback control

K52. Fakta bankerna helst undviker: 9 av 10 fonder slår inte index

3/28/2025
Varför fortsätter så många betala dyrt för fonder som nästan alltid presterar sämre? I det här kortavsnittet går vi igenom två rapporter från Morningstar och S&P Spiva som, med 20 års data i ryggen, visar det bankerna inte vill att du ska veta – att de flesta aktivt förvaltade fonder underpresterar. Sex slutsatser alla borde ta med sig: Detta avsnitt är för dig som vill fatta smartare, tryggare och mer långsiktiga beslut med dina pengar. Källor: SPIVA Europe Scorecard 2024Morningstar Active/Passive Barometer 2024Assessing the Impact of 20 Years of SPIVA 👉 Dela gärna med någon som fortfarande sitter med dyra bankfonder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:15:19

Ask host to enable sharing for playback control

400 avsnitt senare: vad har vi lärt oss och ändrat åsikt om? | Ett jubileumsavsnitt

3/24/2025
Hur började RikaTillsammans? Vad har ni lärt er och ändrat åsikt om längs vägen? Har podden förändrat er som personer? Är ni i verkligheten som i podden? Vilka avsnitt är era favoriter? Det är några av de frågor som vi tar upp i dagens jubileumsavsnitt. Först och främst måste vi säga tack! Det är tack vare dig som läser, tittar, lyssnar och följer som vi överhuvudtaget har kunnat göra 400+ avsnitt. ❤️🙏 Lite som vi säger i avsnittet, tack (och förlåt). 😂 Vi hoppas att du gillar dagens avsnitt! Jan, Caroline och Oliver Några av våra favoritavsnitt: 339. Spara och investera rätt och lätt 2024! | Kom-igång guide 💰277. Sanningen om jakten på den bättre investeringen341. Rikedom i livet bortom pengarAlla våra favoritavsnitt i forumet → Följ diskussionen till avsnittet i forumet: Diskussionen i forumet → Innehållsförteckning: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:41:14

Ask host to enable sharing for playback control

401. Fem experters bästa tips när börsen skakar

3/17/2025
Enligt media har börsen "störtdykt". Vad är rätt att göra? Ska man sitta still i båten? Ska man pausa sparandet tills det går upp igen? Ska man köpa mer i Europa och minska i USA? Du har hört min åsikt i andra avsnitt. Här får du istället lyssna på fem andra personer från finansbranschen som vi har mycket förtroende för. I detta avsnitt får du hänga med på "telefonsamtalet" bakom kulisserna när jag ringer dessa personer för att resonera kring frågor såsom: * Ska man sitta still i båten trots att det går ner? * Vad är det bästa man kan göra? * Vad är det sämsta man kan göra? * Vad önskar de att fler visste? * Vad tänker de om läget på marknaden just nu? och mycket mer. I avsnittet får du även min, Carolines och Olivers reflektion över deras svar. De vi pratar med - i den ordning de är med i avsnittet - är: * Patrik Adamson, VD & medgrundare på fondroboten LYSA * Per Palmström finansiell rådgivare och medgrundare på Evida * Niklas Laninge, parpsykolog på fondroboten OPTI * Ricard Nylund, finansiell rådgivare på egna företaget Ricap * Andre Granström, analytiker på egna tipstjänsten VQM Alla dessa har varit med i tidigare avsnitt, de har skin-in-the-game och framförallt har de lång erfarenhet av sparande - både eget och professionellt där de på olika sätt hjälper andra. Ricard och Per har dessutom tillstånd att bedriva finansiell rådgivning och gör det här professionellt i egna bolag. Du får gärna skriva en kort kommentar om du gillar den här typen av avsnitt, för det är ett lite nytt grepp för oss. 😊 Tack för att du följer och hänger med oss! Jan, Caroline och Oliver Följ diskussionen i forumet → Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:04:38

Ask host to enable sharing for playback control

K51. Hur gör vi med Global index nu Jan? Sitter vi still i båten eller säljer? | 5 tips att tänka på

3/13/2025
Nu när börsen faller, ska man verkligen sitta still i båten? Är det inte bättre att sälja? Är det annorlunda nu med USA och all osäkerhet i världen? Vad ska man göra? Det är exempel på frågor som vi har fått i kommentarsfält, i mejl och andra sammanhang. Därav detta kortavsnitt där jag går genom 5 konkreta tips på vad man kan göra och mina allmänna tankar. I korthet är svaret: JA! Sitt still i båten. I nästa vecka kommer även ett ordinarie avsnitt, 401, där vi intervjuar 5 personer från finansbranschen på samma ämne. På det sättet kan du även då få höra liknande tankegångar från andra än bara mig. Lite som Per från Evida säger då: det har inte kommit någon ny forskning de senaste veckorna som tyder på att man ska göra något annat än man redan gör. Skriv gärna frågor i kommentarerna, det är ju dessa som gav upphov till detta kortavsnitt! 😊❤️ Hoppas att du gillar det, Jan PS. Imorgon (14/3) vid åtta på morgonen kommer jag berätta mer i P4 Malmöhus. Följ diskussionen i forumet → Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:13:11

Ask host to enable sharing for playback control

399. Bästa tipsen för att köpa och äga en bil | Del 2 av 2 med Erik Naessén

3/11/2025
Bilen är jämte boende och barn det som påverkar en privatekonomi mest. Även den billigaste bilen kostar 4.000 kr i månaden om man gör en korrekt kalkyl. Eftersom det dessutom är lätt att göra fel tycker vi det är ett ämne värt att dyka ner i tillsammans med bilexperten Erik Naessén. För dig som har följt oss ett tag vet du att bilägande och bilekonomi har varit ett återkommande ämne. Allt från när vi sålde vår V70 och köpte vår Tesla Model Y 2021, till vårt avsnitt med Erik i hösten 2024, som slutade med att vi sålde Teslan (med bra tajming för en gångs skull tack vare Erik). Vi satte oss ned med Erik Naessén häromveckan för att ta några av guldkornen som alla borde ha koll på, prata om bilmarknaden 2025, se över vår egen bilsituation (fortfarande utan egen bil) och inte minst ställa era frågor. Hopps att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Erik Acast Reklam för Eriks hemsida och ”Hjälp vid bilköp”-tjänst Vi använder Eriks hjälp för tre år sedan när vi köpte vår bil. Det var enormt skönt att kunna bolla någon som både hjälper en att välja rätt bilmodell och rätt sätt att finansiera den. För oss var det en skillnad på tiotusentals kronor. Finns separat avsnitt om det här och här. Om du också använder Eriks hjälp, berätta gärna att du sett avsnittet på RikaTillsammans, så får vi en liten ersättning. Därav reklam-märkningen, däremot har ingen ersättning har utgått för avsnittet. Läs mer om ”Hjälp vid bilköp” på hans hemsida → Följ diskussionen till avsnittet i forumet → Innehållsförteckning: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:00:41

Ask host to enable sharing for playback control

399. Bästa tipsen för att köpa och äga en bil | Del 1 av 2 med Erik Naessén

3/11/2025
Bilen är jämte boende och barn det som påverkar en privatekonomi mest. Även den billigaste bilen kostar 4.000 kr i månaden om man gör en korrekt kalkyl. Eftersom det dessutom är lätt att göra fel tycker vi det är ett ämne värt att dyka ner i tillsammans med bilexperten Erik Naessén. För dig som har följt oss ett tag vet du att bilägande och bilekonomi har varit ett återkommande ämne. Allt från när vi sålde vår V70 och köpte vår Tesla Model Y 2021, till vårt avsnitt med Erik i hösten 2024, som slutade med att vi sålde Teslan (med bra tajming för en gångs skull tack vare Erik). Vi satte oss ned med Erik Naessén häromveckan för att ta några av guldkornen som alla borde ha koll på, prata om bilmarknaden 2025, se över vår egen bilsituation (fortfarande utan egen bil) och inte minst ställa era frågor. Hopps att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Erik Reklam för Eriks hemsida och ”Hjälp vid bilköp”-tjänst Vi använder Eriks hjälp för tre år sedan när vi köpte vår bil. Det var enormt skönt att kunna bolla någon som både hjälper en att välja rätt bilmodell och rätt sätt att finansiera den. För oss var det en skillnad på tiotusentals kronor. Finns separat avsnitt om det här och här. Om du också använder Eriks hjälp, berätta gärna att du sett avsnittet på RikaTillsammans, så får vi en liten ersättning. Därav reklam-märkningen, däremot har ingen ersättning har utgått för avsnittet. Läs mer om ”Hjälp vid bilköp” på hans hemsida → Följ diskussionen till avsnittet i forumet → Innehållsförteckning: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:03:19

Ask host to enable sharing for playback control

398. Kommer bostadspriserna öka? Ska man renovera köket? Ökar pool värdet? | Sant eller falskt med Per Hedenmark, Norban

3/7/2025
Vart är bostadsmarknaden på väg? Kommer bostadspriserna att öka? Tjänar man på att renovera köket? Får man tillbaka pengarna på en pool? Ett växthus? Dränering eller takrenovering? Åsikter om de föreslagna regeländringarna för amorteringskrav och skuldkvot? Är hyresrätten ett underskattat boende? Detta är några av de saker i veckans fortsättningsavsnitt med Per Hedenmark från mäklartjänsten Norban. För tydlighetens skull: detta avsnitt är reklam för och sponsrat av mäklartjänsten och marknadsplatsen Norban. I veckans avsnitt kom Per med så många guldkorn att vi valde att dela upp avsnittet i två delar. Den förra delen handlade om tips när man ska sälja eller köpa en bostad samt förhandsmarknaden. Du hittar del ett här. I denna del två lät vi Per svara sant eller falskt på ett antal olika påståenden relaterade till köp och sälj av bostad, bostadsmarknaden och ekonomi. Svaren är relativt fristående så du kan använda innehållsförteckningen för att hoppa till det som du tycker är mest intressant. Hopps att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Per Reklam: registrera bostad på Norbans förmarknad (ingen nedsida, stor uppsida). Prova och se intresset för din bostadstyp och ditt område → Innehållsförteckning: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:56:58

Ask host to enable sharing for playback control

397. Bästa tipsen vid köp och sälj av bostad | Med Per Hedenmark från Norban

3/4/2025
Hur får man bäst betalt när man säljer sin bostad? Hur vinner man budgivningen för drömbostaden? Vad ska man tänka på när man väljer bostad eller när man väljer mäklare? Vilka är de vanliga myterna och missuppfattningarna när man funderar på att köpa, sälja eller byta bostad? Det och mer därtill får du i veckans avsnitt! För tydlighetens skull: detta avsnitt är reklam för Norban som är både en mäklartjänst och marknadsplats. Bostaden är för de flesta den allra största affären man gör och den överlägset största tillgången. Det gör att det är värt att engagera sig i den - en försäljning (eller köp) på några hundratusen mer eller mindre gör stor skillnad. Särskilt om man tänker på beloppet i förhållande till sin lön. Därför ska man tittlyssna på detta avsnitt. Reklam: registrera bostad på Norbans förmarknad (ingen nedsida, stor uppsida). Prova och se intresset för din bostadstyp och ditt område →eller Låt Norban göra en automatisk värdering av din bostad → Sedan går det ju självklart att ta kontakt med dem och utnyttja dem som mäklare. Pers kontaktuppgifter har du via LinkedIn här eller e-post per[AT]norban.se För den som köper: Vi kommer in på undersökning från Booli / SBAB som konstaterar att idag säljs över 20% av alla bostäder på olika typer av förmarknader. Dagens industri tror jag satte rubriken “Du kan gå miste om drömboendet” om du inte har koll på förmarknaden. Så även som köpare har man fördelar på förhandsmarknaden. Dessutom ger det ofta möjlighet att förhandla om andra saker än om pris. Gå till Norbans förmarknad → Följ diskussionen till avsnittet i forumet → Innehållsförteckning: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:24:01

Ask host to enable sharing for playback control

395. Uppmärksamma ansträngningen och fira vinsterna! | Personporträtt: Niklas Delmar

2/25/2025
Framgång är ofta resultatet av många små steg som var för sig kan verka otillräckliga, snarare än av stora hjältedåd. Att använda positiv förstärkning, uppmärksamma ansträngningen hos både barn och kollegor samt fira framstegen är viktiga faktorer för att bygga motivation och engagemang - oavsett område i livet. Veckans avsnitt #395 är ett personporträtt av en av mina närmsta vänner Niklas Delmar. Han är lika nördig i forskningen av psykologin kopplat till prestation, motivation och välmående som jag är i ekonomi. Även om han jobbar med ledarutveckling och organisationer hoppar vi i avsnittet friskt mellan hans resa i livet, privatlivet, barnuppfostran, hälsa, träning och beteendeforskningen. Det jag uppskattar är att många av resonemangen fungerar lika bra på jobbet som i privatlivet. Några av mina guldkorn i avsnittet är: Du kan tittlyssna (eller läsa) dagens avsnitt antingen i din professionella roll och få många guldkorn, men det går lika bra att lyssna på det som privatperson, förälder eller bara som vuxen eftersom Niklas ger bort så många guldkorn. Vi hoppas att du gillar avsnittet! Jan, Caroline och Niklas Länkar HejEngagemang.seNiklas Delmar på LinkedInFölj diskussionen till avsnittet i forumetRikaTillsammans-programmet 2025 som startar 11 mars Innehållsförteckning Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:59:07

Ask host to enable sharing for playback control

K50. Trump, Ryssland och oro: detta kan du tänka på!

2/21/2025
Med allt som händer nu i världspolitiken och den dramatiska utvecklingen bland annat med samtalen mellan USA och Ryssland så väcks en del oro. Om man nu råkar ha pengar sparade i fonder eller aktier - hur ska man tänka nu? Så började programledaren på Sveriges Radio (SR Malmöhus P4) en kort intervju med mig igår (20 feb). Som vanligt i radio har man tyvärr bara 2 minuter på sig, så här följer ett kortavsnitt med exakt samma frågor, men lite längre svar. ▸ Donald Trump har ju också pratat mycket om tullar, hur kan det påverka vårt sparande? ▸ Det sägs ju att när det är oroligt i omvärlden så är guldet det enda man kan lita på? ▸ Finns det en risk nu för att folk blir ängsliga och TAR ut pengar från SITT sparande? Vad HÄNDER då? ▸ Så ditt råd till den som faktiskt inte har råd att förlora pengar, som kanske ska gå i pension snart? Tack för att du tittar och lyssnar och skriv gärna en kommentar, så kan vi ta det därifrån. Hälsningar, Jan Innehållsförteckning ==== Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:13:38

Ask host to enable sharing for playback control

K49. Avanza Global, Avanza Zero eller LF Global? | Morningstar stjärnor | Pengar och lycka

2/19/2025
Dagens kortavsnitt är några guldkorn från våra populäraste inlägg i sociala medier som ska man välja Avanza Global, Avanza Zero eller Länsförsäkringar Global? Att tänka på nu när ISK-konto är skattefritt upp till 150 000, att man inte ska välja fonder baserat på fondbetyg och tips till dig som vill sätta mål. Precis som vanligt ser vi dessa svar som början på en diskussion snarare än facit, så håller du inte med, kommentera mer än gärna. Hopps att du gillar dessa små guldkorn! Jan Ämnena vi tar upp och ungefär när de kommer i avsnittet är: Kort om risk Viktig info: allt sparande innebär en risk. Risken är inträdesbiljetten vi betalar för att få en möjlighet till avkastning. Värdet på ett sparande i indexfonder kommer både att öka och minska i värde. I värsta fall får man inte tillbaka hela det investerade beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Investera därför inte pengar du inte har råd att förlora. Sparandet i indexfonder bör göras på en minsta tidshorisont om 5 - 10 år. Pengar som behövs inom 0 - 3 år ska läggas på ett sparkonto med insättningsgaranti. Ingen ersättning har utgått för detta avsnitt. Vi äger själva både indexfonder och investerar via fondrobot. Fullständig riskinfo finns på hemsidan rikatillsammans.se. Relaterade länkar K40. Åtta vanliga frågor och svar | Allt från om vi är skuldfria till ränterabattBästa aktiefonderna 2025 | Lista med de bästa fondernaDiskussion i forumet till avsnittetBli premiummedlem på Patreon → Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:16:19