Fina Glosan-logo

Fina Glosan

Education Podcasts

Din hovleverantör av fina ord for att roa, näpsa och briljera!

Din hovleverantör av fina ord for att roa, näpsa och briljera!

Location:

Sweden

Description:

Din hovleverantör av fina ord for att roa, näpsa och briljera!

Language:

Swedish


Episodes

“Schadenfreude” samt “Bromsklassen” andra delen

3/1/2020
Frei von Fräähsen zu Lorenzburg tar med dig till Monokromia - förorten som är den knäckebrödstorra Bromsklassens hemvist. Fina Människor är måttstocken för allt elegant och sprudlande, det vill säga, allt som ärkefienden Bromsklassen inte är. Avsnittets Fina Glosa är Schadenfreude och det kan knappast bli mer skade-roligt!

Duration:00:07:39

Fjärde avsnittet: "Frugal" samt "Bromsklassen" första delen

2/11/2020
Vi stiftar bekantskap med "Bromsklassen" - samhällsgruppen som saknar all förmåga till fantasi och självständig tanke. Om deras liv har något syfte så är det väl att tjäna som varnande exempel för hur illa det går för den som väljer att följa besvikelsens väg genom livet. Fäll upp kapuschongen och följ med till Monokromia, den gråaste av förorter!

Duration:00:08:32

Tredje glosan: Embonpoint [ambonpoÄNG]

1/15/2020
Julen är över och det är dags att ta fram glosboken igen! Årets första avsnitt handlar om mördade prinsar och balansen mellan frosseri och späkning. Glosan för dagen är embonpoint, eller embonpoäng, ett ord som kommer att förgylla ditt vokabulär med ett trevligare alternativ till de urtrista "kulmage" eller "hängbuk". Håll till godo!

Duration:00:08:26

Andra glosan: Elyseisk!

11/11/2019
1001 svenska ord står på randen till utrotning men den språkalarmistiska väckarklockan har ringt i tid för att rädda det som räddas kan! I andra avsnittet av Fina Glosan kåserar Frei von Fräähsen zu Lorenzburg om språket, tiden och krusidullerna. Artikeln som avsnittet hänvisar till hittar du här.

Duration:00:08:07

Första glosan är en grek!

10/27/2019
Podden Fina Glosan vänder sig till dig som vill vara lite fin i kanten. Första avsnittet börjar med några viktiga definitioner. Vad kan anses vara fint, och vad betyder egentligen ordet "glosa"? Konstnären och författaren Frei von Fräähsen zu Lorenzburg smäller upp dörrarna till det språkligt kuriosakabinett som kallas Finsvenska. Kom och lyssna, om du inte är rädd för höga hästar!

Duration:00:08:26

En mycket fin trailer

9/11/2019
Fina Glosan är en helt ny podcast för dig som vill lära dig ord som signalerar bildning och förfining (och det vill väl alla?). Med Frei von Fräähsen zu Lorenzburg, performancekonstnär, författare och prins av mikronationen Lorenzburg.

Duration:00:01:15