Kornhall & Skogstad-logo

Kornhall & Skogstad

Education Podcasts >

En podcast om skolan och läraryrket med Isak Skogstad och Per Kornhall. Podden görs i samarbete med Lärarnas Riksförbund.

En podcast om skolan och läraryrket med Isak Skogstad och Per Kornhall. Podden görs i samarbete med Lärarnas Riksförbund.
More Information

Location:

Sweden

Description:

En podcast om skolan och läraryrket med Isak Skogstad och Per Kornhall. Podden görs i samarbete med Lärarnas Riksförbund.

Language:

Swedish


Episodes

Avsnitt 12. Vi gästas av Åsa Fahlén

7/9/2019
More
I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av ingen mindre än Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund. Vi frågar henne om lärarnas avtal och hur det kan komma sig att nyutexaminerade lärare får högre löner än de lärare med erfarenhet. Och när menar Fahlén att Sveriges lärarkår kommer att känna "Ja, jag har valt rätt yrke"?. Det och mycket mer får du reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:41:57

Avsnitt 11. Vi gästas av Matz Nilsson

6/25/2019
More
I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av Matz Nilsson, som tidigare har varit såväl rektor som utbildningschef men som i dag är förbundsordförande för Skolledarna. Vad säger han om att återinföra USK:en? Och varför har Skolledarförbundet varit så tysta vad gäller den svenska skolmarknaden? Det och mycket mer tar vi reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Per Kornhall & Isak Skogstad.

Duration:00:33:16

Avsnitt 10. Vi gästas av Anna Ekström

6/11/2019
More
I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av utbildningsminister Anna Ekström. Vad vill hon egentligne uppnå som utbildningsminister? Och vad var det som fick henne att byta åsikt i frågan om vinstdrivande friskolor? Och hur ser hon på skrivelsen i januariöverenskommelsen som innehåller kritik mot inkluderingstanken? Det och mycket mer tar vi reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Per Kornhall & Isak Skogstad.

Duration:00:43:13

Avsnitt 9. Vi gästas av Jonas Linderoth

5/28/2019
More
I dagens avsnitt av Kornhall & Skogstad gästas vi av Jonas Linderoth, professor i pedagogik. Han blev rikskänd över en natt när han skrev en debattartikel med rubriken "Jag ber om ursäkt för 90-talets pedagogiska idéer". Artikeln kom att bli årets mest delade debattartikel. Men vad blev reaktionerna inifrån hans arbetsplats när han gick ut och kritiserade tongivande pedagogiska idéer? Och vad har han att säga om de akademiker som kritiserade honom hårt? Det och mycket mer frågar vi...

Duration:00:36:38

Avsnitt 8. Vi gästas av Jenny Maria Nilsson

5/14/2019
More
I dag gästas vi av kulturjournalisten och den flerfaldigt prisbelönta författaren Jenny Maria Nilsson. Hon har under lång tid granskat det svenska skolväsendet. Vad menar hon att det finns för problem med Edtech-industrin och skolans digitalisering? Och vad menar hon med att skolan ska vara en monolit? Intervjuar gör som vanligt Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:35:19

Avsnitt 7. Vi gästas av Jan Björklund

4/30/2019
More
I det här avsnittet gästas vi av Liberalernas partiledare Jan Björklund. Vilka var de viktigaste reformerna han genomförde som minister? Och hur ser han på att det fria skolvalet ger upphov till segregation i skolsystemet? Och nu när han ska avgå, vad skulle han säga om han fick erbjudandet att bli ny generaldirektör för Skolverket? Intervjuar gör, som vanligt, Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:37:00

Avsnitt 6. Vi gästas av Karin Pleijel

4/16/2019
More
I det här avsnittet av Kornhall & Skogstad gästas vi av Karin Pleijel, f.d. skolkommunalråd i Göteborg. Varför är hon så kritisk mot ett förstatligande av skolan? Och varför har hon som politiker så tydligt tagit ställning för digitalisering och mot katederundervisning? Och hur kommer det sig att hon efterfrågar ett fokus på "21st century skills" – trots att det inte finns evidens för det? Intervjuar gör som vanligt Per Kornhall och Isak Skogstad.

Duration:00:34:08

Avsnitt 5. Vi gästas av Magnus Henrekson

4/2/2019
More
I det här avsnittet av Kornhall & Skogstad gästas vi av Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och VD för Institutet för Näringslivsforskning. Hur kommer det sig att han som nationalekonom har gett sig in i skoldebatten? Och vad får sjunkande skolresultat för konsekvenser för Sveriges utveckling och innovationskraft? Samt vad menar han är felet med den svenska skolans kunskapssyn? Det och mycket mer får du reda på om du lyssnar på dagens avsnitt. Intervjuar gör som vanligt Isak...

Duration:00:33:08

Avsnitt 4. Vi gästas av Peter Fredriksson

3/19/2019
More
I det här avsnittet av Kornhall & Skogstad gästas vi av Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson. Hur kom det sig att Skolverket under hans ledning har satt sig emot flera av de förslag för att stärka likvärdigheten som Skolkommissionen föreslog? Och vad säger han egentligen om debatten om skolans läroplan och kunskapskrav? Det och mycket mer får du svar på om du lyssnar på dagens avsnitt. Intervjuar gör Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:37:57

Avsnitt 3. Vi gästas av Gustav Fridolin

3/5/2019
More
I det här avsnittet av Kornhall & Skogstad gästas vi av Gustav Fridolin, f.d. utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet. Gustav var det hyllade underbarnet som blev den kritiserade utbildningsministern. Men vad är han mest stolt över efter sina fyra år på utbildningsdepartementet? Och hur tänkte han när han skrev att skolan kunde räddas på 100 dagar? Det och mycket mer får du reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:39:54

Avsnitt 2. Vi gästas av Jonas Vlachos

2/19/2019
More
I det här avsnittet av Kornhall & Skogstad gästas vi av Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Jonas har under de senaste åren kommit att intressera sig allt mer för skolfrågor. Fungerar det verkligen med konkurrens på skolmarknaden? Varför är han kritisk mot svensk skolforskning? Hur ser betygsinflationen ut på friskolor? Det och mycket mer får du reda på i dagens avsnitt. Intervjuar gör Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:33:37

Avsnitt 1. PREMIÄR: Vi gästas av Aida Hadžialić

2/5/2019
More
I premiäravsnittet av Kornhall & Skogstad gästas vi av ingen mindre än Aida Hadžialić, före detta gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hon var ett av de hetaste namnen på nya ministrar inför regeringsbildningen, men hur kändes det när hon insåg att hon inte skulle bli minister? Och vad tycker hon om att skolpolitiken måste fokusera på framöver? Det och mycket mer får ni reda på i detta avsnitt. Intervjuar gör Isak Skogstad och Per Kornhall.

Duration:00:37:05