Spoznanje vec, predsodek manj-logo

Spoznanje vec, predsodek manj

Education Podcasts >

More Information

Location:

Slovenia

Language:

Slovenian

Contact:

0038615121126


Episodes

Vrhovna sodnika Barbara Zobec in Jan Zobec o svobodi govora ter poročilu Sveta Evrope

10/15/2018
More
Vrhovna sodnika Barbara Zobec in Jan Zobec sta v oddaji najprej spregovorila o pluralizmu in svobodi govora. V drugem delu pa sta komentirala poročilo Sveta Evrope o pravosodnih sistemih. Kritična sta bila do razmer s slovenskem pravosodju pa tudi do odnosa vodstvenih struktur.

Duration:00:52:39

Dr. Žiga Turk o aktualnem političnem dogajanju

10/8/2018
More
V oddaji Spoznanje več, predsodek manj je bil gost dr. Žiga Turk. V pogovoru smo prečesali aktualno politično dogajanje v državi.

Duration:00:54:42

Gost dr. Ernest Petrič

10/1/2018
More
Poleg prvih korakov oziroma odločitev nove vlade so bile v ospredju zunanjepolitične teme kot naprimer Makedonija po referendumu, ukrepi EU zoper Madžarsko, prihodnost Balkana... Ustavili smo se tudi pri vprašanju ali bo naša zunanja politika bolj uravnotežena.

Duration:00:59:04

P. mag. Branko Cestnik o aktualnem v cerkvi in družbi

9/24/2018
More
Z gostom p. mag. Branko Cestnik smo se pogovarjali o prepotrebni drži upanja v cerkvenih krogih, o kazni, ker v preteklih letih nismo dovolj pastoralno načrtovali. Kar pa se družbenih tem tiče pa smo se ustavili pri velikih medijskih manipulacijah in spinih okoli vlade Marjana Šarca.

Duration:00:59:27

Ddr. Klemen Jaklič tudi o novi koalicijski pogodbi ter primeru Novič

9/18/2018
More
Z ustavnim sodnikom ddr. Klemenom Jakličem smo se pogovarjali o spoštovanju odločb ustavnega sodišča, na kratko je pokomentiral novo izvoljeno vlado oz. njeno koalicijsko pogodbo, izpustitev Milka Noviča na prostost ter dve odločbi ustavnega sodišča. Prva govori o razveljavitvi 57. člena zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, druga pa o preiskavi v pisarni poslanca v državnem zboru. Z vprašanji so sodelovali tudi poslušalci.

Duration:00:58:51

Dr. Janez Juhant o aktualnem političnem dogajanju

9/10/2018
More
V oddaji Spoznanje več, predsodek manj je bil tokrat z nami dr. Janez Juhant. Pogledali smo tako v politično dogajanje kot tudi v nekatere druge pore naše družbe.

Duration:00:59:52

P. mag. Branko Cestnik o splonih zlorabah in LGBT gibanjih.

8/27/2018
More
Gostili smo mag. Branka Cestnika. Teme pogovora so bile: Kaj vodi mavrično LGBT gibanje, napadi medijev na zapis Radia Ognjišče o spolnih zlorabah v Cerkvi in molk mogočnikov o populizmu, ki se je pojavil z izbiro Marjana Šarca za predsednika vlade.

Duration:00:57:46

Prof. dr. Ernest Petrič o aktualnem političnem dogajanju in novi knjigi

8/20/2018
More
V našem studiu smo gostili prof. dr. Ernesta Petriča, ki je komentiral aktualno politično dogajanje pri nas, povezano s sestavljanjem nove vlade. Čestital je Šarcu, ki pa zanj še naprej ostaja enigma. Spregovoril je tudi o svoji zadnji knjigi Spomini in spoznanja, ki je pred tedni izšla pri celovški Mohorjevi.

Duration:01:00:23

O sestavljanju vlade Marjana Šarca

8/13/2018
More
V oddaji Spoznanje več predsodek manj je dr. Žiga Turk razmišljal o morebitni izvolitvi Marjana Šarca za mandatarja nove vlade. Ali bo stranka Levica vladala iz opozicije, kako se kaže kadrovski razrez in kakšni možni scenariji v prihodnjih tednih.Druga tema oddaje pa je bil intervju na RTV Slovenija ki ga je opravil dr Jože Možina z dr. Jožetom Dežmanom.Ta je med drugim odgovoril Spomenki Hribar: Kot si nekoč ustavljala desnico, danes ustavljaš resnico!

Duration:01:00:17

Prof. dr. Ernest Petrič o rezultatih volitev

7/25/2018
More
V tokratni oddaji Spoznanje več predsodek manj je bil naš gost prof. dr. Ernest Petrič. Z njim smo se pogovarjali o volilnih izidih, poteku volilne kampanje, drugih aktualnih vprašanjih, ki zadevajo Slovenijo in širši evropski prostor … Pa tudi o tem, kaj čaka prihodnjo vlado in kaj novi sklic parlamenta.

Duration:00:55:26

P. mag. Branko Cestnik o sestavljanju vlade in migrantih

7/23/2018
More
Tokrat smo se s p. mag. Brankom Cestnikom pogovarjali o sestavljanju vlade in možnih kombinacijah ter scenarijih, ki bi lahko sledili taki kombinatoriki. Ustavili smo se tudi pri problematiki migrantov in odnosu njih.

Duration:00:59:08

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič o pretiranem formalizmu v slovenski ustavnosodni praksi in drugem

7/16/2018
More
Naš gost je bil ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič. Z njim smo se ustavili ob nekaterih zadnjih odločitvah ustavnih sodnikov, posebej nas je zanimalo njegove ločeno odklonilno mnenje z naslovom: »O pretiranem formalizmu v slovenski ustavnosodni praksi ali skupaj z vodo, v kateri kopaš otroka, ne vrzi proč tudi otroka. Spregovoril pa je tudi o judikaturi slovenskega Ustavnega sodišča. V oddaji so z vprašanji sodelovali še poslušalci.

Duration:00:51:01

Dr. Aleš Maver o aktualnem političnem dogajanju

5/7/2018
More
Politični analitik in publicist dr. Aleš Maver je znova odgovarjal na vprašanja, povezana s poveličevanjem rdeče zvezde, saj je tega vse več. V ospredju je bila tudi kampanja pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, v katero smo pravkar vstopili.

Duration:00:59:28

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič o neustavni referendumski in volilni zakonodaji in Sodišču EU.

2/19/2018
More
V oddaji "Spoznanje več, predsodek manj" smo gostili ustavnega sodnika dr. Klemena Jakliča. Z njim smo se pogovarjali o Sodišču EU in tudi o tem, da je Ustavno sodišče ugotovilo neustavnost referendumske zakonodaje. Vabljeni k poslušanju.

Duration:00:55:22