Mijn Missie-logo

Mijn Missie

Government

Cavalerist, genist, verbindelaar of genezerik; in Mijn Missie gaat Patrick Regan op zoek naar de mooiste verhalen uit de landmacht. Van Jan Soldaat tot de hoogste generaals. Iedere aflevering duurt 30 minuten en stelt één persoon centraal.

Cavalerist, genist, verbindelaar of genezerik; in Mijn Missie gaat Patrick Regan op zoek naar de mooiste verhalen uit de landmacht. Van Jan Soldaat tot de hoogste generaals. Iedere aflevering duurt 30 minuten en stelt één persoon centraal.

Location:

Netherlands

Description:

Cavalerist, genist, verbindelaar of genezerik; in Mijn Missie gaat Patrick Regan op zoek naar de mooiste verhalen uit de landmacht. Van Jan Soldaat tot de hoogste generaals. Iedere aflevering duurt 30 minuten en stelt één persoon centraal.

Twitter:

@Landmacht

Language:

Dutch


Episodes

'Een Rolex is ook niet alles' - Sergeant Dave van der Poel

2/10/2020
Persoonlijke tegenslagen doen Dave van der Poel in 2006 besluiten het roer om te gooien. Hij verlaat de landmacht en gaat in de burgermaatschappij aan het werk. Toch bleef Defensie lonken. Sinds 2019 is hij als herintreder terug bij de Verbindingsdienst. "Het voelt echt als thuiskomen."

Duration:00:27:48

Hoe de Helden van Ochten de dijken redden - Generaal Majoor Nico van der Zee

2/3/2020
Eind januari 1995, precies een kwart eeuw geleden liepen de Rijn, de Maas en de Waal buiten hun oevers. De dreiging werd dusdanig hoog, dat op 31 januari commissaris van de koning Jan Terlouw ruim 250.000 mensen uit het Gelderse Rivierengebied liet evacueren. Enkele duizenden landmachtmilitairen, verleenden hulp. Niet alleen aan die evacuatie, maar ook in het voorkomen van een dijkdoorbraak bij Ochten.

Duration:00:35:31

Wat Als... Het Grootschalig Conflict - Generaal Majoor Gerard Koot

1/27/2020
De afgelopen maanden hebben veel gasten in deze podcast de term grootschalig conflict gebruikt. Van geneeskundigen en Cyberspecialisten, tot de cavalerie en lucht- en raketverdedigers. Het Duits-Nederlands Legerkorps heeft op dit conflict een bijzondere kijk. Als NAVO Hoofdkwartier is het namelijk de aangewezen entiteit om in een dergelijk conflict de operatie aan het front te leiden. Om eens wat dieper in te gaan op het grootschalig conflict, spreken we Generaal-Majoor Gerard Koot, Deputy...

Duration:00:51:11

Een Veiliger Onderkomen - Stijn Rutten

1/20/2020
Op het Fieldlab Smartbase in Ede, waar defensie het bedrijfsleven uitnodigt samen te bouwen aan ‘de legerbasis van de toekomst’, ontwikkelt Stijn Rutten de Hercules Smartdome. Een soort halve bol, gemaakt van aan elkaar geknoopte zwembanden, die als het ware het skelet van een onderkomen vormen. Over deze constructie kun je dus een doek leggen dat je beschermt tegen de elementen, of zelfs scherven en kogels. Het bouwsysteem is volledig modulair en moet het voor militairen mogelijk maken in...

Duration:00:28:46

Drones en Star Wars Lasers - Overste Rob Olthoff

1/13/2020
Overste Rob Olthoff is Hoofd van het Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems. Simpel gezegd: hij onderzoekt hoe we ons moeten verdediging tegen de dreiging van drones, van de 'vader, zoon acties' tot terroristische organisaties. Eén van de mogelijkheden: lasers.

Duration:00:32:14

Special Forces redden CNN journalist het leven in Irak - Sebastiaan Knoops

12/23/2019
In oktober 2016 krijgen Nederlandse Special Forces van het KCT (Korps Commandotroepen) en MARSOF (Maritime Special Operations Forces) de opdracht aan de buitengrenzen van de Iraakse stad Mosul een Casualty Collection Point op te richten. Het best te vergelijken met een spoedeisende hulp, behandelen de militairen hier de gewonden uit de slag om Mosul, en 1 Nederlander. Vandaag spreken we die Nederlander, CNN journalist Sebastiaan Knoops.

Duration:00:19:00

De Groene Landmacht - Kapitein Jeltje van der Meulen

12/16/2019
Klimaatakkoorden, duurzame oplossingen, ook de landmacht onderzoekt de energietransitie. En kapitein Jeltje van der Meulen loopt voorop met de centrale vraag: hoe gaan we in 2050 zonder fossiele brandstoffen op missie?

Duration:00:29:34

Luchtverdediging, Altijd en Overal - Overste Jos Kuijpers

12/9/2019
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando beschermt tegen iedere mogelijke aanval vanuit de lucht. Overste Jos Kuijpers is vanaf maart 2020 de commandant van deze multinationale eenheid. "Luchtverdediging doe je niet voor een paar uur. Dat is 24 uur per dag, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar, haar scherp en alert zijn."

Duration:00:31:46

Robotica en Autonome Systemen - Overste Martijn Hädicke

12/2/2019
Robotica, kunstmatige intelligentie en autonome systemen. Overste Martijn Hädicke is ervan. We spreken hem over deze systemen, de implementatie in de landmacht, en wat het betekent voor de militair van de toekomst. "Als Nederland zijn wij klein én groot genoeg om hiermee voorop te lopen."

Duration:00:28:38

Oorlog in de Digitale Wereld - Brigadegeneraal Paul Ducheine

11/25/2019
Brigadegeneraal Paul Ducheine is militair, jurist en hoogleraar cyberwarfare. We spreken hem over cyber, oorlogsvoering in het digitale domein en de vraagstukken rondom het thema. "We zijn op weg in het cyberdomein, en we hebben nog een mooi traject te gaan."

Duration:00:48:50

Terug bij Defensie - Maarten Leeuwenburgh

11/18/2019
Toen Maarten Leeuwenburgh in 2008 in Afghanistan op een bermbom reed, verbrijzelde hij zijn enkel. Vandaag hebben we het over zijn herstel, de stap richting de schoolbanken, zijn huidige rol als Bedrijfsmaatschappelijk werker bij DOSCO en de Invictus Games. "Al word ik er door iedereen uitgelopen, ik zal de finish halen."

Duration:00:38:33

Case Coördinatie - Majoor John van de Wiel

11/11/2019
Als Case Coördinator binnen de Landmacht, houdt majoor John van de Wiel zich bezig met de nazorg van gewonde militairen en nabestaanden van gesneuvelde collega's. 'Als ik zie wat voor stappen wij hebben gemaakt in de nazorg van onze militairen, heb ik vertrouwen in de organisatie.'

Duration:00:32:45

Leiderschap in een Hinderlaag - majoor Peter Marx

11/4/2019
Majoor Peter Marx is infanterieofficier ten top. We spreken hem over zijn eerste missie in Afghanistan in 2006, waar zijn eenheid veel contact zag met de Taliban. Een verhaal over leiderschap onder vuur, de druk op de schouders van de commandant en het vertrouwen tussen militairen.

Duration:00:42:09

Nederland Doorvoerland - Majoor Hans Lenten

10/28/2019
2 Amerikaanse brigades verplaatsen zich deze weken door Nederland: 5.200 militairen, 85 Abrams gevechtstanks, 58 helikopters en honderden andere voertuigen en materieel. Als projectofficier is majoor Hans Lenten coördinerend in deze mega-operatie. "De Amerikanen hebben goede ervaringen met ons en we worden eigenlijk alleen maar beter."

Duration:00:24:03

Explosieven Opruimingsdienst Defensie - Majoor Werner van Rooij

10/21/2019
Majoor Werner van Rooij is hoofd sectie 3 bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die dit jaar 75 jaar bestaat. We spreken hem over het werk van de explosievenruimer, het belang van de EOD, en de ontwikkelingen van 75 jaar.

Duration:00:36:15

Oefening Common Effort - Maarten van den Bosch

10/14/2019
Maarten van den Bosch is als Civil Advisor van het Duits-Nederlands Legerkorps in Münster één van de drijvende krachten achter de Common Effort Community. Komende week buigt deze gemeenschap van militaire en civiele organisaties zich in Berlijn over de Sahel regio. We spreken Maarten over het hoe en wat van civiel - militaire samenwerking, oefening Common Effort en de Noordelijk-Afrikaanse regio waar hij zich mee bezig houdt.

Duration:00:20:57

Nederland in Litouwen, het Russisch Perspectief - Generaal Nico Tak

10/7/2019
Brigadegeneraal Nico Tak was tussen 2014 en 2017 commandant van het operatiecentrum van de NAVO in Mons, België. Hij was verantwoordelijk voor de monitoring van lopende operaties en het onderkennen van nieuwe crises. In een periode van onrust op de Krim, de oprichting van de eFP en een veranderende houding van Rusland, volgde hij het Oosten dus op de voet. We spreken generaal Tak over zijn bevindingen en perspectief op Russische agressie. "Het doet zich vergelijken met de situatie van voor...

Duration:00:28:34

'Litouwers voelen een dreiging vanuit Rusland' - Bonnie Horbach

9/30/2019
Bonnie Horbach is de Nederlandse Ambassadeur in Litouwen, het land waar momenteel zo’n 270 Nederlandse Militairen deel uitmaken van de enhanced Forward Presence. De multinationale troepenmacht maakt deel uit van afschrikwekkende maatregelen richting Rusland. We spreken de ambassadeur over haar functie, de angst die bij de Litouwse bevolking heerst, de banden tussen Litouwen en Nederland en hoe ze samenwerkt met de militairen.

Duration:00:35:00

Geneeskunde Aan Het Front - Overste Liz Marquart Scholtz

9/23/2019
Overste Liz Marquart Scholtz is commandant 13 Geneeskundige Compagnie. We spreken haar over 150 jaar GNK en geneeskunde aan de frontlinie. "Soms vliegen de kogels je dan echt om de oren."

Duration:00:33:13

Noodhulp op de Bahama's - Majoor Wonne van Dijk

9/19/2019
In deze extra aflevering van Mijn Missie een gesprek met majoor Wonne van Dijk. Met zijn 103 Herstelcompagnie ondersteunt hij momenteel de wederopbouw van het eiland Abaco, dat begin deze maand door orkaan Dorian werd verwoest. In totaal helpen zo’n 550 Nederlandse militairen van landmacht, marine, luchtmacht en marechaussee op de Bahama’s. “Je bent hier nooit klaar en wat je doet voelt nooit als genoeg, maar de dankbaarheid die je ervoor terugkrijgt geeft voldoening.”

Duration:00:15:42