Mijn Missie-logo

Mijn Missie

Government

Cavalerist, genist, verbindelaar of genezerik; in Mijn Missie gaat Patrick Regan op zoek naar de mooiste verhalen uit de landmacht. Van Jan Soldaat tot de hoogste generaals. Iedere aflevering duurt 30 minuten en stelt één persoon centraal.

Cavalerist, genist, verbindelaar of genezerik; in Mijn Missie gaat Patrick Regan op zoek naar de mooiste verhalen uit de landmacht. Van Jan Soldaat tot de hoogste generaals. Iedere aflevering duurt 30 minuten en stelt één persoon centraal.

Location:

Netherlands

Description:

Cavalerist, genist, verbindelaar of genezerik; in Mijn Missie gaat Patrick Regan op zoek naar de mooiste verhalen uit de landmacht. Van Jan Soldaat tot de hoogste generaals. Iedere aflevering duurt 30 minuten en stelt één persoon centraal.

Twitter:

@Landmacht

Language:

Dutch


Episodes

Aan het Front Tegen Corona - Luitenant Anne

4/6/2020
Luitenant Anne is Intensive Care en Spoedeisende Hulp Verpleegkundige bij het Instituut Samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen en wordt in de strijd tegen de Coronacrisis ingezet in het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag. Zij 1 van de ruim 100 Algemeen Militair Verpleegkundigen en Algemeen Militair Artsen, die nu door heel Nederland ingezet zijn. Dit interview is opgenomen op donderdag 2 april.

Duration:00:20:48

Individuele Inzet Reservisten - Overste Andre van Wijk en Kapitein Lizzy Buntsma

3/30/2020
Flexibel inspelen op behoefte aan mensen is momenteel een flinke uitdaging voor de landmacht. De Individuele Inzet Reservisten moet hierbij helpen. Overste Andre van Wijk is hoofd van het bureau reservisten. Hem spreken we over de achtergronden van de zogenoemde IIR contracten. Kapitein Lizzy Buntsma is zelf ingezet op IIR-basis. Zij vertelt hoe zij in die positie kwam en welke kennis en kunde ze meebrengt, de landmacht in.

Duration:00:35:09

CSI en Bellingcat in de Landmacht - Kolonel Jos Brouns

3/23/2020
Crime Scene Investigation en handig gebruik van openbare informatie krijgen een belangrijkere rol tijdens militaire operaties. Daarom is de inlichtingeneenheid Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando (JISTARC) voorzien van twee nieuwe eenheden: 108 Technical Exploitation Intelligence en 109 Open Sources Intelligence. Kolonel Jos Brouns, commandant JISTARC, vertelt over zijn nieuwe capaciteiten.

Duration:00:38:52

Pionieren in het Achtergebied - Sergei Boeke

3/16/2020
Het pas-opgerichte Joint Support and Enabling Command (JSEC) in Ulm, Duitsland, heeft de initiële operationele gereedheid bereikt. Doel van dit multinationale hoofdkwartier is om de zogenoemde ‘rear-area’ in Europa aan te sturen. Simpel gezegd: deze militairen coördineren de verplaatsing van troepen door Europa en moeten die soepeler laten verlopen. Sergei Boeke is politiek adviseur van dat JSEC.

Duration:00:32:00

Leefstijl Gecoacht - Reina Wieberdink

3/9/2020
Het programma Duurzaam Gezond Inzetbaar moet Defensiemedewerkers ondersteunen om - je raadt het al - op een duurzame en gezonde manier inzetbaar te zijn en te blijven. Beweging, voeding, slaap en mentale kracht zijn daarin belangrijke domeinen. Het zijn de leefstijlcoaches als Reina Wieberdink die collega’s hierin bijstaan. Zij vertelt over het hoe, wat en waarom.

Duration:00:28:27

Militairen Mobiel in Europa - Dick Zandee

3/2/2020
Terwijl zo’n 20.000 Amerikaanse troepen door Europa trekken, onderweg naar de Oostgrens van het NAVO-Grondgebied, neemt Nederland steeds meer de rol van logistiek knooppunt op zich. Zo komt een divisie aan via Nederlandse havens en reist over Nederlandse sporen en wegen. Defensie levert Host Nation Support: Bedjes, eten, konvooibegeleiding. Maar hoe zit het met die rol van logistiek knooppunt? Welke uitdagingen lopen we tegenaan als NAVO-troepen door Europa trekken? En waarom is die...

Duration:00:31:58

Pasta uit de Printer - Martijn Noort & Luitenant Stefan Voogd

2/24/2020
3D-food printing zou zomaar de toekomst van het eten in missiegebieden kunnen zijn. Voeding uit de printer versimpelt logistiek, maakt voedingsstoffen te personaliseren en smaakt nog lekker ook. Martijn Noort doet vanuit Wageningen Universiteit en Research onderzoek naar deze nieuwe technologie en vertelt over de implicaties voor Defensie. Luitenant Stefan Voogd testte het eten en deelt zijn ervaringen.

Duration:00:28:42

VR, AR, Simulaties en de Landmacht - Kapitein Ewout van Dort

2/17/2020
"Je gebruikt simulatie voor trainingen als je iets in het echt niet kan, mag of wilt." Kapitein Ewout van Dort vertelt als stafofficier Research en Development binnen het Simulatiecentrum Landmacht over de toekomst van gesimuleerd trainen. Denk aan Virtual Reality, Spacial Computing en Haptic Feedback.

Duration:00:35:54

'Een Rolex is ook niet alles' - Sergeant Dave van der Poel

2/10/2020
Persoonlijke tegenslagen doen Dave van der Poel in 2006 besluiten het roer om te gooien. Hij verlaat de landmacht en gaat in de burgermaatschappij aan het werk. Toch bleef Defensie lonken. Sinds 2019 is hij als herintreder terug bij de Verbindingsdienst. "Het voelt echt als thuiskomen."

Duration:00:27:48

Hoe de Helden van Ochten de dijken redden - Generaal Majoor Nico van der Zee

2/3/2020
Eind januari 1995, precies een kwart eeuw geleden liepen de Rijn, de Maas en de Waal buiten hun oevers. De dreiging werd dusdanig hoog, dat op 31 januari commissaris van de koning Jan Terlouw ruim 250.000 mensen uit het Gelderse Rivierengebied liet evacueren. Enkele duizenden landmachtmilitairen, verleenden hulp. Niet alleen aan die evacuatie, maar ook in het voorkomen van een dijkdoorbraak bij Ochten.

Duration:00:35:31

Wat Als... Het Grootschalig Conflict - Generaal Majoor Gerard Koot

1/27/2020
De afgelopen maanden hebben veel gasten in deze podcast de term grootschalig conflict gebruikt. Van geneeskundigen en Cyberspecialisten, tot de cavalerie en lucht- en raketverdedigers. Het Duits-Nederlands Legerkorps heeft op dit conflict een bijzondere kijk. Als NAVO Hoofdkwartier is het namelijk de aangewezen entiteit om in een dergelijk conflict de operatie aan het front te leiden. Om eens wat dieper in te gaan op het grootschalig conflict, spreken we Generaal-Majoor Gerard Koot, Deputy...

Duration:00:51:11

Een Veiliger Onderkomen - Stijn Rutten

1/20/2020
Op het Fieldlab Smartbase in Ede, waar defensie het bedrijfsleven uitnodigt samen te bouwen aan ‘de legerbasis van de toekomst’, ontwikkelt Stijn Rutten de Hercules Smartdome. Een soort halve bol, gemaakt van aan elkaar geknoopte zwembanden, die als het ware het skelet van een onderkomen vormen. Over deze constructie kun je dus een doek leggen dat je beschermt tegen de elementen, of zelfs scherven en kogels. Het bouwsysteem is volledig modulair en moet het voor militairen mogelijk maken in...

Duration:00:28:46

Drones en Star Wars Lasers - Overste Rob Olthoff

1/13/2020
Overste Rob Olthoff is Hoofd van het Joint Nucleus Counter Unmanned Aircraft Systems. Simpel gezegd: hij onderzoekt hoe we ons moeten verdediging tegen de dreiging van drones, van de 'vader, zoon acties' tot terroristische organisaties. Eén van de mogelijkheden: lasers.

Duration:00:32:14

Special Forces redden CNN journalist het leven in Irak - Sebastiaan Knoops

12/23/2019
In oktober 2016 krijgen Nederlandse Special Forces van het KCT (Korps Commandotroepen) en MARSOF (Maritime Special Operations Forces) de opdracht aan de buitengrenzen van de Iraakse stad Mosul een Casualty Collection Point op te richten. Het best te vergelijken met een spoedeisende hulp, behandelen de militairen hier de gewonden uit de slag om Mosul, en 1 Nederlander. Vandaag spreken we die Nederlander, CNN journalist Sebastiaan Knoops.

Duration:00:19:00

De Groene Landmacht - Kapitein Jeltje van der Meulen

12/16/2019
Klimaatakkoorden, duurzame oplossingen, ook de landmacht onderzoekt de energietransitie. En kapitein Jeltje van der Meulen loopt voorop met de centrale vraag: hoe gaan we in 2050 zonder fossiele brandstoffen op missie?

Duration:00:29:34

Luchtverdediging, Altijd en Overal - Overste Jos Kuijpers

12/9/2019
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando beschermt tegen iedere mogelijke aanval vanuit de lucht. Overste Jos Kuijpers is vanaf maart 2020 de commandant van deze multinationale eenheid. "Luchtverdediging doe je niet voor een paar uur. Dat is 24 uur per dag, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar, haar scherp en alert zijn."

Duration:00:31:46

Robotica en Autonome Systemen - Overste Martijn Hädicke

12/2/2019
Robotica, kunstmatige intelligentie en autonome systemen. Overste Martijn Hädicke is ervan. We spreken hem over deze systemen, de implementatie in de landmacht, en wat het betekent voor de militair van de toekomst. "Als Nederland zijn wij klein én groot genoeg om hiermee voorop te lopen."

Duration:00:28:38

Oorlog in de Digitale Wereld - Brigadegeneraal Paul Ducheine

11/25/2019
Brigadegeneraal Paul Ducheine is militair, jurist en hoogleraar cyberwarfare. We spreken hem over cyber, oorlogsvoering in het digitale domein en de vraagstukken rondom het thema. "We zijn op weg in het cyberdomein, en we hebben nog een mooi traject te gaan."

Duration:00:48:50

Terug bij Defensie - Maarten Leeuwenburgh

11/18/2019
Toen Maarten Leeuwenburgh in 2008 in Afghanistan op een bermbom reed, verbrijzelde hij zijn enkel. Vandaag hebben we het over zijn herstel, de stap richting de schoolbanken, zijn huidige rol als Bedrijfsmaatschappelijk werker bij DOSCO en de Invictus Games. "Al word ik er door iedereen uitgelopen, ik zal de finish halen."

Duration:00:38:33

Case Coördinatie - Majoor John van de Wiel

11/11/2019
Als Case Coördinator binnen de Landmacht, houdt majoor John van de Wiel zich bezig met de nazorg van gewonde militairen en nabestaanden van gesneuvelde collega's. 'Als ik zie wat voor stappen wij hebben gemaakt in de nazorg van onze militairen, heb ik vertrouwen in de organisatie.'

Duration:00:32:45