Pump and Magnesium-logo

Pump and Magnesium

Health & Wellness Podcasts >

More Information

Location:

Sweden

Language:

Swedish


Episodes

Goodmornings

2/19/2019
More
I ett bortglömt men spindelnätdammigt källargym någonstans i fiskarstadens centrum, hände det. Detta är den omskakande historien om en vidrig övning som aldrig gick till som den borde. Den gick mig så mycket på nerverna att jag sopade den under mattan, under lång tid, bara för att hitta tillbaka till den när jag för ett […] Inlägget Goodmornings dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:17:46

7 tips för effektiv pre-habilitering

2/12/2019
More
Kör du någon form av prehab i din styrketräning? Eller försöker du träna så hårt som möjligt, så ofta du bara kan, så mycket du kan och hoppas på det bästa? I veckans avsnitt av Pump och Magnesium pratar jag om skadeprevention, hur du kan eller snarare borde träna för att minska risken för skador […] Inlägget 7 tips för effektiv pre-habilitering dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:18:30

Teknikträning – nytt avsnitt av Pump och Magnesium!

2/5/2019
More
För att få bra resultat av din styrketräning är det viktigt att du kan träna med en effektiv men säker teknik. Frågan är, hur lär man sig det? Hur blir man en tekniskt skicklig styrketränande? Vad är en korrekt teknik, finns det ens? Och hur kommer det sig att samma teknik i samma övning kan […] Inlägget Teknikträning – nytt avsnitt av Pump och Magnesium! dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:17:49

Armträning 101

12/23/2018
More
Använd julmaten till att prioritera dina svagheter! I veckans avsnitt av Pump och Magnesium snackar vi armträning. Vad är viktigt att tänka på biomekaniskt? Hur ofta och hur mycket ska du träna? Och är det sant att det räcker med pullups och stångrodd för att få maximalt vältränade armar? Det är några frågor som du […] Inlägget Armträning 101 dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:19:13

Hjärndimma

11/23/2018
More
Vad är och betyder hjärndimma? Varför kommer du ihåg, tänker och koncentrerar dig sämre när du har det? På vilket sätt påverkar detta dunkla men abstrakta tillstånd av förvirring hur du mår, hur du återhämtar dig och vilka resultat du får av din träning? Det är några frågor som du får svar på i det […] Inlägget Hjärndimma dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:24:29

Mysteriet med höften

11/16/2018
More
Vad hände efter olyckan i knäböj med muskeln som sprack? Vad var det till slut? En bristning? En sträckning? Varför har ryggraden plötsligt blivit böjd i sidled? Och hur kommer det sig att smärtan från höften har letat sig vidare till knä- och fotled? Jag besökte en kiropraktor, efter akutturen till ortopeden, och i det […] Inlägget Mysteriet med höften dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:16:50

Dålig balans i split squat – misstaget du vill undvika

11/5/2018
More
Riskerna med dålig balans i botten av knäböj är inte bara sträckningar, bristningar i höften, eller att du snopet trillar omkull där du står och funderar om du verkligen kommer orka resa dig upp. Som detta inte vore otäckt nog. Det finns en annan risk som är mycket läskigare, ruggigare och betydligt mer hårresande än […] Inlägget Dålig balans i split squat – misstaget du vill undvika dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:21:43

Buktryck för marklyft

10/23/2018
More
Buktryck är vad du inte har när du fäller ryggen i botten av knäböj. En annan övning där din förmåga att generera ett buktryck är lite extra viktig är klassiska marklyft. Frågan är, vad är buktryck? Varför är det viktigt? Och hur kan du få mer av det, när du har kört fast? Det är […] Inlägget Buktryck för marklyft dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:15:09

Sömnhygien

10/14/2018
More
Du har sovit för lite… så lite att du funderar på om det är värt att åka och träna eller om du ska beställa hem pizza och chilla framför Netflix. Vad gör du? I det här avsnittet berättar jag bland annat om mina ganska uppochnervända sömnrutiner (som är under all kritik), varför det sällan är […] Inlägget Sömnhygien dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:17:14

Den mentala kartan

9/25/2018
More
Många som försöker börja träna seriöst och vill göra något åt den ständigt hedonistiska kosten misslyckas så hårt att man ger upp för all framtid. 9 av 10 gånger beror det på att man inte har en karta, en konkret men begriplig plan, som inkluderar svåra mentala utmaningar. Gör du det här misstaget så spelar […] Inlägget Den mentala kartan dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:19:02

Deload-perioder, viloveckor och den nya boken

9/16/2018
More
Att träna för hårt en längre tid kan bara sluta med en av två saker, eller både och, nämligen en platå som suger resultaten ur kroppen på dig eller att du blir sjuk. Och vad händer med motivationen till att sköta kosten när du blir sjuk? Det är fråga som bara har ett svar. I […] Inlägget Deload-perioder, viloveckor och den nya boken dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:22:06

Knäböj-dogma: biomekanik, missförstånd och felaktigheter

8/16/2018
More
Få övningar är lika hårt intrasslade i myter, missförstånd och felaktigheter som den autonoma rörelsen som vi alla kan från födseln – men glömmer bort i takt med att vi blir äldre. Knäböj är en övning vi alla fruktar men väldigt få har bemästrat. Hur kommer det sig? I det här avsnittet går vi till […] Inlägget Knäböj-dogma: biomekanik, missförstånd och felaktigheter dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:29:31

Personbästa, maxlyft och hur du höjer ditt 1RM egentligen

8/1/2018
More
Ditt senaste personbästa är kanske inte ett maxlyft, men du vill bli stark och har bestämt dig. Du är redo att ta i. Frågan är, hur höjer du maxstyrkan om du inte kan konstant pressa upp maximalt tunga vikter i en samlad repetition? Finns det ett bättre, smartare och mindre skadedrabbande sätt som kan hjälpa […] Inlägget Personbästa, maxlyft och hur du höjer ditt 1RM egentligen dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:20:59

3 faktorer för att göra en “re-komposition” fysiskt möjlig

7/23/2018
More
Är det realistiskt att bygga muskler och bränna fett samtidigt på energibalans, när det krävs ett kaloriöverskott för att gå upp i vikt och ett kaloriunderskott för att gå ner i vikt? Eller måste jag välja mellan att deffa eller bulka för att se någon relevant effekt av min träning? Om det är möjligt, vad […] Inlägget 3 faktorer för att göra en “re-komposition” fysiskt möjlig dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:23:27

Lågkolhydratkost för hypertrofi-träning – hur utvinner cellen energin?

7/6/2018
More
Är kolhydrater verkligen ett måste för hypertrofi? Eller är Ahlgrens Bilar efter passet totalt bortkastad energi? Lägger det sig bara och vilar i fettvävnaden? Det är några frågor som du får svar på i veckans avsnitt av Pump och Magnesium. Dessutom: hur dina celler utvinner energi, mobiliserar fettsyror och transporterar syre beroende på träningens intensitet, […] Inlägget Lågkolhydratkost för hypertrofi-träning – hur utvinner cellen energin? dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:20:29

Periodisk fasta, återhämtning utan sömn och sjukdom efter återupptagen träning

7/2/2018
More
Ni frågade, jag svarade; och detta är ett nytt avsnitt av Pump och Magnesium. Dagens avsnitt ägnar vi åt ett gäng lyssnarfrågor som har trillat in på Instagram. I det här avsnittet: effekten av periodisk fasta, biokemiska och praktiska fördelar, huruvida du måste sova för att kroppen ska “återställa sig” eller om dina gains är […] Inlägget Periodisk fasta, återhämtning utan sömn och sjukdom efter återupptagen träning dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:24:20

Boris Sheiko gästade Pump & Magnesium!

6/20/2018
More
Hans forskning är den solida grund som en stor del av världseliten inom styrkelyft men också tyngdlyftning vilar på. Professor Boris Sheiko tog flyget från Ryssland och landade i Sverige för seminariet Powerlifting Science. Efteråt hade vi chansen att sätta oss ner med Boris och fråga mer kring skillnaden på Sheiko-metoden, Westside Barbell-systemen och vad […] Inlägget Boris Sheiko gästade Pump & Magnesium! dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:23:40

Den negativa proteinbalansen

6/15/2018
More
Hur viktig är koncentrationen av protein per måltid för att höja proteinsyntesen? Hur viktig är måltidsfrekvensen, måltidskällan och tajmingen av proteinintaget när ditt mål är maximal muskelvolym – och du oroar dig för vad som kan hända när du springer in i den fruktansvärda “katabolismen”? Och vad kan du göra åt det? Det är några […] Inlägget Den negativa proteinbalansen dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:21:09

Hur du inte backar bakåt i dina träningsresultat

6/8/2018
More
Varför stannar resultaten? Varför kör du fast, trots att du försöker träna hårdare varje vecka? Är ditt problem verkligen att du inte tränar tillräckligt hårt? Det är några av många frågor som besvaras i det här avsnittet. Gillar du det här avsnittet, då vill du antagligen också spana in den nya boken som är baserad på […] Inlägget Hur du inte backar bakåt i dina träningsresultat dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:21:35

Vaskularitet och pumpeffekt – när kontakten är viktig

6/1/2018
More
Vad är skillnaden på pump, vaskularitet och kontakt med muskeln du tränar? Och hur kan du få mer pump, mer vaskularitet och bättre kontakt – när ditt mål inte bara är maximal muskelhypertrofi, utan du dessutom vill bli mer explosiv? Det är några av många frågor som besvaras i det här avsnittet. Gillar du det […] Inlägget Vaskularitet och pumpeffekt – när kontakten är viktig dök först upp på Mathias Zachau.

Duration:00:23:47