Park pods-logo

Park pods

History Podcasts

Parkpodden ble startet som en del av 950 årsjubileet i Nygårdsparken og tar for seg historier, steder, mennesker og ikke minst vekster som har preget parken gjennom tidene.

Parkpodden ble startet som en del av 950 årsjubileet i Nygårdsparken og tar for seg historier, steder, mennesker og ikke minst vekster som har preget parken gjennom tidene.

Location:

Norway

Description:

Parkpodden ble startet som en del av 950 årsjubileet i Nygårdsparken og tar for seg historier, steder, mennesker og ikke minst vekster som har preget parken gjennom tidene.

Language:

Norwegian


Episodes

Pasta og Basta! Keep on Truckin del 2

4/13/2021
Har du noen gang lurt på hvordan livet i en Food-Truck er? I denne episoden besøker vi Magdalena og Zbysz på Torget og vi får være med når de tar fatt på dagen for å åpne Food-trucken sin Pasta og Basta. Vi snakker litt om den lange prosessen bak å starte opp en Food-Truck og hva som motiverer dem i å holde ut i en krevende bransje som er inne i en særdeles krevende tid. Keep on truckin!

Duration:00:32:33

Keep on Truckin'

2/17/2021
Keep on Truckin’ er et gammelt hippieuttrykk fra 60 tallet Disse tre enkle ordene er en oppmuntring til å følge den livsveien du har valgt selv om hele verden kollapser rundt deg og ingenting lenger gir noe mening. Det er derfor veldig passende at denne episoden skal handle om en kraftig venstresving i livsveien eller drømmen til matentusiaster som brått har fått føle verdensøkonomiens tyngde på sine skuldre. Vi kan bare bøye oss i støvet for dem og si «Keep on Truckin’!»

Duration:00:15:17

Mammuttreet del 1: Botaniker og eventyrer

1/19/2021
I denne episoden skal vi også ut på en tidsreise. Vi skal tilbake til en tid hvor man dro på farefulle ekspedisjoner til enden av det kjente universet, kjempet mot vær, vind og ville dyr for å finne frø og stiklinger til planter som vi i dag kan kjøpe på nærmeste hagesenter. I denne nye serien av Parkpodden skal vi prøve å løse mysteriet rundt ryktet om at et av de største og eldste trærne vi kjenner til på denne planeten ble plantet i Nygårdsparken en gang på 1800 tallet.

Duration:00:08:39

Piken med Svovelstikkene

12/30/2020
Som en liten romjulsgave fra Eventyr i Parken får alle barn der ute muligheten til å høre deres versjon av det folkekjære eventyret fra H.C. Andersen. Og det passer jo ekstra bra nå rett før nyttårsaften. Eventyr i Parken er en teatergruppe som lager vandreteater i Nygårdsparken for barn og unge. I deres episoder vil du bli bedre kjent med parken, både det som bor over og under bakken. Det som er sant og kanskje ikke fullt så sant.

Duration:00:09:05

I kjent engelsk stil

12/16/2020
Bli med oss på en reise tilbake i tid til det aristokratiske og landlige England på 1700 tallet for å finne opprinnelses historien til den kjente engelske landskapsstilen som har inspirert og formet parker over hele verden fra Nygårdsparken i Bergen til Central Park i New York.

Duration:00:11:45

Nygårdsparken 1885

11/14/2020
Eventyr i Parken gir oss et lite tidsbilde av Nygårdsparken rett før den skal åpne. Vi får møte grunnleggerne Claus Hansen og Jacob Wiesner og en vaskekte Nygårdsgutt og buskpirat. Eventyr i Parken er en teatergruppe som lager vandreteater i Nygårdsparken for barn og unge. I deres episoder vil du bli bedre kjent med parken, både det som bor over og under bakken. Det som er sant og kanskje ikke fullt så sant.

Duration:00:12:47

Tid

11/3/2020
Vi beklager at denne episoden er litt lenger enn en gjennomsnittlig poplåt. Lengden tilsvarer mer en poplåt som er for lang til noen gang å bli spilt på radio, men som allikevel blir det og ender opp som en kjempehit. Parkord & uttrykk er en serie med korte episoder som oversetter hipstersnakk om mat, kultur og slikt. Hver episode er kortere enn en gjennomsnittlig poplåt og like uforpliktende tidsfordriv som de fleste sosiale medier.

Duration:00:06:18

Punk & Portvin

10/25/2020
I denne snutten sveiper vi innom urbant landbruk, sosial gastronomi, lokalmat og mikrogrønnsaker. Spesialdesignet for deg som ønsker en lytteprøve til en episode som du aldri har tid til å høre på igjen senere. Teaser og episode i ett. Parkord & uttrykk er en serie med korte episoder som oversetter hipstersnakk om mat, kultur og slikt. Hver episode er kortere enn en gjennomsnittlig poplåt og like uforpliktende tidsfordriv som de fleste sosiale medier.

Duration:00:02:50

Pop-Up og Streetfood

10/19/2020
I denne korte snutten av Parkord & uttrykk ser vi nærmere på utrykkene pop-up og streetfood. Parkord & uttrykk er en serie med korte episoder som oversetter hipstersnakk om mat, kultur og slikt. Hver episode er kortere enn en gjennomsnittlig poplåt og like uforpliktende tidsfordriv som de fleste sosiale medier.

Duration:00:02:51

Parkord & uttrykk - Matfilosofi

10/2/2020
I denne korte snutten av Parkord & Uttrykk ser vi nærmere på utrykkene matfilosofi og hva det vil si å dekonstruere en rett. Parkord & utrykk er en serie med korte episoder som oversetter hipstersnakk om mat, kultur og slikt. Hver episode er kortere enn en gjennomsnittlig poplåt og like uforpliktende tidsfordriv som de fleste sosiale medier.

Duration:00:02:18

Indisk Streetfood og Paviljongen

9/27/2020
I denne episoden snakker vi om gatemat fra Mumbai og historien bak paviljongen i øvre del av Nygårdsparken. I 2020 fikk vi en ny Pop-up i paviljongen som heter NyDeli. Sist snakket vi med Sumedha om Bagels i denne episoden skal vi snakke med Shruti om hennes reise og matfilosofi.

Duration:00:31:24

Japansedertreet

8/28/2020
I Nygårdsparken i Bergen, like ovenfor «Hulen», står et stort og vakkert, rakvokst Japanseder - Japans nasjonalt tre. I denne episoden prøver vi å finne ut av hvordan Norges høyeste eksemplar av Japansedertreet havnet i Nygårdsparken. Eventyr i Parken er en teatergruppe som lager vandreteater i Nygårdsparken for barn og unge. I deres episoder vil du bli bedre kjent med parken, både det som bor over og under bakken. Det som er sant og kanskje ikke fullt så sant.

Duration:00:09:06

Intervjue med Eventyr i Parken

8/28/2020
Eventyr i parken

Duration:00:34:41

En gartnerbolig med Rosenlund del 4

8/11/2020
Parkpodden er en del av 950 års jubileet i Nygårdsparken og tar for seg historier, steder mennesker og ikke minst vekster som har preget parken gjennom tidene. I denne episoden snakker Ada Freng fra Historietorget med Roald Rosenlund som bodde i gartnerboligen og bokstavelig talt vokste opp i Nygårdsparken. Opptaket er gjort på Bergen Offentlige Bibliotek for Memoar

Duration:00:09:44

En gartnerbolig med Rosenlund del 3

8/4/2020
Parkpodden er en del av 950 års jubileet i Nygårdsparken og tar for seg historier, steder mennesker og ikke minst vekster som har preget parken gjennom tidene. I denne episoden snakker Ada Freng fra Historietorget med Roald Rosenlund som bodde i gartnerboligen og bokstavelig talt vokste opp i Nygårdsparken. Opptaket er gjort på Bergen Offentlige Bibliotek for Memoar

Duration:00:13:31

Historievandring med Egil Ertresvaag del 4

7/28/2020
Før vi ankommer den øvre delen av Nygårdsparken, tar vi en kort stopp ved Enhjørningen og snakker litt om døden. Denne episoden handler mest om hva som har skjedd i parken de siste årene. Margun og jeg får selvsagt også tid til å spørre Egil om ting vi alltid har lurt på. Slik det passer seg når en får sjansen til å promenere gjennom parken med en slik kunnskapsrik mann som Egil Ertresvaag.

Duration:00:08:21

Historievandring med Egil Ertresvaag del 3

7/21/2020
Bergen Kommune tar over ansvaret for parken i 1947 og innleder en æra med store arrangementer innen idrett og kultur. Vi er på vei oppover til den øvre delen av parken, men Egil Ertresvaag tar en pustepause i bakken og forteller om parkens storhetstid som offentlig arena for byens befolkning.

Duration:00:04:06

Historievandring med Egil Ertresvaag del 2

7/16/2020
I denne episoden har vi kommet til den sentrale delen av Nygårdsparken og sitter på en benk ved siden av fontenen og snakker med pensjonert lærer og fremdeles aktiv forfatter og historievandrer Egil Ertresvaag. Vi snakker om den første tiden i parkens historie og om den store Bergensutstillingen i 1898.

Duration:00:07:03

Gullfisk og Bagel

7/14/2020
I denne episoden snakker vi litt om gullfisk men mest om mat og det yrende livet med Food-Trucks og pop-up kafeer i parken. For alle foodies så har vi et langt intervjue med Sumedha fra NyDeli hvor vi virkelig nerder på baketeknikker og mathistorie. Vi snakker også med Magdalena og Zbysz fra Pasta og Basta og slår av en liten prat med en av stamgjestene om scones.

Duration:00:21:11

Historievandring med Egil Ertresvaag

7/8/2020
I denne episoden er vi så heldig å få bli med Egil Ertresvaag på en vandring gjennom Nygårdsparkens Historie. Denne Episoden tar for seg hvordan det hele startet og vi begynner ved inngangen til parken som ligger rette over veien fra Florida rett ved siden av Jahnebakken. Med oss på turen har vi Margun Boge fra Historietorget. Hun bidrar mest til bakgrunnsatmosfære og latter, men kommer sterkt tilbake i episode 4.

Duration:00:04:08