The Dutch Historian Geschiedenis Podcast-logo

The Dutch Historian Geschiedenis Podcast

History Podcasts

Met The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan wij geschiedenis terug op de kaart zetten. In deze Podcast, gemaakt door Axel Stam (The Dutch Historian) en Lars Boon (Historicus), nemen we u mee door uiteenlopende onderwerpen in de geschiedenis. Veel luister plezier!

Location:

United States

Description:

Met The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan wij geschiedenis terug op de kaart zetten. In deze Podcast, gemaakt door Axel Stam (The Dutch Historian) en Lars Boon (Historicus), nemen we u mee door uiteenlopende onderwerpen in de geschiedenis. Veel luister plezier!

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#38 - Rembrandt, de fotograaf - in gesprek met Michiel Roscam Abbing

7/12/2024
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de tweede aflevering gaan we in gesprek met Rembrandt-kenner Michiel Roscam Abbing. We bespreken met hem die dieren die terug komen op de etsen van Rembrandt van Rijn. In het bijzonder het verhaal van de olifant Hansken. Veel luisterplezier! Axel & Lars Meer info over de tentoonstelling? Rembrandt, de fotograaf - Westfries Museum Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl) Meer info en inschrijven voor de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian

Duration:00:45:07

Ask host to enable sharing for playback control

#37 - Rembrandt, de fotograaf - in gesprek met Taco Dibbits en Jaap Mulders

6/21/2024
In het Westfries Museum in Hoorn is momenteel de tentoonstelling 'Rembrandt, de fotograaf' te zien. Bij die tentoonstelling verschijnt deze 5-delige podcastreeks. In de eerste aflevering spreken we met Taco Dibbits (directeur van het Rijksmuseum) en Jaap Mulders, de eigenaar van de collectie Rembrandt etsen. We vragen hun het hemd van het lijf over de tentoonstelling, de verzameling, wat etsen precies zijn en waarom Rembrandt een fotograaf is. Veel luisterplezier! Axel & Lars Meer info over de tentoonstelling? Rembrandt, de fotograaf - Westfries Museum Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl) Meer info en inschrijven voor de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian

Duration:00:55:56

Ask host to enable sharing for playback control

#36 - Sarah (Saartjie) Baartman & de Gebroeders Van Lymborch

6/9/2024
Aflevering 36 luidt de zomervakantie in. We brengen deze zomer een podcastreeks over Rembrandt van Rijn uit in samenwerking met het Westfries Museum in Hoorn. De 5 afleveringen, die aansluiten bij de tentoonstelling Rembrandt, de fotograaf, komen in de loop van de zomer uit. In deze aflevering wordt verteld over die reeks en het bijzondere ets werk van Rembrandt. Verder bespreekt Lars het hartverscheurende verhaal van Sarah (Saartjie) Baartman. Een vrouw die mede door Nederlanders werd 'tentoongesteld' op kermissen en 'freakshows' in Europa. Axel zoomt in deze aflevering in op het uitzonderlijke oeuvre van de Gebroeders van Lymborch. Veel luisterplezier! Axel & Lars Meer informatie en inschrijven voor de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:33:45

Ask host to enable sharing for playback control

#35 - De fascinerende 19e eeuw - in gesprek met Luc Panhuysen

6/2/2024
De 19e eeuw, een bijzondere tijdsperiode die bij vele bekend staat als de eeuw van de industrialisatie. Maar er was veel meer aan de hand. Deze fascinerende 'lange eeuw' is daarom het onderwerp in de 35ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Meesterverteller en historicus Luc Panhuysen neemt ons vanuit een chique café in Zwolle aan de hand langs deze uitzonderlijke tijd. Veel luisterplezier! Axel & Lars Meer lezen? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:58:22

Ask host to enable sharing for playback control

#34 - D'Artagnan en D-day

5/26/2024
Lars vertelt in deze aflevering over de Nederlandse link met d'Artagnan. Deze musketier diende onder Lodewijk XIV en stierf uiteindelijk in Maastricht. Axel vertelt over 6 juni 1944, beter bekend als D-day. Op die dag bestormde de geallieerde de stranden van Normandië. Axel neemt ons mee naar die dag en somt uitzonderlijke weetjes op. Veel luisterplezier! Axel & Lars Meer lezen en abonneren op de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:46:54

Ask host to enable sharing for playback control

#33 - De Bakker van Eeklo en het slavenschip Leusden

5/19/2024
In deze aflevering spreekt Axel over een bijzonder schilderij in het Muiderslot. Hij zet het uitzonderlijke volksverhaal van de Bakker van Eeklo uiteen. Lars vertelt over het slavenschip Leusden. Op dit schip voltrok zich de grootste scheepsramp tijdens de periode van de Nederlandse slavenhandel. Veel luister plezier met de 33ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel & Lars Meer lezen en abonneren op de nieuwsbrief! Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? Vriend van de Show | de leukste podcasts vind je bij Vriend van de Show

Duration:00:22:58

Ask host to enable sharing for playback control

#32 - De Oranjes en Pieter Tako Bierema

5/12/2024
In deze aflevering bespreekt Lars de stamboom van de Oranjes. Hij vertelt een aantal bijzondere weetjes over deze uitzonderlijke familie. Axel vertelt over Pieter Tako Bierema. Bierema was een van de eerste slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Veel luisterplezier met de 32ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel & Lars Meer lezen en abonneren op de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:29:39

Ask host to enable sharing for playback control

#31 - Meidagen van 1940 - in gesprek met Joey van Meesen

5/5/2024
De afgelopen dagen is de Tweede Wereldoorlog weer herdacht. 84 jaar geleden startte die oorlog in Nederland. We gaan in de 31ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast in gesprek met militair historicus Joey van Meesen. Hij neemt ons mee naar die begindagen van de oorlog met een focus op de stad die hart getroffen is, Rotterdam. Veel luisterplezier! Axel & Lars Meer lezen en abonneren op de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:39:09

Ask host to enable sharing for playback control

#30 - Rombout Verhulst - in gesprek met Stefan Glasbergen

4/28/2024
Rombout Verhulst, een beeldenhouder uit de 17de eeuw, is het onderwerp van de 30ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Dit historische figuur was een buitengewoon kundig en gerespecteerd kunstenaar in zijn tijd. Tegenwoordig zijn maar weinig mensen op de hoogte van zijn werk. Auteur Stefan Glasbergen brengt daar verandering in met zijn nieuwe biografie over Rombout Verhulst. Wij spraken hem in Leiden, veel luisterplezier! Axel & Lars Meer lezen en abonneren op de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:46:13

Ask host to enable sharing for playback control

#29 - Een eeuwenoud vriendenboekje en het Aardappeloproer

4/21/2024
Axel vertelt in deze aflevering over een vriendenboekje uit de 17de eeuw. De eigenaar, Jacobus Heiblocq, liet vooraanstaande mensen in zijn boekje schrijven. Zo hebben Rembrandt van Rijn en Anna Maria van Schurman een bijdrage geleverd aan dit bijzondere document. Lars vertelt op zijn beurt over een volksopstand in Amsterdam ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Veel luisterplezier met de 29ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel & Lars Meer lezen en abonneren op de nieuwsbrief? Home ⇻ The Dutch Historian Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:25:38

Ask host to enable sharing for playback control

#28 - De Nachtwacht en de Pyramide van Austerlitz

4/15/2024
Lars praat in deze aflevering over een schilderij die hij in het Rijksmuseum vaak bespreekt, De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Hij deelt vele onbekende weetjes van het schilderij. Axel vertelt over een Pyramide die op de Utrechtse heuvelrug staat, De Pyramide van Austerlitz. Veel luisterplezier met de 28ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel & Lars Deze aflevering wordt gesponsord door Aeterna Reizen - Duurzame en culturele groepsreizen met de trein. Dit duurzame reisbureau organiseert culturele groepsreizen naar Italië onder begeleiding van oudheid wetenschappers en historici. We mogen nu zelfs 5% korting geven op de groepsreis van april. Boek nu op de site van Aeterna Reizen - Duurzame en culturele groepsreizen met de trein met actiecode: TDH! Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:25:44

Ask host to enable sharing for playback control

#27 - Een weekend Noord Groningen en het museum van ontzamelde objecten

4/8/2024
Lars was een weekend weg naar Noord Groningen om een stuk van het Pieterpad te lopen. Axel vertelt op zijn beurt over een initiatief van MuseumDepotShop namelijk het Museum van Ontzamelde Objecten in Leiden. De 27ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast zit wederom vol met vele historische weetjes en feitjes. Veel luisterplezier! Axel & Lars Deze aflevering wordt gesponsord door Aeterna Reizen - Duurzame en culturele groepsreizen met de trein. Dit duurzame reisbureau organiseert culturele groepsreizen naar Italië onder begeleiding van oudheid wetenschappers en historici. We mogen nu zelfs 5% korting geven op de groepsreis van april. Boek nu op de site van Aeterna Reizen - Duurzame en culturele groepsreizen met de trein met actiecode: TDH! Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:25:05

Ask host to enable sharing for playback control

#26 - Bloedlijn - in gesprek met Simone van der Vlugt

4/1/2024
Voor de 26ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan we in gesprek met niemand minder dan Simone van der Vlugt. Deze succesauteur draait al heel wat jaren mee, vele van jullie zullen wellicht een boek van haar thuis hebben staan. In haar nieuwe historische roman, Bloedlijn, beschrijft ze een familie-epos dat zich afspeelt in de 13de eeuw. Figuren als Willem II en Floris V passeren de revue. We duiken de middeleeuwen in met deze uitzonderlijke schrijfster. Veel luisterplezier! Axel & Lars Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:53:12

Ask host to enable sharing for playback control

#25 - Een bezoek aan Vlieland en een Friese heldin

3/25/2024
Axel vertelt deze aflevering over zijn familieweekend op Vlieland.. Hij somt bijzondere weetjes op over het eiland in de Tweede Wereldoorlog. Lars vertelt op zijn beurt over een familieweekend in Warns, Friesland. Hij zet het verhaal van de 15e-eeuwse Ats Bonninga uiteen. Veel luisterplezier met de 25ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast! Axel & Lars Deze aflevering wordt gesponsord door Aeterna Reizen - Duurzame en culturele groepsreizen met de trein. Dit duurzame reisbureau organiseert culturele groepsreizen naar Italië onder begeleiding van oudheid wetenschappers en historici. We mogen nu zelfs 5% korting geven op de groepsreis van april. Boek nu op de site van Aeterna Reizen - Duurzame en culturele groepsreizen met de trein met actiecode: TDH! Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:24:42

Ask host to enable sharing for playback control

#24 - Naoorlogse walvisvaart en Jacob van Deventer

3/18/2024
Lars vertelt deze aflevering over een onderzoek wat hij voor zijn studie deed. Hij heeft daarvoor ingezoomd op de reclames rondom de naoorlogse walvisvaart. Axel daarentegen vertelt over een bijzonder historisch figuur, cartograaf Jacob van Deventer. Dit wordt aangevuld met de nodige historische weetjes. Heel veel luisterplezier bij de 24ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast! Axel & Lars Deze aflevering wordt gesponsord door Aeterna Reizen. Dit duurzame reisbureau organiseert culturele groepsreizen naar Italië onder begeleiding van oudheid wetenschappers en historici. We mogen nu zelfs 5% korting geven op de groepsreis van april. Boek nu op de site van Aeterna Reizen met actiecode: TDH! Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:28:35

Ask host to enable sharing for playback control

#23 - De boekencollectie van Lars en de Opstand van de Georgiërs

3/11/2024
De 23ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast wordt afgetrapt door Lars die iets vertelt over zijn uiteenlopende boekencollectie. Axel vertelt op zijn buurt iets over de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op Texel, beter bekend als de Opstand van de Georgiërs. Veel luisterplezier! Axel & Lars Deze aflevering wordt gesponsord door Aeterna Reizen. Dit duurzame reisbureau organiseert culturele groepsreizen naar Italië onder begeleiding van oudheid wetenschappers en historici. We mogen nu zelfs 5% korting geven op de groepsreis van april. Boek nu op de site van Aeterna Reizen met actiecode: TDH! Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:32:35

Ask host to enable sharing for playback control

#22 - Caesar in de lage landen - live podcast met auteur Tom Buijtendorp

3/4/2024
Julius Caesar, een van de bekendste historische figuren heeft ook voet gezet op Nederlands grondgebied. Tijdens deze live podcast in het H'ART museum, mogelijk gemaakt door Aeterna Reizen, gaan we in gesprek met Tom Buijtendorp. Hij heeft het boek Caesar in de lage landen geschreven en neemt ons mee terug naar de Romeinse tijd. Veel luisterplezier met deze nieuwe aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast! Axel & Lars Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:48:18

Ask host to enable sharing for playback control

#21 - Bommenwerpers en één geschiedenis scriptie

2/26/2024
Axel vertelt in deze aflevering over de nieuwe televisieserie Masters of the Air. Dat vult hij aan met bizarre feitjes over de Amerikaanse bommenwerper 'Flying Fortress'. Lars zoomt deze aflevering in op zijn in 2022 geschreven scriptie. Dat onderzoek richtte zich op herinneringscultuur rond het jaar 1572. Veel luisterplezier bij de 21ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast! Axel & Lars Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:36:37

Ask host to enable sharing for playback control

#20 - Dinosauriërs en een bezoek aan Madrid

2/19/2024
Axel begint de aflevering met heugelijk nieuws. Daarna vertelt hij over zijn grote passie als kind: Dinosauriërs, die ook een sterke band met Nederland hebben. Lars is in Madrid geweest en vertelt over zijn bijzondere ontmoeting met Jheronimus Bosch. Heel veel luisterplezier bij de 20ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast. Axel & Lars Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:21:23

Ask host to enable sharing for playback control

#19 - Favoriete podcasts en het Colosseum

2/12/2024
Deze aflevering bespreken we beide onze favoriete geschiedenispodcasts. Lars komt daarnaast met een bizar weetje over het Colosseum. Axel vertelt over dronepiloot Bojay. Met als omlijsting een grote hoeveelheid historische feitjes. Heel veel luisterplezier met alweer de 19de aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast! Axel & Lars Vriend worden? The Dutch Historian Geschiedenis Podcast (vriendvandeshow.nl)

Duration:00:19:39