KRANIEBRUD-logo

KRANIEBRUD

14 Favorites

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

Location:

United States

Description:

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Giv dit tøj et langt liv

7/19/2024
Du skal tænke dig godt om, hvis du vil sikre dit yndlingstøjs holdbarhed. På Konserveringscenter Vejle arbejder de blandt andet med at bevare gamle tekstiler og forberede dem til museumsudstillinger, så de kender alle trickene, og i dette program kan du få nogen af dem. Centret har senest været med til at gøre en ny udstilling klar på Tekstilmuseet med en masse sportstøj, og det skal se helt rigtigt ud. Deltagere: Siri Vilbøl, konservator ved Konserveringscenter Vejle, og Lone Ritchie Andersen, museumsinspektør ved Museum Midtjylland. Vært: Emma Elisabeth Holtet.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:05

Ask host to enable sharing for playback control

Sådan bliver Danmarkshistorien sikret for eftertiden

7/18/2024
Tidens tand, den brændende sol, skimmelsvamp og skadedyr. Der er mange trusler mod alle de genstande, som museer og arkiver har samlet ind for at bevare vores historie. I dette Kraniebrud besøger vi et gigantisk lager, hvor mere end 20 museer og arkiver har samlet mange af deres effekter. Det kræver både masser af smarte løsninger at gøre det sikkert, energieffektivt og relativt billigt. Deltagere: Lise Ræder Knudsen, direktør ved Konserveringscenter Vejle, Mette Regelsen, konservator ved Konserveringscenter Vejle, og Asger Svane-Knudsen, specialkonsulent ved Rigsarkivet. Vært: Emma Elisabeth Holtet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:42

Ask host to enable sharing for playback control

Når der ligger LEGO på liget

7/17/2024
På museerne kan vi se flotte arkæologiske fund, men i virkeligheden er mange gamle genstande, der graves op af jorden, kun en hul skal. Kraniebrud besøger et konserveringscenter, hvor de forsøger at få så meget viden ud af det, der ofte blot er tynde og små rester. I en gammel jernaldergrav har konservatorerne placeret en masse LEGO, og der er en mening med galskaben; klodserne kan hjælpe med at beskrive et stykke Danmarkshistorie. Deltagere: Signe Nygaard og Cecilie Grandjean Odderskov, konservatorer ved Konserveringscenter Vejle, og Lise Ræder Knudsen, direktør ved Konserveringscenter Vejle. Vært: Emma Elisabeth Holtet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:46

Ask host to enable sharing for playback control

Kongelig togvogn endte som ramponeret haveskur

7/16/2024
Danmarks formentligt ældste togvogn levede en kummerlig tilværelse i en sommerhushave, men efter en tur ved konservatorerne er den nu en del af udstillingen på Danmarks Jernbane Museum. Konservatorerne kom dog på noget af en opgave, for de skulle ikke shine den op til fortidens storhed, men renovere den med respekt for de forskellige liv, den har levet gennem 170 år. I dette Kraniebrud kan du høre, hvordan den kongelige togvogn blev sat i stand, så mennesker igen kan gå ind af døren, uden at vognen braser sammen. Deltagere: Lars Andersen og Michael Højlund Rasmussen, konservatorer ved Konserveringscenter Vejle. Vært: Emma Elisabeth Holtet.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:59

Ask host to enable sharing for playback control

Plastik kan smadre historiske genstande

7/15/2024
Der er meget plastik i de danske museers gemmer, og det kan være et problem, for nogen plasttyper kan ødelægge de ting, de ligger i nærheden af. To danske museer har sammen med et konserveringscenter været i gang med at kortlægge de destruktive plasttyper i samlingerne og forsøgt at blive klogere på hvilke forudsætninger, der får dem til at udsende syredampe – og hvordan processen kan forsinkes. Og problemet er ikke begrænset til museerne; det kan også ramme dine familieminder. Deltagere: Clara Bratt Lauridsen, konservator ved Konserveringscenter Vejle, Jonas Hørup Ruskjær, museumsinspektør og samlingsansvarlig ved Mark – Museet for en Ny Danmarkshistorie, og Anders Horsbøl Nielsen, samlingsinspektør på Vejlemuseerne. Vært: Emma Elisabeth Holtet.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:40

Ask host to enable sharing for playback control

Din Rejseguide til Solsystemet: Den mørke plet og eksplaneten

7/12/2024
Tag med på sommerens længste kør-selv-ferie. I denne uge giver Kraniebrud dig nemlig en "Turen Går Til"-guide til solsystemet, hvor vi hver dag tager på sightseeing på to af vores interplanetare naboer. På med huer og vanter! I rejseguidens sidste afsnit besøger vi den iskolde Neptun og den degraderede planet, Pluto. Og så leder vi efter en hypotetisk niende planet. Medvirkende: Astrofysiker Tina Ibsen. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:29

Ask host to enable sharing for playback control

Din Rejseguide til Solsystemet: Ringenes herre og den væltede planet

7/11/2024
Tag med på sommerens længste kør-selv-ferie. I denne uge giver Kraniebrud dig nemlig en "Turen Går Til"-guide til solsystemet, hvor vi hver dag tager på sightseeing på to af vores interplanetare naboer. Forbered dig på turbulens! Dagens udflugt tager os tæt på den vilde og voldsomme ring-planet Saturn. Og bagefter besøger vi planeten, der vender forkert - Uranus. Medvirkende: Astrofysiker Tina Ibsen. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:53

Ask host to enable sharing for playback control

Din Rejseguide til Solsystemet: Den røde planet og orkanens øje

7/10/2024
Tag med på sommerens længste kør-selv-ferie. I denne uge giver Kraniebrud dig nemlig en "Turen Går Til"-guide til solsystemet, hvor vi hver dag tager på sightseeing på to af vores interplanetare naboer. Vær forberedt på dårligt vejr! Dagens etape tager os forbi en af Jupiters mange orkaner, der har 400 år på bagen. Og så tager vi et fieldtrip til den tørre, røde overflade på vores nabo, Mars. Medvirkende: Astrofysiker Tina Ibsen. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:51

Ask host to enable sharing for playback control

Din Rejseguide til Solsystemet: Tvillingeplaneterne

7/9/2024
Tag med på sommerens længste kør-selv-ferie. I denne uge giver Kraniebrud dig nemlig en "Turen Går Til"-guide til solsystemet, hvor vi hver dag tager på sightseeing på to af vores interplanetare naboer. Pak badebukserne! Vi tager et pit-stop på vores våde hjem, Jorden. Og så besøger vi planeten Venus, hvor klimaforandringerne er gået amok. Medvirkende: Astrofysiker Tina Ibsen. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:16

Ask host to enable sharing for playback control

Din Rejseguide til Solsystemet: Den glødende livsgiver og den glemte planet

7/8/2024
Tag med på sommerens længste kør-selv-ferie. I denne uge giver Kraniebrud dig nemlig en "Turen Går Til"-guide til solsystemet, hvor vi hver dag tager på sightseeing på to af vores interplanetare naboer. Husk solbrillerne. Første stop på rejsen er den livsgivende sol og hurtigløberen Merkur. Medvirkende: Astrofysiker Tina Ibsen. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:48

Ask host to enable sharing for playback control

Derfor hører vi tårepersere når vi sørger

7/5/2024
Næstefter kærlighed er sorgen nok den følelse, der går igen i allerflest musikhits. For musikken kan skabe et rum til at bearbejde og forstå sorgen - hvad end det er breakups, knuste drømme og længslen efter en afdød. Men måske kan vi også godt lide at dyrke den smertefulde sorg en lille smule - selvom vi ikke har noget at sørge over? I dagens udgave af Kraniebrud dykker vi ned i de triste playlister og forsøger at forstå, hvordan tåreperserne kan bruges til at italesætte og behandle sorg. Medvirkede: Peter Clement Lund, postdoc ved Afdeling for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:19

Ask host to enable sharing for playback control

Ser du for meget skærm?

7/4/2024
For første gang har Sundhedsstyrelsen udstukket retningslinjer for hvor meget skærm, børn og voksne må se i fritiden. For mange bliver det formentligt noget af en kamp at komme ned på det niveau, der anbefales, men det er en rigtigt god ide at stræbe efter, mener en psykolog, der forsker i børn- og unges skærmbrug og forbindelsen mellem skærm og psykiske lidelser. Der er nemlig meget, der peger på, at overdrevent skærmbrug kan give problemer med helbred og trivsel. Medvirkende: Aida Bikic, psykolog og lektor ved Syddansk Universitet og Børn- og Ungepsykiatrien i Region Syddanmark. Vært: Peter Løhde. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:59

Ask host to enable sharing for playback control

Godserne er døde - længe leve godserne

7/3/2024
De danske godser var engang omdrejningspunktet for store af de lokale samfund. Men politiske lovændringer, dårlig økonomi og moderne fremskridt endte med at blive fatale for de mange godsejere. I dagens Kraniebrud fortæller vi historien om de danske herregårdes storhed og fald. Vi besøger nemlig Gammel Estrup på Djursland, der er genopstået fra fortidens aske... Medvirkende: Marie Aaberg Andersen, museumsinspektør på Gammel Estrup og Thomas Højbjerg, forskningsmedarbejde ved Dansk Center for Herregårdsforskning. Vært: Peter Løhde See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:45

Ask host to enable sharing for playback control

Ny art opdaget - Randers Regnskov er eneste kendte levested

7/2/2024
Et lille dyr - der indtil nu har været helt ukendt for videnskaben - er fundet i Randers Regnskov. De varme kupler er derfor pt. dens eneste kendte levested på hele kloden. Vi tager afsted med Sean Birk Bek Craig, der har opdaget den lille hemmelige beboer. For hvordan finder man en ny art? Og hvorfor kan steder som Randers Regnskov være et godt sted at lede? Det får vi svar på når vi kratlusker både indenfor og udenfor kuplerne. Undervejs møder vi flere vilde væsner, og klæder dig på til selv at gøre spændende fund ude i naturen. Medvirkende: Sean Birk Bek Craig, videnskabelig assistent på Aarhus Universitet, Brian Rasmusen, udstillingschef i Randers Regnskov & Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov. Vært: Emma Elisabeth Holtet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:21

Ask host to enable sharing for playback control

Mænd bliver også voldtaget

7/1/2024
I omkring 4 % af alle seksuelle overgreb er offeret en mand. Men de mandlige ofre oplever i højere grad, at deres oplevelser er belagt med et tabu: For mænd kan da ikke blive voldtaget? I dagens Kraniebrud giver vi en stemme til de mandlige ofre. Dagens gæst har nemlig interviewet 11 mænd på Center for Seksuelle Overgreb om deres oplevelser i tiden under og efter overgrebene. Medvirkende: Aviaja Wingender, videnscenterkoordinator hos Center for Seksuelle Overgreb, Rigshospitalet. Vært: Peter Løhde.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:49:47

Ask host to enable sharing for playback control

Vi er Europamestre i ungdomsdruk: Hvorfor er alkohol så vigtigt for vores sociale liv?

6/28/2024
Hvordan ville din verden og hverdag se ud uden alkohol? Det kan være svært at forestille sig, for i Danmark er druk er stor del af vores kultur, og vores unge har Europarekord i at drikke for meget. Vi bliver vi klogere på: hvilken rolle alkoholen spiller i vores samfund og herunder særligt i de unge og unge voksnes sociale liv? Hvordan er vores drukkultur i sammenligning med andre lande - og hvorfor kan f.eks. unge i Estland og Italien ikke lide at miste kontrollen i en alkoholrus, mens det i Danmark anses for sejt og fællesskabsdannende? Hertil søger vi svar på: Hvorfor det er så afgørende for os at drikke, hvis vi skal hygge os og have det sjovt? Medvirkende: Antropolog Torsten Kolind, professor ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:39

Ask host to enable sharing for playback control

Forskere på jagt efter flåter

6/27/2024
Flere tusind danskere bliver hvert år ramt af en flåtoverført sygdom og i en del tilfælde i ganske svær grad. Derfor er der stort fokus på flåterne blandt videnskabsfolk, og i dagens program taler vi med nogen af dem, der forsøger at beskytte danskerne mod de sygdomme, der kan komme snigende med de små blodsugere. Du kan blandt andet høre, hvordan man fanger flåter, hvis man vil hjælpe videnskaben, og hvordan man bedst sender dem med posten. Og så kan du blive klogere på, hvor flåter foretrækker at gå på date. Medvirkende: Karen Angeliki Krogfelt, professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet, Lene Jung Kjær, lektor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, Anne-Mette Lebech, overlæge og leder af Rigshospitalets Enhed for flåtoverførte infektioner. Vært: Emma Elisabeth HoltetSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:38

Ask host to enable sharing for playback control

Den Vilde Greve var videnskabens mand... og klar til Luksusfælden

6/26/2024
Da Den Vilde Greve Jørgen Scheel i starten af 1800-tallet arvede Gammel Estrup Slot ved Auning på Norddjurs formåede han hurtigt at formøble greve-familiens enorme formue. Og pengene? Ja, de gik især til at lave videnskabelige eksperimenter i hjemmet. I dagens udgave af Kraniebrud er vi taget til Gammel Estrup for at følge vi i fodsporene på den vilde greve og forsøger at forstå oplysningstiden og romantikken gennem hans videnskabelige - og ødsle - øjne. Medvirkende: Klaus Højbjerg, forskningsmedarbejde ved Dansk Center for Herregårdsforskning. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:38

Ask host to enable sharing for playback control

Det danske køkkens evolution

6/25/2024
Hvordan har de danske køkkener set ud igennem tiden? Og hvad kan vi lære af at gå på opdagelse i køkkenets udviklingshistorie - fra det kogte og det stegte mad, der blev lavet over ild til rationeringskøkkenet i 1940'er eller 1970'ernes farverige og festlige indretning. Lyt med og find ud af, hvordan du kan lade dig inspirere af de historiske redskaber og kokkerier. Medvirkende: Bettina Buhl, madhistoriker & museumsinspektør på Det Grønne Museum. Vært: Emma Elisabeth Holtet See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:01

Ask host to enable sharing for playback control

Rocken er død - rocken længe leve

6/24/2024
Der går længere og længere imellem, at et godt rocknummer bliver spillet i radioen og gennemsnitsalderen på den gængse rock'n'roller stiger. Men skal radiotavsheden tages som et udtryk for en genre, der er i krise? Måske, siger dagens gæst. Men rocken skal finde det, der virkede i fortiden og bruge det til at skabe noget nyt. I dag lyder vi til fed spade og tager pulsen på en musikgenre, der måske har fået lidt for store far-tendenser. Medvirkende: Henrik Marstal, lektor og musikforsker ved Rytmisk Musikkonservatorium. Vært: Peter Løhde.See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:12