Morgenandakt-logo

Morgenandakt

Morning Shows >

More Information

Location:

Oslo, Norway

Language:

Norwegian


Episodes

Der lyset kommer inn ved Henrik Syse

9/20/2018
More
Én av Leonard Cohen’s fineste setninger finner vi i hans sang Anthem, der det heter på engelsk at There is a crack in everything, that’s where the light gets in – eller på godt norsk: det er en sprekk i alle ting, det er der lyset kommer inn. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Duration:00:03:49

Rom for glede på tøffe dager ved Henrik Syse

9/19/2018
More
Vi vet at Det gamle testamentet inneholder bøker om både nød og krig, om dom og irettesettelser. Men det fremadskuende i Det gamle testamentet, midt oppi alt som kan virke tøft og vondt, handler først og fremst om trøst, håp og frelse – ja, om jubel og glede. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Duration:00:03:18

Forsvar for menneskeverdet ved Henrik Syse

9/18/2018
More
Vi trenger kjøreregler mellom mennesker, og vi trenger å holde igjen overfor en del av det som frister oss, lære oss til å si ordentlig unnskyld og lære av våre feil. Men vi skal samtidig – eller kanskje nettopp derfor – vokte oss vel for den overlegne fordømmelsen, og også for de ekstremt strenge og kompliserte regler, der alt skal reguleres og friheten og selvstendigheten blir helt borte. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Duration:00:04:08

Åpen for det ukjente ved Henrik Syse

9/17/2018
More
Vi skal selvsagt ikke være naive i vår verden. Det finnes både individer og bevegelser, både religiøse og ikke-religiøse grupperinger, som er preget av fanatisme og hat. Vi må si ifra om det som er galt. Men altfor ofte plasserer vi andre mennesker inn i båser eller grupper og antar at vi vet alt om dem – og ikke minst: vi nekter å snakke med dem som synes å være veldig annerledes oss selv. Henrik Syse er filosof, fredsforsker og forfatter.

Duration:00:04:10

Gammal arv og nye tankar ved Ragnhild Jepsen

9/13/2018
More
I alle menneskes liv kjem det ei tid for å lyfte blikket og sjå over fjellet. Der det ikkje er noko tak som stansar tanken, men der viddene er uendelege og liene bratte, og himmelen over ein berre er - så langt ein kan sjå, og enda lenger enn det. Å vere menneske er at ein kan kjenne seg både liten og stor i møte med det guddomlege og det menneskelege. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidaros.

Duration:00:03:17

Ein himmel over livet ved Ragnhild Jepsen

9/12/2018
More
Mennesket har alltid higa etter å nå det unåelege. Vi kan berre tenke oss kva som var drivkrafta til dei som bygde det store tårnet i Nidarosdomen og takkonstruksjonane inne i katedralen. Dei skulle vere med og gje menneske ei kjensle av å bli løfta opp mot himmelen. Mennesket kunne kjenne seg både jordbunde og himmelvend på same tid. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidaros.

Duration:00:03:47

Forteljinga i himlingen ved Ragnhild Jepsen

9/11/2018
More
I mi barndoms kyrkje er taket måla som ein stjernehimmel. Venninna mi og eg forsøkte å telje stjernene når gudstenestene vart lange og vi håpte at dei snart skulle ta slutt, eller vi utforska dei gamle takmåleria over altaret, i det som vert kalla for Ål-taket. Kva kan dei ha sett og forstått og undra seg, dei som i glede og sorg, i arbeid og i kvile heilt sidan 1300-talet har levd med slike skildringar av bibelske hendingar og symbol – rett over hovudet? Ragnhild Jepsen er domprost i...

Duration:00:04:18

Eit rom for gudstru ved Raghild Jepsen

9/10/2018
More
Den gamle mannen opplevde stadig å bli minna på ord frå Bibelen då han var i fjøset og mjølka. Der på mjølkekrakken, i varmen frå dyra og med tid til å la tankane fare, var han nær sin Skapar og Gud. Der var rommet og tida han trengte for å opne opp for det fellesskapet vi alle er inviterte til. Der fann han ein himmel over livet sitt. Ragnhild Jepsen er domprost i Nidaros.

Duration:00:03:45

Iherdig brobygging ved Arne Berggren

9/6/2018
More
Når mennesker snakker i større og større bokstaver fordi de sliter med å finne nye og bedre motargumenter – gjør det oss mindre forsonlige og mer ekstreme? I sånne tider blir jeg så glad når noen skjærer gjennom med et eller annet som får meg til å senke skuldrene, puste roligere. Det skjer gjerne når noen nyanserer bildet og lanserer en tredje vei som løser konflikter, som får oss til å se lyset og bringer verden litt videre. Deeyah Khan, en norsk-pakistansk filmskaper, har laget en...

Duration:00:03:21

Overraskelser ved Arne Berggren

9/5/2018
More
Hva skjer når vi får noe, uten å ha gitt noe? Jeg kom inn på en salmekveld under Olavsfestdagene i Trondheim i sommer. På forhånd, var jeg overbevist om at det ikke var noe for meg, dette var for de andre, liksom. Jeg kom litt for sent, det hele var i gang og hver eneste stol var opptatt - flere tusen mennesker i allsang. Arne Berggren er forfatter, dramatiker og musiker.

Duration:00:03:27

Flyt ved Arne Berggren

9/4/2018
More
En fortelling om å føle flyt. Fatter'n sa alltid at hvis jeg legger meg på ryggen i vannet og slapper av, så flyter jeg. Det var tredje året på rad at han peste meg med å lære meg å svømme. Folk som ikke svømmer, synker, det visste man jo, de drukner. Jeg la meg bakover på ryggen, men før jeg visste ordet av det, var ører, nese og hals full av guffent saltvann. Arne Berggren er forfatter, dramatiker og musiker.

Duration:00:03:28

Krigeren ved Arne Berggren

9/3/2018
More
Dette er en historie om nestekjærlighet. Forleden dag, på en av Oslos barer, satt en merkelig fyr med skjegg. Han var høylytt og kroppsspråket mer enn antydet at han hadde fått nok. Han snakket med en eller annen fantasifigur, argumenterte irritert mens han gestikulerte i løse luften - noen mennesker blir sånn etter noen øl for mye, litt sinna på verden og alt som tilsynelatende rotter seg sammen mot dem. Arne Berggren er forfatter, dramatiker og musiker

Duration:00:02:52

Nærvær av Gud ved Hanne Hognestad

8/30/2018
More
En dag jeg satt på kontoret mitt, var jeg trøtt og uopplagt. Jeg satt med en rapport jeg skulle ha ferdig før lunsj og greide ikke å skrive. Ja, egentlig greide jeg ikke å tenke i det hele tatt. Og så plutselig la jeg merke til lyset som flommet inn i rommet. Hanne Hognestad er familieterapeut og leder for Kvekersamfunnet i Norge.

Duration:00:03:33

Alle mennesker er like viktige ved Hanne Hognestad

8/29/2018
More
At kvinner gjennom tidene har blitt sett på som mindre verdt enn menn er en kjent sak. Mindre kjent er det, at en bestemt kristen trosretning protesterte mot dette kvinnesynet og verdsatte sine kvinnelige medlemmer på lik linje med menn. Leder for Kvekersamfunnet i Norge, Hanne Hognestad, forteller, i anledning 200 årsdagen for grunnleggingen av denne kristne trosretningen i Norge.

Duration:00:03:56

Kvekerne og trosfriheten ved Hanne Hognestad

8/28/2018
More
I år feirer kvekerne 200 år i Norge. Vår historie er preget av mye kamp for å få lov til å mene noe annet enn det som var mest vanlig. For 200 år siden hadde kirken mye makt i samfunnet vårt. Denne makten protesterte kvekerne mot, og med dissenterloven i 1845 fikk vi mulighet til å lovlig tilhøre et annet trossamfunn enn kirken. Hanne Hognestad er familieterapeut og leder av Kvekersamfunnet i Norge

Duration:00:03:54

Tilstede for andre mennesker ved Hanne Hognestad

8/27/2018
More
Livet handler om å møte mennesker der de er, og om å være til stede, her og nå, enten du sitter ved en pc og skriver eller sitter sammen med familie og venner rundt middagsbordet hjemme. I disse møtene er også Gud, i stillheten i ens eget sinn. Hanne Hognestad er familieterapeut og leder av Kvekersamfunnet i Norge

Duration:00:03:42

Detaljene ved Trygve Skaug

8/23/2018
More
"Hvordan kan du tro på en Gud du ikke kan se?" Han sa det ikke med forakt, men med en oppriktig undring. Og jeg ble sittende og tenke, før svarte at jeg kan forstå at det er mye ved min tro som ikke er så lett å få til å gå opp. De går jo egentlig ikke helt opp for meg heller. Det er derfor jeg ikke skjønner helt opp eller ned på folk som mener de skjønner opp og ned på alt. Enten de er hardbarkede ateister eller hardbarkede kristne. Eller noe annet hardbarket. Trygve Skaug er musiker,...

Duration:00:04:16

Hjertebank ved Trygve Skaug

8/22/2018
More
For en tid tilbake var jeg med å markere et jubileum for et av krisesentrene i Norge. Det var et sånt jubileum som vi ikke egentlig ønsker å feire. Man skulle jo helst sett at hele Krisesenterbevegelsen hadde vært lagt ned. Fordi det ikke var bruk for den lenger, men det har vært motsatt. De som hadde startet senteret var tilstede på markeringen. De startet med stort mot og utrolig små ressurser. Tenk om de ikke hadde turt? Trygve Skaug er musiker, artist og poet.

Duration:00:04:25

Ny start ved Trygve Skaug

8/21/2018
More
Jeg bruker mye dessverre mye tid til å tenke på alle de gangene noen har gjort meg urett, eller de gangene jeg har gjort noe dumt mot andre. Det er kanskje det vanskeligste. Det virker lettere å tilgi andre enn å tilgi seg selv. Nesten så det blir en slags drøvtygging av dumme og unødvendige ting. Det gjør garantert ikke livet mitt noe bedre. Og jeg tror ikke denne drøvtygginga gjør meg til et bedre menneske. Trygve Skaug er musiker, artist og poet.

Duration:00:03:39

Skolestart ved Trygve Skaug

8/20/2018
More
Vi ser det ikke - før vi tror det, heter det i Inga Marte Thorkildsens kampskrift for barns rettigheter. Denne uka er det mange barn og ungdommer som møter opp på skolen etter ferien med en klump i magen. Ikke sånn spent og god klump som den fra første skoledag. Kanskje vi kan se litt ekstra etter, i dagene som kommer, og være med på å snu noens vonde tilværelse mot noe som er bedre. Ta rotta på den vonde klumpen. Trygve Skaug er musiker, artist og poet.

Duration:00:04:20