Morgenandakt-logo

Morgenandakt

Morning Shows >

More Information

Location:

Oslo, Norway

Language:

Norwegian


Episodes

Musikk og naturens toner ved Kari Mangrud Alvsvåg

6/21/2018
More
Det er en sommer midt på åtti-tallet, det er skjærgårdsgospel, og det er den kristne popmusikkens glanstid. Vi kan ikke få nok. Og alle vil være med. Musikken er fantastisk, rytmisk, tight, melodiøs og vakker. Musikerne er de beste. Våre unge, indre strenger vibrerer umiddelbart når lyden dundrer gjennom høyttalerne og treffer oss midt i magen. Vi ler, synger og gråter sammen. Kari Mangrud Alvsvåg er prost i Sarpsborg prosti

Duration:00:03:36

Kroppen med i bønnen ved Kari Mangrud Alvsvåg

6/20/2018
More
Jeg tenker at det er fint å være prest, for jeg får også bruke kroppen min, hendene, armene og bena mine, når jeg vender meg til Gud. Det er litt synd at vi har sluttet med at menigheten kneler i kirken. For du skal ikke lese mange artikler om hvordan du skal finne deg selv og finne ro og bli mere tilfreds, før du skjønner at kroppen må med. Det være seg yoga, tai chi, mindfullness eller annet. Kroppen må med. Kari Mangrud Alvsvåg er prost i Sarpsborg prosti

Duration:00:03:34

Alle trenger et rituale ved Kari Mangrud Alvsvåg

6/19/2018
More
Voksenlivet er ofte hektisk. Da jeg var barn, kom mamma inn til oss på soveværelset om kveldene, men det hente hun ble stående i døråpningen og be i en rasende fart for alt som falt henne inn, og til slutt suste vi gjennom kjære Gud, jeg har det godt. Men om somrene, når de voksne hadde litt mykere og langsommere bevegelser, var det annerledes. Kari Mangrud Alvsvåg er prost i Sarpsborg prosti.

Duration:00:03:23

Du hører til ved Kari Mangrud Alvsvåg

6/18/2018
More
Mange mennesker har det som reven i eventyret om Den lille prinsen. De erfarer i perioder, korte eller lange, at de er ensomme, fremmedgjorte, og uten tilknytning. Ritualer kan være med på å gi mennesker en opplevelse av trygghet og tilhørighet. En liturgi, et fast opplegg, som finnes på det samme stedet, til samme tid, hver uke. Det finnes et slikt rituale. Kari Mangrud Alvsvåg er prost i Sarpsborg prosti.

Duration:00:03:30

Fri meg fra "å gå glipp av" ved Ida Marie Gilbert

6/14/2018
More
Akkurat nå, er det høysesong for å gå glipp av ting. Det er sommer og du har omtrent tre måneder på deg til å utnytte det. Det kan stresse enhver. Men skal vi tro Forkynneren i Det gamle testamentet, så er det bare å slappe av, tenke at "alt til sin tid", for det er så mye du ikke kan gjøre noe med, som skal skje og har skjedd og kunne ha vært. Ida Marie Haugen Gilbert skribent, filosof og kommunikasjonsrådgiver i Sentrum og St. Hanshaugen sokn

Duration:00:03:58

Tør du be, la din vilje skje? ved Ida Marie Gilbert

6/13/2018
More
Noen sier "kanskje det var meningen", om ting som er lite hyggelige. Slike setninger har gjort det vanskelig for meg å be – la din vilje skje. Men her om dagen snakket jeg med en diakon i soknet der jeg jobber. Han hjalp meg til å se litt annerledes på dette med å be - la din vilje skje. Ida Marie Haugen Gilbert skribent, filosof og kommunikasjonsrådgiver i Sentrum og St. Hanshaugen sokn

Duration:00:03:57

Ukristelig omsorg? ved Ida Marie Gilbert

6/12/2018
More
Gjennom hele bibelhistorien har mennesker tolket det slik at Gud har skapt dyrene, ene og alene som gave til oss – og det på den måten vi kan bruke dem til hva vi vil. Var det Guds intensjon? Jeg tror ikke det. Og det er ikke den Gud jeg møter i Bibelen. Ida Marie Haugen Gilbert er skribent, filosof og kommunikasjonsrådgiver i Sentrum og St. Hanshaugen sokn

Duration:00:03:53

Ikke la ferien din besudles ved Ida Marie Gilbert

6/11/2018
More
Det er snart tid for sommerferie. Ukebladene og avisene som den ene dagen skriver om ferier og status, skriver den neste dagen om at tid og overskudd er den virkelige luksusen. Det er den luksusen du har nå! Du har ferie. Et rom hvor tiden tar en pause. Ikke besudle den med å tenke at din ferie er mindre verdt enn naboens. Ida Marie Haugen Gilbert er skribent, filosof og kommunikasjonsrådgiver i Sentrum og St. Hanshaugen sokn

Duration:00:05:01

Gjensyn med en bestevenn ved Levi Henriksen

6/7/2018
More
Jeg vet mange vil mene at dette er ren blasfemi, men jeg tror det er en slik bil Jesus ville kjørt. Jeg tror ikke Jesus ville rast rundt i en Audi eller en Mercedes, Jesus ville ikke jagd statussymboler og stresset livet av seg fordi han hele tiden er fem minutter for seint ute til livet sitt. Levi Henriksen er forfatter og musiker.

Duration:00:04:11

Som en hyrde ved Levi Henriksen

6/6/2018
More
Levi Henriksen er forfatter og musiker, og ser en klar sammenhengen mellom å skrive dikt, lage musikk og beskrive sin tro. Det handler om å finne små nok ord, om store nok følelser, og det er vanskelig.

Duration:00:04:12

Kunsten å be ved Levi Henriksen

6/5/2018
More
- Hvordan vet du at du får svar? Pleier vennene mine å spørre når vi snakker om bønn. Men det er ikke svaret som nødvendigvis er poenget. For meg er det like mye en form for meditasjon. Likevel har jeg én historie om bønnesvar, fra den gangen jeg gikk i fjerde klasse, i et langfriminutt en vinterdag, og gutters måte å leke på ble litt vel voldsom. Levi Henriksen er forfatter og musiker.

Duration:00:04:17

Jesus er overalt ved Levi Henriksen

6/4/2018
More
Monument Valley er et landskap vi kan se i diverse cowboyfilmer. Rustbrune knudrete klipper og eviglange sandsletter under en nymalt bondeblå himmel. Dette landskapet lever opp til mitt mantra om at min kirke eller egentlig den fineste kirka jeg vet, ikke har noe tak. Levi Henriksen er forfatter og musiker.

Duration:00:04:13

Verden er ikke gjennomskuet ved Petter Myhr

5/31/2018
More
Jeg er så glad for at verden ikke er gjennomskuet, selv ikke etter alle disse årene med forskning og granskning. Å leve i en verden som er gjennomskuet, ville være fullstendig ødeleggende for oss alle. Vi rare, sårbare, undrende, rastløse og kronisk nysgjerrige menneska, ville ikke tåle å leve en gjennomskuet verden uten plass for tro, uten plass for tvil. Det ville ha vært meningsløst. Petter Myhr er direktør for Olavsfestdagene.

Duration:00:03:17

Ikke dyrk det reine ved Petter Myhr

5/30/2018
More
"Dersom noen tegner en strek på bakken og sier at de som er innenfor den streken, de er de hellige, det er Guds folk. Da kan du være sikker på at Jesus befinner seg på den andre siden." Det sa presten Nadia Bolz-Weber under Olavsfestdagene i 2017. Petter Myhr er direktør for Olavsfestdagene i Trondheim.

Duration:00:03:20

Tro på det du tror på ved Petter Myhr

5/29/2018
More
Tro handler om oppriktighet. Men det er vanskelig å være oppriktig, spesielt når man er livredd. Men du skal ikke være redd. Tvilen er ikke en fiende. I stedet for å holde fast på noe som du ikke lenger tror på, skal du lytte til tvilen og finne ut hva du egentlig tror på. Troen er ikke borte, den bare forandrer seg. Petter Myhr er direktør for Olavsfestdagene i Trondheim.

Duration:00:03:06

De minste blant oss ved Petter Myhr

5/28/2018
More
Det dere ikke har gjort mot en av mine minste, det har dere ikke gjort imot meg. Hver gang jeg har hørt denne fortellinga, har jeg tenkt at jeg vil ikke være sånn som disse kjipe folkene – jeg vil være sånn som Jesus, jeg vil hjelpe de som treng hjelp. Men nå forstår jeg at jeg har misforstått hva denne fortellinga handler om. Det er ikke Jesus jeg skal identifisere meg med – det er ikke det som er poenget. Petter Myhr er direktør for Olavsfestdagene i Trondheim.

Duration:00:03:15

Ungdom og det perfekte ved Ragnhild Bjørvik Opsahl

5/24/2018
More
rJeg blir bekymret når ungdom forteller om jaget etter gode venner og gode karakterer. Om presset etter å passe inn, og å finne sin egen vei. Vi som er voksne har et ansvar i å fortelle ungdommene våre at de må slutte å jage etter det de tror er en bedre utgave av seg selv, fordi de allerede er skapt til å være den de er. Ragnhild Bjørvik Opsahl er prest i Kroken kirke i Tromsø.

Duration:00:03:18

Begjær ved Esther Moe

5/23/2018
More
Kjærleik er dagens ord. Nei, ikkje den svevande åndelege kjærleiken. Men den fysiske forelskelseskjærleiken. Den som gjer oss ville og gale og yre. Det er skrive tusen songar og meir om den, dikta mengder med meir eller mindre god poesi om den. Noko av det finaste som er skrive om den står i - det gamle testamentet! Esther Moe redaktør i Suldalsposten. Hun er og kjend for å skrive kort og godt på Twitter.

Duration:00:04:17

Bønnesvar via en liten gutt ved Silje Kivle Andreassen

5/22/2018
More
Jeg kjenner at jeg ikke kan preke om å be til Gud og om bønnesvar uten å fortelle om de forsvunne nøklene mine, som brått var kommet til rette den samme morgenen. Hvem av dere fant dem? spør jeg ut i kirkerommet. En mann på andre rad rekker forsiktig opp hånda. Silje Kivle Andreassen er sokneprest i Holmlia menighet i Oslo.

Duration:00:03:49

Uten forbehold ved Siri Novak Jenssen

5/16/2018
More
Jeg har funnet frem til den lille kirken, midt i store Bangkok. Jeg sitter på den bakerste stolen, innerst i hjørnet, helt inntil veggen. Pastor-Siri som vanligvis føler seg hjemme på første rad, føler meg tryggest der. Etter noen minutter kommer en dame strålende mot meg, med målrettede skritt. Hun setter seg nysgjerrig ned ved siden av meg. Siri Novak Jenssen er pastor i Filadelfiakirken i Oslo

Duration:00:03:26