De Wereld | BNR-logo

De Wereld | BNR

News & Politics Podcasts

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.

Language:

Dutch


Episodes

De wanhopige strijd tegen het water

7/29/2021
De recente overstromingen in Europa hebben maar weer eens laten zien hoe kwetsbaar wij zijn voor hoogwater. Maar niet alleen hier, ook in China stromen hele akkers over. Valt de strijd tegen het water te winnen? Daarover klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot, verbonden aan kennisinstituut Deltares en de Universiteit Utrecht. En Libanon wordt, een jaar na de grote explosie in hoofdstad Beiroet, getroffen door een ongekende economische crisis. Daarover vanuit Beiroet Midden-Oostendeskundige...

Duration:00:50:34

Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig

7/22/2021
Inlichtingendiensten en overheden van minstens veertig landen hebben onder meer journalisten en politici gehackt met de Pegasus-software. Onder wie de Franse president Macron. Hoe we daarmee om moeten gaan bespreekt Bernard Hammelburg met VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. En Noorwegen staat, exact 10 jaar na de aanslagen, stil bij het leed dat Anders Breivik heeft veroorzaakt. Over zijn erfenis schuift terrorismeonderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden aan.

Duration:00:47:49

De naderende finish van 'Mutti Merkel'

7/15/2021
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is nog maar een paar maanden bondskanselier van Duitsland. Tegelijk is de strijd om haar opvolging volledig losgebarsten in de verkiezingscampagne. In deze Duitsland-special van BNR De Wereld praat Bernard Hammelburg met Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO. En met René Cuperus, verbonden aan Instituut Clingendael en het Duitsland Instituut van de UvA.

Duration:00:46:17

Waar is Europa's Elon Musk?

7/8/2021
Europa moet na corona de oplossing niet zoeken in protectionisme zoals China, of het Amerika van Joe Biden. Dat zegt de ERT, de European Round Table for Industry. Maar hoe kan Europa dan wel meekomen in de strijd om economische dominantie? Te gast is Frank Heemskerk, secretaris-generaal van die ERT. En maakt Iran de dienst uit in Irak? Daarover praat Bernard Hammelburg met VN-gezant in Jeanine Hennis vanuit Baghdad.

Duration:00:45:41

'Syriëgangers in de regio houden is onmogelijk'

7/1/2021
De situatie in Noord-Syrië is onhoudbaar geworden. Daarom roept Amerika zijn bondgenoten - waaronder Nederland - op om alle Syriëgangers terug te halen, maar de verdeeldheid in de Tweede Kamer is groot. Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. En Europarlementariërs eisen dat Hongarije geen geld uit het coronaherstelfonds krijgt. Daarover D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Duration:00:46:59

Een dreigende schuldenpandemie?

6/24/2021
De Europese Centrale Bank blijft, ondanks economische groei, massaal Europese staatsschuld opkopen. Hoe lang is dat nog houdbaar en dreigt na corona een schuldenpandemie? Te gast is Martin Visser, econoom en financieel journalist bij de Telegraaf. En is de verkiezing van de nieuwe, super-conservatieve Iraanse president een doodklap voor de nucleaire onderhandelingen? Daarover VVD-kamerlid Ruben Brekelmans.

Duration:00:43:04

Biden en Poetin: Gelijkspel in Genève

6/17/2021
Amerika hoopt binnen zes maanden de relatie met Rusland te verbeteren. Dat zei president Joe Biden na zijn ontmoeting met de Russische president Poetin. De landen gaan om tafel over cyberaanvallen en nucleaire wapens. Maar wat heeft de top verder nou opgeleverd? Bernard Hammelburg praat erover met oud-minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal. En oud-Kamerlid Sven Koopmans probeert als nieuwe Europese gezant voor het Midden-Oosten een oplossing te vinden voor de Palestijnse kwestie. Hij...

Duration:00:46:49

'China grootste bedreiging sinds Tweede Wereldoorlog'

6/10/2021
Het is vijf voor twaalf voor het Westen. Door corona is de opkomst van China versneld en alleen door nu gezamenlijk in te grijpen kan de dreiging worden gekeerd. Dat schrijft sinoloog Henk Schulte Nordholt in zijn nieuwe boek: 'Is China nog te stoppen? Hoe een virus de wereldorde verandert'. Hij is te gast. En de Japanse overheid wil dat de Olympische Spelen hoe dan ook doorgaan. Tot onvrede van de bevolking. Gaat het om meer dan alleen medailles? Daarover journalist en Japan-kenner Ian...

Duration:00:47:13

Bye bye Bibi

6/3/2021
Acht partijen, van links tot uiterst rechts, vormen in Israël een nieuwe regering van nationale eenheid. Hun belangrijkste doel is Bibi Netanyahu buiten spel te zetten. Wat betekent deze nieuwe regering voor Israël en voor de Palestijnse kwestie? Te gast is Han ten Broeke van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. En alle EU-landen hebben het Europese corona-herstelfonds goedgekeurd. Wat hebben de lidstaten er nu precies aan? Daarover FDs Europa-verslaggever Han Dirk Hekking.

Duration:00:49:44

Krijgt Europa Lukashenko op de knieën?

5/27/2021
Withete Europese regeringsleiders willen Wit-Rusland de duimschroeven aandraaien na de kaping van het Ryanair toestel. Maar ondertussen vreest de diaspora ook in Nederland voor de lange arm van de KGB. Heeft de EU een overtuigend antwoord? Te gast is Ruben Brekelmans, Buitenlandwoordvoerder voor de VVD. En doet de Europese Commissie genoeg om corruptie en gesjoemel met Europese landbouwsubsidies te voorkomen? Daarover Europarlementariër Lara Wolters.

Duration:00:44:26

Gaza en Israël: vrede tot de volgende oorlog

5/20/2021
Volgens Egypte is er een principe akkoord bereikt over een wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Maar onder welke voorwaarden? En wat zijn beide partijen nou opgeschoten met dit conflict? Te gast is defensiespecialist Peter Wijninga. En de EU en Amerika beëindigen de onder Trump begonnen handelsoorlog. Daarover BNRs huiseconoom Han de Jong.

Duration:00:45:59

De ransomware pandemie

5/12/2021
Een ransomware-aanval draait een van Amerika's grootste pijpleidingen dicht. Ook Nederland en Europa hebben voortdurend met dit soort aanvallen te maken. Hoe kan Europa zich hier tegen wapenen en wie zitten er achter? Te gast is Europarlementariër Bart Groothuis. En het chiptekort zal volgens producenten nog jaren aanhouden. Wat zijn de politieke gevolgen hiervan? Daarover data-analist Paul Verhagen.

Duration:00:45:50

De verloren oorlog in Afghanistan

5/6/2021
Nederland vocht in het Afghaanse Uruzgan om zichzelf militair te bewijzen... En niet voor vrouwenrechten of om democratie te brengen. Dat zegt Mirjam Grandia, luitenant-kolonel en universitair docent aan de Defensie Academie, in haar nieuwe boek 'Inescapable Entrapments' over de missie in Uruzgan. Wat heeft de Westerse aanwezigheid in Afghanistan na 20 jaar opgeleverd? In de nieuwe aflevering van BNR De Wereld gaat Grandia in debat met oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop.

Duration:00:52:44

Biden gokt op herstel American Dream

4/29/2021
In zijn eerste 100 dagen komt President Joe Biden met historisch grote investeringen in de Amerikaanse economie. Brengt dit geld de American Dream opnieuw tot leven? En heeft Biden in die 100 dagen Amerika's bondgenoten weer gerust kunnen stellen? Bernard Hammelburg praat erover met correspondent Jan Postma, Amerikanist Koen Petersen en oud-minister Bert Koenders.

Duration:00:45:30

Poetin's rode lijn

4/22/2021
De Russische president Poetin waarschuwt dat het Westen Rusland niet verder moet provoceren. Maar er staan inmiddels honderdduizend Russische soldaten aan de grens met Oekraïne en Navalny dreigt in de gevangenis te overlijden. Wat is Poetin's rode lijn? Hubert Smeets van Raam op Rusland is te gast. En voor Amerika én voor Nederland kan een conflict over Taiwan grote gevolgen hebben. Maar hoe groot is de kans op een Chinese inval? Daarover China-kenner Willem Offenberg.

Duration:00:45:24

De Noord-Ierse bom onder Brexit

4/15/2021
Mede door Brexit slaat de vlam in de pan in Noord-Ierland. Er is spoedoverleg tussen de EU en de Britten. Maar is er wel een oplossing? Bernard Hammelburg praat erover met Brexit-expert van het Instituut Clingendael, Rem Korteweg. En de aanval op de Iraanse kernreactor was een nieuwe slag in de schaduwoorlog tussen Iran en Israël. Zijn dit soort aanvallen de nieuwe manier van oorlog voeren? Daarover Defensie-expert Peter Wijninga.

Duration:00:42:40

Europa flirt weer met Erdogan

4/8/2021
Wat gingen Von der Leyen en Michel nou precies doen in Turkije? En hoelang wil Erdogan al die vluchtelingen nog opvangen? Bernard Hammelburg praat erover met Joost Lagendijk, correspondent in Istanbul. En dreigt er een nieuwe crisis tussen Rusland en Oekraïne? Ruslandkenner Derk Sauer is te gast. Luister nu de nieuwe aflevering van BNR De Wereld.

Duration:00:45:44

Corona verslaat Angela

4/1/2021
Tijdens de eerst golf was Duitsland een voorbeeldland voor de wereld. Maar nu liggen de koelkasten vol met ongebruikte vaccins, is er ruzie tussen Merkel en de deelstaten en verdampt het vertrouwen onder de bevolking. Is corona één crisis teveel voor Angela Merkel? Bernard Hammelburg praat erover met correspondent Derk Marseille.

Duration:00:43:06

EU: knokken om elke dosis

3/25/2021
De Europese Unie praat over exportbeperkingen voor vaccins om de tekorten op te lossen. Volgens Commissievoorzitter Von der Leyen is dit noodzakelijk nu AstraZeneca zijn contract niet na komt. Of is dit Europees vaccin-nationalisme een poging om eigen fouten te verbloemen? Bernard Hammelburg praat erover met Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA.

Duration:00:43:56

Jaap de Hoop Scheffer: 'Europa is onterecht genegeerd'

3/18/2021
'De winst van D66 en Volt laten zien dat Europa geen gevaarlijk thema is'. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer in BNR De Wereld. Volgens de oud-minister is het uiterst merkwaardig dat in een wereld waarin zoveel gebeurt, er tijdens de campagne geen aandacht was voor Europa en het buitenland. In gesprek met Bernard Hammelburg doet De Hoop Scheffer namens de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken een reeks aanbevelingen voor de nieuwe regering.

Duration:00:44:34