De Wereld-logo

De Wereld

News & Politics Podcasts >

Scherpe analyses over de internationale politiek.

Scherpe analyses over de internationale politiek.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Scherpe analyses over de internationale politiek.

Language:

Dutch


Episodes

Dreiging Koreaans-Japans conflict zwaar onderschat

9/12/2019
More
Zuid-Korea en Japan kunnen elkaar niet meer luchten of zien. Dat is levensgevaarlijk en doet inmiddels ook economisch heel veel pijn. En onze benadering van China is al eeuwenlang een opeenstapeling van vreselijke miskleunen.

Duration:00:44:28

De pijnlijke nederlagenserie van Boris Johnson

9/5/2019
More
Het leven als premier van Boris Johnson bestaat tot zover alleen maar uit nederlagen. Hoe moet het nu verder met de Brexit? En India wordt de grootste democratie ter wereld genoemd, maar is dat nog wel gepast nu het leger van dat land zo hard ingrijpt in Kashmir?

Duration:00:46:14

Waarom faalt de Nederlandse lobbymachine?

8/29/2019
More
We mogen niet meer pulsvissen, Jeroen Dijsselbloem wordt geen baas van het IMF en ook Frans Timmermans greep naast een topbaan. Waarom gaat het de laatste tijd zo vaak mis met de Nederlandse lobby's? En de Braziliaanse president Bolsnonaro slaat woest om zich heen na de buitenlandse bemoeienis met 'zijn' Amazonewoud. Waar komt die enorme woede vandaan?

Duration:00:49:12

Een chique 'nee' tegen Donald Trump?

8/20/2019
More
Nederland stuurt misschien alléén een fregat naar de straat van Hormuz als dat onderdeel uitmaakt van een Europese Missie. Is dat eigenlijk gewoon een nette manier om nee te zeggen tegen het verzoek van president Trump? Bernard Hammelburg bespreekt het met Sven Koopmans, buitenlandwoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer. En Matteo Salvini zou in de toekomst zomaar premier van Italië kunnen worden. In West-Europa gruwelen ze daarvan, maar is die angst wel terecht? Daarover...

Duration:00:46:10

De 'rampendeal' van Theresa May

8/15/2019
More
Ellenlange onderhandelingen tussen Theresa May en de EU leverden vorig jaar een Brexitdeal op waar veel Britten van gruwelen. Douane-expert Hans Maessen maakte dit proces als adviseur van dichtbij mee en vertelt erover in BNR de Wereld. En Jemen zucht al ruim vier jaar onder een bloedige en verwoestende burgeroorlog. Of er al licht aan het einde van de tunnel te zien is, bespreken we met Jemen-expert Marina de Regt.

Duration:00:49:22

De verloren oorlog in Afghanistan

8/8/2019
More
Al 18 jaar is het oorlog in Afghanistan, maar volgens NAVO-baas Jens Stoltenberg is vrede dan nu in zicht. Is dat luchtfietserij of reëel? Bernard Hammelburg bespreekt het met Afghanistan-expert Olivier Immig. En links Amerika wijst met de beschuldigende vinger naar president Trump na de racistische massamoord in El Paso. Is dat een voorbode voor de campagne in 2020? Daarover Koen Petersen, Amerikanist en schrijver van Einddoel Witte Huis en Showtime.

Duration:00:48:57

Gaat het leger ingrijpen in Hong Kong?

8/1/2019
More
Het Chinese leger waarschuwt de demonstranten in Hong Kong dat het geen verdere onrust zal accepteren. Bernard Hammelburg praat erover met oud-China correspondent voor NRC, Oscar Garschagen. En in Oost-Duitsland maakt de AfD zich klaar om de grootste partij te worden bij de aankomende deelstaatverkiezingen, precies 30 jaar na de eenwording. Daarover Duitsland-kenner Margriet Brandsma.

Duration:00:47:53

De aanstaande ruimteoorlog

7/25/2019
More
Met India's nieuwe ruimtemissie barst de strijd los over de macht op de maan. Maar ondertussen zijn alle grootmachten druk bezig met het militariseren van de ruimte. Zijn de sterren het nieuwe slagveld? Bernard Hammelburg praat erover met Patrick Bolder, Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht. En hoe lang houdt Brussel het hoofd koel nu de Britse Trump in Londen aan de macht is? Daarover Esther de Lange, delegatieleider van het CDA in het Europees parlement.

Duration:00:47:12

Rutte's tweede kopje koffie met Trump

7/18/2019
More
Tegen het verzoek voor grondtroepen in Syrië zei Nederland nee. Durft premier Rutte in het Witte Huis ook het Amerikaanse verzoek om een fregat richting Iran te sturen te weigeren? Bernard Hammelburg bespreekt het met Frank van Kappen, generaal buiten dienst en voormalig senator voor de VVD.

Duration:00:46:56

'EU betaalt mensensmokkelaars'

7/11/2019
More
Europa heeft migratiedeals met Afrikaanse landen, om migranten zo buiten de deur te houden. Maar in Libië zorgt dat er volgens steeds meer rapporten voor dat de EU geld overmaakt aan milities die optreden als mensensmokkelaars. Dat vertelt Tineke Strik, Europarlementariër voor Groenlinks en universitair hoofddocent migratierecht aan de Radboud Universiteit, in BNR De Wereld.

Duration:00:47:19

Waarom daagt Iran Europa uit?

7/3/2019
More
Iran ligt op ramkoers met Trump. Waarom zoekt het dan nu ruzie met Europa? En verliezen we door alle aandacht voor het nucleaire programma de mensenrechten in Iran niet uit het oog? Bernard Hammelburg bespreekt het met oud-Europarlementariër van D66, Marietje Schaake.

Duration:00:45:54

Speciale uitzending: De macht van Europa

6/28/2019
More
Amerika voert een handelsoorlog tegen China, maar ook tegen Europa. China koopt Europese havens, bedrijven en kennis op. Europa zit knel tussen de reuzen in het Westen en Oosten. Hoe zetten wij ons schrap? Kunnen wij op eigen benen staan? Of valt het allemaal wel mee en hoeft Europa helemaal geen machtsblok te worden?

Duration:00:43:34

Waarom kan Nederland zichzelf niet meer verdedigen?

6/20/2019
More
De Nederlandse koopvaardij vraagt om bescherming vanwege de spanning in de Golf van Oman. Maar door gigantische personeelstekorten en kapot materiaal staat Defensie er beroerd voor. Hoe sterk is de krijgsmacht nog en speelt er meer dan alleen bezuinigingen? En wat kan Europa verwachten van premier Boris Johnson? Te gast: Christ Klep, militair historicus en schrijver van het nieuwe boek: 'Van Wereldmacht tot Braafste Jongetje' en Mathijs Schiffers, oud-correspondent in het Verenigd Koninkrijk...

Duration:00:44:26

Maakt het Iraanse conflict Saoedi-Arabië onaantastbaar?

6/13/2019
More
Krijgen de Saoedi's vrij spel in het Midden-Oosten nu alle ogen op Iran zijn gericht? Bernard Hammelburg praat erover met buitenlandwoordvoerder voor de ChristenUnie, Joël Voordewind. En waarom bracht de arrestatie van journalist Ivan Goloenov president Poetin in de problemen? Daarover Ruslandkenner Hubert Smeets.

Duration:00:46:06

Europa moet Trump dankbaar zijn

6/5/2019
More
De mythes over de handelsoorlog ontkracht. Wie is er erger, China of Trump? En waar blijft Europe first? Een speciale BNR De Wereld opgenomen op de Global Entrepreneurship Summit in Den Haag. Met Ewald Engelen, Sigrid Kaag, Han ten Broeke en Jesse Pinster.

Duration:00:11:20

Klimaat de nieuwe splijtzwam in Europa?

5/30/2019
More
In onze contreien hebben de Groenen het bij de Europese verkiezingen prima gedaan. Maar in Oost-Europa konden ze nog geen deuk in een pakje biologische boter slaan. Is klimaat de nieuwe splijtzwam in Europa? Bernard Hammelburg praat erover met Bas Eickhout, de spitzenkandidat van de Groenen.

Duration:00:50:21

Stef Blok over macht in Europa, IS-strijders en zijn frustratie over Amerikaanse sancties

5/23/2019
More
Bernard Hammelburg praat in een speciale uitzending vanuit de Verenigde Naties in New York met Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over de macht van de Europese Commissie, een mogelijk IS-tribunaal in Irak en de gevolgen van de Amerikaanse sanctiepolitiek. En een gesprek met VN-gezant in Irak Jeanine Hennis over de escalerende ruzie tussen Iran en Amerika.

Duration:00:45:47

Het BNR De Wereld Europadebat

5/16/2019
More
Klimaat, migratie, handelspolitiek en de macht van Brussel: luister Het Grote Europadebat terug.

Duration:00:46:54

Kijven over tarieven

5/9/2019
More
De Amerikaanse president Donald Trump kondigt extra tarieven aan omdat China terug wil komen op eerder gedane handelsbeloften. Tegelijkertijd voert Amerika de druk op tegen Iran en stappen de Iraniërs deels uit de atoomdeal. Bernard Hammelburg praat erover met Sven Koopmans, Buitenlandwoordvoerder van de VVD. En wat zit er achter de opkomst van het rechts-nationalisme tijdens de Europese verkiezingen? Daarover Kemal Rijken, schrijver van het nieuwe boek: Eigen Volk.

Duration:00:47:02

Is de Turkse president Erdogan de controle kwijt?

5/2/2019
More
De Turkse president Erdogan zit politiek en economisch in zwaar weer. Turkije zit in een recessie, er is grote jeugdwerkloosheid en alle grote steden lijken na lokale verkiezingen in handen van de oppositie. Bernard Hammelburg praat erover met Turkije-kenner Joost Lagendijk, die na 2,5 jaar weer Turkije in mag. En IS-leider al-Baghdadi laat van zich horen in een nieuwe video. Arabist Jan Jaap de Ruiter over welk signaal de terreurgroep hiermee wil afgeven.

Duration:00:47:08