De Wereld-logo

De Wereld

News & Politics Podcasts >

Scherpe analyses over de internationale politiek.

Scherpe analyses over de internationale politiek.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Scherpe analyses over de internationale politiek.

Language:

Dutch


Episodes

Rutte's tweede kopje koffie met Trump

7/18/2019
More
Tegen het verzoek voor grondtroepen in Syrië zei Nederland nee. Durft premier Rutte in het Witte Huis ook het Amerikaanse verzoek om een fregat richting Iran te sturen te weigeren? Bernard Hammelburg bespreekt het met Frank van Kappen, generaal buiten dienst en voormalig senator voor de VVD.

Duration:00:46:56

'EU betaalt mensensmokkelaars'

7/11/2019
More
Europa heeft migratiedeals met Afrikaanse landen, om migranten zo buiten de deur te houden. Maar in Libië zorgt dat er volgens steeds meer rapporten voor dat de EU geld overmaakt aan milities die optreden als mensensmokkelaars. Dat vertelt Tineke Strik, Europarlementariër voor Groenlinks en universitair hoofddocent migratierecht aan de Radboud Universiteit, in BNR De Wereld.

Duration:00:47:19

Waarom daagt Iran Europa uit?

7/3/2019
More
Iran ligt op ramkoers met Trump. Waarom zoekt het dan nu ruzie met Europa? En verliezen we door alle aandacht voor het nucleaire programma de mensenrechten in Iran niet uit het oog? Bernard Hammelburg bespreekt het met oud-Europarlementariër van D66, Marietje Schaake.

Duration:00:45:54

Speciale uitzending: De macht van Europa

6/28/2019
More
Amerika voert een handelsoorlog tegen China, maar ook tegen Europa. China koopt Europese havens, bedrijven en kennis op. Europa zit knel tussen de reuzen in het Westen en Oosten. Hoe zetten wij ons schrap? Kunnen wij op eigen benen staan? Of valt het allemaal wel mee en hoeft Europa helemaal geen machtsblok te worden?

Duration:00:43:34

Waarom kan Nederland zichzelf niet meer verdedigen?

6/20/2019
More
De Nederlandse koopvaardij vraagt om bescherming vanwege de spanning in de Golf van Oman. Maar door gigantische personeelstekorten en kapot materiaal staat Defensie er beroerd voor. Hoe sterk is de krijgsmacht nog en speelt er meer dan alleen bezuinigingen? En wat kan Europa verwachten van premier Boris Johnson? Te gast: Christ Klep, militair historicus en schrijver van het nieuwe boek: 'Van Wereldmacht tot Braafste Jongetje' en Mathijs Schiffers, oud-correspondent in het Verenigd...

Duration:00:44:26

Maakt het Iraanse conflict Saoedi-Arabië onaantastbaar?

6/13/2019
More
Krijgen de Saoedi's vrij spel in het Midden-Oosten nu alle ogen op Iran zijn gericht? Bernard Hammelburg praat erover met buitenlandwoordvoerder voor de ChristenUnie, Joël Voordewind. En waarom bracht de arrestatie van journalist Ivan Goloenov president Poetin in de problemen? Daarover Ruslandkenner Hubert Smeets.

Duration:00:46:06

Europa moet Trump dankbaar zijn

6/5/2019
More
De mythes over de handelsoorlog ontkracht. Wie is er erger, China of Trump? En waar blijft Europe first? Een speciale BNR De Wereld opgenomen op de Global Entrepreneurship Summit in Den Haag. Met Ewald Engelen, Sigrid Kaag, Han ten Broeke en Jesse Pinster.

Duration:00:11:20

Klimaat de nieuwe splijtzwam in Europa?

5/30/2019
More
In onze contreien hebben de Groenen het bij de Europese verkiezingen prima gedaan. Maar in Oost-Europa konden ze nog geen deuk in een pakje biologische boter slaan. Is klimaat de nieuwe splijtzwam in Europa? Bernard Hammelburg praat erover met Bas Eickhout, de spitzenkandidat van de Groenen.

Duration:00:50:21

Stef Blok over macht in Europa, IS-strijders en zijn frustratie over Amerikaanse sancties

5/23/2019
More
Bernard Hammelburg praat in een speciale uitzending vanuit de Verenigde Naties in New York met Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over de macht van de Europese Commissie, een mogelijk IS-tribunaal in Irak en de gevolgen van de Amerikaanse sanctiepolitiek. En een gesprek met VN-gezant in Irak Jeanine Hennis over de escalerende ruzie tussen Iran en Amerika.

Duration:00:45:47

Het BNR De Wereld Europadebat

5/16/2019
More
Klimaat, migratie, handelspolitiek en de macht van Brussel: luister Het Grote Europadebat terug.

Duration:00:46:54

Kijven over tarieven

5/9/2019
More
De Amerikaanse president Donald Trump kondigt extra tarieven aan omdat China terug wil komen op eerder gedane handelsbeloften. Tegelijkertijd voert Amerika de druk op tegen Iran en stappen de Iraniërs deels uit de atoomdeal. Bernard Hammelburg praat erover met Sven Koopmans, Buitenlandwoordvoerder van de VVD. En wat zit er achter de opkomst van het rechts-nationalisme tijdens de Europese verkiezingen? Daarover Kemal Rijken, schrijver van het nieuwe boek: Eigen Volk.

Duration:00:47:02

Is de Turkse president Erdogan de controle kwijt?

5/2/2019
More
De Turkse president Erdogan zit politiek en economisch in zwaar weer. Turkije zit in een recessie, er is grote jeugdwerkloosheid en alle grote steden lijken na lokale verkiezingen in handen van de oppositie. Bernard Hammelburg praat erover met Turkije-kenner Joost Lagendijk, die na 2,5 jaar weer Turkije in mag. En IS-leider al-Baghdadi laat van zich horen in een nieuwe video. Arabist Jan Jaap de Ruiter over welk signaal de terreurgroep hiermee wil afgeven.

Duration:00:47:08

Trump geen wereldleider?

4/25/2019
More
Nederland wil een belangrijke rol spelen in de strijd tegen kernwapens en zoekt samen met Europese partners nog altijd naar een manier om de nucleaire deal met Iran te redden. Hoe doe je dat zonder Trump? Bernard Hammelburg praat erover met Liliane Ploumen, Buitenlandwoordvoerder voor de PvdA. En de aanslag in Sri Lanka doet denken aan eerdere bloederige aanslagen in India en Indonesië. Is Islamitisch extremisme in opkomst in die regio? Daarover Zuid-Azië kenner Carolien Stolte.

Duration:00:46:24

Is Goudse kaas een handelsoorlog waard?

4/18/2019
More
Ruzie over kaas, helikopters en 'staatssteun' aan Airbus. De tarievenoorlog tussen Europa en Amerika laait op. Kunnen nieuwe gesprekken verdere escalatie voorkomen? Bernard Hammelburg praat erover met Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66. En er zijn presidentsverkiezingen in Oekraïne. Wat betekent een overwinning van de komiek Zelensky voor Europa? Daarover Geert Jan Hahn, oud-Oekraïne correspondent en presentator van BNR's Perestrojkast.

Duration:00:43:18

Soedan dumpt massamoordenaar al-Bashir

4/11/2019
More
Na 30 jaar van schrikbewind valt het doek voor dictator Omar al-Bashir in Soedan. En dat terwijl ook Algerije een revolutie doormaakt en in Libië een nieuwe burgeroorlog dreigt. Bernard Hammelburg praat met Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het HCSS en oud-Kamerlid voor de VVD. En opnieuw uitstel in de Brexitonderhandelingen. Daarover Pieter Omtzigt, Brexitrapporteur voor de Tweede Kamer.

Duration:00:44:20

Oost-Europa aan Brusselse schandpaal

4/4/2019
More
De Europese Commissie haalt hard uit naar Polen en Roemenië vanwege het ontmantelen van de rechtsstaat. Hoe moet het verder met het gevecht tussen Brussel en Oost Europa? Bernard Hammelburg praat met Kees Verhoeven, Europa woordvoerder voor D66. En na wekenlange protesten treed de Algerijnse president Bouteflika af. Dreigt er politieke chaos in Algerije? Daarover Niek Pas, Universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in Frankrijk en Algerije.

Duration:00:45:28

28 maart: De Grote Ruslandshow van BNR De Wereld

3/28/2019
More
De Grote Ruslandshow van BNR De Wereld met Jaap de Hoop Scheffer, Hubert Smeets en Europaverslaggever Jesse Pinster vanaf de faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden in Den Haag.

Duration:00:46:23

Vluchtelingen: 'Niemand wil ze hebben'

3/21/2019
More
Europa heeft nog nooit zon groot vluchtelingenprobleem gehad als nu. Althans, dat is de indruk die je krijgt uit het politieke en maatschappelijke debat. Maar alleen al de afgelopen eeuw zijn we er vaak mee geconfronteerd. Wat is er nieuw aan de huidige crisis? Dat bespreekt Bernard Hammelburg met Linda Polman. Schrijfster van het boek Niemand wil ze Hebben.

Duration:00:46:50

Antisemitisme terug van nooit weggeweest

3/14/2019
More
Europa slaat alarm over het groeiende aantal antisemitische incidenten. Ook in Nederland nemen die toe. Maar is dat antisemitisme onderhuids niet altijd al aanwezig geweest? Daarover spreekt Bernard Hammelburg met David Barnouw, oorlogsdeskundige en voorheen werkzaam bij het NIOD. En het grote Nationale Debat, bedoeld om de Gele Hesjes van de straat te krijgen, van de Franse president Macron is bijna ten einde. Frankrijkdeskundige Niek Pas vertelt wat het heeft opgeleverd.

Duration:00:46:10

IS ná het kalifaat

3/7/2019
More
In Syrië staan de Koerdische strijdkrachten op het punt het laatste stukje van het IS-kalifaat in te nemen. Wat te doen met IS zelf? Bernard Hammelburg praat erover met Han ten Broeke, oud-Kamerlid voor de VVD en Directeur politieke zakenbij het Haags Centrum voor Strategische Studies. En hoe stevig zit Nicolas Maduro nog in het zadel in Venezuela? Daarover D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Duration:00:46:38