Doorbraak Radio-logo

Doorbraak Radio

News & Politics Podcasts

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

Location:

Belgium

Description:

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

Language:

Dutch


Episodes

Gerolf Annemans: 'De roze papiertyjes bleven maar komen op die zondag in 1991'

11/26/2021
24 november 1991, bij velen bekend als zwarte zondag. Het Vlaams Blok behaalde onverwachte resultaten in de verkiezingen. Een terugblik op wat er toen gebeurde en hoe de leiding van de partij zich toen voelde. In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreekt Gerolf Annemans, één van de voormalige frontmannen, samen met ons het ontstaan, de evolutie en de toekomst van het Vlaams Belang/Vlaams Blok. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:30:34

Bert Wollants: ‘Vervuiling en subsidiëring gascentrales komen in ieders energiefactuur'

11/25/2021
Energie is momenteel een veel besproken onderwerp in de Vlaamse media. We zien de energieprijzen die de pan uit swingen, internationale conferenties met ontelbare beloftes hieromtrent en een steekspel tussen de verschillende regeringen in dit land. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Bert Wollants, lid van de federale Kamer voor de N-VA, dieper in op dit beleidsdomein. Hij is specialist in alles wat betreft energie en blijft hierover maar al te graag op nagels kloppen in de Kamer....

Duration:00:31:32

Maddens en Bauwens: ‘Dertig jaar terugblikken op zwarte zondag’

11/24/2021
Dertig jaar geleden, op 24 november 1991, schudde een electorale schokgolf het partijlandschap door elkaar. De doorbraak van het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, toonde aan dat traditionele partijen de voeling met de kiezers verloren waren. In deze aflevering van Doorbraak Radio blikken Bart Maddens en Pieter Bauwens terug op zwarte zondag. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:49:11

Chris Gastmans: ‘Kwetsbaarheid als centrale beleving bij medische ethische problemen’

11/23/2021
Gezondheidszorg is meer dan het zuiver verlenen van fysieke zorg aan mensen die dit nodig hebben. De medische wereld wordt voortdurend geconfronteerd met ethische vragen over belangrijke thema’s. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Chris Gastmans, professor medische ethiek, zijn visie op ethische kwesties in de medische wereld. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:35:32

Michael Verstraeten: ‘Partij vrijheid wil opnieuw de waarden van de Verlichting centraal stellen’

11/22/2021
De coronacrisis legt een brede onvrede met het beleid in onze maatschappij bloot. Naast de burgerbeweging Viruswaanzin zet Michael Verstraeten nu ook door met een nieuwe politieke partij met de naam Vrijheid. Met deze partij wil hij de basisprincipes van het humanisme opnieuw in de verf zetten. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Verstraeten meer uitleg over de nieuwe partij. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:31:39

Rondas over Woke als zonsverduistering

11/20/2021
Mijn recensie van het boek Wie Wat Woke van de socioloog Walter Weyns besloot ik met een verwijzing naar het to do-lijstje op bladzijde 64, een actielijst met 24 doelstellingen die de woke beweging zo snel mogelijk wil realiseren. De inschatting van de horror ervan liet ik bij wijze van ademstokker aan u over, maar mijn stelling vandaag is dat als met deze voornemens ook maar een begin wordt gemaakt, de wereldbevolking zal uitgeleverd worden aan de diepste dunktirannie ooit. Support the...

Duration:00:13:49

Joris Vaesen: ‘Statistisch is het duidelijk dat vaccinatie de kans op ziekenhuisopname sterk verkleint’

11/19/2021
De eerste vaccinatiecampagne is achter de rug en iedereen die dit wou heeft reeds een prik gekregen. Door de vierde coronagolf komt nu een derde prik voor iedereen op tafel te liggen. Om de vaccinatiecijfers overzichtelijk weer te geven startte Joris Vaesen op eigen initiatief een vaccinatiedashboard om de cijfers overzichtelijk weer te geven. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft hij meer uitleg over de vaccinatiebarometer. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:26:55

Drabbe en Devos: 'Demir kan goudhaantje zijn voor N-VA'

11/18/2021
Naar goede gewoonte analyseren wij de huidige politieke situatie samen met Karl Drabbe en Carl Devos. Afgelopen weekend reageerde minister-president Jan Jambon hevig op een beslissing van minister Zuhal Demir. Zit er een haar in de boter van N-VA? Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:42:19

Edgard Eeckman: ‘Machtsverhouding patiënt en arts verandert stilaan’

11/17/2021
Over de relatie tussen een arts en zijn of haar patiënten kan heel wat gezegd worden. Het is dan ook een onderwerp dat enorm veel mensen rechtstreeks raakt. Edgard Eeckman doctoreerde aan de VUB met een verhandeling over dit onderwerp en schreef hierover ook een boek Balanceren tussen macht en onmacht. Daarin stelt hij dat patient empowerment de grondslag is voor gelijkwaardigheid in de relatie tussen patiënt en arts. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Eeckman, die ook...

Duration:00:30:47

Ivan Van de Cloot: ‘Als we realiteit niet onder ogen zien, kan hij in ons gezicht ontploffen’

11/16/2021
Ivan Van De Cloot is zeer kritisch over het uitblijven van echt beleid. De verantwoordelijken gaan het echte debat uit de weg. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:31:25

Rondas: Elchardus’ poortwachters tegen de gemeenschap

11/14/2021
In de slotbeschouwingen bij zijn boek Reset merkt Mark Elchardus op dat de poortwachters hebben gefaald. Zij hadden er moeten voor zorgen dat de aloude vrijplaatsen waar eertijds vrijelijk kunsten en wetenschappen konden beoefend worden ook vrij bleven. Dat doen ze nu niet meer. Ze hebben hun kar gekeerd en hebben ijverig de kant gekozen van de nieuwe dominante politieke correctheid. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:12:05

Jan Wostyn: ‘Het Chinese economische staatsgeleide model staat onder druk’

11/12/2021
Bij het uitbreken van de coronacrisis was China het eerste land om hard in te grijpen. Zoals elders ter wereld had dit zware gevolgen voor de samenleving en de economie. Hoe stelt China het momenteel? In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Jan Wostyn, sinoloog en econoom, meer uitleg over de stand van zaken in China. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:22:38

Maddens en Bauwens: ‘Kernuitstap is geen rationele keuze van Groen’

11/11/2021
De Vlaamse regering heeft een klimaatplan klaar waar Zuhal Demir mee naar de grote klimaattop in Glasgow kan trekken. Door het Vlaamse klimaatplan worden de klimaatdoelstelling plots zeer concreet en zal de bevolking dit zeker voelen. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:38:03

Rondas: Van Zwarte Zondag tot Elchardus’ Reset

11/10/2021
Eind deze maand is het dertig jaar geleden dat het Vlaams Blok een bescheiden overwinning mocht vieren. Het is allemaal de schuld van Mark Elchardus. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:11:56

Philippe Nys: ‘De liberale democratie kan een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen’

11/9/2021
In een opiniestuk in Knack reageerde kandidaat-voorzitter van Jong Vld Philippe Nys stevig op uitspraken van socioloog Mark Elchardus naar aanleiding van de lancering van zijn boek Reset. Nys ziet in het pleidooi van Elchardus voor gemeenschapsdenken een voorbode voor de dictatuur van de meerderheid en zet het liberalisme daartegenover als enige alternatief. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Nys meer uitleg over zijn visie. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:23:31

Neyskens en Asselman: een comeback van de republikeinen?

11/8/2021
Vandaag staat Amerika in de kijker. Het land en haar inwoners blijken verzot te zijn op verkiezingen. De oorsprong daarvan zijn vooral de verschillende niveaus in de staatsstructuur. Vorig jaar vonden de nationale verkiezingen plaats, nog geen jaar later begeven de Amerikanen zich weer naar de stembus. Want ja, op 2 november vonden weeral lokale verkiezingen plaats. Die zijn vooral een graadmeter voor de ‘grote’ verkiezingen van volgend jaar. Wat vloeide voort uit de stemmingen? Wat was...

Duration:00:43:52

Pieter Moens: ‘Als je echt wilt doorwegen, is een kabinet beter dan een parlement’

11/4/2021
Particratie is een veelgebruikte term in de media om aan te geven dat we in een land zouden leven, waar partijen te veel politieke macht hebben. Maar wie maakt uiteindelijk de regels? Hoe wordt een kabinet gevormd? Is het tijd voor hervormingen? Wij spraken met Pieter Moens, doctor in de politieke wetenschappen en gespecialiseerd in dit onderwerp. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:33:30

Dirk Rochtus: ‘Duits cordon sanitaire tegen AfD’

11/2/2021
In Duitsland zijn de sociaaldemocraten van SPD en kanselierskandidaat Olaf Scholz de winnaar van de verkiezingen van eind september. De SPD is de eerste partij en blijft nipt CDU/CSU voor, die sterk achteruitgaan. Het is nu aan SPD om een nieuwe regering te vormen. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Dirk Rochtus, hoofdocent aan de KU Leuven en Duitslandkenner, meer uitleg over de Duitse verkiezingen. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:30:54

Tom Ongena: ’80 procent tewerkstelling is kwestie van moeten’

11/1/2021
Nu de parlementen terug op volle toeren draaien en belangrijke begrotingsgesprekken voorbij zijn, kan er terug naar de inhoud van het beleid gekeken worden. Het arbeidsmarktbeleid is zo een zeer uitgebreid thema dat wel vaker aan bod komt in de podcast. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Tom Ongena, Vlaams parlementslid voor Open VLD, dieper in op dit onderwerp. Hij heeft het over de arbeidsmarkt en de doelstellingen en tools die de Vlaamse overheid daarvoor heeft. Zelf zetelt hij...

Duration:00:26:34

Egbert Lachaert: ‘Gemeenschapsdenkers moeten niet opzijgezet worden door liberalen’

10/29/2021
De voorzitter van Open Vld, Egbert Lachaert, gaf onlangs aan wat hij verstaat onder liberalisme. Dat deed hij voornamelijk als reactie op het boek Reset van Mark Elchardus. De schrijver met een socialistisch verleden uitte openlijk kritiek op het liberalisme en de huidige rechtsstaat. Als rasechte liberaal, kon Lachaert dan ook niet anders dan reageren op de stellingen van Elchardus. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:19:36