Doorbraak Radio-logo

Doorbraak Radio

News & Politics Podcasts

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

Location:

Belgium

Description:

De babbel van Doorbraak over politiek en nog van alles. Meer dan één stem dus.

Language:

Dutch


Episodes

Christian Laporte: ‘Unitarisme van Bouchez niet bij iedereen populair ’

12/7/2021
In tegenstellig tot de Zweedse coalitie, waar vooral de Vlaamse partijen het politieke evenwicht dicteerden, zijn het nu de Franstalige partijen die de federale regering domineren. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Christian Laporte, journalist voor La Libre, een analyse van de politiek aan Franstalige kant. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:26:43

Ester Leibbrand: ‘Nederland verplicht werkgevers om langdurig zieken te begeleiden’

12/6/2021
Naar aanleiding van de begrotingsgesprekken en daarbijhorende bijna dogmatische focus op de werkzaamheidsgraad wordt er wel eens gesproken over loopbaanbegeleiding. Dit is één van de belangrijkste taken van de VDAB hier in Vlaanderen. Ester Leibbrand is een Nederlandse die gespecialiseerd is in dit soort trajecten. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat de Nederlandse specialiste in loopbaanontwikkeling dieper in op haar werk en ideeën. Zij is zeer vakkundig in het helpen van mensen in...

Duration:00:31:40

Drabbe en Devos: ‘De klok tikt genadeloos verder tot de verkiezingen in 2024’

12/3/2021
De samenleving zit op haar tandvlees met de vierde coronagolf en bijhorende maatregelen. Ook in de Wetstraat staan de zenuwen strak gespannen. Pakken de regering deze crisis wel goed aan? In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Carl Devos en Karl Drabbe hun analyse. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:40:42

Theo Francken: ‘NAVO beter dan EU om veiligheid te garanderen’

12/2/2021
In 1949 werd de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) in het leven geroepen. Meer dan zeventig jaar later bestaat het grootste militaire samenwerkingsverband nog steeds. Echter zijn de veiligheidsuitdagingen doorheen de jaren sterk veranderd. Is De NAVO klaar om deze uitdagingen aan te gaan in een voortdurend veranderende wereld? In hun nieuwe boek proberen Theo Francken, Hendrik Bogaert en Peter Buysrogge een antwoord te vinden op deze vraag. In deze aflevering van Doorbraak Radio...

Duration:00:30:05

El Kaouakibi, Elchardus en de wil van het volk

12/1/2021
Jean-Pierre Rondas geeft zijn kijk op de week. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:12:31

Bob De Brabandere en Ortwin Depoortere: ‘Polen smeken ons om hier juiste informatie te verspreiden’

11/30/2021
Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland rommelt het al enkele weken zeer stevig. Binnen de Europese Unie is er dan ook heel discussie over hoe deze crisis moet aangepakt worden. De Wit-Russische dictator Loekasjenko voert daar een soort van oorlog met Europa. Hij gebruikt aan die grens op een zeer cynische manier illegalen en asielzoekers om Europa te treffen en mikt daarbij vooral op Polen. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Brussels senator Bob De Brabandere en Ortwin Depoortere,...

Duration:00:20:53

Bart Van Craeynest : ‘Nood aan nieuwe economische beleidsrecepten in de drie deelstaten’

11/29/2021
Vlaanderen, Wallonië en Brussel kennen belangrijke economische verschillen die niet altijd weerspiegeld zijn in een ander beleid. Bart Van Craeynest, hoofeconoom bij VOKA, schreef een interessant stuk over de economische verschillen tussen de deelstaten in België. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Van Craeynest meer uitleg over de richting naar groei voor de drie deelstaten. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:27:07

Gerolf Annemans: 'De roze papiertyjes bleven maar komen op die zondag in 1991'

11/26/2021
24 november 1991, bij velen bekend als zwarte zondag. Het Vlaams Blok behaalde onverwachte resultaten in de verkiezingen. Een terugblik op wat er toen gebeurde en hoe de leiding van de partij zich toen voelde. In deze aflevering van Doorbraak Radio bespreekt Gerolf Annemans, één van de voormalige frontmannen, samen met ons het ontstaan, de evolutie en de toekomst van het Vlaams Belang/Vlaams Blok. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:30:34

Bert Wollants: ‘Vervuiling en subsidiëring gascentrales komen in ieders energiefactuur'

11/25/2021
Energie is momenteel een veel besproken onderwerp in de Vlaamse media. We zien de energieprijzen die de pan uit swingen, internationale conferenties met ontelbare beloftes hieromtrent en een steekspel tussen de verschillende regeringen in dit land. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Bert Wollants, lid van de federale Kamer voor de N-VA, dieper in op dit beleidsdomein. Hij is specialist in alles wat betreft energie en blijft hierover maar al te graag op nagels kloppen in de Kamer....

Duration:00:31:32

Maddens en Bauwens: ‘Dertig jaar terugblikken op zwarte zondag’

11/24/2021
Dertig jaar geleden, op 24 november 1991, schudde een electorale schokgolf het partijlandschap door elkaar. De doorbraak van het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, toonde aan dat traditionele partijen de voeling met de kiezers verloren waren. In deze aflevering van Doorbraak Radio blikken Bart Maddens en Pieter Bauwens terug op zwarte zondag. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:49:11

Chris Gastmans: ‘Kwetsbaarheid als centrale beleving bij medische ethische problemen’

11/23/2021
Gezondheidszorg is meer dan het zuiver verlenen van fysieke zorg aan mensen die dit nodig hebben. De medische wereld wordt voortdurend geconfronteerd met ethische vragen over belangrijke thema’s. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Chris Gastmans, professor medische ethiek, zijn visie op ethische kwesties in de medische wereld. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:35:32

Michael Verstraeten: ‘Partij vrijheid wil opnieuw de waarden van de Verlichting centraal stellen’

11/22/2021
De coronacrisis legt een brede onvrede met het beleid in onze maatschappij bloot. Naast de burgerbeweging Viruswaanzin zet Michael Verstraeten nu ook door met een nieuwe politieke partij met de naam Vrijheid. Met deze partij wil hij de basisprincipes van het humanisme opnieuw in de verf zetten. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Verstraeten meer uitleg over de nieuwe partij. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:31:39

Rondas over Woke als zonsverduistering

11/20/2021
Mijn recensie van het boek Wie Wat Woke van de socioloog Walter Weyns besloot ik met een verwijzing naar het to do-lijstje op bladzijde 64, een actielijst met 24 doelstellingen die de woke beweging zo snel mogelijk wil realiseren. De inschatting van de horror ervan liet ik bij wijze van ademstokker aan u over, maar mijn stelling vandaag is dat als met deze voornemens ook maar een begin wordt gemaakt, de wereldbevolking zal uitgeleverd worden aan de diepste dunktirannie ooit. Support the...

Duration:00:13:49

Joris Vaesen: ‘Statistisch is het duidelijk dat vaccinatie de kans op ziekenhuisopname sterk verkleint’

11/19/2021
De eerste vaccinatiecampagne is achter de rug en iedereen die dit wou heeft reeds een prik gekregen. Door de vierde coronagolf komt nu een derde prik voor iedereen op tafel te liggen. Om de vaccinatiecijfers overzichtelijk weer te geven startte Joris Vaesen op eigen initiatief een vaccinatiedashboard om de cijfers overzichtelijk weer te geven. In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft hij meer uitleg over de vaccinatiebarometer. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:26:55

Drabbe en Devos: 'Demir kan goudhaantje zijn voor N-VA'

11/18/2021
Naar goede gewoonte analyseren wij de huidige politieke situatie samen met Karl Drabbe en Carl Devos. Afgelopen weekend reageerde minister-president Jan Jambon hevig op een beslissing van minister Zuhal Demir. Zit er een haar in de boter van N-VA? Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:42:19

Edgard Eeckman: ‘Machtsverhouding patiënt en arts verandert stilaan’

11/17/2021
Over de relatie tussen een arts en zijn of haar patiënten kan heel wat gezegd worden. Het is dan ook een onderwerp dat enorm veel mensen rechtstreeks raakt. Edgard Eeckman doctoreerde aan de VUB met een verhandeling over dit onderwerp en schreef hierover ook een boek Balanceren tussen macht en onmacht. Daarin stelt hij dat patient empowerment de grondslag is voor gelijkwaardigheid in de relatie tussen patiënt en arts. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaat Eeckman, die ook...

Duration:00:30:47

Ivan Van de Cloot: ‘Als we realiteit niet onder ogen zien, kan hij in ons gezicht ontploffen’

11/16/2021
Ivan Van De Cloot is zeer kritisch over het uitblijven van echt beleid. De verantwoordelijken gaan het echte debat uit de weg. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:31:25

Rondas: Elchardus’ poortwachters tegen de gemeenschap

11/14/2021
In de slotbeschouwingen bij zijn boek Reset merkt Mark Elchardus op dat de poortwachters hebben gefaald. Zij hadden er moeten voor zorgen dat de aloude vrijplaatsen waar eertijds vrijelijk kunsten en wetenschappen konden beoefend worden ook vrij bleven. Dat doen ze nu niet meer. Ze hebben hun kar gekeerd en hebben ijverig de kant gekozen van de nieuwe dominante politieke correctheid. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:12:05

Jan Wostyn: ‘Het Chinese economische staatsgeleide model staat onder druk’

11/12/2021
Bij het uitbreken van de coronacrisis was China het eerste land om hard in te grijpen. Zoals elders ter wereld had dit zware gevolgen voor de samenleving en de economie. Hoe stelt China het momenteel? In deze aflevering van Doorbraak Radio geeft Jan Wostyn, sinoloog en econoom, meer uitleg over de stand van zaken in China. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:22:38

Maddens en Bauwens: ‘Kernuitstap is geen rationele keuze van Groen’

11/11/2021
De Vlaamse regering heeft een klimaatplan klaar waar Zuhal Demir mee naar de grote klimaattop in Glasgow kan trekken. Door het Vlaamse klimaatplan worden de klimaatdoelstelling plots zeer concreet en zal de bevolking dit zeker voelen. In deze aflevering van Doorbraak Radio geven Bart Maddens en Pieter Bauwens hun analyse. Support the show (https://doorbraak.be/steun/)

Duration:00:38:03