Huvudstaden - Europa, människorna och makten-logo

Huvudstaden - Europa, människorna och makten

News & Politics Podcasts >

More Information

Location:

Belgium

Language:

Swedish

Contact:

+32474532842


Episodes

EU karriär med Nataša Bošković och Victoria Frelén

12/6/2018
More
Avsnitt 15. Allt för få svenskar söker sig till EU:s institutioner och nu så satsar det svenska regeringskansliet därför extra på att förmå svenskar att söka sig till EU:s institutioner. Vi samtalar med Nataša Bošković och Victoria Frelén som ansvarar för satsningen om hur man kan hitta en väg in i EU:s institutioner, vilken hjälp man kan få och liknande! Du som vill söka dig till EU:s institutioner finner några av länkarna som talas om nedan: Svenska representationen i Bryssel EPSO...

Duration:01:01:12

Huvudstaden – EU:s jordbrukspolitik

11/27/2018
More
Avsnitt 14. Det har blivit dags för Isaks favoritämne - Jordbrukspolitik! Daniel och Sophia är möjligen inte riktigt lika entusiastiska men det blir ett intressant samtal om mat, subventioner och framtiden för ett av EU:s största utgifts- och ansvarsområden.

Duration:01:13:09

Huvudstaden – Europa och USA

11/16/2018
More
Avsnitt 13. I veckans avsnitt så är Sophia just hemkommen från en vistelse i USA och vi tar därför tillfället i akt för att samtala om skillnader och likheter mellan USA och EU, vad har vi gemensamt, vad är det knasigaste med amerikanerna och var är den transatlantiska relationen på väg?

Duration:00:56:35

Huvudstaden – Partikongresser och spitzenkandidater

11/7/2018
More
Avsnitt 12. Det närmar sig kongress-säsong i Europa och denna vecka har både konservativa EPP och liberala ALDE partierna sina respektive kongresser i Helsingfors och Madrid. Isak, Sophia och Daniel förklarar vad Europapartier, Spitzenkandidater och mycket annat är för något och vilka frågor som kommer att dominera på veckans båda kongresser.

Duration:00:40:44

Huvudstaden – Strasbourg

10/29/2018
More
Avsnitt 11. På gränsen mellan Frankrike och Tyskland ligger den vackra staden Strasbourg dit Europaparlamentet en gång varje månad flyttar för sina plenarsessioner. I veckans avsnitt diskuterar Isak, Sophia och Daniel hur det kom sig att parlamentet fick ett säte i Strasbourg och varför man ännu inte lyckats förlägga allt arbete i Bryssel.

Duration:00:48:09

Huvudstaden – Brexit

10/16/2018
More
Avsnitt 10. Förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU är inne i ett intensivt och avgörande skede och Sophia, Isak och Daniel diskuterar de olika problem som finns att hantera. Hur kommer den framtida relationen mellan EU och UK att se ut? Kommer Theresa May att klara sig? Blir det något avtal...?

Duration:00:43:59

Huvudstaden – State of the Union

9/28/2018
More
Avsnitt 9. Vid den senaste sessionen i Strasbourg var det dags för det årliga Sate of the Union (#SOTEU) från kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Isak, Sophia och Daniel analyserar talet och de förslag som presenterades för inriktningen på Europa. Även det historiska beslutet från parlamentet att inleda ett så kallat Artikel 7 förfarande mot Ungern för brott mot Unions grundläggande värden diskuteras. (Bild (c) European Union 2018)

Duration:00:53:36

Huvudstaden – Ministerrådet, Coreper och Åsa Webber

9/20/2018
More
Avsnitt 8. I veckans avsnitt har vi poddens första gäst, Sveriges biträdande EU-ambassadör Åsa Webber. Isak och Daniel samtalar med henne om hur arbetet är organiserat i Ministerrådet och Coreper, det organ som samlar ländernas EU-ambassadörer för att förbereda ministrarnas möten. Vad måste man tänka på när man företräder ett land i EU? Hur många personer arbetar på svenska representationen och vilka är dem? Detta och mycket annat tar vi upp här. Även Sophia som tyvärr inte kunde vara med...

Duration:00:43:52

Huvudstaden – Populism och extremism

9/10/2018
More
Avsnitt 7. Nyligen träffades Ungerns premiärminister Orban och Italienske vice statsministern Salvini och diskuterade en gemensam valplattform inför valet till Europaparlamentet. I detta avsnitt diskuterar vi högerpopulismens framfart i Europa och vilken påverkan det har på EU-samarbetet både inom Europaparlamentet och ministerrådet.

Duration:01:03:14

Huvudstaden – Global handel

9/3/2018
More
Avsnitt 6. Ståltullar, handelskrig, Donald Trump och WTO. Under den senaste tiden så har handelspolitiken diskuterats flitigt i Europa och eftersom att detta är ett politikområde där EU har exklusiv kompetens så har uppmärksamheten för en gångs skull riktats rakt mot EU när frågan diskuterats. Sophia går igenom hur EU:s handelspolitik fungerar och gänget diskuterar vilka utmaningar och möjligheter som ligger framför oss...

Duration:00:58:15

Huvudstaden – Civilskyddsmekanismen

8/29/2018
More
Avsnitt 5. Huvudstaden är tillbaka efter sommaren och i detta avsnitt diskuterar Isak, Sophia och Daniel vad som hänt under sommaren med ett särskilt fokus på skogsbränderna och det pågående arbetet med att se över EU:s civilskyddsmekanism.

Duration:00:44:47

Huvudstaden – Sverige i Europa

7/13/2018
More
Avsnitt 4. Hur ser egentligen Sveriges relation till EU ut och är i själva verket valet den 9:e september också ett viktigt EU-val? Blir det några europafrågor i den svenska valrörelsen? Hur kan riksdag, regering och politiska partier bli bättre på att driva en tydlig linje i EU-frågor?

Duration:00:55:05

Huvudstaden – Lilleputtländer och Brexit

7/13/2018
More
Avsnitt 3. Europas mikrostater befinner sig ofta långt från storpolitiken. Men hur hänger dem egentligen ihop med EU och kan Storbritannien lära sig något av dessa för att fixa Brexit? Vi grottar ner oss i kuriosa om Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Vem invaderades av misstag av en vän? I vilket land är vapeninnehav obligatoriskt? Vem innehar titeln Europas yngsta statschef?

Duration:01:07:24

Huvudstaden – Österrike

7/13/2018
More
Avsnitt 2. Österrike står i rampljuset, med en ny regering vid rodret för EU:s ordförandeskap de kommande sex månaderna. Vem är 'underbarnet' Sebastian Kurz, och hans sidekick Hans-Christian Strache?Varför blickar Österrike mer mot Ungern än mot Tyskland? Veckans dryck är den aplina örtdrycken som får österrikade att joddla- Almdudler.

Duration:00:44:22

Huvudstaden – Europeiska rådet

7/13/2018
More
Avsnitt 1. Vi pratar om hur det Europeiska Rådet fungerar och vilka skillnaderna är jämfört med ministerrådet. Bakgrunden till diskussionen är toppmötet i juni 2018 som dominerades av migrationspolitik, Brexit och reform av Eurozonen. Det blir en djupdykning om hur det går med den europeiska migrationspolitiken och Brexit, och hur skötte sig egentligen den italienska regeringen?! Huvudstadsborna får risa eller rosa toppmötet, genom valet mellan en söt belgisk champagne eller en bitter...

Duration:01:22:56

Huvudstaden – Introduktionsavsnitt

7/13/2018
More
Avsnitt 0. Hej! Det är vi- Isak, Daniel och Sophia- som gör Huvudstaden. Vilka är vi och varför startade vi en podd om Europa? Ett kort intro.

Duration:00:15:53