Hva skjer med verden?-logo

Hva skjer med verden?

News & Politics Podcasts

Podcasten for deg som er interessert i det som foregår innen internasjonal politikk, krig og fred (og alt røret midt imellom). Med Bjørnar Østby, Nik Brandal og resten av fagstaben ved institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Oslo Nye Høyskole.

Location:

Norway

Description:

Podcasten for deg som er interessert i det som foregår innen internasjonal politikk, krig og fred (og alt røret midt imellom). Med Bjørnar Østby, Nik Brandal og resten av fagstaben ved institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Oslo Nye Høyskole.

Language:

Norwegian Bokmal


Episodes

Verdens viktigste konflikt™

11/20/2023
Vi er endelig tilbake med en ny episode av podden, og deler i denne episoden noen av våre tanker om den nyeste krigen i Israel og Palestina. I tillegg tar vi oss tid til en liten roundup om viktige utviklinger som har havnet i skyggen av krigen, med særlig vekt på Sudan og Myanmar. Avslutningsvis deler Bjørnar en aldri så liten avsløring om et kommende podkastprosjekt. Dette og mer i denne episoden av Hva skjer med verden.

Duration:01:12:20

Bjørnars foreløpige refleksjoner om Israel-Palestina-konfliktens nyeste voldssyklus

10/15/2023
Vi har fått mange henvendelser med spørsmål om vi kan dele våre tanker om den nyeste krigen i Israel og Palestina. Kalenderne våre har ikke tillatt oss å spille inn en hel episode om tematikken ennå, men Bjørnar har skrevet sine foreløpige refleksjoner i langformat (se link). Takk for tålmodigheten! https://medium.com/@bjornar_ostby/noen-refleksjoner-om-israel-palestina-konfliktens-nyeste-voldssyklus-e84f01a691f8 https://oslonyehoyskole.no/Aktuelt/Noen-forelopige-refleksjoner-om-Israel-Palestina-konfliktens-nyeste-voldssyklus

Duration:00:10:44

Hva skjer med Russland og Wagner-gruppen i Afrika? Med Maren Sæbø.

8/30/2023
Etter norsk mediedekning å dømme kan det virke som om Wagner-gruppen inntar det ene afrikanske landet etter det andre, og at Afrika atter er blitt en arena for kald krig og fallende dominoer. Dette er for enkelt. I denne episoden går Bjørnar og høstens første gjest, journalist og historiker Maren Sæbø, gjennom Russlands rolle i Afrika i dag, myter om Den kalde krigen, og ikke minst Wagner-gruppens operasjoner på kontinentet. Hva nå etter Yevgeny Prigozhins død? Og hvor unik er egentlig Wagner-gruppen på et kontinent hvor flust av private militære selskaper allerede opererer? Dette og mer i høstens første episode av Hva skjer med verden. For mer Wagner-diskusjon med Maren, anbefaler vi dette NUPI-foredraget https://www.youtube.com/watch?v=8TiVZaNWauM

Duration:01:25:32

#120: Sommeravslutning og veien videre

6/12/2023
Ukas episode er en kort liten takk for skoleåret som har gått, og en prat om veien videre for podkasten vår. Fra høsten av ser vi oss dessverre nødt til å gå bort fra våre ukentlige oppdateringer grunnet tidsmangel, men vi vil fortsette med tematiske episoder, serier og dagsaktuell tematikk likevel! Vi er tilbake rundt semesterstart. God sommer i mellomtiden!

Duration:00:21:50

Fra arkivet: 90 år siden Adolf Hitler ble utnevnt til tysk rikskansler. Med Bernt Hagtvet.

5/26/2023
Ukas episode er en liten spesial fra arkivet, nemlig et opptak av et foredrag holdt på Oslo Nye Høyskole av vår kollega professor Bernt Hagtvet i januar i år. 30. januar var det nemlig 90 år siden Adolf Hitler ble utnevnt til Tysklands rikskansler. Få politiske beslutninger har hatt mer katastrofale virkninger enn denne. I løpet av seks måneder forvandlet Nazipartiet det første tyske demokratiet til en førerstyrt nazistat. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det? Kunne Weimarrepublikken (1919-1933) ha vært reddet? Er det noe vi kan lære fra denne katastrofen, i en tid da demokratiet igjen er under økende press? Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Duration:00:58:08

Spesial: Tyrkisk valgdagbok med Jonas Bergan Dræge.

5/15/2023
Tyrkia har avholdt president- og parlamentsvalg, og vår gode kollega Jonas Bergan Dræge var på plass som valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Ukas episode er derfor en aldri så liten valgdagbok hvor Jonas tar oss med bak fasaden - *nesten* direkte fra Tyrkia.

Duration:00:29:18

Spesial: Nedtelling til valg i Tyrkia. Med Jonas Bergan Dræge.

5/10/2023
Mye står på spill når Tyrkia avholder regjerings- og presidentvalg 14. mai. I denne episoden har vi fått med kollega Jonas Bergan Dræge til å fortelle oss det vi trenger å vite om valget. Hvilke koalisjoner og presidentkandidater stiller til valg? Hvilke spørsmål er viktigst for Tyrkias velgere? Og hva sier prognosene så langt? Til slutt setter vi av litt tid til spenningene knyttet til valgets eventuelle etterspill. Neste uke er Jonas tilbake med en valgdagbok fra bakken i Tyrkia, hvor han skal være valgobservatør for OSSE. Vi høres da!

Duration:00:53:32

Spesial: Etiopia et halvt år etter fredsavtalen. Med Kjetil Tronvoll

5/5/2023
Et halv år har gått siden en fredsavtale mellom Etiopias føderale myndigheter og TPLF avsluttet krigen i Tigray. Hva er status for fredsprosessen? Kjetil Tronvoll tar tempen på fredsprosessen, forteller om forskyvninger i Etiopias politiske landskap, og diskuterer hvordan krisen i Sudan ser ut fra Etiopias side av grensen. Dette og mer i denne ukas spesialepisode av Hva skjer med verden.

Duration:01:15:28

Spesial: Hva skjer med Sudan? Med Maren Sæbø

4/28/2023
Sudan er i krise etter to uker med harde kamper mellom landets forsvarsstyrker og den paramilitære organisasjonen Rapid Support Forces. I denne episoden tar Bjørnar en lang prat med journalist og historiker Maren Sæbø, om hvordan vi kom hit, hva som foregår, og hvor veien kan gå videre.

Duration:01:42:49

#119: Sudans generaler går til krig

4/17/2023
I ukas episode må det naturligvis handle mest om helgens harde kamper mellom Sudans militære og den mektige paramilitære organisasjonen Rapid Support Forces. I Beijing har både Macron, Lula og Baerbock vært på tur, og vi har med oss enkelte EU-nyheter også. Grunnet begrenset kapasitet fremover vil vi legge om til (ca.) ukentlige spesialepisoder frem mot sommeren. Vi høres!

Duration:01:07:16

#118: Israel og Putin og ICC og sånn

3/29/2023
Vi er tilbake med en aldri så liten onsdagsepisode, mot normalt. I dag skal det handle aller mest om de massive demonstrasjonene mot en foreslått rettsreform i Israel, samt siste nytt rundt Putin - fra besøk av Xi, til kjernevåpen i Belarus, og arrestordren fra ICC. Vi svinger også innom viktige nyheter fra både Myanmar og Skottland, en dyster menneskerettighetsrapport om Libya, og mye mer. Vi er tilbake 17. april. God påske!

Duration:01:03:34

Ukas episode slippes onsdag

3/27/2023
Hei, kjære lyttere. Ukas episode slippes i løpet av førstkommende onsdag. Vi høres da!

Duration:00:00:10

Det amerikanske paradokset 2.0: Oppsummering - LIVE

3/20/2023
I snart et halvt år har vi lovet en oppfølgingsepisode av Det amerikanske paradokset 2.0 om etterdønningene etter det amerikanske mellomvalget. Endelig er dagen her! Episoden er spilt inn live på Oslo Nye Høyskole, med Nik Brandal og Hilde Restad i fri dressur. Vi er tilbake med ordinære episoder snarlig. God lytting!

Duration:00:45:58

#117: En diplomatisk seier for Kina?

3/13/2023
I ukas episode tar vi for oss den store nyheten om at Kina har fasilitert en avtale mellom Iran og Saudi-Arabia om å normalisere relasjonene mellom Gulfens to tungvektere. I tillegg til fæle utviklinger i krigen i Myanmar skal det også handle om briter, båter og brexit, en statusrapport fra Ukraina og siste nytt om Nordstream-bombingen. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Duration:01:13:02

Vi er tilbake om en uke

3/6/2023
Vi må dessverre utsette ukas episode, men vi er tilbake igjen med en uke. Tusen takk for tålmodigheten, vi høres snart!

Duration:00:00:27

#116: Ukraina ett år etter

2/27/2023
Ett år har gått siden Putins (andre) invasjon av Ukraina, og derfor setter vi av hele ukas episode til å snakke om krigen. Vi dekker blant annet over den nyeste resolusjonen til FNs hovedforsamling, Kinas nye fredsplan, de ganske ulike reaksjonene på krigen i det globale nord og sør, muligheter for fred og mye mer. Vi er tilbake med ordinær roundup neste mandag.

Duration:01:03:56

#115: Politisk jordskjelv

2/13/2023
I ukas episode setter vi av temabolken til å diskutere politikken rundt jordskjelvet som til nå har kostet mer enn 30,000 liv i Tyrkia og Syria. Vi svinger dessuten innom en rekke EU-nyheter, et par valgresultater, og urovekkende nyheter om harde kamper i Somaliland. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Duration:00:50:58

#114: Ballongdiplomati

2/6/2023
For første gang siden november 2021 skal det ikke handle om Ukraina og Russland i dagens episode. Vi skal derimot ta for oss en rekke andre saker, fra en fryktelig moskébombing i Pakistan, til afrikanske toppmøter og en hel del diplomatisk krøll, både for Taliban og Kina. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Duration:00:53:40

#113: Bensin på bålet

1/30/2023
Ny uke, sedvanlig rør. I dag skal vi blant annet høre om lettkrenket mafia og andre internasjonale kriminelle, et søksmål mot juntaen i Myanmar, en amerikansk operasjon mot en av lederne for IS i Somalia, og tiltagende vold i Israel og Palestina. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Duration:00:39:26

#112: Wagner-panikk

1/23/2023
I ukas episode skal det handle om uviktige ting, som mobile franske streikegriller, og viktigere ting, som politisk uro i Peru, håp om fred i Kamerun, og det stadige europeiske Leopard 2-dramaet. Ukas tema er det vi velger å kalle en tiltagende "Wagner-panikk", som ikke har blitt mindre av at juntaen i Burkina Faso gjør som sin nabo Mali, og ber Frankrike om å trekke ut sine styrker fra landet (bekreftelsen kom kort tid etter innspillingen vår var ferdig). I denne kontekst ser vi oss nødt til å gå litt dypere inn i hvor ineffektiv og regelrett kontraproduktiv Wagner-gruppen faktisk har vært i kampen mot jihadistene i Mali, og hvordan gruppen først og fremst er "farlig" som en overgriper mot ubevæpnede sivile. Dette og mer i ukas episode av Hva skjer med verden.

Duration:01:03:10