Kalixpodden-logo

Kalixpodden

News & Politics Podcasts

En podd om Kalix – där älven möter havet. Här får du träffa medarbetare inom Kalix kommun och välkända profiler från näringsliv och föreningsliv på orten. Vi kommer att prata vitt och brett om olika saker, men en sak är säker: Våra hjärtan slår för Kalix!Podden produceras av Kalix kommun, programledare är Reine Sundqvist.

Location:

Sweden

Description:

En podd om Kalix – där älven möter havet. Här får du träffa medarbetare inom Kalix kommun och välkända profiler från näringsliv och föreningsliv på orten. Vi kommer att prata vitt och brett om olika saker, men en sak är säker: Våra hjärtan slår för Kalix!Podden produceras av Kalix kommun, programledare är Reine Sundqvist.

Twitter:

@kalixkommun

Language:

Swedish

Contact:

+46923-65000


Episodes

Kalix Sommarkalas 2023

7/14/2023
I dagens Kalixpodd pratar Reine Sundqvist med fritids- och kulturchef Karl-Göran Lindbäck, som är ytterst ansvarig för Kalix Sommarkalas. Här berättar han om hela resan, från koncept till färdigt Kalas. Förutom att programmet nagelfars får du som tänkt besöka Kalix Sommarkalas här också praktiska tips inför besöket! Gäst: Karl-Göran Lindbäck, ansvarig för Kalix Sommarkalas. Programledare: Reine Sundqvist, kommunikationschef, Kalix kommun.

Duration:00:26:59

Lars Öberg – Längdchefen från Kalix

7/7/2023
I dagens Kalixpodd träffar ni Kalixsonen Lars Öberg, som sedan två år tillbaka är ny längdchef i svenska skidlandslaget. Han har tidigare jobbat som både förbundskapten och vallare för skidlandslaget, och är dessutom pappa till före detta landslagsåkaren Jenni Öberg. Det blir alltså en hel del skidsnack, men Lars Öberg pratar även om yrket som polis och uppväxten i Kalix. Gäst: Lars Öberg, längdchef för skidlandslaget. Programledare: Reine Sundqvist, kommunikationschef, Kalix kommun.

Duration:00:33:51

Polisen pratar a-traktorer – en del av föräldraskolan 2023

5/31/2023
Det brott som ökar mest i Kalix är olovlig körning. I en del fall ingår också rattfylla. Polisen i Kalix vittnar om att många unga kör hem trots att de har druckit, eftersom risken att bli påkomna av föräldrarna ökar om de lämnar A-traktorn. Kommunpolis Janne Abrahamsson och ingripande polis Krister Lundgren pratar om riskerna med a-traktorer och trimmade motorer. Gäster: Janne Abrahamsson, kommunpolis i östra Norrbotten Krister Lundgren, ingripande polis i Kalix. Programledare: Reine Sundqvist, informationschef i Kalix kommun.

Duration:00:19:44

Möt brandmannen och komikern Peter "PW" Wikström

2/26/2023
Med 30 år i kommunens tjänst är brandmannen Peter Wikström en av räddningstjänstens riktiga trotjänare. Som komiker framförde Peter Wikström sin senaste föreställning på Kalix Folkets Hus den 24 och 25 februari . "PW: 7 års (o)lycka – ett retrospektivt collage" heter föreställningen som samlar favoritmaterial från tidigare humorshower. I Kalixpodden berättar PW om hur han blev den brandman och showman han är idag och mycket, mycket annat...

Duration:00:31:50

Inga-Lis Samuelsson, ordförande i socialnämnden

1/4/2023
I dagens episod av Kalixpodden lär vi känna socialnämndens nya ordförande Inga-Lis Samuelsson, som axlade uppdraget efter Katarina Burman den 1 januari 2023. Här delar hon med sig av sina tankar inför kommande mandatperiod. Gäst: Inga-Lis Samuelsson, ordförande i socialnämnden. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig.

Duration:00:12:40

Rose-Marie Henriksson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

1/3/2023
I dagens episod av Kalixpodden lär vi känna samhällsbyggnadsnämndens nya ordförande Rose-Marie Henriksson, som axlade uppdraget efter Stig Karlsson den 1 januari 2023. Här delar hon med sig av sina tankar inför kommande mandatperiod. Gäst: Rose-Marie Henriksson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig.

Duration:00:09:08

Victoria Wikström, ordförande för utbildningsnämnden

1/2/2023
I dagens episod av Kalixpodden lär vi känna utbildningsnämndens ordförande Victoria Wikström, som axlade uppdraget efter Sven Nordlund den 1 januari 2023. Här delar hon med sig av sina tankar inför kommande mandatperiod. Gäst: Victoria Wikström, ordförande för utbildningsnämnden Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig.

Duration:00:09:29

Sven Nordlund, ny ordförande för fritids- och kulturnämnden

1/1/2023
I dagens episod av Kalixpodden lär vi känna fritids- och kulturnämndens nya ordförande Sven Nordlund, som axlade uppdraget efter Britt-Inger Nordström den 1 januari 2023. Här delar han med sig av sina tankar inför kommande mandatperiod. Gäst: Sven Nordlund, ordförande i fritids- och kulturnämnden. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig.

Duration:00:09:03

Maria Bucht är företagaren som pratar med hästar och lockar kända (och okända) människor från hela världen till Kalix

12/26/2022
I dagens episod av Kalixpodden bjuder vi på 20 minuter kvalificerat hästsnack! Maria Bucht driver sedan 2013 det egna företaget Horse Quality, där hon leder utbildningar i hästhantering och -körning. I Kalixpodden berättar hon om sig, sitt företag och sitt förhållande till hästen! Gäst: Maria Bucht, Horse Quality AB Programledare: Reine Sundqvist.

Duration:00:20:24

Susanne Andersson, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen

12/24/2022
I dagens episod av Kalixpodden lär vi känna Susanne Andersson. Hon tog över som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande efter Tommy Nilsson redan den 1 juli, men från den 1 januari 2023 sitter en ny konstellation vid makten. Här delar Susanne Andersson med sig av sina tankar inför kommande mandatperiod. Gäst: Susanne Andersson, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig.

Duration:00:35:29

Pandemin raserade hennes livsverk – Maarit Lindvall, turismentreprenör berättar om utmaningar i både yrkes- och privatliv och om drömmar som blivit verklighet

11/4/2022
I veckans Kalixpodd träffar vi turismentreprenören Maarit Lindvall. Under flera års tid drev hon resebyrån Gränsresor med kontor i Kalix och Haparanda. Hon hade som mest fem anställda i företaget, men reseförbudet som infördes under pandemin tvingade henne att slå igen portarna. Hon hyrde redan då ut Igloos i Kalix kommun under namnet Ice & Light VIllage, och det är i dagsläget hennes huvudsakliga verksamhet. Inom kort kommer hon dock att starta Reseservice, ett företag som erbjuder paketering av resor med nya upplevelser varje dag! Gäst: Maarit Lindvall, turismentreprenör. Programledare: Reine Sundqvist, kommunikationschef, Kalix kommun.

Duration:00:45:43

Verner Lundholm, ny räddningschef i Kalix kommun

10/12/2022
I veckans avsnitt av Kalixpodden träffar vi Verner Lundolm, som den 1 november tillträder som ny räddningschef i Kalix kommun. Han är född och uppvuxen i Kalix och har arbetat inom räddningstjänsten på orten i 30 års tid. Vill du veta mer om livet som brandman? I så fall är det här podden för dig! Gäst: Verner Lundholm, tillträdande räddningschef i Kalix kommun. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig vid Kalix kommun.

Duration:00:41:56

Politiker, minister, entreprenör, företagsledare, Siknäsbo – Anders Sundström om några viktiga ögonblick i Sveriges, Norrbottens och Kalix utveckling

10/4/2022
Anders Sundström, en person som varit involverad i samhällsutveckling i hela sitt vuxna liv, berättar i det här avsnittet av Kalixpodden om hur universitet har betytt enormt mycket för Norrbotten, om sin tid i näringslivet och om vikten av kunskap och infrastruktur. Han berättar även vad han ser för potential i Kalix och om vad byn Siknäs betyder för honom. Vi får även höra om att hans tid inom politiken och om förfrågan att bli möjlig statsminister.

Duration:00:31:40

Hur hanterar socialförvaltningen en kris?

9/28/2022
I krisberedskapsveckans tredje Kalixpodd får vi höra socialchef Anna-Lena Andersson berätta om hur socialförvaltningens krisberedskap ser ut. Detta är den tredje av fyra bonuspoddar som Kalix kommun sänder under Krisberedskapsveckan. Veckan genomförs alltid vecka 39 – vilket i år är den 26 september till den 2 oktober. Gäst: Anna-Lena Andersson, socialchef vid Kalix kommun. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig, Kalix kommun.

Duration:00:09:34

Vilken beredskap har skolorna vid händelse av kris?

9/27/2022
I krisberedskapsveckans andra Kalixpodd berättar utbildningschef Charlotte Sundqvist om hur skolornas beredskap ser ut i kris. Hon delar också med sig av erfarenheter från tidigare krishantering, exempelvis under covid-19-pandemin. Detta är den andra av fyra bonuspoddar som Kalix kommun sänder under Krisberedskapsveckan. Veckan genomförs alltid vecka 39 – vilket i år är den 26 september till den 2 oktober. Gäst: Charlotte Sundqvist, säkerhetschef vid Kalix kommun. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig, Kalix kommun.

Duration:00:04:51

Hur är Kalix kommuns krisberedskap uppbyggd?

9/25/2022
Säkerhetschef Patrik Fallström inleder krisberedskapsveckan här i Kalixpodden. Hör honom berätta om hur Kalix kommun hanterar krissituationer. Detta är den första av fyra bonuspoddar som Kalix kommun sänder under Krisberedskapsveckan. Veckan genomförs alltid vecka 39 – vilket i år är den 26 september till den 2 oktober. Gäst: Patrik Fallström, säkerhetschef vid Kalix kommun. Programledare: Reine Sundqvist, informationsansvarig, Kalix kommun.

Duration:00:09:29

Peter Nilsson Sandlund, entreprenör och VD på OnePartnerGroup

8/23/2022
Peter Nilsson Sandlund, entreprenör uppvuxen i Nyborg, berättar om sina tidigare samt nuvarande arbetserfarenheter, hur det är att jobba i en ledarposition och om innebörden av att ha olika typer av människor i sitt team. Han berättar även om vikten av motion och hälsa, att ödmjukhet är en viktig ledaregenskap och om den starka kompetens Kalix har. Vi får även höra hur han var med och tog upp Kalix Bandy till Allsvenskan 1994. Den här episoden är inspelad i början av sommaren.

Duration:00:37:23

Daniel Nilsson, rektor och VD på Kalix Folkhögskola

8/3/2022
Daniel Nilsson, född och uppvuxen i Rian, berättar om sina tidigare erfarenheter och hur det var att arbeta som chef på Arbetsförmedlingen, som HR-direktör på region Norrbotten och om sin nuvarande roll som rektor och VD på Kalix Folkhögskola. Han berättar även om hur viktigt gott värdskap är för Kalix, om vad idrotten betytt i hans liv samt om när han nobbade Lars "Osten" Bergström. Det här avsnittet är inspelat i början av sommaren.

Duration:00:32:46

Sommarfesten 2022 – del 1

5/7/2022
Sommarfestgeneral Karl-Göran Lindbäck berättar om årets stora folkfest i Kalix – Sommarfesten, och om det hårda arbete som sker bakom kulisserna. I samarbete med lokala föreningar, företag och privatpersoner bjuds det på aktiviteter runtom i hela Kalix under hela vecka 29, och finalhelgen den 22–23 juli bjuder på uppträdanden från Baskery, Stiftelsen, Takida, Molly Sandén, Smith & Thell och Miriam Bryant. Men vad krävs egentligen för att sätta ihop en vecka som Sommarfesten? Vill du veta mer om Sommarfesten? Då kan du läsa mer – och varför inte även boka biljetter – på www.sommarfesten.se Gäst: Karl-Göran Lindbäck, sommarfestgeneral tillika fritids- och kulturchef vid Kalix kommun. Programledare: Reine Sundqvist.

Duration:00:38:13

Anders Skoglund – Hur klarar man en IT-attack?

5/3/2022
Konsulten och IT-experten Anders Skoglund, var en central figur för Kalix kommun under arbetet med att stävja IT-attacken som drabbade Kalix kommun strax innan jul. Här berättar han om hur det var att befinna sig i händelsernas centrum, mitt under julstöket. Anders berättar bland annat att han var inne på nätverken samtidigt som hackarna och om hur han och hans medarbetare kämpade för att täppa igen alla hål i systemen. Anders kommer också med några konkreta råd för att förhindra denna typ av attacker! Gäst: Anders Skoglund, konsult och IT-expert. Programledare: Reine Sundqvist.

Duration:00:29:54