Kees de Kort-logo

Kees de Kort

News & Politics Podcasts >

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.
More Information

Location:

Amsterdam, Netherlands

Description:

Econoom Kees de Kort geeft de bankenmannetjes en de roze brilletjes een veeg uit de pan met zijn 'realistische kijk' op de beurs.

Language:

Dutch


Episodes

Fed schiet in eigen goal

9/19/2019
More
De Fed verlaagt de rente, maar eigenlijk weet niemand waarom of wat daar het gevolg van is. Ik zou zeggen dat er geen aanleiding voor die verlaging is. Als je kijkt naar de verwachtingen die de Fed een paar maanden geleden had met betrekking tot groei, werkloosheid en inflatie - de zogeheten dot plot - en je vergelijkt die met de huidige verwachtingen, dan zie je geen enkel verschil.

Duration:00:06:32

Lage rente gooit roet in het eten

9/18/2019
More
Macro-economisch gaat het best goed met Nederland, volgens het CPB. De groei zwakt wat af, de werkloosheid blijft heel laag, de overheidsfinanciën staan er prima voor en de koopkracht gaat ook beter worden. Maar uiteraard ziet BNR-economiecommentator Kees de Kort nog kanttekeningen. Maar de lage rente gooit roet in het eten, want die blijft de komende twee jaar waarschijnlijk op nul. En dan wordt nog geen rekening gehouden met mondiale schokken in de economie.

Duration:00:06:33

Het is niet alleen olie die borrelt

9/17/2019
More
Prinsjesdag? Morgen gaat de zon ook weer op. De aanslagen in Saoedi-Arabië zijn belangrijker: dat kan met een sisser aflopen, maar heeft ook de potentie om veel groter te worden. Landen als China en India importeren meer olie dan ze uitvoeren, die zijn kwetsbaar wanneer de olieprijzen verder stijgen.

Duration:00:06:23

Geleend Geld en God weet wat

9/16/2019
More
Vertellen de Chinezen wel het hele verhaal, nu ze erkennen dat het economisch wat minder gaat? Of gaat achter deze schoorvoetende bekentenis een nog veel groter drama schuil? Volgens Kees de Kort is er meer aan de hand dan alleen maar wat cosmetische cijfers. 'Ze hebben in het verleden een heleboel dingen gedaan met geleend geld en god weet wat - en zo langzamerhand komen ze erachter dat ze dat beter niet hadden kunnen doen.'

Duration:00:06:11

DNB-baas is medeplichtig aan ECB-beleid

9/13/2019
More
Als hij een beetje een ruggengraat heeft dan treedt DNB-baas Klaas Knot af, vindt Kees de Kort. 'Hij geeft een signaal naar de Nederlandse pensioenfondsen, maar dat betekent toch helemaal niets.' Knot had al veel eerder kunnen reageren op het monetair beleid van de ECB, want het steunpakket van deze week is een voortzetting van het beleid dat al jaren wordt gevoerd.

Duration:00:08:44

Jubelverhaal versus persoonlijke realiteit

9/12/2019
More
De kloof tussen verhalen en de persoonlijke realiteit wordt steeds groter. Het CBS komt met cijfers waaruit blijkt dat de economie in 2017 en 2018 gegroeid is, maar dat van bijna 50 procent van de Nederlanders de koopkracht gedaald is.

Duration:00:06:10

Nergens wordt het beter

9/11/2019
More
In geen enkel land gaat het economisch beter worden dan het nu is. Dat blijkt uit het laatste beeld van de OESO, vertelt Kees de Kort.

Duration:00:06:33

We zijn blijven hangen op het niveau waarop we zaten

9/10/2019
More
Nederlanders zijn over het algemeen tevreden, blijkt uit een studie van het Sociaal Cultureel Planbureau. Kees de Kort wat minder.

Duration:00:06:07

Kloof tussen economische en financiële realiteit groeit

9/9/2019
More
De economische groei in Europa zwakt af. Dat zou moeten worden weerspiegeld in de beurskoersen. 'But there is no alternative, de beurskoersen houden er op dit moment geen rekening mee dat het tij aan het keren is', vindt Kees de Kort. De kloof tussen de economische realiteit en de financiële realiteit is alsmaar groter aan het worden volgens de macro-econoom.

Duration:00:08:48

Waar is dat goede nieuws?

9/6/2019
More
De inflatie in Nederland loopt torenhoog op voor Europese begrippen. Dat heeft alles te maken met de btw-verhoging en toenemende milieulasten. De lonen stijgen tegelijkertijd minder dan de inflatie, dus de koopkracht staat onder druk. Daar komt nog de pensioendiscussie nog bij....waar is het goede nieuws?

Duration:00:06:29

Chinezen nemen gas terug in Hongkong

9/5/2019
More
De Chinese economie staat er slechter voor dan wij denken. Dat zou het terugtrekken van de uitleveringswet in Hongkong kunnen verklaren, zegt Kees de Kort. De Chinezen beschouwen Hongkong als hun achtertuin en als het daar uit de hand loopt zou het handelsconflict verder kunnen escaleren. 'Terwijl hun economie in zware problemen zit nog meer tegenwerking [krijgen], dat is natuurlijk geen recept om vooruit te komen.'

Duration:00:07:05

Europese beurzen reageren positief op Italië en brexit

9/4/2019
More
De Europese beurzen reageren positief op het nieuws over een mogelijk uitstel van de brexit en het akkoord over de nieuwe Italiaanse regering. Maar die markten reageren onwaarschijnlijk asymmetrisch vindt Kees de Kort. 'Er is een ontzaglijke bereidheid om iets goed nieuws te vinden en een hele grote onwil om iets slecht nieuws te vinden.'

Duration:00:06:26

Engeland is een bananenrepubliek

9/3/2019
More
Engeland is een bananenrepubliek, en dan drukt macro-econoom Kees de Kort zich nog zacht uit. Drie jaar geleden was er een stemming, 3 jaar lang heeft het parlement van 635 mensen erover kunnen nadenken en waarmee komen ze: met de aller-, aller,- allerslechtste oplossing.

Duration:00:05:35

Kortingen en lage marges? Of gewoon de consument de volle mep geven?

9/2/2019
More
Het is maar helemaal de vraag of de Amerikaanse consument de gevolgen van de handelsoorlog gaat voelen. Werden tot nu de zakelijke producten belast, nu zijn de consumentengoederen aan de beurt. Wie gaat dat betalen?

Duration:00:07:05

Centrale bankiers zitten in de verkeerde film en dat weten ze

8/30/2019
More
Twee ECB-leden waaronder Klaas Knot vinden dat de ECB het opkoopprogramma niet hoeft te hervatten. Ze beginnen zich te realiseren dat ze in de verkeerde film zitten en ze vragen zich af: wat nu? Hun film is geworden: wij moeten iedere economische verslechtering counteren. Nu zien ze in hoe verkeerd dat is. Tot nu toe stond hun deskundigheid niet ter discussie, maar dat verandert.

Duration:00:06:14

Brits parlement staat buitenspel

8/29/2019
More
De Britse koningin Elizabeth heeft de wekenlange schorsing van het Britse parlement goedgekeurd. Premier Boris Johnson had daarom gevraagd. De parlementsleden gaan nu tot 14 oktober op vakantie terwijl op 31 oktober de brexit moet plaatsvinden. 'Het Britse parlement heeft zichzelf buitenspel gezet door een heleboel problemen niet serieus te nemen', zegt Kees de Kort. Zo komt de harde brexit steeds dichterbij. Maar volgens Kees de Kort moeten we ons geen grote zorgen maken om de mogelijke...

Duration:00:06:49

Centrale bankier... wat doe je nu?

8/28/2019
More
Voormalig FED-president William Dudley zal ongetwijfeld spijt krijgen van de uitspraak die hij gisteren deed. Misschien is het een goed idee als de FED actief beleid voert om de herverkiezing van Trump te saboteren. Niet zo handig, vindt macro-econoom Kees de Kort. 'Nu komen er bij de ECB en de FED discussies over politieke voorkeuren op gang. Een positief effect hiervan zou kunnen zijn dat mensen zich beginnen af te vragen wat die centrale bankiers eigenlijk aan het doen zijn.'

Duration:00:07:35

De Duitse economie krimpt. So what?

8/27/2019
More
De cijfers bevestigen: de Duitse economie krimpt. Komt de recessie nu dichtbij? Is dit het begin van het einde? Volgens macro-econoom Kees de Kort betekent het maar weinig. 'Ondernemers geven een klein beetje minder uit en daar zijn genoeg redenen voor. En voor je het weet, beland je met die voorzichtigheid in een neerwaartse spiraal.' Dat is allemaal niet zo erg, volgens Kees. We moeten iets doen aan het ego van de 'slippenmannetjes'. Daar ligt het probleem.

Duration:00:07:08

China gaat onderhandelen? Fake-nieuws!

8/26/2019
More
Trump zegt nou wel dat China naar de onderhandelingstafel komt, maar Chinezen kúnnen helemaal niet onderhandelen! Tot Trump onderhandelde China niet: het maakte weliswaar afspraken, maar deed waar het zin in had.

Duration:00:07:53

Het gaat iets minder slecht in Europa

8/23/2019
More
De voorlopige cijfers van de inkoopmanagers in Europa, de VS en Japan zijn bekend. Het gaat iets minder slecht in Europa. In normaal Nederlands zou je zeggen: 'maximale stabilisatie', maar we moeten nog een paar maanden afwachten, volgens Kees de Kort. Met deze informatie doet de ECB nog niets. Maar 'bereid je maar voor, over een paar weken is er weer een ECB-vergadering, dus dan zal er wel weer iets bedacht worden. Nog meer steun en nog meer gekte om te kijken of het nu wel gaat werken.'...

Duration:00:06:34