KlaarWakker To Go-logo

KlaarWakker To Go

News & Politics Podcasts

Laat je iedere ochtend door Jan-Willem Kobes en Bastiaan Kleinjan in een kwartiertje bijpraten over het Overijsselse nieuws van de dag. Lekker, informatief en makkelijk mee te nemen: met KlaarWakker To Go ben je klaar voor de rest van je dag.

Location:

Netherlands

Description:

Laat je iedere ochtend door Jan-Willem Kobes en Bastiaan Kleinjan in een kwartiertje bijpraten over het Overijsselse nieuws van de dag. Lekker, informatief en makkelijk mee te nemen: met KlaarWakker To Go ben je klaar voor de rest van je dag.

Language:

Dutch

Contact:

+31742456456


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#158: De (voorlopig) laatste aflevering van KlaarWakker To Go

9/9/2022
Vandaag in de laatste aflevering van KlaarWakker To Go: - Burgemeesters in Overijssel hebben de afgelopen jaren bijna 230 drugspanden gesloten. Zij willen daarmee een vuist maken tegen criminaliteit die vaak middenin de woonwijk plaatsvindt. Met name in Deventer en Enschede greep de burgemeester vaak in. - Er rijden vandaag bijna geen bussen en treinen in Overijssel. De vervoersmedewerkers in het streekvervoer staken voor een betere cao en NS zet de hele dag geen treinen in. - De fietsenstallingen van middelbare scholen staan er steeds voller mee: e-bikes. De elektrische fietsen zijn razendpopulair, niet alleen bij volwassenen, maar ook onder jonge scholieren. Toch zet Veilig Verkeer Enschede kanttekeningen bij de ontwikkeling. Want veel scholieren kunnen volgens Veilig Verkeer totaal niet omgaan met de snelheid van een e-bike en veroorzaken ze soms levensgevaarlijke situaties.

Duration:00:17:44

Ask host to enable sharing for playback control

#157: Asielzoekersopvang kan ook goed gaan en Verstappen komt naar Overijssel

9/8/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Het aantal incidenten op de Vechtdallijnen, de treinverbindingen tussen Zwolle en Emmen en Almelo en Hardenberg, blijft toenemen. En dat terwijl er de afgelopen periode extra veiligheidspersoneel is ingezet. Vervoerders Arriva en Keolis willen een Veiligheidsteam in het leven roepen, dat met 1,5 miljoen euro per jaar wel een prijskaartje heeft. - De Aloysiusschool in Losser blijft langer in gebruik als crisisnoodopvang voor vluchtelingen. Dat heeft heeft het college van burgmeester en wethouders besloten. De locatie zou per 1 oktober dicht gaan, maar de opvang is met drie maanden verlengd tot 1 januari 2023. - Na jaren van afwezigheid keert Erik Wevers volgend weekend terug in de Hellendoorn Rally. De coureur uit Markelo wist de grootste rally van Nederland al vier keer op zijn naam te schrijven en gaat dus op voor een vijfde winst. Maar hij krijgt concurrentie van niet de minste, Jos Verstappen staat namelijk ook aan de start.

Duration:00:14:02

Ask host to enable sharing for playback control

#156: De zoutboringen gaan door, een verbinder voor Zwolle en een nieuwe trend in Overijssel

9/7/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - De inwoners van Sint isodorushoeve kregen gisteravond van zoutwinningsbedrijf Nobian een duidelijke boodschap. De boringen gaan door. En dat daar waren de bewoners van het kerkdorp niet blij mee. - Zwolle heeft met Arie Slob een nieuwe verbinder. Maar op het ministerie van Landbouw zoeken ze ook nog een verbinder... - Een nieuwe trend onder milieu-activisten heeft Overijssel bereikt.

Duration:00:12:46

Ask host to enable sharing for playback control

#155: Gesprekken over asielzoekers, een opgestapte minister en een verborgen talent in burlen

9/6/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - De informatieavond voor omwonenden rond het asielhotel in Albergen heeft de zorgen bij bewoners niet kunnen wegnemen. Dat zei woordvoerder van de bewoners Hennie de Haan na afloop van het gesprek gisteravond. Volgens haar zijn er amper vragen beantwoord en liepen de emoties hoog op. - Er komt geen spoeddebat over de asielzoekersopvang op een boot in de Prinses Margriethaven in Zwolle. Een ruime meerderheid van de Zwolse gemeenteraad stemde een voorstel daar toe van de VVD en Swollwacht weg. De meeste partijen staan achter de beslissing van het stadsbestuur op 84 asielzoekers op te vangen op de boot. - Henk Staghouwer heeft aangekondigd af te treden als minister van Landbouw. Zijn opvolger komt misschien wel uit Overijssel. - Bastiaan blijkt een verbogen talent in burlen te hebben.

Duration:00:14:13

Ask host to enable sharing for playback control

#154: De #DutchGP maar dan in Hardenberg en RodeoHenk in Nieuwleusen

9/5/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Het kan niemand ontgaan zijn: Max Verstappen kwam als eerste over de finish van het circuit van Zandvoort, onder luid gejuich van honderdduizend uitzinnige oranjefans. Voor wie niet wilde afreizen naar het westen kon de wedstrijd bekijken op groot scherm, zoals in Hardenberg. En voor de gelegenheid bouwde de organisatie er meteen een heel race-evenement aan vast. - Iedereen in de regio Kampen kent hem, persfotograaf Freddy Schinkel. Zelf treedt hij nooit op de voorgrond, maar bijna iedereen in de Kop van Overijssel heeft wel eens foto's van hem gezien in de lokale en regionale kranten of online. Hij zit al meer dan veertig jaar in het vak. Voor de Historische Vereniging in de IJsseldelta is dat een reden om werk van deze fotograaf tentoon te stellen. - Wie regelmatig een autorodeo bezoekt, kent ongetwijfeld de naam van Henk de Boer. Op veel van dit soort evenementen staat hij als commentator de hele dag langs de baan om te vertellen wiens auto in de prak wordt gereden of wie er heeft gewonnen. Zo ook afgelopen zaterdag in Nieuwleusen, toen daar voor de 53e keer de jaarlijkse Autorodeo werd gehouden.

Duration:00:10:54

Ask host to enable sharing for playback control

#153: Minister De Jonge maakt reclame voor het nieuwe dorp Reeve

9/2/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft een plaatsnaambord onthuld bij het nieuwe Kamper dorp Reeve - Loonwerkers moeten voor de oogst in de gemeente Hof van Twente omrijden door het sluiten van spoorwegovergangen - Pec Zwolle begint als koploper aan speelronde 5 van de Keuken Kampioen Divisie maar trainer Dick Schreuder is kritisch

Duration:00:15:04

Ask host to enable sharing for playback control

#152: Het oudste buurthuis van Nederland staat in Hengelo en een pleidooi voor meer toiletten

9/1/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Buurthuis 't Lansink in Tuindorp in Hengelo zegt het oudste buurthuis van Nederland te zijn. Vandaag bestaat het 100 jaar en nog elke dag zijn er vele activiteiten van 's morgens tot 's avonds laat. De mensen die het buurthuis draaiende houden zijn er trots op. - Er zijn amper openbare toiletten in Zwolle en dat moet zo snel mogelijk veranderen, vindt de ChristenUnie in Zwolle. Dat was in 2019 de boodschap aan burgemeester en wethouders. Drie jaar later is er niets veranderd, en dat brengt veel mensen in de problemen.

Duration:00:14:15

Ask host to enable sharing for playback control

#151: Ook de gemeenteraad zegt nee tegen 300 asielzoekers, weer geen treinen en deadline day

8/31/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - De gemeente Tubbergen gaat 150 asielzoekers opvangen en niet meer dan dat. Tenminste, als het aan de gemeenteraad ligt. De raad kwam bij elkaar omdat er vandaag een gesprek volgt tussen de gemeente Tubbergen en staatssecretaris Eric van der Burg over hoe nu verder. - Anders dan gisteren, laat de NS vandaag weer treinen rijden. Reizigers in ons deel van het land hebben pech, want vandaag wordt er ook nog gestaakt in het zuiden van het land en hier. En daar waren op het station in Hengelo buitenlandse reizigers niet van op de hoogte. - Technisch managers en zaakwaarnemers in het betaalde voetbal maken overuren de laatste dagen. Het is de laatste dag waarop er nog spelers ge- of verkocht mogen worden.

Duration:00:10:43

Ask host to enable sharing for playback control

#150: Geen treinen, dalende koopkracht en minder Chinese restaurants

8/30/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Door een staking van de NS rijden er in heel Nederland en dus ook in Overijssel geen NS-treinen. En dus stond een aantal reizigers op het station van Enschede vertwijfeld rond te kijken. - Consumenten en bedrijven hebben het eerste half jaar een kwart minder gas verbruikt dan in de eerste zes maanden van 2021. Het is een reactie op de hoge gasprijs. Maar die zullen de komende winter verder stijgen. In combinatie met de stijgende kosten van levensmiddelen, benzine en andere goederen en diensten staat de koopkracht fors onder druk. Hoe gaat Kampen daarmee om? - Het aantal Chinese restaurants in Overijssel neemt in rap tempo af. Volgens horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners is het traditionele concept van een Chinese afhaalmaaltijd niet meer van deze tijd.

Duration:00:12:13

Ask host to enable sharing for playback control

#149: De vakantie is voorbij, alles begint weer!

8/29/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - De scholen beginnen weer in Overijssel. In andere regio's die eerder terugkwamen van vakantie, zagen we al dat het lerarentekort in de zomer niet opgelost is. En dat is ook het geval in onze regio. - En met de scholen die weer beginnen, is ook de bouwvak voorbij en begint in veel sectoren het werk weer. Maar hoe zorg je nou dat je na de vakantie echt met een frisse start begint? Je krijgt wat tips van psycholoog Jos Gerritsen. - De introductieperiodes in het hoger onderwijs beginnen ook vandaag en dat betekent dat studentenverenigingen leden werven. Maar hoe vrouwvriendelijk zijn die? Tijdens een lustrumviering van een Amsterdamse studentencorps riepen de mannelijke studenten in koor dat vrouwen 'hoeren' en ‘sperma-emmers’ zijn. Vier Enschedese studenten van vereniging Audentis staan hier niet totaal niet achter en om dat duidelijk te maken liepen zij 109 rondjes om de Grote Kerk op de Oude Markt.

Duration:00:17:47

Ask host to enable sharing for playback control

#148: Actie op en buiten het veld bij FC Twente en het gat dat Nick en Simon achterlaten

8/26/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Het is FC Twente gisteravond niet gelukt om de groepsfase van de Conference League te halen. De ploeg moest in eigen huis scoren tegen Fiorentina om de 2-1 nederlaag van vorige week weg te poetsen, maar het bleef bij 0-0. Ook buiten het veld gebeurde er van alles. - Tijdens corona konden muzikanten niet samen spelen, ook het MegaConcert in Gramsbergen kon niet doorgaan. Nu mag eindelijk de jubileumeditie plaats gaan vinden. Samen met de band de Heinoos gaan talloze muzikanten samen spelen tijdens de feestweek in Gramsbergen. - En we waren in Ootmarsum bij de Kunstmarkt. Bart Kieft ontmoette daar twee standhouders uit Belgie die er wel zin in hebben, geld verdienen is voor hen niet het belangrijkste.

Duration:00:18:37

Ask host to enable sharing for playback control

#147: Europese actie in Enschede, op en buiten het veld

8/25/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Ondanks de 2-1 nederlaag van vorige week in Italië heeft FC Twente het volste vertrouwen in een goede afloop tegen Fiorentina. Vanavond staat de wedstrijd op het programma in een uitverkochte Grolsch Veste. Buiten het veld namen supportersgroepen al een voorschot op de wedstrijd. - Een bezetting van 77 dagen, begin jaren negentig, om de sluiting van het geliefde Openluchtbad in Zwolle te voorkomen. Het inspireerde theatermakers om er een voorstelling over te maken. De voorstelling is volgende maand te zien, op het terrein van het Zwolse zwembad. - In Raalte is deze dagen het jaarlijkse oogstfeest Stoppelhaene, een van de grootste dorpsfeesten van onze provincie.

Duration:00:12:59

Ask host to enable sharing for playback control

#146: Communiceren over asielzoekersopvang blijkt nogal lastig te zijn

8/24/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - In Tubbergen en in Zwolle zijn inwoners niet tevreden over de plannen om asielzoekers op te vangen in de buurt. Overkoepeld terugkerend thema in beide gemeenten: de communicatie vanuit de overheid had beter gekund. - In en rond het station van Zwolle is vandaag niets te beleven, want het personeel van de NS heeft het werk neergelegd. - Moet het Wilhelmus een tandje sneller?

Duration:00:13:55

Ask host to enable sharing for playback control

#145: Ministers bij boeren in de grensregio, de schoenmaker sterft uit en een scheldende Ten Hag

8/23/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Er komt geen uitzondering op de stikstofregelgeving voor boeren in het grensgebied. Dit zegt stikstofminister Van der Wal na een bezoek dat ze samen met collega minister Staghouwer bracht aan drie melkveehouders in Twente en de Achterhoek. Wel is er ruimte voor maatwerk, vanwege de bijzondere relatie met Duitsland. - Schoenmakers sterven uit in Overijssel. Dit vanwege alle sneakers waar we tegenwoordig op lopen, als die kapot gaan kopen we nieuwe en gaan we niet meer langs de schoenmaker. Luisteraar Lies vertelt een mooi verhaal uit haar jeugd, in de schoenmakerij. - Voetbaltrainer Erik ten Hag uit Oldenzaal is erg tevreden met hoe zijn team Manchester United speelt. Maar of de Engelse televisiestations daar zo blij mee zijn...

Duration:00:17:37

Ask host to enable sharing for playback control

#144: Een brief aan de Koning om van een dorp een stadje te maken

8/22/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Ruim 400 mensen liepen zondag mee in de protestmars tegen een asielzoekerscentrum dat in Albergen moet komen. Met omgekeerde Nederlandse vlaggen lieten de mensen zien het niet met het kabinetsbeleid eens te zijn. Er waren niet alleen mensen uit Albergen bij maar ook uit andere plaatsen om een steuntje in de rug te geven. - Over moslims en de islam bestaan nog vele vooroordelen, althans dat vinden de moslims zelf. Ze zijn daarom een campagne gestart onder de noemer 'Ik ben een moslim, stel mij uw vraag'. - Blokzijl noemt zich graag een voormalig Zuiderzeestadje, maar Zuiderzeedorp is feitelijk misschien juister. Want de plaats heeft zijn stadsrechten al eeuwen geleden in moeten leveren na een akkefietje met het naburige Vollenhove. Jammer, vindt de negenjarige Meike Lotterman. Daarom schreef ze een brief aan de koning met een vraag.

Duration:00:14:22

Ask host to enable sharing for playback control

#143: Nog steeds woede in Albergen, bloemen in Sint Jansklooster en Enschedese escapades

8/19/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Honderden mensen hebben donderdagavond opnieuw geprotesteerd bij ‘t Elshuys in Albergen, waar het COA driehonderd asielzoekers wil opvangen. Ook politici kwamen naar Albergen. - Prachtige wagens versierd met tienduizenden bloemen sieren vandaag weer de straten van Sint Jansklooster. Meer dan drie miljoen dahlia’s, verdeeld over indrukwekkende wagens, komen vandaag langs in het dorp. - FC Twente heeft gisteravond met 2-1 verloren bij Fiorentina in de play-offs...

Duration:00:19:04

Ask host to enable sharing for playback control

#142: Buurtbewoners willen hotel kopen om asielzoekerscentrum tegen te houden

8/18/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - Omwonenden van het hotel 't Elshuys in Albergen willen het pand uit handen van het COA houden door het desnoods zelf te kopen. Ze willen daarmee voorkomen dat het hotel gaat dienen voor de noodopvang van 150 tot 300 asielzoekers. Of omwonenden het pand kunnen kopen, wordt onderzocht. - FC Twente is nog twee wedstrijden verwijderd van de groepsfase van de Conference League. De eerste van die twee wedstrijden wordt gespeeld in Florence in Italië, daar is...

Duration:00:14:14

Ask host to enable sharing for playback control

#141: Albergen is verbaasd en overrompeld door verplichte asielzoekersopvang

8/17/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - In Tubbergen en Albergen is met ontsteltenis gereageerd op het besluit van het kabinet om asielzoekers op te vangen in hotel 't Elshuys. Het kabinet gebruikt daarbij dwang en gaat voorbij aan het bestemmingsplan van de gemeente. - De E-bike wordt steeds populairder en dat merken ze ook bij de verschillende Fietsvierdaagsen in Overijssel. Daar doen bijna alleen nog maar E-bikers aan mee.

Duration:00:14:05

Ask host to enable sharing for playback control

#140: "Hel en verdoemenis" bij grote brand in historische binnenstad van Deventer

8/16/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - In het centrum van Deventer is maandagnacht een grote brand uitgebroken. Twee mensen zijn gewond geraakt en er is veel schade in de historische binnenstad. - Een bijzonder weerzien voor een loonwerker uit Luttenberg. In de jaren negentig verkochten zijn vader en hij een hakselaar, maar toen hij een tijdje geleden de kans kreeg, kocht hij precies dezelfde machine weer terug. En zo zijn het baasje en de hakselaar na 28 jaar weer herenigd. - Een kijkje op de...

Duration:00:08:58

Ask host to enable sharing for playback control

#139: De uitvaart verandert, de herdenking niet

8/15/2022
Vandaag in KlaarWakker To Go: - De gemiddelde uitvaart in Overijssel verandert. Uitvaartondernemers in de provincie zien dat dat we anders afscheid nemen van dierbaren, vooral de coronapandemie heeft volgens de ondernemers sterk aan die verandering bijgedragen. Zo worden er minder mensen uitgenodigd. - Op meerdere plekken in de provincie wordt vandaag de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Onder meer in Deventer, Hardenberg, Holten, Steenwijk en Zwolle...

Duration:00:14:02