Pilestraede - Berlingskes nyhedspodcast-logo

Pilestraede - Berlingskes nyhedspodcast

News & Politics Podcasts

Berlingskes nyhedspodcast. Siden 1765 har avisen holdt til i Pilestræde, så lyden af Pilestræde er lyden af Berlingske. Her udfordrer vært Kaare Svejstrup magt, viden og holdninger til aktuelle emner. Udkommer mandag til torsdag kl. 05.00.

Location:

Denmark

Description:

Berlingskes nyhedspodcast. Siden 1765 har avisen holdt til i Pilestræde, så lyden af Pilestræde er lyden af Berlingske. Her udfordrer vært Kaare Svejstrup magt, viden og holdninger til aktuelle emner. Udkommer mandag til torsdag kl. 05.00.

Language:

Danish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Din parcelhusdrøm ødelægger Danmark

7/21/2024
Parcelhuset er danskernes foretrukne boligdrøm. Over tre millioner danskere bor i et. Men spørger man arkitekt Helle Søholt, bør dén statistik få nakkehårene til at rejse sig på enhver, der går op i klima og byudvikling. For i takt med, at danskerne bliver rigere og vores krav til komfort stiger, så spreder parcelhuskvartererne sig som løgringe. Husene bliver større, vejene bliver bredere og bymidten bliver udkonkurreret af storcentre. Hvordan vil hun knuse danskernes parcelhusdrømme? Gæst: Helle Søholt, administrerende direktør i Gehl og medlem af kulturministerens ekspertgruppe for en ny national arkitekturpolitik. Vært: Kaare Svejstrup. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:26:51

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: Kvinderne opruster i det sydlige USA

7/19/2024
Berlingske er taget på pistolkursus hos Teri Keefe, der underviser kvinder i at skyde i Arizona. De er her alle af én grund. Kvinderne frygter kriminelle indvandrere. Men på den anden side af grænsemuren til Mexico handler det om noget helt andet. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:15:53

Ask host to enable sharing for playback control

Pilestræde Greatest: Børn der forlader deres forældre

7/16/2024
»Det er på tide at tale om et smitsomt fænomen: Voksne børn, der bryder med deres forældre, fordi forholdet ikke lever op til idealet.« Sådan begynder en heftigt debatteret klumme bragt i Berlingske forleden. Den er skrevet af den 31-årige journalist Astrid Johanne Høg og er en opsang til hendes egen generation, som i hendes øjne tager alt for let på familien og blodets bånd. Men hvor udbredt er det at slå hånden af mor eller far? Og hvilke konsekvenser har det for de gamle forældre? Det ved dagens gæst, Andreas Nikolajsen, noget om. Han er psykolog og forsker i »intergenerationelle brud« i alderdommen. Og så er han temmelig enig med Astrid Johanne Høg. Du kan læse klummen, der satte gang i debatten her. Gæst: Andreas Nikolajsen, psykolog, ph.d.-studerende på Aarhus Universitet. Vært: Kaare Svejstrup. Programmet er en genudsendelse. Det blev sendt første gang d. 30. januar. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:30:48

Ask host to enable sharing for playback control

Den store (anti)dopingsommer

7/14/2024
Med både EM i fodbold, Tour de France og OL tegner 2024 til at blive én af de helt store sportsommere. Men bliver det også en stor dopingsommer? Historiebøgerne viser, at især professionel cykelsport og atletik har været forfulgt af en række dopingskandaler. Alligevel fortæller den øverste chef for Danmarks antidopingenhed, at han har ro i sindet, når han eksempelvis ser Jonas Vingegaard suse op ad den ene stejle, franske bjergskråning efter den anden. Men kan vi som seere virkelig stole på, at de sportslige toppræstationer, vi ser i fjernsynet, ene og alene skyldes træning og talent? Og bliver sporten nogensinde ren? Gæst: Kim Højgaard Ravn, direktør i Anti Doping Danmark. Vært: Kaare Svejstrup. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:27:12

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: Udsendt 8 gange for Danmark: »Nu tror de, jeg er spion«

7/12/2024
Dansk-russiske Tatyana Svendsen fik pludselig inddraget sin sikkerhedsgodkendelse efter otte udsendelser i dansk uniform. Nu vil hun have den tilbage. Men ude i Europa er der flere gode grunde til at tage den fra hende. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:02:18

Ask host to enable sharing for playback control

Pilestræde Greatest: Marie Høghs mental load-mareridt

7/9/2024
»De burde skamme sig.« Sådan skriver sognepræst Marie Høgh i et indlæg i Jyllands-Posten om de kvinder, som i den seneste tid har blandet sig i debatten om mental load. Ifølge flere kvinder er det tid til et samfundsopgør med, at kvinden - i manges opfattelse - ofte står for at organisere hjemmet og holde styr på alt fra private aftaler til børnenes skostørrelser. Men dé kvinder burde tage konfrontationen med deres partner - frem for at lufte frustrationerne i offentligheden, mener Marie Høgh. Hvorfor må kvinderne ikke sige fra? Gæst: Marie Høgh, sognepræst. Vært: Kaare Svejstrup. Programmet er en genudsendelse. Det blev sendt første gang d. 30. april. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:28:22

Ask host to enable sharing for playback control

Fantus, Børste og Gurli Gris er IKKE for børn

7/7/2024
I juni udsendte Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger til børn og voksnes skærmbrug. De helt små børn op til 2 års alderen bør ikke se skærm, uden at det sker i aktivt samvær med en voksen, siger styrelsen. Men Trine Flensborg-Madsen, som har rådgivet Sundhedsstyrelsen, mener at anbefalingerne er for bløde. Er skærmen virkelig så farlig? Skal forældre have dårlig samvittighed, når de planter deres små børn foran tv’et eller iPad'en? Gæst: Trine Flensborg-Madsen, professor i børn og unges sundhed på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Vært: Kaare Svejstrup. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:29:40

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: »Man vil det virkelig gerne, når man går ud til de private klinikker«

7/6/2024
Ufrivilligt barnløse lokkes med en skov af tilbud, når de søger hjælp på landets private fertilitetsklinikker. En omfattende kortlægning viser nu, at det for mange af behandlingerne gælder, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for, at de virker. Claudia Vesterbirk købte én at behandlingerne, og hun er ikke i tvivl om effekten. Artiklen er skrevet af Maria Bebe & Ronja Pilgaard Link til artikel https://www.berlingske.dk/politik/stor-kortlaegning-afsloerer-barnloese-tilbydes-behandlinger-uden See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:07:48

Ask host to enable sharing for playback control

Pilestræde Greatest: Storbritanniens manglende mirakelkur

7/2/2024
Jorden ryster under Storbritanniens premierminister og konservativ leder, Rishi Sunak, som i ly af katastrofale meningsmålinger har valgt at udskrive valg til afholdelse den 4. juli. Valgudskrivelsen kommer i kølvandet på en række katastrofale år for det britiske konservative parti med Brexit, skiftende ledere og en stor del af befolkningen, som stadig lever med dårlige skoler, elendig infrastruktur, urent drikkevand og et benhårdt klassesamfund. Ifølge Berlingske økonomiske redaktør - og selverklærede Thatcher-fan - Ulrik Bie, er det derfor tid til en “socialdemokratisk revolution” og tid til at give Labour-partiet muligheden for at få genstartet Storbritanniens offentlige sektor. Men hvordan kunne det gå så galt for det konservative parti? Og kan Labour overhovedet få landets skrantende økonomi på rette køl? Gæst: Ulrik Bie, økonomisk redaktør, Berlingske. Vært: Kaare Svejstrup. Programmet er en genudsendelse. Det blev sendt første gang d. 30. maj. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:28:14

Ask host to enable sharing for playback control

»Putin er ikke Hitler, og krigen er Natos egen skyld«

6/30/2024
»Russofobien er gået amok,« skriver Hans Mouritzen i en kronik i Politiken. Putin er ikke vor tids Hitler. Han drømmer ikke om at invadere flere nabolande og skabe et russisk imperium, lyder det fra seniorforskeren, som samtidig kalder Vestens frygt for Putin for en »krigspsykose«. Men hvis ikke Putin er interesseret i at erobre mere land, hvad laver han så i Ukraine? Gæst: Hans Mouritzen, Dr.scient.pol. og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Vært: Kaare Svejstrup. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:31:23

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: En udpspekuleret straf

6/28/2024
Straffesparkskonkurrencer er en uundværlig del af enhver fodboldslutrunde. Men det, der for den almindelige seer kan ligne tilfældighedernes spil, er meget mere kompliceret. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:07:55

Ask host to enable sharing for playback control

Pilestræde Greatest: Panodilsamfundet

6/25/2024
Vi danskere er storforbrugere af paracetamol - altså Panodiler, Pinex og Pamol. Én milliard smertestillende piller køber vi om året - bare på apoteket. Det svarer til 183 piller per dansker. Det er et problem, mener dagens gæst i Pilestræde. Hvorfor? Hvad skal vi gøre ved det? Gæst: Lotte Stig Nørgaard, farmaceut og professor i samfundsfarmaci på Københavns Universitet. Vært: Kaare Svejstrup. Programmet er en genudsendelse. Det blev sendt første gang d. 24. april. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:26:17

Ask host to enable sharing for playback control

Smuglerbrev fra Smolensk

6/23/2024
Berlingske har fået et brev. Det er blevet smuglet ud fra straffekoloni IK-3 i Smolensk, vest for Moskva. Afsenderen er den russiske oppositionspolitiker Ilja Jasjin. Han er en af de sidste Putin-kritiske russere, der ikke enten er blevet slået ihjel eller flygtet ud af landet. Jasjin svarer på 15 spørgsmål, som Berlingske har fået smuglet den anden vej. Berlingskes Ruslandskorrespondent, Emil Rottbøll, læser højt fra brevet og fortæller om manden bag ordene. Vært: Kaare Svejstrup See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:49

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: »I sulter folket. Derfor spiser vi hinanden.«

6/21/2024
En nations idoler afslører nationen, og russerne idoliserer Josef Stalin. Vi fortæller om hans ordre om at sende tusindvis af mennesker til en lille ubeboelig ø. Snart begyndte de at spise hinanden See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:09:40

Ask host to enable sharing for playback control

Europakabalen

6/19/2024
Efter europaparlamentsvalget er der fuld gang i spillet om EU-topposterne. I Paris og Berlin sidder Macron og Scholz med svækkede hænder, mens Meloni i Rom og Tusk i Warszawa står stærkt. Hvad betyder det for den store kabale? For den politik EU vil føre de næste fem år? Og: Er Mette Frederiksen es, joker - eller helt ude af spillet? Gæst: Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa. Vært: Niels Frederik Rickers. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:26:35

Ask host to enable sharing for playback control

Musikbranchens lumre omklædningsrum

6/18/2024
Musikbranchen har alvorlige udfordringer med strukturel sexisme. Sådan lyder det fra Jakob Sørensen, som i over 25 år har været en del af inderkredsen i den danske musikbranche - og som er én af de få mænd, der optræder i DR’s aktuelle dokumentar om netop det emne. I mange år var han ellers tilbøjelig til at affeje historier om MeToo med argumentet om, at flere af kvinderne blot “ønskede opmærksomhed”. Men i dag vedkender han, at han selv har bidraget til at opretholde giftige strukturer i sin egen branche. Hvorfor er det først gået op for ham nu? Samtidig fortæller han, at han frygter for konsekvenserne ved, at han nu stiller sig frem og fortæller om problemerne. Hvad er han bange for? Gæst: Jakob Sørensen, direktør i musikselskabet The Bank Vært: Niels Frederik Rickers See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:29:55

Ask host to enable sharing for playback control

»Vi har Israel, lige hvor vi vil have dem«

6/17/2024
Israel har længe været under massiv kritik for deres voldsomme fremfærd på slagmarken i Gaza. Men for nylig kunne Wall Street Journal offentliggøre beskeder mellem topfolk i Hamas, der sætter krigen i et nyt lys. Beskederne udstiller en kynisk kalkule hos særligt én af terrorgruppens helt centrale personer: Gaza-lederen Yahya Sinwar. Hvem er han? Og hvad er hans plan? Gæst: Gunnar Willum, Berlingskes mellemøstkorrespondent. Med på en linje fra Haifa i Israel. Læs hans artikel om Sinwar og beskederne her Vært: Niels Frederik Rickers See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:29:19

Ask host to enable sharing for playback control

Macron kaster terningerne

6/16/2024
Pierre Collignon er - udover at være chefredaktør - også halvt fransk. Derfor havde han øjnene stift rettet mod franskmændenes valg til europaparlamentet. Og her kunne han - længe inden stemmerne var talt op - se præsident Emmanuel Macron, tone frem på skærmen og opløse parlamentet. Hvorfor udskriver Macron valg på et tidspunkt, hvor han aldrig har været mere upopulær? Og hvad betyder det for Frankrig - og for Europa - hvis hans højrenationalistiske ærkerival, Marine Le Pen, får plads i regeringskontorerne? Gæst: Pierre Collignon, chefredaktør på Berlingske. Vært: Niels Frederik Rickers. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:30:08

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: Putins hede drøm skal males om

6/16/2024
Russiske topfolk fejrer de seneste vælgerlussinger til regeringer i Frankrig og Tyskland. For magthaverne i Moskva puster valget nyt liv i en gammel drøm, siger en forsker. Men måske skal hele maleriet males om. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:08:35

Ask host to enable sharing for playback control

Lyt til avisen: Tyskland vil spille sig ud af krisen

6/14/2024
Ambassadør Susanne Hyldelund og direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis, har fulgt tyskernes bratte nedtur på nærmeste hold. Nu er der endelig et lyspunkt. Berlingske har spurgt de to Tysklands-kendere: Kan EM-slutrunden redde tyskerne ud af krisen? See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:11:50