Roze Golf-logo

Roze Golf

News & Politics Podcasts

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Location:

Netherlands

Description:

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Language:

Dutch

Contact:

+31742456456


Episodes

De Russische asielzoekster Alena wordt met haar vriendin dagelijks gepest en getreiterd. En in Almelo komt een maandelijkse soosavond voor LHBTI-Plussers met een verstandelijke beperking.

8/14/2022
De Russische asielzoekster Alena protesteert bij het azc in Drachten tegen de schrijnende omstandigheden waaronder ze met haar vriendin moet leven. Het stel wordt dagelijks gepest en getreiterd. In Almelo komt een maandelijkse soosavond voor LHBTI-Plussers met een verstandelijke beperking. De avond komt er op initiatief van Tom. ?

De Canal Parade en Camping De Paradijsvogel

8/7/2022
Camping De Paradijsvogel bestond een week in Lelystad. De tijdelijke camping was speciaal voor ouders met een LHBTI-Plus kind en voor regenbooggezinnen. Verder in de Roze Golf een verslag van de Canal Parade, de botenparade door de grachten van Amsterdam.

Vaccinatie tegen apenpokkenvirus

7/31/2022
GGD IJsselland start maandag met het vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Wie komen er als eerste in aanmerking voor een prik? GGD-arts Siem Looijen legt het uit. Verder een impressie van de Eurogames in Nijmegen. Zo’n 2.500 sporters deden mee aan in totaal 19 verschillende sporten.

Duration:00:33:18

Muziek voor dementerende roze senioren

7/24/2022
Goede dementiezorg kan niet zonder muziek. Dat stelt Ignar Rip. Medicatiegebruik, onbegrepen gedrag en onvrijwillige zorg nemen af zodra je muziek integreert in de dagelijkse zorg. Ignar geeft muziektrainingen aan zorgverleners en andere belangstellenden. Speciaal voor dementerende roze senioren is hij opzoek naar dj’s en anderen die hem kunnen vertellen welke muziek destijds te horen was in uitgaansgelegenheden voor homo’s en lesbiennes.

Duration:00:33:09

Pride Nijverdal

7/17/2022
Een kleurrijke avond, afgelopen woensdag in Nijverdal. Het dorp beleefde z’n eerste Pride met dank aan Kimberley. Zij reageerde op de vraag, gesteld door 3FM DJ Timur, waar een Pride zou moeten komen. Timur kwam naar Nijverdal en met een honderdtal LHBTI-Plussers uit het dorp en verre omgeving, vormden ze een bonte stoet die Nijverdal in trok, gadegeslagen door verbaasde, maar veelal ook enthousiaste inwoners van Nijverdal. In de Roze Golf een uitgebreid verslag van deze bijzondere avond.

Duration:00:25:08

Rgenboog-bogen in Zwolle

7/10/2022
In Zwolle staan sinds vorige week zes bogen, elk in een kleur van de regenboog. Deze regenboog-bogen zijn bedacht door studenten van de vakschool voor vormgeving Cibap in Zwolle en komen in de plaats van het onderhoudsgevoelige regenboogzebrapad achter het station. In de Roze Golf een uitgebreid gesprek met de vijf studenten die de Regenboog-bogen hebben bedacht.

Duration:00:27:57

Tour de Trans

7/3/2022
Eus van de Grift trok de afgelopen jaren door Europa, samen met zijn hond Amma. Eerst te voet, later met de (bak)fiets. Hij vertrok te voet als vrouw, het werd een tocht naar een mannelijker persoon. Over zijn belevenissen schreef Eus een dik boek: Tour de Trans. In de Roze Golf een uitgebreid gesprek met hem.

Duration:00:36:52

Portretten van LHBTI-Plus asielzoekers en de laatste week van de Achterhoek Pride

6/26/2022
Eind volgende maand verschijnt een boek met portretten van asielzoekers waarvan de IND niet gelooft dat ze LHBTI-Plus zijn. De opbrengst van het boek gaat naar LGBT Asylum Support. De laatste week van de Achterhoek Pride gaat van start. Als het aan initiatiefnemer Michiel Wopereis ligt, komt er volgend jaar weer een Pride-maand in de Achterhoek.

Duration:00:23:56

Aan de Avondvierdaagse in Steenwijk deed een groep wandelaars mee op uitnodiging van de Stichting Regenboog Steenwijkerland. Gekleed in een speciaal T-shirt liep de groep in wisselende samenstelling vier dagen mee.

6/19/2022
Aan de Avondvierdaagse in Steenwijk deed een groep wandelaars mee op uitnodiging van de Stichting Regenboog Steenwijkerland. Gekleed in een speciaal T-shirt liep de groep in wisselende samenstelling vier dagen mee. En zaterdag is het Roze Zaterdag in Rotterdam. In de Roze Golf een sfeerimpressie. Verder neemt Michiel Wopereis de vierde week door van de Achterhoek Pride.

Duration:00:31:42

Gevlucht vanuit Tsjetsjenië, avondvierdaagse in Steenwijk en de Achterhoek Pride.

6/12/2022
Een gezin bestaande uit twee moeders en drie kleine kinderen vluchtte vanuit Tsjetsjenië naar Nederland. Het gezin kwam terecht in Ter Apel waar het werd gepest, bedreigd en mishandeld. Het gezin zit na drie maanden nu in een noodopvang. LGBT Asylum Support zoekt met spoed onderdak voor het gezin in de omgeving van Enschede. Maandag begint de Avondvierdaagse in Steenwijk. De stichting Regenboog Steenwijkerland nodigt iedereen uit mee te lopen. Michiel Wopereis belicht de Achterhoek...

Duration:00:28:26

SLOW, Achterhoek Pride en de laatste ontwikkelingen rond het apenpokkenvirus

6/5/2022
De Stichting Landelijk Overleg Werkgroep van ouders van homoseksuele kinderen (SLOW) hield in 2009 op te bestaan. Daarmee kwam er na 25 jaar een einde aan de stichting die ouders bijstond, die problemen hadden met of moesten wennen aan het feit dat hun kind ‘anders’ was. In de Roze Golf een gesprek met Marguerite van Delft (rechts op de foto) en Jannie Klifman, twee moeders met een homoseksuele zoon, die zich jaren hebben ingezet voor de stichting. Zij halen herinneringen op. Het is deze...

Duration:00:26:36

COC-wandeling in Zwolle, hoe zit het de apenpokken, en pride-maand in de Achterhoek.

5/29/2022
Het jarige COC in Zwolle heeft een wandeling uitgezet langs plekken die een rol hebben gespeeld in de 45-jarige geschiedenis van de LHBTI-Plus belangenvereniging. De Roze Golf liep mee met gids Jolande Westendorp. Hoe zit het met de apenpokken? Harriette van Buel van GGD IJsselland heeft het laatste nieuws. Komende maand is het pride-maand in de Achterhoek. In diverse dorpen en steden is van alles te beleven. Michiel Wopereis is van de organisatie en geeft tekst en uitleg.?

Duration:00:28:23

Zichtbaarheid

5/22/2022
Transgenderpersonen hebben nog meer dan anderen uit de ‘roze gemeenschap’ te maken met pesterijen, discriminatie en geweld. Heleen Rompelman van Club-T in Zwolle hamert op zichtbaarheid. De Stichting Regenboog Steenwijkerland werkt ook aan zichtbaarheid. De stichting wil er zijn voor iedereen die meer wil weten over ‘roze zaken’. In de hele gemeente hangen posters en staan borden langs de weg. Voorzitter Ronald Bakker vertelt over het hoe en wat.

Duration:00:23:28

Nabeschouwing songfestival

5/15/2022
Het gebeurt deze week in Turijn: veertig liedjes uit even zovele landen strijden om de eerste plaats. In de Roze Golf is de nabeschouwing met songfestivalspecialist Barry van Cornewal.

Duration:00:31:26

Een muzikale Roze Golf met aandacht voor het Nederlands Korenfestival in Den Haag, met onder meer het koor Soorten en Maten uit Enschede. En een vooruitblik op het Eurovisie Songfestival van komende week.

5/8/2022
Een muzikale Roze Golf met aandacht voor het Nederlands Korenfestival in Den Haag, met onder meer het koor Soorten en Maten uit Enschede. In Turijn zijn de repetities voor het Eurovisie Songfestival in volle gang. Komende week dinsdag en donderdag zijn de halve finales; zaterdag 14 mei is de finale. Songfestivalspecialist Barry van Cornewal heeft het laatste nieuws.

Duration:00:31:52

Homoseksualiteit was verboden in Nazi-Duitsland, maar er werd vaak niet al te hard opgetreden tegen homoseksuele soldaten om de kameraadschap in het leger niet te verstoren. Historicus Judith Schuyf deed er onderzoek naar.

5/1/2022
Homoseksualiteit was verboden in Nazi-Duitsland, maar er werd vaak niet al te hard opgetreden tegen homoseksuele soldaten om de kameraadschap in het leger niet te verstoren. Historicus Judith Schuyf deed er onderzoek naar. Mark Stouwdam en Peter Schilmöller zijn Body & Soul en werken aan een nieuw album. ‘Your throne’ is het eerste liedje van dat album dat deze week is uitgebracht. In de Roze Golf vertelt Mark waar het liedje over gaat: wees trots op jezelf en als het minder gaat schroom...

Duration:00:29:48

Het kan weer: met z’n allen feestvieren en dus pakt Café Stonewall in Enschede weer ouderwets uit tijdens Koningsnacht en Koningsdag.Er zijn optredens van dragqueens en een dragking en er zijn dj’s die voor de feeststemming zorgen.

4/24/2022
Het kan weer: met z’n allen feestvieren en dus pakt Café Stonewall in Enschede weer ouderwets uit tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Er zijn optredens van dragqueens en een dragking en er zijn dj’s die voor de feeststemming zorgen. De Roze Golf legt in korte filmpjes, explainers, uit waar de letters LHBTI voor staan en welke letters onder ‘Plus’ vallen. De filmpjes worden gemaakt door studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Duration:00:25:27

Deze zomer gaat het gebeuren: er komt een speciale camping voor LHBTI-Plus-gezinnen op een eigen veldje zonder verbaasde of afkeurende blikken van 'gewone' vakantiegangers.

4/17/2022
Deze zomer gaat het gebeuren: er komt een speciale camping voor LHBTI-Plus-gezinnen op een eigen veldje zonder verbaasde of afkeurende blikken van 'gewone' vakantiegangers. De camping is een initiatief van Brenda Schaaper. Samen met haar non-binaire kind Devin gaat ze de camping runnen. COC Zwolle viert de komende weken het 45-jarig bestaan. Jolande Westendorp vertelt over de activiteiten.

Duration:00:27:37

De WHO waarschuwt: de shigella-bacterie is bezig aan een opmars in Europa. Vooral mannen die seks hebben met andere mannen lopen risico. Harriette van Buel van GGD IJsselland vertelt over de situatie in Nederland.

4/10/2022
De WHO waarschuwt: de shigella-bacterie is bezig aan een opmars in Europa. Vooral mannen die seks hebben met andere mannen lopen risico. Harriette van Buel van GGD IJsselland vertelt over de situatie in Nederland. Van Herman van Rossum is een gedichtenbundel verschenen: Aan de man. In de bundel staat een selectie van de gedichten die hij de afgelopen twintig jaar schreef.

Duration:00:27:57

De eerste gevluchte LHBTI-Plussers uit Oekraïne worden opgevangen in een hotel in Amsterdam.

4/3/2022
De eerste gevluchte LHBTI-Plussers uit Oekraïne worden opgevangen in een hotel in Amsterdam. Hans Verhoeven zet zich vanaf het begin van de oorlog in voor de gescheiden opvang van LHBTI-Plussers om problemen zoals die zich voordoen in de reguliere opvang te voorkomen. Hij vond de gemeente Amsterdam en het Leger des Heils aan zijn zijde. Hans is dringend op zoek naar dag-coördinatoren om de vluchtelingen bij te staan. Ook is er geld nodig.

Duration:00:29:25