Roze Golf-logo

Roze Golf

News & Politics Podcasts

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Location:

Netherlands

Description:

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Language:

Dutch

Contact:

+31742456456


Episodes

Roze Golf 24-03: Albert Meijer over rouw na de dood van Tim

3/24/2024
Albert Meijer is kleinkunstenaar, cabaretier. Hij vormde met Tim Meijerink het duo Het Verdriet van Drenthe en samen wonnen ze in 2016 met het lied ‘Bliep bliep’ het COC Songfestival. Tim overleed vorig jaar. Zijn overlijden inspireerde Albert tot het maken van de voorstelling ‘Plakjes’ over omgaan met verlies. Het overlijden van Tim heeft geleid tot de voorstelling ‘Plakjes’, een voorstelling over rouw. ‘Ik ben heel dankbaar dat ik er iets van gemaakt heb. Bij het overlijden van mijn vader merkte ik dat ik niet wist hoe ik moest rouwen. Ik was heel erg zoekende: voel ik me wel zoals ik me moet voelen, huil ik wel genoeg, huil ik niet teveel? Ik voelde me heel erg bekeken in die tijd. Kan nog wel naar een feestje gaan, kan ik nog wel een grapje maken? Daar was ik heel erg mee bezig.’ In zijn voorstelling gaat het daarover, dat je niet zo bezig moet zijn met schuldgevoelens. ‘Als je rouwt is het allerbelangrijkste dat je bij je eigen gevoel blijft. Dat je goed nadenkt over wat je voelt, waar je zin in hebt en waar je behoefte aan hebt. Je belandt in soms absurde situaties als je iemand kwijtraakt. Je wordt ineens in het diepe gegooid met allemaal dingen die geregeld moet worden. Je moet een kist uitzoeken, bloemen en wie nodig je uit en wie niet? Je bent heel erg bezig met dat soort dingen terwijl je eigenlijk een soort dolksteek in je hart gekregen hebt. Dat is eigenlijk de reden dat ik er een voorstelling over wilde maken, omdat mensen het misschien wel eerder willen weten hoe absurd zo’n situatie is, voordat het ze overkomt.’

Drag-competitie: 'jezelf zijn in al zijn facetten kan en mag'

3/17/2024
Wie wordt de beste drag queen van Overijssel? Dat wordt maandagavond 13 mei duidelijk tijdens de Finest Drag Overijssel-competitie in Deventer. De winnaar mag Overijssel in oktober vertegenwoordigen tijdens Holland’s Best Drag Artist in Rotterdam. Iedereen die meewil doen, kan zich voor 1 april opgeven. Verder in de Roze Golf het verhaal van Boudewijn. Hij vertelt over zijn liefde voor 'lelijke eendjes' en zijn voorkeur voor mannen. De Roze Golf is te zien tijdens een tijdelijke tentoonstelling in Beeld & Geluid in Hilversum. Presentator en technicus van het eerste uur Harrie Oude Hampsink haalt herinneringen op.

Catherine is lesbisch en heeft een vriendin, maar de IND gelooft haar niet en wil haar terugsturen naar Oeganda.

3/10/2024
Catherine Nansamba is gevlucht uit Oeganda. Ze was getrouwd met een man en was daar schooldirecteur. In Oeganda kon ze niet zijn wie ze is, in Nederland krijgt ze niet de bescherming die ze had gehoopt te krijgen. Haar asielaanvraag is afgewezen, maar ze gaat opnieuw de procedure in, in de hoop dat ze in Nederland mag blijven. Terug naar Oeganda is gezien de strenge anti-lhbti-wetgeving in dat land geen optie. Wat de uitkomst van de tweede asielaanvraag ook zal zijn, teruggaan naar Oeganda is onmogelijk voor Catherine. Ze is in Nederland open over geaardheid en dat zien ze in Oeganda natuurlijk ook. “Ik voelde me daar niet veilig. Ik werd opgejaagd, mijn familie en mijn ex-man kwamen achter mij aan. Je wordt in Oeganda gedwongen te trouwen en als je vader of je man erachter komen dat je anders bent, ben je je leven niet zeker. Dat heb ik ook aan de IND verteld. Wat kan ik ze nog meer vertellen?”

Scheidend voorzitter Regenboog Steenwijkerland Ronald Bakker: 'Leef je kleur, kleur je leven'

3/3/2024
Vier jaar was Ronald Bakker voorzitter van de stichting Regenboog Steenwijkerland, de stichting die zich inzet voor de belangen van lhbti-plussers in de Kop van Overijssel. Bakker was de oprichter van de stichting, maar 'het is tijd voor een andere wind'. Een uitgebreid gesprek met Ronald Bakker in de Roze Golf van deze week. Verder een gesprek met Sandro Kortekaas over de ingetrokken motie van de VVD in Nieuwegein om een 'roze' azc op te zetten en Barry van Cornewal bespreekt de kansen van Europapa, het lied van Joost Klein voor het songfestival.

Roze Golf 25-02: Praten over transitie en familie en dj gezocht

2/25/2024
Jill uit Deventer ontdekte dat ze in het verkeerde lichaam geboren was. Ze wilde als vrouw door het leven, die ze altijd al was geweest. Het viel niet mee om haar ouders mee te krijgen in dat traject: 'Ik had anderhalf jaar geen contact met mijn ouders.' Het verhaal van Jill staat niet op zichzelf. Daarom staat op een thema-avond, woensdagavond 6 maart in de bibliotheek in Deventer de vraag centraal hoe je je familie meekrijgt als je in transitie wilt. Peter de Waal vertrok op jonge leeftijd naar Australië en zette zich lange tijd in voor de homobeweging. De nu 85-jarige homoactivist wil nog graag een keer zijn geboorteplaats Den Haag bezoeken. Dankzij een geldinzamelingsactie gaat dat lukken. De wens van Harry Groothuis om een dansmiddag voor 'roze senioren' te organiseren gaat in vervulling. Er is nog één probleem: hij heeft nog geen dj kunnen vinden. Wie zondagmiddag 28 april wil komen draaien in Café Tante Jo in Hengelo, mag zich melden.

Christenen zeggen ‘sorry’ tegen lhbti-plussers: ‘we hebben jou in het verleden en heden veel onrecht aangedaan’

2/18/2024
De opstellers van de Regenboogverklaring zijn het niet eens zijn met de manier waarop de diverse kerken omgaan met lhbti-plussers. 'Volgens mij is het onze opdracht om iedereen lief te hebben. Voor mij is Jezus de kern van het geloof. Die hield van iedereen en accepteerde iedereen', zegt een van de initiatiefnemers, Geurt van Kooten. Jamaal Hussein (foto) verdiepte zich in de wereld van het online-daten en maakte de serie 'Seks in scene'. Hij legt uit waar je op moeten letten als je online afspraakjes maakt.

Hardenberg heeft nu ook een spreekuur voor vragen over seks

2/11/2024
Hardenberg heeft nu een eigen spreekuur voor jongeren met vragen over seks en voor de behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen. GGD IJsselland startte vorig jaar als proef met het spreekuur, maar er is voldoende animo om het spreekuur definitief in te voeren. Vedrer een gesprek met Rob van Leeuwen van Korak. Hij start in Apeldoorn een gespreksgroep voor ouders van lhbti-plus-kinderen en Sandro Kortekaas vertelt over zijn Valentijns-actie voorlhbti-plus asielzoekers die een relatie hebben. Die worden vaak niet serieus genomen door de IND. Het laatste songfestivalnieuws komt van Barry van Cornwal. Hij schetst de controverse rond de Spaanse inzending.

Voorzitter COC Twente-Achterhoek stapt op: “de club is teveel met zichzelf bezig”

2/4/2024
Daphne Waanders is weg bij COC Twente-Achterhoek. Ze vindt dat de vereniging teveel naar binnen gericht is en te weinig de verbinding zoekt met de maatschappij. Daphne was drie jaar actief binnen de lhbti-belangenvereniging, eerst als algemeen bestuurslid, de laatste tien maanden als voorzitter. “Na drie jaar is mijn ervaring dat mijn visie over hoe simpel het leven kan zijn en hoe we ons zelf niet hoeven te verdedigen en gewoon als mens kunnen leven en het gesprek daar moeten leggen waar het hoort, dat dat binnen onze vereniging toch anders beleefd wordt”, zegt Daphne in de Roze Golf van deze week. Het (interim) bestuur reageert teleugesteld op haar vertrek. Interim-voorzitter Thymen Bergman vindt dat Daphne Waanders te vroeg is weggegaan als voorzitter, gezien haar betekenis voor de vereniging. “Persoonlijk zou ik Daphne heel graag weer als onderdeel zien van COC Twente-Achterhoek.”

Roze Golf 28-01: Saxion geraakt door diefstal regenboogvlaggen

1/28/2024
De diefstal van de twee regenboogvlaggen bij Hogeschool Saxion in Enschede hakt erin. De school ziet het als mogelijk homogerelateerd geweld en heeft Roze in Blauw ingeschakeld bij de aangifte. Met de vlaggen, die staan voor diversiteit en inclusie, wil de hogeschool laten zien dat iedereen zich zelf kan en mag zijn. ‘Iedereen moet zich thuis kunnen voelen op Saxion’, zegt Marco Strijks van Saxion deze week in de Roze Golf. De school voelt zich door de diefstal ‘beschadigd’. ‘Er zijn mensen die laten zien door dit soort vandalisme dat ze daar niet achter staan. Dat raakt ons.’ Verder in de Roze Golf de opening van het nieuwe onderkomen van COC Deventer en songfestivalspecialist Barry van Cornewal over het afzeggen van Roemenië. Dat land heeft geen geld om mee te doen aan het liedjesfestijn.

COC Deventer is onderdak na zwerftocht door de stad van jaren

1/21/2024
Goed nieuws uit Deventer: COC Deventer heeft onderdak gevonden in een oude school. Het COC had jaren een eigen pand; op veel plekken in de stad heeft de vereniging al gezeten van de Bokkingshang tot de Brink, maar daar kwam een einde aan. Het was niet meer op te brengen. Maar nu heeft de vereniging weer een eigen plek, in een voormalige basisschool aan de Bierstraat. Aquine Zondag is een van de twee voorzitters van Deventer en vertelt over het nieuwe onderkomen. Komende vrijdag is er een thema-avond over veiligheid, discriminatie en gezondheid. De avond wordt georganiseerd door LHBTI Plus Face It en Jill Woerts en Ad Koerhuis van LHBTI Plus Face IT leggen uit wat er gaat gebeuren.

Joost Laméris zei zijn vaste baan vaarwel om zich toe te leggen op zijn muziek

1/14/2024
Joost Laméris had een goed betaalde baan, maar zei die vaarwel om zijn hart te volgen. Joost maakt muziek, die het beste past in het hokje ‘elektropop’ als er dan toch een labeltje op geplakt moet worden. Sinds de dag dat hij het bedrijf waar hij werkte verliet, schrijft hij liedjes, vooral over zijn gevoelens.

‘Ze was bang dat ze altijd een vrouw met een kras zou blijven’

1/7/2024
Patricia van Laerhoven schrijft al ‘sinds ze een pen kan vasthouden’. Ze schrijft vooral over dingen die haar bezig houden. ‘Nu had ik wel iets dat me bezig hield, namelijk de transitie van mijn vrouw’. Ze aarzelde aanvankelijk nog of ze daar wel een boek over moest schrijven, ze wilde geen zelfhulpboek schrijven en geen ‘dramaverhaal’. De vele vragen die ze kreeg over de transitie, de gevolgen daarvan voor hun relatie en de wetenschap dat er meer mensen in zo’n situatie zitten, was voor Patricia aanleiding om een kort fragment te schrijven. ‘En toen was het niet meer te stuiten’, vertelt ze in de Roze Golf van deze week. Patricia begreep dat het transgender zijn van haar partner niets zei over hun relatie en ze er niemand kwaad mee deed. ‘Dus waarom zou ik er moeilijk over doen? Ik hoef het alleen niet te zien’ zei Patricia tegen haar man, die ze met terugwerkende kracht consequent haar vrouw noemt. Voor haar partner was het aanvankelijk genoeg om zich af en toe als vrouw te kleden. Ze vond zich ‘te oud en te lelijk’. Ze zou altijd ‘een vrouw met een kras blijven’. Ze was bang dat je altijd zou kunnen blijven zien en horen dat ze als man geboren was. Dat veranderde vooral door toedoen van Patricia. Een aantal jaren geleden was er een moment dat haar partner haar vroeg of ze zich mocht omkleden terwijl Patricia thuis was. ‘Dat was even schrikken maar het was helemaal niet zo verkeerd om met een vrouw op de bank te zitten. Het was wennen en wat ongemakkelijk, maar wel oké.’ Haar partner bloeide op en voelde zich veel meer zichzelf. Vanaf die avond gebeurde het vaker dat haar partner zich als vrouw verkleedde. Patricia vond dat ze hun dochter moesten informeren: ‘Straks komt ze een keer thuis en dan zit pappa met een jurk op de bank en dan is het handiger als ze weet wat er aan de hand is.’ Het hele proces heeft Patricia vanuit haar positie beschreven in haar boek ‘Situatie gewijzigd’, waarin ze open verteld over de mooie kanten van de transitie, maar ook over de diepe dalen waar ze doorheen gegaan zijn. Het boek geeft een boeiend inkijkje in hoe hun relatie veranderde en groeide door die verandering. Daarnaast geeft Patricia in korte bondige teksten een ‘technische’ toelichting op het proces, zodat ook niet ingevoerde lezers de transitie kunnen volgen.

Het roze geluid van 2023

12/31/2023
Een transvrouw wordt Miss Nederland, een regenboogpad in Eschede, een regenboogpad in Vorde. Loreen wint het songfestival. Pride in Zwolle, Pride in de Achterhoek, Roze zaterdag in Goes, samen koken in Zwolle, een profvoetballer uit de kast, dat is het roze geluid van 2023.

Een eigen kind opvoeden is de droom van Robbin en Jaap

12/24/2023
Robbin Breuer (31) en Jaap van den Berg (36) bespraken al tijdens hun eerste afspraakje in een restaurant in Zwolle hun kinderwens. Beiden willen een graag een kind. Volgens de huidige wetgeving in Nederland mag je geen oproep mag doen om een draagmoeder te vinden. Robbin en Jaap hebben hun kinderwens en hun wens om een draagmoeder te vinden zonder resultaat onder de aandacht gebracht bij hun eigen familie en vrienden. Hoe kom je dan aan een draagmoeder als je geen oproep mag plaatsen?, vroegen ze zich af. Ze besloten in de openbaarheid te treden.

Harry wil ‘roze senioren’ van bank af krijgen met dansfeesten

12/17/2023
Een feest voor roze senioren waarbij muziek van toen centraal staat. Harry Groothuis uit Hengelo wil zulke feesten organiseren en zoekt hulp. Harry mag dan 72 zijn, maar is volop actief in het vrijwilligerswerk. Ook bezoekt hij geregeld de Ook Zo-soos voor ‘roze senioren’, die maandelijks door COC Twente-Achterhoek wordt georganiseerd, maar Harry mist daar de muziek. Hij wil dansen op de muziek die hem terugbrengt naar zijn jonge jaren. “Hoe ouder je wordt, hoe kleiner jouw kringetje. Er zijn geen voorzieningen waar je terecht kunt om te dansen”, zegt Harry Groothuis in de Roze Golf van deze week. Hij denkt dat er wel behoefte is aan dansfeesten. “Muziek raakt je, doet wat met je, het laat je huilen, muziek troost en doet je plezier.” Mensen die ideeën hebben over zo’n feest en willen meehelpen met het organiseren. kunnen contact opnemen met Harry via de Roze Golf (rozegolf@rtvoost.nl of via postbus 1000, 7550 BA in Hengelo).

Open zijn over je geaardheid is niet vanzelfsprekend, ook niet op latere leeftijd

12/10/2023
De Tour d’Amour deed Steenwijk aan met verhalen over roze senioren. Eveline van de Putte, Magda Römgens en dragqueen Victoria False wilden met die verhalen aandacht vragen voor de positie van roze senioren, die vaak weer de kast in gaan. ‘We Are Here’ is de titel van een theatervoorstelling over het leven van drie queer-jongeren. De voorstelling was bedoeld voor scholen, maar toen bleek dat geen school het aandurfde de voorstelling te boeken, werd besloten er een film van te maken. De film gaat zaterdag 16 december in Zwolle in première. Zanger Jeroen Stevens gaat namens COC Zwolle naar het COC Songfestival dat zaterdag 16 december in Leeuwarden wordt gehouden. Jeroen is te gast in de Roze Golf.

Zanger Paul Morris volgt zijn hart na zijn scooterongeluk

12/3/2023
Paul Morris is “hopeloos romantisch”. Hij ontmoette zijn huidige vriend, Milan van Waardenburg en het verlangen en de intense nieuwsgierigheid naar hem, resulteerde in een het lied ‘Really wanna get tot know ya’, dat net verschenen is op zijn gelijknamige debuut-EP. De ontmoeting met Milan lag niet voor de hand. Hij zag hem op Instagram en dacht “nou deze ga ik niet volgen”. Bij de musicalawards in 2021 zag hij Milan zingen met ‘Les Misérables’ en “toen dacht ik : wat een stem en ik was heel benieuwd naar de persoon achter de stem. Toen ben ik hem gaan volgen, maar eigenlijk uit een meer collegiale bewondering”, vertelt Paul Morris in de Roze Golf van deze week.

Roze in Blauw wil werken aan zichtbaarheid zodat lhbti-plussers de politie weten te vinden en vertrouwd

11/26/2023
De politie wil meer naar buiten uitdragen dat ze er is voor iedereen. Met name de politiemensen van het Roze in Blauw-netwerk willen in gesprek met gemeenten en de COC’s om de melding- en aangiftebereidheid onder de lhti-plussers te vergroten. Ook binnen de politie wil het netwerk meer bekendheid, zodat collega’s weten waar ze terecht kunnen voor eventueel advies of informatie. Dat zeggen Paulien Gouw en Roy Kleinlangevelsloo in de Roze Golf in reactie op de vorige maand verschenen Welzijnsmonitor LHBTIQ 2023 die is opgesteld in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland. Uit de Welzijnsmonitor blijkt dat lhbti-plussers maar zelden naar de politie gaan als hun iets overkomt. Zo blijkt dat maar één op de vier lhbti-plussers bereid is om melding dan wel aangifte te doen bij vernieling of bedreiging, bij mishandeling stapt maar één op de zes naar de politie. Een kwart van de lhbt-plussers die wel naar de politie stapten, voelden zich niet serieus genomen. Voor Roy Kleinlangevelsloo bieden de cijfers aanleiding om verder te kijken. Hij roept mensen op om als ze contacten hebben met de politie die niet goed gaan, om die te delen.De houding van lhbti-plussers dat het ‘toch niet helpt’ om naar de politie te stappen, betreurt Paulien Gouw. “Het is gewoon heel erg jammer dat mensen dat denken. Ik denk dat daar een verantwoordelijkheid ligt voor de politie, maar ook voor reen gemeente en voor een COC en voor andere partners om met elkaar deze Welzijnsmonitor met beide handen aan te grijpen en te zeggen: we hebben hier met z’n allen een taak. Wij van de politie zijn er mee bezig om er voor te zorgen onze voordeur en dat is de agent aan de balie en de collega’s die de telefoon beantwoorden, veel breder meegenomen worden in de diversiteit van de maatschappij waarin we leven. Dat is voor sommige mensen een wat verder van je bed-show en die weten daar weinig van en wij zijn intern bezig om die mensen veel meer mee te nemen in hetgeen waar we mee te maken hebben met elkaar.”

Vick is non-binair: “Als ik naar buiten ga, weet ik dat er reacties komen”

11/19/2023
Hoe is het om er achter te komen dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, dat het bij de geboorte bepaalde geslacht niet overeenkomt met hoe je je voelt? Sander Kloosterman (29) en Vick Henriquez (30) vertellen in de Roze Golf hoe zij het ervaren om trans te zijn.

Noodopvang asielzoekers in Biddinghuizen is onveilig en vies, 'wat doen we mensen op de vlucht aan?'

11/12/2023
De noodopvang in Biddinghuizen is extreem onveilig voor lhbti-plus-asielzoekers. Dat stelt LGBT-Asylum Support, In drie weken tijd kreeg de stichting die zich inzet voor lhbti-asielzoekers 41 meldingen van onder meer discriminatie en gedwongen terugkeer ‘in de kast’. Verder Claire Slingerland over haar documentaire 'Vertsoten' over dak- en thuisloze regenboogjongeren en Joop Beense houdt als vrijwilliger mannenontmoetingsplekken schoon.