Roze Golf-logo

Roze Golf

News & Politics Podcasts

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Location:

Netherlands

Description:

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Language:

Dutch

Contact:

+31742456456


Episodes

Zanger Paul Morris volgt zijn hart na zijn scooterongeluk

12/3/2023
Paul Morris is “hopeloos romantisch”. Hij ontmoette zijn huidige vriend, Milan van Waardenburg en het verlangen en de intense nieuwsgierigheid naar hem, resulteerde in een het lied ‘Really wanna get tot know ya’, dat net verschenen is op zijn gelijknamige debuut-EP. De ontmoeting met Milan lag niet voor de hand. Hij zag hem op Instagram en dacht “nou deze ga ik niet volgen”. Bij de musicalawards in 2021 zag hij Milan zingen met ‘Les Misérables’ en “toen dacht ik : wat een stem en ik was heel benieuwd naar de persoon achter de stem. Toen ben ik hem gaan volgen, maar eigenlijk uit een meer collegiale bewondering”, vertelt Paul Morris in de Roze Golf van deze week.

Roze in Blauw wil werken aan zichtbaarheid zodat lhbti-plussers de politie weten te vinden en vertrouwd

11/26/2023
De politie wil meer naar buiten uitdragen dat ze er is voor iedereen. Met name de politiemensen van het Roze in Blauw-netwerk willen in gesprek met gemeenten en de COC’s om de melding- en aangiftebereidheid onder de lhti-plussers te vergroten. Ook binnen de politie wil het netwerk meer bekendheid, zodat collega’s weten waar ze terecht kunnen voor eventueel advies of informatie. Dat zeggen Paulien Gouw en Roy Kleinlangevelsloo in de Roze Golf in reactie op de vorige maand verschenen Welzijnsmonitor LHBTIQ 2023 die is opgesteld in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland. Uit de Welzijnsmonitor blijkt dat lhbti-plussers maar zelden naar de politie gaan als hun iets overkomt. Zo blijkt dat maar één op de vier lhbti-plussers bereid is om melding dan wel aangifte te doen bij vernieling of bedreiging, bij mishandeling stapt maar één op de zes naar de politie. Een kwart van de lhbt-plussers die wel naar de politie stapten, voelden zich niet serieus genomen. Voor Roy Kleinlangevelsloo bieden de cijfers aanleiding om verder te kijken. Hij roept mensen op om als ze contacten hebben met de politie die niet goed gaan, om die te delen.De houding van lhbti-plussers dat het ‘toch niet helpt’ om naar de politie te stappen, betreurt Paulien Gouw. “Het is gewoon heel erg jammer dat mensen dat denken. Ik denk dat daar een verantwoordelijkheid ligt voor de politie, maar ook voor reen gemeente en voor een COC en voor andere partners om met elkaar deze Welzijnsmonitor met beide handen aan te grijpen en te zeggen: we hebben hier met z’n allen een taak. Wij van de politie zijn er mee bezig om er voor te zorgen onze voordeur en dat is de agent aan de balie en de collega’s die de telefoon beantwoorden, veel breder meegenomen worden in de diversiteit van de maatschappij waarin we leven. Dat is voor sommige mensen een wat verder van je bed-show en die weten daar weinig van en wij zijn intern bezig om die mensen veel meer mee te nemen in hetgeen waar we mee te maken hebben met elkaar.”

Vick is non-binair: “Als ik naar buiten ga, weet ik dat er reacties komen”

11/19/2023
Hoe is het om er achter te komen dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, dat het bij de geboorte bepaalde geslacht niet overeenkomt met hoe je je voelt? Sander Kloosterman (29) en Vick Henriquez (30) vertellen in de Roze Golf hoe zij het ervaren om trans te zijn.

Noodopvang asielzoekers in Biddinghuizen is onveilig en vies, 'wat doen we mensen op de vlucht aan?'

11/12/2023
De noodopvang in Biddinghuizen is extreem onveilig voor lhbti-plus-asielzoekers. Dat stelt LGBT-Asylum Support, In drie weken tijd kreeg de stichting die zich inzet voor lhbti-asielzoekers 41 meldingen van onder meer discriminatie en gedwongen terugkeer ‘in de kast’. Verder Claire Slingerland over haar documentaire 'Vertsoten' over dak- en thuisloze regenboogjongeren en Joop Beense houdt als vrijwilliger mannenontmoetingsplekken schoon.

Zanger/liedjesschijver Xillan: “ik wil maken wat ik vet vind”

11/5/2023
Maandag wordt hij dertig, Xillan Macrooy. Hij werd geboren in Paramaribo, verhuisde in 2016 naar Amsterdam, waar hij cum laude afstudeerde aan de Popafdeling van het Conservatorium. Xillan schrijft en zingt liedjes. Voor zijn vriend Lee schreef hij Thougts about you, een liefdeslied. ”Het is de meest eerlijke liefdesverklaring die ik ooit heb geschreven”, vertelt Xillan in de Roze Golf van deze week. “Het kwam er heel zoet en heel lief uit, maar het is wel gewoon heel echt.” Voorwaarden van anderen “Een heel groot deel van mijn liefdesleven in mijn tienerjaren en mijn early twenties heel erg gericht was op bevestiging zoeken en op pleasen. Als je bevestiging aan het zoeken bent en als je een people-pleaser bent, dan ben je niet echt helemaal jezelf en dan kan je ook niet iemand vinden die je omarmt zoals je bent. Dan ben je constant bezig met het voldoen aan de voorwaarden van anderen mensen.” Xillan ontmoette Lee in 2020 via een dating-app in coronatijd, net na de eerste lockdown. “We hadden toen drie maanden dat de wereld weer een beetje open was en toen is alles heel erg snel gegaan toen we weer de lockdown ingingen. Er was niks anders dan alleen wij tweeën. Alles was dicht, ik heb nog nooit zoveel in de natuur gelopen.” Vertrouwen in zichzelf Tegenwoordig gaat Xillan zijn eigen gang als het gaat om het schrijven en zingen van liedjes, hij laat zijn oren niet hangen naar de commercie. Hij laat zich niet leiden door de voorwaarden die de muziekindustrie stelt. Geld verdienen staat voor hem niet op de eerste plaats. Hij kwam er voor zichzelf achter dat geld verdienen invloed had op de manier waarop hij kunst maakte. “Toen ik dat ontdekte, voelde dat niet goed, omdat het me verder verwijderde van waarom ik kunst ben gaan maken, van de urgentie die ik voel en van de drang om echt nieuwe dingen te maken. Ik wil maken wat ik vet vind. Soms zal het klinken als de dingen die op de radio zijn, soms zal het klinken als niks van wat op de radio is, maar ik vind het belangrijker om de tijd te nemen en de druk van resultaten en succes nu, heb ik voor mijzelf losgelaten. Ik ben op het punt gekomen dat ik meer in mijzelf vertrouw dan ooit.”

Tussen hoop en vrees: Daniil is homo en zet zich af tegen Poetin, maar dreigt te worden uitgezet naar Rusland

10/29/2023
Daniil Shafkuta werd 22 jaar geleden geboren in Rusland in de regio Stavropol, is homo en vluchtte naar Nederland. Hij zit in het AZC in Sneek en dreigt teruggestuurd te worden naar zijn geboorteland, omdat de IND en ook de rechter niet geloven dat Daniel op mannen valt. Als Daniil terug moet naar Rusland verwacht hij dat hij in een cel belandt. Toen de oorlog tegen Oekraïne begon, steunde hij het Oekraïnse leger door geld te sturen. Volgens Russische wetten is dat voldoende om hem op te sluiten.

Vergoeding van Zwolle voor kosten van administratieve wijziging van geslacht is stap in goede richting.

10/22/2023
Van een overwinning wil voorzitter Heleen Rompelman van COC Zwolle niet spreken, maar ze spreekt wel ‘Van een geweldige slag die we geslagen hebben waarvan we kunnen zeggen: dit is goed voor de transgender gemeenschap.’ Heleen reageert in de Roze Golf van deze week op het besluit van de gemeenteraad van Zwolle om voortaan de kosten van een zogenoemde deskundigenverklaring te vergoeden. In afwachting van de nieuwe Transgenderwet is een dergelijke verklaring nodig voor het wijzigen van het geslacht in de gemeentelijke administratie. ‘Heel veel transgender personen zitten vaker thuis zonder werk dan de gemiddelde Nederlander. Ze zitten vaak onder de armoedegrens. Dan zijn dit soort kosten enorm.’ Dat de gemeente Zwolle alleen de kosten van de deskundigenverklaring (à 315 euro) vergoedt en niet de noodzakelijke aanpassing van het rijbewijs en het paspoort of ID-kaart, is voor Heleen een volgende stap. Ze is van mening dat ook bijvoorbeeld de kosten het verlengen van een rijbewijs voor senioren op de een of andere manier vergoed moeten worden.

Daphne Waanders COC Overijssel: “Het gaat erom hoe we als mensen kunnen samenleven”

10/15/2023
“Het wordt tijd dat er gekeken wordt wat er nodig is om te zorgen dat Roze in Blauw datgene doet wat ze ook beloven dat ze doen.” Dat zegt Daphne Waanders van COC Twente Achterhoek namens de gezamenlijke COC-Verenigingen in Overijssel in reactie op cijfers uit de Welzijnsmonitor LHBTIQA-Plus 2023. Uit die Welzijnsmonitor blijkt dat de aangiftebereidheid onder lhbti-plussers, die wat overkomt, laag is: 37 procent van de respondenten is de afgelopen twee jaar naar de politie gestapt, "waarvan slechts een kwart tevreden is over de afhandeling". Verder willend e COC's in gesprek met gemeenten die nog geen zogenoemd regenboogbeleid hebben.

Ralph Diederen wil de Tweede Kamer in voor het CDA

10/8/2023
Ralph Diederen is nu nog wethouder in Beek, maar hij wil naar Den Haag. Hij wil Kamerlid worden voor zijn partij, het CDA. Ralph staat op plek 15 op de kandidatenlijst, maar hoopt met voorkeursstemmen de Tweede kamer te halen. Hij laat een aantal markante plekken in Beek zien en vertelt over zijn ideeën voor een mooier Nederland.

Eus van der Grift demonstreerde voor betere transzorg: iedereen in de zorg wijst naar elkaar

10/1/2023
Eus van de Grift uit Zwolle was biij de marathondemonstratie voor betere transzorg. 'Toen ik zeven jaar geleden in transitie ging, moest ik drie maanden wachten voor ik aan de beurt was. Inmiddels de wachttijd opgelopen tot drie jaar.' Verder aandacht voor het regenboogfestival in Steenwijkerland en Ingrid Engelschman over haar oom Niek, de grondlegger van het COC. Zij geeft 12 oktober een lezing over haar oom in Harderwijk.

Jan Jupiter Broekhuizen is non-binair: “zodra de menstruatie gestopt was dacht ik, oké de baarmoeder en eierstokken mogen wel blijven zitten zolang ze niks doen”

9/24/2023
Jan Jupiter Broekhuizen is kunstenaar, illustrator en werkt aan een kalender met alle belangrijke data voor lhbti-plussers. Jan Jupiter Broekhuizen (hen/hun, hij/hem) is non-binair. Hij is geen man en geen vrouw 'en ook niet ergens daar tussen in', zegt hij in de Roze Golf van deze week. Het was voor Jan Jupiter (33) een behoorlijke zoektocht. Non-binair is niet een begrip waar hij mee opgroeide. Hij had altijd al wel het idee dat hij anders was dan de rest en werd veel gepest. Hij begreep nooit waar dat vandaan kwam, maar dacht wel dat het iets met zijn seksuele geaardheid te maken had. 'Toen kwam ik online een keer de term ‘non-binair’ tegen. Toen dacht ik: ‘dat is het’. Dat was echt zo’n kwartje-valt-moment.'

Politie houdt ‘razzia’ in bos Bruggelen langs A1 bij Apeldoorn

9/17/2023
De politie heeft tot twee keer toe het bos bij parkeerplaats Bruggelen bij Apeldoorn doorzocht op mannen die daar na zonsondergang rondliepen. Het bos staat bekend als plek waar mannen elkaar plegen te ontmoeten voor onder meer seks. Seks hebben in de open lucht mag van de wet, mits ongezien. Stichting Platform Keelbos, die zich inzet voor de belangen van bezoekers van mannenontmoetingsplaatsen, roept iedereen die tijdens deze politieacties is bekeurd, zich te melden en wil mannen die bekeurd zijn helpen bij het bezwaar maken tegen de bekeuring. Mannen die bekeurd zijn, spreken over een razzia. Vanuit diverse kanten zou de politie met terreinwagens het bos in zijn gereden en met schijnwerpers en warmtecamera’s hebben gezocht naar mannen, die zich daar na zonsondergang ophielden.

Sem Jansen vond zijn transitie doodeng: zou hij nog wel kunnen zingen

9/10/2023
Zanger gitarist en liedjeschrijver Sem Jansen werd geboren met de biologische kenmerken van een meisje maar Sem voelde zich een jongen. De transitie was voor hem doodeng, zou hij nog wel kunnen zingen? Voor zijn album Uncle Sem nam hij een duet op met zijn oude en nieuwe stem

Steeds meer SOA's en steeds minder condoomgebruik

9/3/2023
Het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen in de GGD Regio IJsselland is weer gestegen. Er is met name een toename van het aantal mensen dat gonorroe heeft. Harriette van Buel van GGD IJsselland heeft geen verklaring voor de stijging. Wel constateert ze dat mensen steeds meer gaan experimenteren met seks, ‘meer met en door elkaar zullen we maar zeggen’. Daarmee duikt gonorroe ook op in heteroseksuele kringen. Er is met name een toename van het aantal gevallen van gonorroe bij jonge, heteroseksuele vrouwen. Met een slag om de arm zegt Van Buel dat de toename een reactie kan zijn op de lockdown tijdens de coronapandemie, ‘maar ja dat weten we niet zeker, het is heel veel gissen.’

Drie dagen Zwolle Pride, protest met een parade door de stad, verbinding door gesprek, kunst en cultuur

8/27/2023
In deze aflevering van de Roze Golf meer over de Zolle Pride en een gesprek met Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support over de uit Syrië gevluchte homoseksuele tweeling die door toedoen van IND en COA gescheiden van elkaar zitten te wachten op de dingen die komen gaan.

Komend weekeinde is de Zwolle Pride: drie dagen lang werken aan zichtbaarheid

8/20/2023
In Zwolle wordt komend weekeind de Zwolle Pride gehouden. Drie dagen kunst en cultuur, maar ook een demonstratieve optocht door de stad. De Pride wil werken aan de zichtbaarheid van lhbti-plussers door vooral het gesprek aan te gaan om op deze manier te werken aan meer acceptatie.

'Ga altijd naar de politie als je als lhbti-plusser iets overkomt'

8/13/2023
Paulien Gouw en Roy Kleinlangevelsloo van Politie Oost-Nederland zetten zich in voor Roze in Blauw. ‘We proberen het verschil te maken door te laten zien dat we er zijn, door te laten zien dat niks te gek is’, zegt Paulien in de Roze Golf van deze week, ‘We laten zien dat het Wetboek voor Strafrecht voor iedereen geldt, wat er ook gebeurt en welke overtuiging je ook hebt en van wie je ook houdt. De politie is er voor iedereen.’

'Lhbti-plus-asielzoekers moeten beschermd worden in asielzoekerscentra'

8/6/2023
Zo’n tweehonderd lhbti-plus-asielzoekers hebben zaterdag tijdens de Canal Parade in Amsterdam geprotesteerd om aandacht te vragen voor de onveiligheid in asielzoekerscentra in Nederland. Op de Letjesbrug aan het begin van de route, die de boten door de grachten aflegden, hadden ze zich verzameld en spandoeken opgehangen. Uit een inventarisatie van LGBT Asylum Support blijkt dat twee derde van de lhbti-plus-asielzoekers te maken heeft met discriminatie in de opvang. Dat soms tot fysiek geweld met letsel tot gevolg. De stichting die lhbti-plus-asielzoekers bijstaat pleit al jaren voor aparte opvangunits en wil nu met een petitie de politiek tot actie bewegen. Afspiegeling ‘De staatssecretaris moet met beleid komen, zodat er lhbti-plus-units worden ingericht bij alle azc’s’, zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support in de Roze Golf van deze week. ‘De problemen zijn zo groot en over zoveel jaren, dat er nu echt beleid moet komen, maar de staatssecretaris stelt zich op het standpunt dat een azc een afspiegeling moet zijn onze maatschappij, maar dat is het nooit. Het is een afspiegeling van maatschappijen van landen waar juist deze groep voor gevlucht is.’ Artikel 1 Mensen die vanwege hun geaardheid het land ontvluchten komen in de Nederlandse opvang terecht tussen homofobe landgenoten. ‘Dat is wat er gebeurd en waar we sinds 2016 aandacht voor vragen. Artikel 1 van de Grondwet is duidelijk: discriminatie is in Nederland verboden. Lhbti-plus-asielzoekers willen bescherming krijgen, want die kregen ze juist niet in het land van herkomst.’

Daphne Waanders zet boosheid over bericht met nazi- en regenboogvlaggen om in een goed gesprek

7/30/2023
Een foto op Twitter van een straat vol vlaggen met hakenkruisen in nazi-Duitsland naast een foto van een straat vol regenboogvlaggen. Daarbij de tekst ‘80jaar later' en de hashtags 'ideologie' en 'in your face'. Afzender: Brian Geertshuis, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Hengelo. Voorzitter Daphne Waanders, voorzitter COC Twente-Achterhoek, maakt zich boos over de tweet: “De tweet heeft mij gekwetst en een hele grote groep mensen gekwetst. Hij vergelijkt het nazi-regime met de lhbt-plus gemeenschap. Ik heb Brian Geertshuis daarover gesproken, maar mijn boosheid is gebleven. Hij vindt iets van ons en vindt het vervelend dat we zo zichtbaar zijn. Het wordt hem opgedrongen.” COC Twente-Achterhoek grijpt het bericht aan om het gesprek aan te gaan over hoe we met elkaar willen samen leven. De eerste actie zaterdagmiddag om in de Hengelose binnenstad op straat in gesprek te gaan met voorbijgangers was geen groot succes door het regenachtige weer, maar er komt een vervolg. Er komt een politieke markt over dit onderwerp en samen met antidiscriminatiebureau Vizier wordt er later dit jaar een stadsgesprek georganiseerd, waarbij willekeurig gekozen Hengeloërs worden uitgenodigd om te praten over de samenleving en over hoe we met elkaar om zouden moeten gaan.

'Wees jezelf, wees je eigen held'

7/23/2023
Eus van de Grift en William Coljee treden volgende week dinsdag op in Paradiso Amsterdam. Daar wordt voor het eerst een Transgender Podium gehouden, speciaal voor mensen met een trans-achtergrond en belangstellenden. Eus gaat er een zelf geschreven, zeer persoonlijk lied zingen en William is spoken word artiest en brengt een eigen tekst. Ze kennen elkaar van Club T in Zwolle, de maandelijkse ontmoetingsavond van COC Zwolle. Ze doen mee omdat ze het belangrijk vinden te werken aan de zichtbaarheid van transpersonen. Veel ervaring heeft Eus niet als het gaat om optreden voor een groot publiek: 'De muziekavond van de muziekschool. Dat is het dan ook wel. Ik vind het wel spannend hoor.' Het lijkt hem wel leuk om te doen. 'Het is ook een stuk zichtbaarheid: we zijn hier en we mogen onszelf laten zien.' 'Door mijn verhaal te delen, geef ik mensen die er nu mee worstelen een stukje herkenning en erkenning', vult William aan, 'Je bent niet alleen, het is niet raar, je bent niet een een of andere alien omdat je je anders voelt. Ga je hart achterna. Wees jezelf, wees je eigen held.'