Roze Golf

News & Politics Podcasts

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Location:

Netherlands

Description:

Radioprogramma met verhalen van en over homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en regenbooggezinnen. Met onder meer gesprekken met mensen over hun persoonlijke ervaringen en aandacht voor speciale activiteiten voor homo's. De presentatie is in handen van Jan-Erik Plettenburg. Contact: derozegolf@rtvoost.nl

Language:

Dutch

Contact:

+31742456456


Episodes

Zwolse regenboogsenioren komen samen | de transitie van Jack van vrouw naar man

1/29/2023
Voor de tweede keer komen 'regenboogsenioren' in Zwolle samen om te koken, te eten, maar vooral om elkaar te ontmoeten. Jack werd geboren met de uiterlijke kenmerken van een vrouw, maar voelde zich van kleins af aan al een man. Hij is in transitie, maar koestert zijn vrouwelijke kanten.

Eerste Queer Night Zwolle en nieuw Artikel 1

1/22/2023
In Zwolle werd vrijdag de eerste Queer Night gehouden: ontmoeten, praten en gezellig samen zijn waren de ingrediënten. Artikel 1 van de Grondwet wordt uitgebreid: onder meer discrimineren vanwege seksuele gerichtheid is nu uitdrukkelijk verboden. Voorzitter Heleen Rompelman van COC Zwolle legt uit waarom die toevoeging zo belangrijk is. Harriette van Buel is sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid bij GGD IJsselland. Ze bespreekt in de Roze Golf een soa; deze week syfilis.

Foto's van mannen en de Queer Night in Zwolle

1/15/2023
Werk van fotograaf Jaap de Jonge is te zien in Podium Zuidhaege in Assen. In de Roze Golf een uitgebreid gesprek met de fotograaf, die zijn eerste fotoboek heeft samengesteld: ‘De Binnenwereld van de Man’. Verder aandacht voor een nieuw evenement in Zwolle: Queer Night. Judith Schoemaker van Zwolse Theaters legt uit wat bezoekers kunnen verwachten.

De laatste met herinneringen aan de eerste

1/8/2023
De laatste uitzending van de Roze Golf die wordt uitgezonden door Radio Oost. Voor de Roze Golf is geen plaats meer in de programmering van de regionale omroep. De podcast blijft. Ook een aantal lokale omroepen neemt de radiouitzending over. Kijk voor meer informatie op rozegolf.nl.

Het nieuwe jaar in met een vooruitblik

1/1/2023
De voorzitters van COC Deventer en COC Twente-Achterhoek zijn te gast. Aquin Zondag en Freerk Jager blikken vooruit: wat moet er gebeuren het komend jaar en hoe gaan ze dat realiseren?

Marco en Remco volgen hun hart

12/25/2022
‘Volg je hart’ is het advies van Marco Rutten en Remco van de Weerdt. Marco besloot te gaan reizen en te fotograferen en Remco houdt van zingen. Over hun ervaringen maakte Remco het album Zoete Pijn. Marco en Remco vertellen in de Roze Golf over het album, hun passie en hun relatie.

Mick Langeberg, voorzitter van de Gay Classic Car Club

12/18/2022
Mick Langeberg is een liefhebber van oude auto’s. Zo koestert hij zijn zestig jaar oude Renault Dauphine. Mick is voorzitter van de Gay Classic Car Club, een club voor LHBTI-ers die iets hebben met oude auto’s. In de Roze Golf een uitgebreid gesprek met Mick Langeberg over zijn passie voor oude auto’s, zijn autoverzameling en de vereniging waarvan hij nu twee jaar voorzitter is.

Paarse Vrijdag en het Nijverdalse regenboogpad

12/11/2022
Paarse Vrijdag is van groot belang, aandacht voor seksuele, gender- en seksediversiteit op school is nog altijd hard nodig. Janny Veenstra is begeleider van de GSA op haar school is op Paarse Vrijdag haar alter ego: Roze Rita. Jaap de Jonge is fotograaf en legt momenteel de laatste hand aan zijn eerste fotoboek ‘De binnenwereld van de man’. Met de buitenkant wil hij iets van de binnenkant van de veelal blote mannen laten zien. Ook aandacht voor het regenboogpad in Nijverdal.

Marcel Spijkerman zegt de radio vaarwel

12/4/2022
Marcel Spijkerman presenteert vrijdag 9 december voor het laatst het radioprogramma ‘Goedemiddag Overijssel’. Na 24 jaar verlaat hij RTV Oost. In de Roze Golf vertelt Marcel over zijn grote passie radio, over zijn dj-tijd bij ’t Bölke in Enschede en over zijn ontmoeting met zijn grote liefde Jan.

Geen roze supportersclub bij FC Twente

11/27/2022
Er komt geen roze suportersclub bij FC Twente. Na een goed gesprek ziet de initiatiefnemer af van het Roze Ros. Bedrijven, instellingen en gemeenten willen inclusief en dvers worden, maar hoe doe je dat? Cas Maarse helpt ze graag een handje.

Transgender Awareness Week

11/20/2022
Het is Transgender Awareness Week, waarin aandacht gevraagd wordt voor de positie van transpersonen. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. In de Roze Golf vertellen Daphne Waanders en William Coljee hun verhaal en wordt stil gestaan bij Transgender gedenkdag.

Café Mercury bestaat 10 jaar.

11/13/2022
Café Mercury, de maandelijkse ontmoetingsavonden in Enschede voor LHBTI-Plussers met een beperking, bestaat tien jaar. Met Remert , Lizzy (*) en Gonny een gesprek over nut en noodzaak van zo’n ontmoetingsmogelijkheid. (*) Lizzy is een gefingeerde naam. Ze wil anoniem blijven. Haar naam is bij de redactie bekend. Zanger Will Ferdy is deze week op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was de eerste bekende Vlaming die open was over zijn geaardheid.

Transgender Jack

11/6/2022
Jack werd geboren met de biologische kenmerken van een vrouw, maar hij wist al snel dat het vrouwenlichaam niet bij hem paste. Op z’n 27ste ging hij in transitie. Veel transgenders nemen afscheid van hun verleden en willen hun oorspronkelijke naam niet meer horen en foto’s van voor de transitie niet meer zien. Jack heeft daar geen moeite mee. Hij is trots op wie hij nu is, maar zeker ook trots op wie hij was. Mia Nicolai en Dion Cooper gaan voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival....

De weg bij de visvijver bij Drouwenermond en een nieuw lied van Body & Soul.

10/30/2022
De weg bij de visvijver bij Drouwenermond is niet langer verboden voor motorvoertuigen. Dat heeft de gemeente besloten, nadat de rechter een streep door de afsluiting had gehaald. Het nieuwe lied ‘Falling in Love’ van Body & Soul is een ode aan de onvoorwaardelijke liefde. Mark Stouwdam schreef het voor zijn vriend Derk-Jan waar hij al meer dan twintig jaar een relatie mee heeft.

Eric de Rooij over zijn boek Augustus

10/23/2022
Eric de Rooij, Erik met een c, schreef het boek Augustus, een roman over student Erik Poelman, Erik met een k. Erik ontdekt in de jaren 80 het homo-uitgaansleven en vervreemd van zijn gelovige jeugdvriend. Dat alles gelardeerd met muziek uit die tijd.

Zero Flags Project in Steenwijk en nieuwe studievereniging Queer op Hogeschool Saxion in Deventer.

10/16/2022
In Steenwijk zijn deze week vlaggen te zien van landen waar straffen staan op het zijn van LHBTI-Plusser. De straffen variëren van gevangenisstraffen tot de doodstraf. Het Zero-Flags Project vraag aandacht voor de toestanden in deze landen. Op initiatief van de Stichting Regenboog Steenwijk waren de vlaggen een dag op de markt en de rest van de week in de Kringloopwinkel te zien. Op Hogeschool Saxion in Deventer is donderdag de nieuwe studievereniging Queer officieel van start gegaan. De...

Coming-Out Dag en het project 'De Veilige Kleedkamer'

10/9/2022
Dinsdag is het Coming-Out Dag, de dag waarop aandacht besteed wordt aan het ‘uit de kast’ komen. Rond deze dag zijn er tal van activiteiten in onder meer Enschede en Steenwijkerland. Het project ‘De Veilige Kleedkamer’ moet er voor zorgen dat LHBTI-Plussers zich veilig kunnen voelen op het sportveld en de kleedkamer. Het project is bedacht in Drenthe en wordt zaterdag gepresenteerd.

Sem Jansen

9/25/2022
Zanger, gitarist en liedjesschrijver Sem Jansen werd geboren met de uiterlijke kenmerken van een meisje, maar voelde zich al snel een jongen. Hij zag enorm op tegen zijn transitie. Hij zong in een band en was doodsbenauwd dat hij zijn zangstem zou verliezen. In de Roze Golf een uitgebreid gesprek met Sem, over zijn angst voor zijn transitie, over zijn jeugd en over hoe muziek een belangrijke rol in zijn leven ging spelen. Sem laat nieuw werk van zijn nieuwe album ‘Uncle Sem’ horen, dat in...

Pride Photo en de nieuwe Transgenderwet

9/18/2022
Nog tot en met donderdag de 22ste te zien in Zwolle: de Pride Photo-tentoonstelling. Wethouder Dorrit de Jong van Zwolle legt uit waarom deze tentoonstelling belangrijk is. En binnenkort bespreekt de Tweede Kamer de nieuwe Transgenderwet. Voorzitter Freerk Jager van COC Twente-Achterhoek legt uit wat er gaat veranderen en hoe het zit met de kritiek op de wet.