het Volkskrantgeluid-logo

het Volkskrantgeluid

News & Politics Podcasts >

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.
More Information

Location:

Netherlands

Description:

In het Volkskrantgeluid praten Laura van der Haar en Jonathan van het Reve wekelijks door met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen.

Language:

Dutch


Episodes

#116: Begint een beter milieu bij onszelf?

7/17/2019
More
De klimaatkift is volgens economieredacteur Koen Haegens teveel ons dagelijks leven binnengeslopen. We staan met verwijtende, bemoeierige vingertjes naar elkaar te wijzen. Zijn oplossing: de overheid moet drastisch ingrijpen, dan kunnen wij relaxed doen. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:30:19

#115: Vier jaar lang in het teken van Holleeder

7/10/2019
More
Willem Holleeder werd vorige week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Rechtbankverslaggevers Elsbeth Stoker en Wil Thijssen woonden ruim 60 zittingen bij en spraken met de officieren die vier jaar aan deze veroordeling hebben gewerkt. Hoe is het om verslag te doen van zo’n megaproces en zijn ze er nu helemaal klaar mee? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:20:09

#114: Heeft Nederlands klimaatbeleid wel zin?

7/2/2019
More
Er is een klimaatakkoord, maar heeft dat eigenlijk wel zin? Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans denkt dat we beter geld in andere landen en in innovatie kunnen stoppen. Dat levert meer op. Politiek redacteur Yvonne Hofs vindt dat we ook hier in Nederland moeten investeren. In het Volkskrantgeluid praten ze over de nut en noodzaak van Nederlands klimaatbeleid.

Duration:00:32:10

#113: Undercover als verkeersregelaar

6/26/2019
More
Continu uitscholden worden. Dat had journalist Jeroen van Bergeijk tenminste verwacht toen hij vijf weken undercover ging als verkeersregelaar in Amsterdam. De waarheid ligt iets anders, en daarover vertelt hij in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:25:17

#112: Wat is er nou waar over het ‘salafistische’ Haga Lyceum?

6/19/2019
More
De leerlingen van het islamitische Cornelius Haga Lyceum zouden volgens de AIVD salafistisch geïndoctrineerd worden. De politiek wil de school graag dicht hebben, maar waarom dan precies? Verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper deden er onderzoek naar en zijn in deze aflevering van het Volkskrantgeluid te gast om daarover te praten.

Duration:00:30:28

#111: Hoe het verhaal over misdaadjournalist Bas van Hout tot stand kwam

6/12/2019
More
Misdaadjournalist Bas van Hout werkte jarenlang als informant voor de BVD, de voorloper van de AIVD. Maar door een opeenstapeling van slordigheden van de AIVD kwam zijn identiteit op straat te liggen, en liep zijn leven gevaar. Redacteuren Xander van Uffelen en Menno van Dongen praten over hun onthulling in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:25:52

#110: Hoe onze correspondent verzeild raakte in een Amerikaanse (zelf)moordzaak

6/5/2019
More
De 21-jarige Willie Jones werd begin dit jaar hangend aan een boom gevonden in een bos in Mississippi. Michael Persson, VS-correspondent van de Volkskrant, vond dat er iets niet klopte en ging onderzoek doen, met een riskante ontknoping als gevolg. Was het moord of zelfmoord? Vanuit New York hoor je hem in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:32:18

#109: Vrouwenvoetbal voorbij de clichés

5/28/2019
More
Vrouwenvoetbal is in opmars, zeker ook in Nederland. Chef Volkskrant Magazine Aimee Kiene vond het daarom hoog tijd voor een special, volledig gewijd aan het aankomend WK. We praten met haar over vrouwen in een testosteronwereld. En wat betekent de opkomst van het vrouwenvoetbal voor de vrouwenzaak? Aimee Kiene bespreekt het met Laura van der Haar in de nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid.

Duration:00:23:38

#108: Werken in een tbs-kliniek

5/22/2019
More
Keer op keer ligt tbs onder vuur. Incidenten roepen emoties op én brengen fouten in het systeem aan het licht. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe in de klinieken, en hoe kijken de mensen die er werken tegen aan? Verslaggevers Charlotte Huisman en Elsbeth Stoker praten erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:26:44

SPECIAL - Slaap lekker #5: Een leven lang slapeloosheid (om wanhopig van te worden)

5/17/2019
More
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: Ilonka Leenheer. Ze heeft haar leven lang al last heeft van slapeloosheid en al veel geprobeerd. Accepteren dat je domweg een slechte slaper bent is haar beste advies.

Duration:00:22:13

SPECIAL - Slaap lekker #4: In de nacht zijn veel mensen wakker, soms gewoon aan het werk

5/16/2019
More
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: 'nachtzuster' Astrid de Jong van Radio 1: ''In de nacht zijn niet alleen de paradijsvogels wakker, ook leuke mensen met veel kennis.'

Duration:00:24:45

SPECIAL - Slaap lekker #3: Nachtelijk piekeren, er is wel iets aan te doen

5/15/2019
More
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: de nachtelijke piekeraar Laura Hisken. 'In de nacht verlies ik me in problemen die ik overdag niet heb.'

Duration:00:23:00

#107: Hoe gaat het eraan toe in het Europees parlement?

5/14/2019
More
Na vijf Amerika werd Arie Elshout Europa-correspondent. Hij had verwacht dat de Europese verkiezingen dit keer wel zouden gaan leven, maar nee. En dat terwijl Europa toch echt op een kantelpunt staat. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid legt hij uit waarom hij de euroscepsis wel begrijpt.

Duration:00:26:01

SPECIAL - Slaap lekker #2: Door haar narcolepsie is Francis altijd uitgeput

5/14/2019
More
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: Francis Tuinstra. Ze heeft narcolepsie. Dat betekent dat ze heel slecht slaapt, verlamd raakt bij heftige emoties en echt altijd moe is.

Duration:00:24:01

SPECIAL - Slaap lekker #1: Mijn kinderen sliepen slecht, dus ik ook

5/13/2019
More
Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? En hoe kom je er vanaf? In deze vijfdelige podcastserie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we alles over slaap van neuroloog Roselyne Rijsman en proberen we je in slaap te helpen met een slaapoefening. In deze eerste aflevering het verhaal van Vala van den Boomen. Haar jonge kinderen hielden haar nachtenlang wakker, waardoor ze een ernstig slaaptrauma opliep.

Duration:00:30:37

#106: Het succes van Ajax op het "rijkeluisbal"

5/7/2019
More
Voetbalverslaggever Willem Vissers schreef een paar jaar geleden dat Nederlandse clubs, en dus Ajax, niet meer mee zouden moeten doen aan de Champions League. Nu vloeit de ene na de andere jubelende beeldspraak over Ajax uit zijn pen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat hij erover met Jonathan van het Reve.

Duration:00:29:44

#105: De man die zijn vader herkende op een foto uit Auschwitz

5/1/2019
More
Shai Schellekes zag begin dit jaar in de Volkskrant voor het eerst de foto van zijn vader in Auschwitz, onder een stuk van fotografierecensent Arno Haijtema. Ze kwamen in contact met elkaar, Arno zocht hem op in Israel om het ontroerende levensverhaal van de vader te horen, en vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:25:49

#104: Heeft Baudet gelijk als het op onze ‘lelijke architectuur’ aankomt?

4/24/2019
More
Maken onze architecten de westerse cultuur kapot door het ene na het andere lelijke gebouw neer te zetten, zoals Thierry Baudet vindt? Hij kreeg daarop uiteraard veel kritiek, maar ook bijval uit de architectuurwereld. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praten Jonathan van het Reve en Sander van Walsum erover.

Duration:00:28:43

#103: Een snelcursus zwarte gaten met George van Hal

4/17/2019
More
Onlangs verscheen de eerste foto die ooit van een zwart gat is gemaakt. Hoe belangrijk is deze wetenschappelijke doorbraak? En wat is een zwart gat precies? George van Hal legt het uit in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Duration:00:24:01

#102: Jasper van Kuijk over de denkfouten in hedendaags design

4/10/2019
More
Raar toch, dat we onze stembiljetten in een Kliko gooien? En waarom gaan die vakantiespullen nooit meer terug in de verpakking? In zijn wekelijkse rubriek fileert wetenschapper, cabaretier en columnist Jasper van Kuijk wekelijkse de denkfouten in het ontwerp van zo’n beetje alles dat we tegenkomen in ons dagelijks leven. In deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid is hij te gast om erover te praten.

Duration:00:23:06