Newsroom Den Haag | BNR-logo

Newsroom Den Haag | BNR

News

In Studio Den Haag praten politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen en Leendert Beekman elkaar bij over de achterkamertjes en wandelgangen van de Tweede Kamer. Je wekelijkse portie politieke therapie in de podcast, en de dagelijkse Haagse zaken vanuit onze BNR studio in Den Haag. Presentatie: Mark Beekhuis.

Location:

United States

Genres:

News

Description:

In Studio Den Haag praten politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen en Leendert Beekman elkaar bij over de achterkamertjes en wandelgangen van de Tweede Kamer. Je wekelijkse portie politieke therapie in de podcast, en de dagelijkse Haagse zaken vanuit onze BNR studio in Den Haag. Presentatie: Mark Beekhuis.

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Als het kabinet er dan nog zit...

7/12/2024
Op links moeten ze niet steeds terug willen kijken, vinden ze bij de coalitie. Maar in onze podcast doen we dat juist wel. Want wat is er het afgelopen jaar nou eigenlijk gebeurd? Vandaag hoor je Farah Karimi (GroenLinks-PvdA) en Jan Anthonie Bruijn (VVD). Deze aflevering is gemaakt door Leendert Beekman, Mats Akkerman en Mark Beekhuis. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:46:38

Ask host to enable sharing for playback control

Ministerie van Voetbalzaken: Verdriet , maar ook trots!

7/11/2024
Helaas staat Oranje zondag niet in de finale tegen Spanje. Toch kunnen we met trots terugkijken naar het EK. En de politiek... Die kan een voorbeeld nemen aan dit Nederlands Elftal. We bespreken het met Tobias den Hartog van het AD, CU-leider Mirjam Bikker en Henri Bontenbal van het CDA. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:28:07

Ask host to enable sharing for playback control

Het ministerie van Voetbalzaken: Engeland pakken we ook!

7/8/2024
Het ministerie zag Oranje beter presteren op het EK, dan het nieuwe kabinet in het Kamerdebat. Nu de Turken verslagen zijn, moet het tegen Engeland ook lukken. De grote vraag blijft... Doen we dat met of zonder Woud Weghorst in de spits? We bespreken het met Tobias den Hartog van het AD, VVD-kamerlid Eric van der Burg en Harmen Krul van het CDA. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:32:51

Ask host to enable sharing for playback control

Circus Wilders is in de stad

7/5/2024
Het ging er hard aan toe. Tussen Wilders en Timmermans. Tussen Wilders en Yeşilgöz. Tussen Wilders en Omtzigt. Tussen Wilders en Schoof. Wilders was boos. Ondanks dat hij de leider is van de grootste coalitiepartij, zag hij twee dagen lang de kans om in de slachtofferrol te kruipen. Zo zagen we dat de verhoudingen binnen de coalitie nóg slechter zijn dan we al dachten. Het beeld was al dat die verhoudingen slecht waren. Maar dan nog viel het tegen. Voor de nieuwe premier waren het zijn eerste dagen als politicus. Leendert geeft Schoof een voldoende. Maar hij zag ook hoe alleen de man staat. Eenzaam tussen vier partijen. En Leendert ziet een toenemende onvrede bij NSC. Wilders zoekt steeds de grenzen op. Maar er komt een moment dat die grens bereikt wordt. Vandaag trappen we af met een vraag van Dilan Yeşilgöz (VVD). De vraag die iedereen heeft. De aflevering is gemaakt door Leendert Beekman en Mark Beekhuis. En we sluiten af met een debatfragment met Stephan van Baarle (DENK), Geert Wilders (PVV), Joost Eerdmans (JA21). See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:51:21

Ask host to enable sharing for playback control

Ruzie over oude en nieuwe tweets: het is nu al erg gezellig in het nieuwe kabinet

7/4/2024
Het debat over de regeringsverklaring loopt alles behalve soepel. Een tweet van vicepremier Agema leidde zelfs tot een crisisoverleg met premier Schoof en de vicepremiers op dag 2 van het debat over de Regeringsverklaring. Politiek verslaggever Mats Akkerman praat je bij. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:12:38

Ask host to enable sharing for playback control

Het eerste debat van kersverse premier Dick Schoof

7/3/2024
Het ceremoniële gedeelte is achter de rug en het kabinet-Schoof moet vanaf vandaag echt aan de bak. Het kabinet-Schoof gaat twee dagen met de Tweede Kamer in debat over de regeringsverklaring. We praten er uitgebreid over met politiek verslaggever Mats Akkerman! See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:11:04

Ask host to enable sharing for playback control

Het ministerie van Voetbalzaken: Turkije kunnen we hebben!

7/3/2024
Het Ministerie van Voetbalzaken is trots op het spel van Oranje. Na de ruime zege op op Roemenië hebben we weer alle vertrouwen in het Nederlands Elftal. De wedstrijd bespreken we met een topteam: Tobias den Hartog van het AD, VVD-kamerlid Eric van der Burg en Harmen Krul van het CDA. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:40:45

Ask host to enable sharing for playback control

De sleutel van het Torentje is overgedragen

7/2/2024
Mark Rutte vertrok vanmiddag na bijna 14 jaar - onder luid applaus en natuurlijk op de fiets - uit het Torentje. Vanmorgen werden de nieuwe bewindslieden beëdigd, waaronder onze kersverse premier Dick Schoof. Wat viel het meest op? Politiek verslaggever Mats Akkerman doet uitgebreid verslag in Studio Den Haag. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:10:57

Ask host to enable sharing for playback control

Het laatste statement van Rutte

7/1/2024
Op zijn laatste werkdag is demissionair premier Mark Rutte, vandaag, is hij bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden: Keti Koti. Het slavernijverleden waar hij zelf in december 2022 excuses voor aanbood. En de premier kwam niet alleen, het kabinet kwam met een delegatie van maar liefst 10 man/vrouw sterk. We praten erover met politiek verslaggever Mats Akkerman. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:10:32

Ask host to enable sharing for playback control

Het Ministerie van Voetbalzaken: Oranje mag Roemenië niet onderschatten

7/1/2024
Het Ministerie van Voetbalzaken waarschuwt Oranje voor onderschatting van de tegenstander. Roemenië is beter dan veel Nederlanders denken. Met journalisten Leonard Ornstein en Jesse Heyliger spreken we samen met CU-leider over de wedstrijd van Oranje en het geweldige voetbalweekend. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:35:34

Ask host to enable sharing for playback control

Actieve herinneringen aan premier Rutte

6/30/2024
Een eeuw lang had Nederland geen enkele liberale premier. Tot Mark Rutte. En het leek wel alsof hij een eeuw zou blijven. Alsof er nooit meer een andere premier zou zijn. Maar deze maandag is het zijn laatste werkdag in het torentje. Hij zal het zelf zonder twijfel overdreven vinden, maar daarmee komt er een einde aan een tijdperk. Toen oud-collega Sophie van Leeuwen aan Mark Rutte vroeg of hij het zou vieren, dat hij de langst zittende premier van Nederland werd, antwoordde hij bits: "Nee. Dat betekent zitvlees en een voetnoot. En ik ben niet in Nederland." Hoe kijkt u terug op die periode, probeerde Sophie nog. Maar Rutte pareerde met de dooddoener: "Ik kijk liever vooruit." In tegenstelling tot de premier, kijkt Studio Den Haag juist heel graag terug op alles wat wij samen hebben meegemaakt. Voor deze extra aflevering van Studio Den Haag haalde Mark Beekhuis daarom al BNR's politieke podcasts uit de archieven. Hij ging op zoek naar fragmenten met en over Rutte. Fragmenten die iets zeggen over hoe hij al die jaren opereerde. Over hoe hij zich al die jaren staande hield. En over wat hij zich herinnerde. In deze aflevering hoor je oud-collega's Sophie van Leeuwen, Laurens Boven, Thomas van Groningen en collega Leendert Beekman. Verder hoor je taalkundige Robbert Wigt, en een aantal politici: Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Peter Kwint (SP), Stieneke van der Graaf (CU), Maarten Hijink (SP), Tom van der Lee (GroenLinks) en Renske Leijten (SP). Deze aflevering is gemaakt door Mark Beekhuis. Hij vond een luisterend oor bij Connor Clerx en Wendy Beenakker. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:40:17

Ask host to enable sharing for playback control

De omwoording van Marjolein Faber

6/28/2024
Wat hebben we geleerd van de hoorzittingen met alle kandidaat-ministers en -staatssecretarissen? Dat de PVV een onprofessionele organisatie is, zoals Mats denkt. Of toch dat het misschien net even anders zit, zoals Mark denkt. En wat kunnen we zeggen over hoe de rechtse partijen over de geschiedenis praten? Leendert viel een opmerkelijke tegenstelling op. Verder hoor je natuurlijk de laatste minuten van het laatste Kamerdebat met premier Rutte. In deze aflevering hoor je Marjolein Faber (PVV), Fleur Agema (PVV), Mark Rutte (VVD) en Martin Bosma (PVV) Deze podcast is gemaakt door Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark Beekhuis See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:53:04

Ask host to enable sharing for playback control

Het politieke jaar van de andere drie gezichten

6/27/2024
Rutte zelf zat er al veel langer, maar zijn kabinet Rutte IV sloot vandaag met de laatste vergaderdag in de Tweede Kamer 2,5 jaar regeren af. Het verstandshuwelijk tussen VVD, D66, CDA en CU klapte in de zomer van 2023. Het ging mis op asiel en migratie, in een jaar dat al HEEL turbulent was. Parlementair journalisten Joost Vullings en Xander van der Wulp hebben dat jaar vastgelegd in hun vanmiddag verschenen boek: Het jaar van Caroline, Pieter en Geert. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:11:51

Ask host to enable sharing for playback control

Het is officieel: Rutte wordt secretaris-generaal van de NAVO

6/26/2024
Scheidend premier Mark Rutte is officieel benoemd als de volgende secretaris-generaal van de NAVO. Dat werd bekend toen de beoogd minister van Defensie - Ruben Brekelmans - zijn hoorzitting had in de Tweede Kamer. Hij gaat de komende jaren veel te maken krijgen met zijn partijgenoot. De VVD'er moet als minister de NAVO-norm halen. Het geld is er, maar het uitgeven wordt misschien wel het grootste probleem. Dat bespreken we met onze politiek verslaggever Leendert Beekman. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:10:48

Ask host to enable sharing for playback control

Het Ministerie van Voetbalzaken: Blamage en afgang Oranje

6/26/2024
Het Ministerie van Voetbalzaken geeft Oranje een dikke onvoldoende voor de wanprestatie tegen Oostenrijk. Desondanks geven politiek verslaggever Arjan Noorlander van Nieuwsuur en SP-leider Jimmy Dijk het Nederlands Elftal nog wel een kans in de knock-out fase. Zowel tegen Engeland als tegen België. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:36:53

Ask host to enable sharing for playback control

Rutte voor het laatst in debat

6/25/2024
Demissionair premier Rutte staat voor het laatst in Den Haag te debatteren. De Tweede Kamer spreekt met hem over de top van Europese regeringsleiders donderdag en vrijdag. Bij de top gaat het over de toekomst van de Europese Unie en de veiligheid in de wereld. We bespreken het met politiek verslaggever Leendert Beekman. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:11:00

Ask host to enable sharing for playback control

Marjolein Faber neemt 'volledige afstand' van omvolkingstheorie

6/24/2024
Beoogd minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) trekt haar eerdere uitspraken over omvolking terug. Tijdens haar verhoor door de Tweede Kamer laat ze weten ‘volledige afstand’ te nemen van de term. Ook zei ze dat ze de uitspraak beter niet had kunnen doen en begrijpt ze dat er commotie is ontstaan over haar gedachtegoed. We bespreken het met politiek verslaggever Leendert Beekman. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:12:24

Ask host to enable sharing for playback control

'Terecht dat Marjolein Faber afstand doet van haar uitspraken'

6/24/2024
Het beoogd kabinet, zoals we nog steeds moeten zeggen, staat naar verwachting volgende week dinsdag op het bordes. Maar de weg ernaartoe kent nog steeds - met dus nog maar een week te gaan - veel hobbels. Ministers die niet door de screening komen, hoorzittingen met de beoogd ministers- en staatssecretarissen en sommige ministers die essentiële dingen toch waren vergeten te melden.... Ook buiten Den Haag is Nederland niet onverdeeld enthousiast: nog maar 39 procent heeft vertrouwen in het aankomende kabinet. Vooral VVD- en NSC-kiezers zijn MINDER enthousiast, blijkt uit de nieuwste peiling van Ipsos I&O. We bespreken het met Bianca Pander van campagnebureau BKB en Mariken van der Velden, politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:11:22

Ask host to enable sharing for playback control

Het Ministerie van Voetbalzaken: Oranje wordt eerste in de poule!

6/24/2024
Er heerst grote ontsteltenis over het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons. Nederland had tegen Frankrijk met 3 punten in de bus moeten stappen. Gelukkig komt het tegen Oostenrijk nog helemaal goed. Staatssecretaris Eric van der Burg, Henri Bontenbal van het CDA en parlementair journalist Remko Theulings van EenVandaag voorspellen een overwinning, maar of dat moet gebeuren met Memphis Depay is de vraag. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:36:19

Ask host to enable sharing for playback control

Mona Keijzer vindt het geen probleem

6/21/2024
We hadden een primeur deze week. Voor het eerst moesten beoogd ministers en staatssecretarissen eerst komen opdraven in de Tweede Kamer voor hoorzittingen. We zagen vooral vragen die onbeantwoord bleven. Omdat ze over privékwesties zouden gaan. Omdat alles is opgelost met een alinea over rechtsstatelijkheid. Omdat alles na het hoofdlijnenakkoord nog moet worden uitgewerkt in een programakkoord. Toch hoorde Mats her en der nog wel wat 'opheldering'. Leendert en Mark keken naar het nareis op nareis op nareis op nareis-debat. Zij hoorden duizenden excuses. Of waren het toch 73? En ze snapten wel dat het debat eindigde met de indiening van zowel een motie van wantrouwen als een motie van afkeuring. Die kwamen natuurlijk van de oppositie. Bij de PVV en BBB zagen ze geen enkel probleem. Deze aflevering is gemaakt door Mats Akkerman, Leendert Beekman en Mark Beekhuis Je hoort vandaag: Mona Keijzer (BBB), Marjolein Faber (PVV), Marina Vondeling (PVV), Ruben Brekelmans (VVD) See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:50:41