Nyhetsshowen-logo

Nyhetsshowen

News

Vinnare av Årets morgonshow på Guldörat 2023! Nyhetsshowen – live från GP-huset! Tillsammans guidar programledarna Kalle Berg, Ina Lundström, Fanny Wijk och Linnea Rönnqvist dig genom nyhetsflödet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

United States

Genres:

News

Description:

Vinnare av Årets morgonshow på Guldörat 2023! Nyhetsshowen – live från GP-huset! Tillsammans guidar programledarna Kalle Berg, Ina Lundström, Fanny Wijk och Linnea Rönnqvist dig genom nyhetsflödet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

Swedish


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Sommarrepris: Kalle och julmusten, världens gulligaste djur och Gun-Britts 7000 tomtar

7/11/2024
Vi är på semester! Under tiden bjuder vi på några gobitar från året som gått. Vi är tillbaka igen på Way out west och sänder sen som vanligt från och med 12 augusti. Glad sommar! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:39:12

Ask host to enable sharing for playback control

Sommarrepris: Ilska mot elitquizare, skärmtidsångest och en skitstor svamp

7/4/2024
Vi är på semester! Under tiden bjuder vi på några gobitar från året som gått. Vi är tillbaka igen på Way out west och sänder sen som vanligt från och med 12 augusti. Glad sommar! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:39:51

Ask host to enable sharing for playback control

Sommaravslutning med gästbonanza: Debatten mellan Trump och Biden, Love ska till Kebnekaise, Live från Almedalen och EM-slutspelet är här

6/28/2024
Linnea Rönnqvist och Fanny Wijk tar i hamn årets vårtermin av Nyhetsshowen med en rejäl gästbonanza. Men det snackas också om vilken kommun är bäst i Sverige. Och hur går det egentligen för Göteborg – och för Mölndal? Sedan tar Fanny och Linnea tag i nattens debatt mellan Joe Biden och Donald Trump. Med sig på telefon har de GP:s USA-expert Britt-Marie Mattsson som i sin tur sågar Bidens insats. Utöver det ger också GP:s politikreporter Etezaz Yousuf en lägesrapport från politikerveckan i Almedalen. Efteråt gästar GP:s liveredaktör tillika hobbyäventyrare Love Hansen Siilin. För han ska bestiga Kebnekaise för GP:s räkning – och GP-flaggan är naturligtvis med. Han snackar förberedelser och vilka misstag man inte ska göra när man ska ta sig an Sveriges högsta topp. Och Robert Laul från GP-sporten är också med i studion och snackar upp slutspelet i EM. Det finns både en skräck-sida och en skräll-sida i slutspelet som bäddar för en rafflade upplösning. Dessutom: Kritik mot Ariana Grandes drömmiddagsgäst, sköldpaddsfynd i Delsjön, tipsen för att somna i sommarvärmen och fler fälls för smala modeller. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:25:57

Ask host to enable sharing for playback control

Befarat kuppförsök i Bolivia, färre barn med Downs syndrom och guide till sommaren i city

6/27/2024
Fanny Wijk snackar om hur allt färre barn föds med Downs syndrom – eftersom fler tester på fostret görs tidigt i en graviditet. Kommer det till slut inte födas några barn med syndromet? Victor Blomdahl pratar om kuppförsöket i Bolivia – eller var det verkligen ett kuppförsök? Generaler och politiker pekar mot varandra. Sedan så ger han en liten presentation av den nya generalsekreteraren i Nato, Mark Rutte. Och GP:s krogredaktör Frida Rosengren gästar studion och ger sina bästa tips för en sommar i city. Vad ska man göra? Vart ska man äta? Var finns bästa uteserveringen? Frida har svaren. Dessutom: Italiensk polisbil förbryllar i Stockholm, moralisk hemlös man får tusentals kronor efter insamling, dataspelen som kan bli del av svensk kulturkanon, Harry Potter-omslagsbild såld för miljoner och Kronofogden sålde fejkad märkesväska för 7 000 kronor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:16:07

Ask host to enable sharing for playback control

Biden och Trumps första debatt på fyra år, Göteborgs Israel-bojkott stoppas av domstol och har Rishi Sunak redan gett upp?

6/26/2024
Fanny Wijk snackar denna onsdag om Göteborgs beslut att bojkotta israeliska varor och att en domstol kommit fram till att beslutet är olagligt. Ina Lundström gör en djupdykning i det amerikanska valet och pratar särskilt om den stundande debatten mellan Joe Biden och Donald Trump. Hon snackar också om vad det är som gör en riktigt bra krog. Sedan är journalisten James Savage med och pratar om det brittiska valet som går av stapeln nästa vecka. Varför går det så kasst för de Konservativa och hur blir det i Storbritannien med en Labour-regering egentligen? Dessutom: Barbro råkade boka bordellhotell, nya regler för engångsartiklar, Kendrick Lamars rap-bråk, ungdomar som maxar UV-ljus från solen och RIP världens längsta hund. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:19:51

Ask host to enable sharing for playback control

Julian Assange fri efter tolv år, dödsfall bland anställda på batterifabrik utreds och cannabismässa i Berlin

6/25/2024
Victor Blomdahl snackar om att Göteborg fått sitt eget Ever Given i Suezkanalen genom att ett lastfartyg fått motorhaveri i Göta Älv. Sedan drar han turerna kring Julian Assange som till slut verkar gå fri efter att ha gjort en deal med USA om spionanklagelserna riktade mot honom. Linnea Rönnqvist pratar om tre dödsfall som skett bland anställda på batterifabriken Northvolt i Skellefteå. Nu utreder polisen vad som hänt. Sedan kommer GP:s reporter Ulf Roosvald och pratar om hur det var att gå på cannabismässa i Berlin efter att landet legaliserat drogen. Dessutom: Nu ska du ta bilder på sälar, köpare blockeras hos Boozt, man hittades efter att ha gått vilse i tio dagar – drack bara vatten ur sin stövel, den gröna omställningen går bättre än vad svensken tror, massa mareld i Bohuslän och rättrådig hemlös man lämnade in 22 000 kronor hos polisen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:25:43

Ask host to enable sharing for playback control

Gängmöte i Göteborg, hungerstrejk i Nordstan och det här ska du läsa på semestern

6/24/2024
Linnea Rönnqvist pratar om det hemliga gängmötet som ägt rum i Göteborg mellan kommunen, myndigheter och gängkriminella. Fanny Wijk snackar om de pro-palestinska studentprotesterna i Göteborg – där flera hungerstrejkande studenter intog Nordstan i helgen. Dessutom har kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius kritiserade tal om Israelbojkott fått spridning. Och sedan kom Nina Morby från GP Kultur till studion och ger sina bästa boktips för den som vill läsa i sommar. Dessutom: Åsna lever sitt bästa liv med amerikanska älgar, mystiska skelett på strand i Lysekil, Gotlands ilska mot turisterna, fyrverkeri från yacht startade grekisk brand, därför stannade Hisingsbron och planstormningarna mot Ronaldo i EM. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:27:44

Ask host to enable sharing for playback control

Chat control-förslag får grönt ljus, Ecuador blev strömlöst och kvinnostatyernas revansch

6/20/2024
Kalle Berg snackar denna torsdag om hur Demokraternas Martin Wannholt rasar mot hur kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius (S) höll tal under en massbön i Slottsskogen. Han snackar dessutom hur Ecuador blivit helt strömlöst. Fanny Wijk snackar i sin tur om ytterligare en kritiserad omröstning i kammaren. Justitieutskottet röstade om att ställa sig bakom EU-förslaget Chat control, där chattföretag tvingas lägga in en funktion som gör att det går att scanna av privata chattar. Men det är oklart vad partierna egentligen tycker om förslaget. Och Kultur-Carl är tillbaka i studion! Och temat är statyer i Göteborg. Dessutom: Ariana Grandes nya röst, tysk skoltoalettkonferens, tant-ilskan mot spårarbetet i Brunnsparken och republikan hällde lite lite vatten i demokrats väska. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:25:53

Ask host to enable sharing for playback control

En kavalkad av EM-låtar, omstritt försvarsavtal och så blir vädret i midsommar.

6/19/2024
Kalle Berg snackar om DCA-avtalet som ger amerikanska trupper tillgång till svenska baser och att avtalet nu röstats igenom i riksdagen. Han snackar också om hur Härryda trilskas med tågplanerna mellan Göteborg och Borås – men nu kan Härrydaviskaren Sten Tolgfors ha hittat en lösning! Ina Lundström å sin sida har förkovrat sig i EM-låtarna, både officiella och inofficiella låtar, som lagen har i årets mästerskap. Hon tittar även tillbaka på EM-låtar vi minns. Sedan gästar SMHI-meteorologen Hanna Rönnberg studion som ger svaren: hur blir vädret på midsommar och är det fina vädret kört för sommaren? Dessutom: Mystiska monoliter dyker upp runt om i världen, därför har holländare blackface på EM, Göteborgsfamiljens bi-satsning får kritik och amerikanska toppolitikernas hamburger-fail. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:26:45

Ask host to enable sharing for playback control

Utvisningshotade Lisa får stanna i Sverige, Netanyahu upplöser krigskabinettet och politiskt kaos i Frankrike

6/18/2024
Linnea Rönnqvist berättar om Lisa, 9, som hotats om utvisning till Albanien men som nu fått ett tillfälligt uppehållstillstånd. Fanny Wijk berättar sedan om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu löser upp krigskabinettet efter att oppositionsledaren lämnat rådet. Vad blir konsekvenserna av det här egentligen? Sedan har vi med oss Carina Gunnarson, docent i statskunskap och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut som förklarar för Nyhetsshowen om den politiska turbulensen i Frankrike och vad som står på spel inför det stundande parlamentsvalet. Dessutom: Alger som förpestar spanska stränder, livsfarlig fästing är sugen på Sverige, Armie Hammer talar ut efter kannibalskandalen, Johan Floderus första ord sedan frigivningen och det våras för sommarkantareller. Sedan summeras såklart också Gift vid första ögonkastet! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:20:11

Ask host to enable sharing for playback control

Fångutväxlingen med Iran, Meta pausar AI-satsning efter irländsk protest och snäcka som upprör

6/17/2024
Kalle Berg pratar om att Johan Floderus och Saeed Azizi nu blivit fria från Evinfängelset i Iran, efter en fångutväxling där den livstidsdömde Hamid Noury släpptes. Linnea Rönnqvist pratar om hur Metas nya AI-satsning pausas i EU efter att irländska myndigheter reagerat. Hon pratar också om en omtalad snäcka på Hisingen som både får ris och ros. Sedan kommer Adam Bergsten och ger oss senaste nytt om vad som händer i världen. Bland annat om en stor polisinsats i Göteborg, extremvärmen i Grekland och att polisen stoppat flera skolattacker i Sverige den senaste tiden. Dessutom: Senaste nytt om EM i Tyskland (bland annat om elefanten Bubi), Västtrafiks nya sommartabell, Australien ska (kanske) få ny panda av Kina, och kommer Seine bli ren nog inför OS i Paris? Samt: Rejv på Frihamnens hållplats i helgen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:21:15

Ask host to enable sharing for playback control

Jordgubbens ful-jordgubbar, älgen i Frihamnen och Robert Laul om fotbolls-EM

6/14/2024
Kalle Berg berättar att ett företag kopplat till gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo utreds för att ha sålt bluffjordgubbar, alltså belgiska som man kallat svenska, och nu vill regeringens utredare införa en särskild ”fuskgrupp” för att komma åt de ”fula gubbarna”. Linnea Rönnqvist följer klockslag för klockslag den älgs rörelsemönster som förirrade sig till Backaplan och vidare under tisdagen, dessutom får vi höra om landshövdingen som nu betalar tillbaka 82 000 kronor för taxiresor hon gjort för att ”tjäna tid”. Sportredaktionens Robert Laul kommer förbi och säljer med eftertryck in fotbolls-EM och berättar om laget som lär vara på allas läppar, nämligen Ukraina. Det blir också lyssnarquiz och tips inför helgen med krogredaktör Frida Rosengren, som bland annat berättar om Pride Park. Även: Elon Musks nya lön sänker Linnea totalt, danskar hånas på nätet och Jonas Sjöstedt slår nytt rekord. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:26:39

Ask host to enable sharing for playback control

Fransk högerledare låste dörrarna för partiet, kaoset i friidrotts-EM och häst missade flyget till friheten

6/13/2024
Linnea Rönnqvist pratar om kaoset i den franska politiken, i det konservativa Republikanska partiet framförallt. Efter att partiledaren öppnat för att samarbeta med extremhögern har det varit turbulent i partiet med låsta dörrar, hemskickad personal och möten för att avsätta ledaren. Kalle Berg följer upp om protesterna på GU och om styrelsens reaktion på tisdagens fastkedjade demonstranter. Sedan dyker han ner i reaktionerna på den kontroversielle argentinske presidenten Javier Mileis nya lagpaket. Sedan har det ju varit friidrotts-EM. Ett EM fullt av strul men också av svenska medaljer. GP:s sportreporter Emma Tonnvik gästar studion och förklarar vad som skett i Rom. Dessutom: Påvens tips till prästerna: tighta till er predikan, nya knarkbrev i beslag, hästar som flög till Kazakstan och stämningen mellan Sigge Eklund och Bibi Rödöö efter sommarprats-beskedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:26:34

Ask host to enable sharing for playback control

Avokadokris i världen, sjungande avsked av förvaltningschef och värnpliktiga som muckar

6/12/2024
Kalle Berg snackar denna onsdag om hur demonstranter gick in i huvudbyggnaden vid Göteborgs universitet och kedjade fast sig – för att få GU att avsluta sina samarbeten med israeliska lärosäten. Han berättar också om en förvaltningschef som fått lämna sin post, och som svarat på beskeden med tunga beats på Spotify! Ina Lindström synar den pågående avokadokrisen. Hur blev vi så förtjusta i bäret och varför har mexikanska städer startat privata arméer för att skydda växten, eller skydda sig från växten?? Sedan blir det militärt i studion. Judith Lundqvist och Theodor Hedergård gästar Nyhetsshowen och berättar om sin tid under värnplikten. Det blir snack om utlandstjänst, isvakar och hur gudomligt gott ett äpple faktiskt kan vara! Dessutom: Kupp mot uteservering i Gamlestaden, här är de värsta skällsorden och Citygross får nya ägare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:23:58

Ask host to enable sharing for playback control

Lång lämnar efter sång, så plågsam blir myggsommaren och vilka kommer styra EU?

6/11/2024
Linnea Rönnqvist snackar om skandalen på SD:s valvaka där en rasistisk sång slutar med avgång för riksdagsledamoten David Lång. Kalle Berg ger oss det senaste om den föreslagna vapenvila mellan Israel och Hamas som FN:s säkerhetsråd röstat igenom. Sedan gästar GP:s politiska kommentator Arne Larsson för att ge sina fem cent om EU-valet. Vad kan man dra för slutsatser om Miljöpartiets framgångar och Sverigedemokraternas motgångar egentligen? Och blir det en myggsommar eller inte – och behövs myggen egentligen? Det reder myggexpert Anders Lindström ut från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för oss. Dessutom: Elon Musks AI-ilska mot Apple, nya bekväma säten på spårvagnarna, Folklistans galna fest – med Colombias first lady och underbarnet Alexandre i Brasilien har lärt sig fläckfri svenska tack vare Arvingarna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:28:08

Ask host to enable sharing for playback control

Miljö och högernationalism rusar i EU-val, dietguruns hittad död på grekisk ö och storstädning på Mount Everest

6/10/2024
Alexandra Carlsson Tenitskaja är med från Stockholm och berättar om hur svenskarna röstat i söndagens EU-val. Hon berättar även om hur stämningen var på Sverigedemokraternas valvaka under söndagskvällen. Ebba Bergström blickar vidare ut i Europa och berätta om hur högernationalistiska partier gjorde stora framgångar i flera länder i EU. Hon berättar även om att man hittat mänskliga kvarlevor under en storstädning på Mount Everest. Fanny Wijk ger oss hopp om att sommarvärme är på väg tillbaka och berättar om hur Michael Mosley, grundaren av 5:2 dieten, hittas död på den grekiska ön Symi efter att han försvann i samband med en promenad. Dessutom: En man överlevde en hajattack genom att slå hajen i ansiktet, knarksmugglare som tvingades ringa efter hjälp från fjällräddningen och hur EM i friidrott kritiserats för kaosig organisation. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:05:16

Ask host to enable sharing for playback control

Världens största val är avgjort, Hästpojken nya Öis-låt och partiernas hållning till EU-armé.

6/5/2024
Ina Lundström berättar om resultatet i det indiska valet, där 642 miljoner människor röstat. Hon pratar också om att ännu en Carl Milles-staty stulits och spekulerar i hur illa till Poseidon ligger. Kalle Berg drar reaktionerna på skådisarna som valts till nya Saltkråkan. Han berättar också om ett påstående om tobaksdödlighet som spridits av partier, som visat sig vara falskt enligt WHO. Statsepidemiologen Magnus Gisslén gästar studion och berättar hur orolig man ska vara för fågelinfluensa, som under året spridits från fåglar till däggdjur. Sen är det sista delen i Sakfrågan med Alexandra Carlsson Tenitskaja. Det blir bland annat politiska slogans genom tiderna, snack om EU-armé och senaste nytt i plastkorksfrågan. Dessutom: Roy Fares i centrum för skyltbråk i Nordstan, Inas tillstånd efter att ha stekt 10 lökar och Hästpojken-sångaren Martin Elisson osäker på hur fotbollsregler funkar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:26:25

Ask host to enable sharing for playback control

Ingrossos intervjukrav, fotbollsstjärna i antisemitisk chatt och ryska spionfonder

6/4/2024
Linnea Rönnqvist berättar om att vårdstrejken nu är ett faktum – vad händer nu? Sedan redogör hon om de märkliga turerna om hur GP:s ekonomireporter försökte få en intervju med Bianca Ingrosso. Victor Blomdahl pratar i sin tur om Malmö FF-spelaren Pontus Jansson som är i blåsväder, efter att ha förekommit i en antisemitisk gruppchatt med ett antal olika huliganer. Sedan gästar GP:s grävreporter Tobias Andersson Åkerblom Nyhetsshowen och berättar om ryska spionfonder som finansierar olika typer av ryska medborgare runt om i Europa, bland annat försvaret av ryska lönnmördare. Och GP:s krimchef Maya Dahlén kommer också till studion och snackar om GP:s mordkarta, en kartläggning av över 200 mord som ägt rum i Göteborg de senaste 24 åren. Dessutom: Ny resetrend lockar sydeuropéer till en camping i Småland, turisterna fyndar också i det ”billiga Sverige”, Ryssland genomför desinformationskampanjer mot OS – genom Tom Cruise och appen som hjälper dig hitta billig bärs i Göteborg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:21:18

Ask host to enable sharing for playback control

Kökaos inför öppning av Caia-butik, förhandling om vapenvila mellan Israel och Hamas och helgens våldsbrott i Göteborg

6/3/2024
Kalle Berg berättar om det senaste fredsförslaget mellan Israel och Hamas – ett förslag som många menar är det bästa möjliga i nuläget. Sedan förklarar han hur en kattunge skapade en scen i den allsvenska matchen mellan Värnamo och Mjällby. Linnea Rönnqvist pratar om senaste nytt i GVFÖ-världen och våldsvågen i Göteborg i helgen, som inkluderar skott och misshandelsförsök Arne Larsson gästar studion om vad som står på spel i söndagens EU-val, ytterhögerns framfart och de svenska partierna som balanserar på spärren. Dessutom: Italienska byn där 30 av de 46 invånarna ställer upp i lokalvalet, par hittade 100 000 dollar när de fiskade, därför drar somliga till sig mygg och Emil sprang Stockholm maraton baklänges. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:26:42

Ask host to enable sharing for playback control

Trump fälls i rätten, Västtrafik om onödiga hållplatser och lyssnarquiz.

5/31/2024
Kalle Berg berättar om att Donald Trump sent igår kväll svensk tid fälldes på samtliga 34 åtalspunkter efter rättegången som avslutades tidigare i veckan. Linnea Rönnqvist har läst om de sms som polisen skickat till 8000 personer, vars telefonnummer hittats i beslagtagna knarklurar. Hon berättar också om att Iran ska ha rekryterat gängen Foxtrot och Rumba för att utföra dåd i Sverige, det enligt uppgifter från Israels underrättelsetjänst Mossad. Västtrafiks vice vd Roger Vahnberg kommer förbi och svarar på frågan om det finns fler onödiga spårvagnshållplatser i stan som de kanske borde plocka bort. Vi ringer upp lyssnarquizzaren Oscar som har gott självförtroende när det kommer till båtliv och utmanas i en rond sanning eller bullskit. Och så kommer Kultur-Carl och informerar om att vi står inför “sommaren som aldrig säger nej”. Dessutom: Michigan-man gjorde bort sig i rätten, Det går dåligt för Rishi Sunak och glöm inte vårt livequiz på Auktionsverket den 19 juni! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:19:11