Op z'n Kop!-logo

Op z'n Kop!

News

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken!

Location:

United States

Genres:

News

Description:

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Wie krijgt er deze week op zijn kop? Wie zette deze week hun wereld op zijn kop? Zwagerman & Van Velthuysen zetten je aan het denken!

Language:

Dutch


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

#156 - OP Z'N KOP! Met filosoof en auteur Lammert Kamphuis over zijn boek 'Verslaafd aan ons eigen gelijk'

7/18/2024
In aflevering #155 van Op Z'n Kop! gaan Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in gesprek met filosoof en auteur Lammert Kamphuis, die in 2023 zijn boek 'Verslaafd aan ons eigen gelijk' uitbracht. In dit boek stelt Lammert dat we er als mensen vrijwel letterlijk verslaafd zijn aan om gelijk te hebben. Niet alleen met behulp van onze social media algoritmes, maar ook aan de hand van de sociale kringen waar we ons offline in bevinden. Hoe ver gaan we tegenwoordig om andere opvattingen en meningen te vermijden en welke gevolgen heeft dit voor de samenleving als geheel? Deze week komen we erachter.

Duration:00:52:50

Ask host to enable sharing for playback control

#155 - OP Z'N KOP! Met VVD vice-fractievoorzitter Bente Becker over onderdrukking uit naam van cultuur en religie

7/11/2024
In aflevering #155 van Op Z'n Kop! gaan Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in gesprek met VVD vice-fractievoorzitter Bente Becker. Voorafgaand aan de coronapandemie stuurde zij een initiatiefnota naar de Tweede Kamer om onderdrukking uit naam van cultuur en religie tegen te gaan. Hierin schreef ze: “Waar halen mensen die nota bene al hun hele leven genieten van de Nederlandse vrijheden het lef vandaan om om diezelfde vrijheid aan anderen te ontzeggen?” Een zin uit Marianne’s hart dus. Dit initiatief leek gedurende de pandemie echter naar de achtergrond te zijn verdwenen en te zijn vergeten. Tijd om het weer op de kaart te brengen dus!

Duration:00:57:56

Ask host to enable sharing for playback control

#154 - OP Z'N KOP! Met Astrid Raaphorst over kabinet Schoof I

7/4/2024
In de nieuwste aflevering van OP Z'N KOP! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met voormalig topambtenaar Astrid Raaphorst. Na 14 jaar Rutte is het toch echt voorbij. Met de inwijding van Schoof I reflecteert Astrid op haar connectie met minister-president Dick Schoof. In haar tijd als ambtenaar heeft ze nauw met hem samengewerkt en heeft hij in haar beleving een goede indruk achter gelaten. Het was volgens Astrid een fijne samenwerking vol met vertrouwen. Hoe ze er inmiddels jaren later (en na corona) achter staat hoor je deze week in de nieuwste aflevering van OP Z'N KOP!

Duration:00:49:11

Ask host to enable sharing for playback control

#153 - OP Z'N KOP! Met Bart Jan Spruyt over slecht verwoorde problemen in de politiek en zijn verleden bij de PVV

6/27/2024
In de nieuwste aflevering van OP Z'N KOP! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met conservatief columnist en voormalig PVV'er Bart Jan Spruyt. Er is veel ophef rondom het huidige kabinet en de door Wilders verkozen ministers. Bart vindt het dan ook jammer dat de PVV niet lijkt te kunnen gaan leveren op de punten en verwachtingen waarvoor Nederland ze afgelopen november tot de grootste partij heeft gestemd. Waar ging het mis? Je hoort het deze week in OP Z'N KOP!

Duration:01:01:02

Ask host to enable sharing for playback control

#152 - OP Z'N KOP! Met met Ton van Haperen over de opstapeling van problemen in het onderwijs

6/20/2024
In de nieuwste aflevering van OP Z'N KOP! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met lerarenopleider en columnist Ton van Haperen over de totale clusterfuck die er momenteel gaande is op het gebied van onderwijs. Er gaat inmiddels zo veel mis dat de gemiddelde docent erg in de knel terecht komt. Ook lijkt het mediabeeld van de hard werkende onderbetaalde leraar eigenlijk helemaal niet te kloppen. Hoe dit zit en meer? Je hoort het deze week in OP Z'N KOP!

Duration:00:54:34

Ask host to enable sharing for playback control

#151 - OP Z'N KOP! Met (de nu nog) Europarlementariër Rob Roos over het belang van Brussel

6/13/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Europarlementariër Rob Roos. Het is cruciaal dat Roos ons nog eens goed informeert over het belang van Brussel voor de Nederlandse politiek, voordat hij op 16 juli zijn functie neerlegt. Volgens Roos lijkt het alsof we denken dat Europa er niet toe doet, wat deels de schuld is van zowel de media als de Nederlandse politieke partijen. Zijn we sinds de verkiezingen een stap dichter bij een rechtser Europa gekomen, of niet?

Duration:00:57:06

Ask host to enable sharing for playback control

#150 - OP Z'N KOP! Met akkerbouwer Bert Slöetjes over de Kalenderlandbouw

6/6/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met akkerbouwer Bert Slöetjes. Net als vele andere boeren wordt Slöetjes gek van de onrealistische regelgeving vanuit het landbouwministerie in Den Haag. Om deze reden stuurde hij Marianne een bericht over de Kalenderlandbouw, waarin data wordt gegeven wanneer boeren mogen bemesten en wanneer niet. Hierdoor krijgen boeren regels opgedrongen die vaak indruisen tegen hun eigen professionele kennis.

Duration:00:56:36

Ask host to enable sharing for playback control

#149 - OP Z'N KOP! Met voormalig Kamerlid Niesco Dubbelboer over beoogd premier Dick Schoof

5/30/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Niesco Dubbelboer over de benoeming van beoogd premier Dick Schoof. Dubbelboer is voormalig Kamerlid voor de PvdA, initiatiefnemer van de Wet Raadgevend Referendum en groot voorvechter van de democratie. Wat vindt Niesco van een minister-president die niet door de kiezers gekozen is?

Duration:00:54:08

Ask host to enable sharing for playback control

#148 - OP Z'N KOP! Over het conflict tussen Israël en Palestina met oud-correspondent Jan Franke

5/23/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Jan Franke. Veel beoordelingen over het conflict tussen Israël en Palestina worden gemaakt op grote afstand, zowel door studenten als journalisten. Franke heeft jarenlang als correspondent in Israël en de Gaza-strook gewerkt. Met zijn ervaring kan hij voorbeelden schetsen van de realiteit in Gaza.

Duration:00:57:15

Ask host to enable sharing for playback control

NPO Radio 1 LIVE 01 - OP Z'N KOP! Over migratie en de digitale controlestaat

5/16/2024
Afgelopen zaterdag gingen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen het gesprek aan met jou: de luisteraar. In een twee uur durende live uitzending van OP Z'N KOP! werden met als hoofdthema's migratie en de digitale controlestaart aangepakt. Door elk uur twee gasten uit te nodigen die politiek tegenover elkaar staan met de toevoeging van één expert werd het tijd voor een ware ideeënstrijd. Met zes verschillende gasten en live input van luisteraars beloofde het een dynamische uitzending te worden.

Duration:01:48:13

Ask host to enable sharing for playback control

#147 - OP Z'N KOP! Over de kabinetsformatie, het pandemieverdrag en de UvA-rellen

5/16/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! bespreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen verschillende actuele onderwerpen. Hoewel er tijdens de opname nog geen definitief uitsluitsel was over de kabinetsformatie, wordt dit onderwerp uitgebreid besproken. Het valt Rick op dat journalisten zich onterecht druk maken over het moment van weglopen uit de formatie. Ook het pandemieverdrag komt aan bod; ondanks kritiek van de Tweede Kamer is dit toch ondertekend. Marianne vraagt zich af waarom de media hier nauwelijks aandacht aan besteden. Naar aanleiding van de rellen bij de Universiteit van Amsterdam volgt ze de gedachtegang van Wouter de Winther, die suggereert dat het lijkt alsof Nederland wordt/is overgenomen. Zijn wij nog wel de baas in eigen land?

Duration:00:46:55

Ask host to enable sharing for playback control

#146 - OP Z'N KOP! Met SP-lid Renske Leijten over de toeslagenaffaire en haar nieuwe boek 'Leuker Kunnen We Het Niet Maken'

5/9/2024
In aflevering #146 van Op Z’n Kop! Gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Renske Leijten (SP). Na haar Kamerwerk heeft Leijten tijd ingeruimd om een boek te schrijven over een thema dat onder andere haarzelf heel bekend heeft gemaakt bij het grote publiek: de Toeslagenaffaire, of zoals Renske het zelf liever noemt: “het Toeslagenschandaal”. In ‘Leuker Kunnen We Het Niet Maken’ richt ze zich op Eva González Pérez, wie gedurende het toeslagenschandaal voor veel van de slachtoffers de advocaat is geweest en hierin een grote bron van inspiratie voor Renske werd. Marianne en Rick vragen Renske onder andere over hoe dit schandaal heeft kunnen ontstaan, waar de problemen liggen en hoe dit opgelost zou kunnen worden. Daarbij komt de jarenlange ervaring van Renske heel goed van pas en weet ze de kwestie helder en bevlogen te duiden.

Duration:00:57:36

Ask host to enable sharing for playback control

#145 - OP Z'N KOP! Met Lise Witteman over het belang van onze stem tijdens de Europese Parlementsverkiezingen

5/2/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Lise Witteman over de aankomende Europese verkiezingen. Witteman is de chef van Bureau Brussel van Follow the Money, de grootste EU-redactie van alle Nederlandse media en de grootste Europese onderzoeksredactie gespecialiseerd in EU-beleid. Daarnaast is ze ook auteur van het boek ‘Wie let er op Brussel?’. De verkiezingen voor het Europees Parlement komen eraan. Maar hoe democratisch gaat het er eigenlijk aantoe in Brussel? Volgens Witteman is er een lange weg te gaan als het gaat om macht, vooral met betrekking tot (journalistieke) controle.

Duration:00:54:03

Ask host to enable sharing for playback control

#144 - OP Z'N KOP! Met Jaap Schröder, Jan Cees Vogelaar en Sander Smit over het mestdebat

4/25/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! bespreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen het mestdebat dat vandaag (25 april 2024) plaatsvindt in de Tweede Kamer. Ze ontvangen ecoloog Jaap Schröder, boerenbestuurder Jan Cees Vogelaar en politicus Sander Smit (BBB) als gasten. Het onderwerp van discussie is de langlopende regel waarbij Nederlandse boeren 170 kilo stikstof per hectare per jaar mogen uitrijden in de vorm van dierlijke mest. Maar wat is eigenlijk de wetenschappelijke basis van deze regel? Spoiler alert: Jaap Schröder onthult dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat!

Duration:01:05:09

Ask host to enable sharing for playback control

#143 - OP Z'N KOP! Met Europees Parlementslid Rob Roos en Dr. Jan van de Beek

4/18/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! worden twee onderwerpen besproken door Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen. Ten eerste wordt er een gesprek gevoerd met Rob Roos, wiens aanwezigheid binnen een conferentie van Europees 'radicaal-rechts' in Brussel abrupt werd beëindigd door een bevel van de burgemeester. Ten tweede wordt er gesproken met Jan van de Beek, die was uitgenodigd door informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol om als migratiedeskundige te spreken samen met de vier partijen die betrokken zijn bij de formatie. Van de Beek deelt zijn inzichten over de kwestie van migratie.

Duration:01:00:44

Ask host to enable sharing for playback control

#142 - OP Z'N KOP! Met Jona Walk over het nieuwe pandemievedrag

4/11/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met Jona Walk, arts en activist van De Vierde Golf. De aanleiding voor dit gesprek was het debat over de effecten en gevolgen van het pandemieverdrag, dat gisteren plaatsvond en werd geïnitieerd door Mona Keijzer. Tijdens de Corona-periode bracht Jona Walk als arts een afwijkend geluid naar voren en probeert nu opnieuw te waarschuwen voor de plannen van de WHO. Ze benadrukt dat het nieuwe verdrag, de "Pandemic Treaty", een grote invloed kan hebben op onze toekomst.

Duration:00:47:31

Ask host to enable sharing for playback control

#141 - OP Z’N KOP! Met Wierd Duk over mogelijke betalingen van Rusland aan Europese politici

4/4/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met historicus en journalist Wierd Duk. De aanleiding voor dit gesprek is het recente debat over mogelijke betalingen van Rusland aan Europese politici voor pro-Russische standpunten in de oorlog met Oekraïne. Tsjechische premier Petr Fiala heeft onthuld dat Rusland probeert democratische processen in Europa te beïnvloeden. Marianne uit haar zorgen over hoe serieus dit bericht, afkomstig van de Tjechische geheime dienst, wordt genomen aangezien er feitelijk nog niks bekend is. Duk is gespecialiseerd in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie en correspondent geweest in de Russische Federatie. Hij biedt inzichten in waarom dit debat alsnog in Nederland wordt gevoerd. Daarnaast wordt er gekeken naar de hypothetische vraag: stel het is allemaal wel waar, hoe groot is de invloed dan?

Duration:01:00:35

Ask host to enable sharing for playback control

#140 - OP Z'N KOP! Met arbeidseconoom Ronald Dekker (TNO) over arbeidsmigratie

3/28/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met arbeidseconoom Ronald Dekker (TNO). De aanleiding voor dit gesprek was een recent artikel in het FD, waarin Dekker zijn standpunten over arbeidsmigratie naar voren bracht. Een recent verschenen rapport, onder leiding van informateur Van Zwol, stelt dat een gematigde groei van de bevolking tot 2050 essentieel is voor de brede welvaart in ons land. Tevens stelt het rapport dat Nederland in de toekomst niet zonder arbeidsmigratie kan. Dekker heeft hier enkele bedenkingen bij en deelt zijn visie daarover.

Duration:00:54:09

Ask host to enable sharing for playback control

#139 - OP Z’N KOP! Met politicus Henk Vermeer (BBB) over horizonvervuilende windmolens

3/21/2024
In de nieuwste aflevering van Op Z’n Kop gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met politicus Henk Vermeer van BoerBurgerBeweging (BBB). Dit gesprek volgde direct na de stemming over de aanstelling van twee nieuwe informateurs. Vermeer had tijdens het vragenuur vragen gesteld over de vermeende nadelige effecten van windmolens in Nederland. Hij wees op het groeiende aantal mensen dat lijdt aan psychische en/of fysieke klachten als gevolg van het draaien van windmolens.

Duration:00:47:57

Ask host to enable sharing for playback control

#138 - OP Z'N KOP! Met advocaat en politcus Ulysse Ellian (VVD)

3/14/2024
In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! gaan Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen in gesprek met advocaat en politcus Ulysse Ellian (VVD). Het onderwerp van gesprek is het niveau van de protesten die plaatsvonden tijdens de opening van het Nationale Holocaust-museum afgelopen zondag. Ellian benadrukt dat deze gebeurtenis één van de redenen is waarom de joodse gemeenschap zich niet meer veilig voelt in Nederland. Als Kamerlid is Ellian betrokken bij het waarborgen van de veiligheid van deze gemeenschap en hij staat op tegen antisemitisme, wat volgens hem onmiskenbaar aanwezig is. Hij stelde de vraag: "Hoe kunnen we het tij keren?"

Duration:01:00:05