PMSZ Podcast-logo

PMSZ Podcast

0 Favorites

A PMSZ podcast sorozatában a projektvezetéssel kapcsolatos új és érdekes információkat osztunk meg az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a gyakorlati projektvezetést minél több dimenzióban mutassuk meg, ezzel is támogatva a gyakorló projektvezetők munkáját.

Location:

United States

Description:

A PMSZ podcast sorozatában a projektvezetéssel kapcsolatos új és érdekes információkat osztunk meg az érdeklődőkkel. Célunk, hogy a gyakorlati projektvezetést minél több dimenzióban mutassuk meg, ezzel is támogatva a gyakorló projektvezetők munkáját.

Language:

Hungarian


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Erőforrás-tervezés és nyomonkövetés - Mert ki szereti a meglepetéseket?

6/3/2024
„Ha nagyon feszesre tervezzük az erőforrásokat, ha nincs benne tartalék, akkor biztos, hogy valahol nem fogunk tudni jól teljesíteni, terv szerint haladni. De az sem jó, ha lötyög a dolog, ha túl sok a felesleges kapacitás.” Milyen módszerek vannak a tervezésre? Kell-e vektoroznunk ahhoz, hogy jól tudjunk erőforrásokat tervezni? Milyen pszichológiai csapdákba lehet beleesni? És mi van, ha minden borul? Erőforrás-tervezés a banki és a telco szektorban, illetve az építőiparban – Sárvári Mariannal, a 2021-es Év Projektmenedzserével, a 2022-es IPMA „Project Manager of the Year” aranyérmesével és Benkei Sándorral, az Óbuda Group műszaki igazgatójával beszélget Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:01:07:22

Ask host to enable sharing for playback control

Ezerarcú PMO-k - Ahol egyben látják a fejlesztéseket

4/26/2024
Milyen szerepet játszik a PMO egy vállalat életében? Hol a helye a szervezeten belül? Hogyan tud hiteles lenni a leszállítás operatív napi feladatait végző kollégák, az új projekteket indító vezetők és a stratégiai célok hatékony megvalósítását szem előtt tartó felsővezetők számára egyaránt? „Egyben kell látni a fejlesztéseket, mérettől függetlenül, hiszen egy kis fejlesztés is lehet stratégiai jelentőségű.” Hogyan jut el egy vállalat a projektek működésének sztenderdizálásától a PMO kialakításáig? Milyen típusai vannak a PMO-knak, és milyen feladatokat látnak el? Milyen jövő vár a rájuk egy digitális transzformációt követően? Hallgassátok meg a PMSZ Podcast új epizódját, melyben Balaton Lászlóval, a Raiffeisen Bank PMO vezetőjével beszélget Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:55:05

Ask host to enable sharing for playback control

Folyamatok és emberek - A külső szem a transzformáció során

3/19/2024
A tanácsadót a különböző szervezeteknél szerzett sokrétű tapasztalat teszi hitelessé – vallja Molnár Ákos, a 2023-as Év Projektmenedzsere verseny különdíjasa. Hogyan függ össze az automatizáció, az ügyfélközpontúság és az információbiztonság? Milyen előnyökkel járhat az automatizáció, és mik a digitalizáció ritkán említett árnyoldalai? Milyen kihívásokkal járt a a thyssenkrupp budapesti fejlesztőközpontjában zajló agilis átalakulás támogatása? Mit jelent a csapatok felhatalmazása a gyakorlatban? Szükség van-e napi standupokra a menedzsmenttel az átalakulás során? A PMSZ Podcast új epizódjában Molnár Ákossal, a PriceWaterHouseCooper Magyarország Kft. vezető tanácsadójával beszélget Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:55:40

Ask host to enable sharing for playback control

Toronymagas elismerés - Egy PM, aki szereti a mérnöki szakmát (is). Beszélgetés a 2023-as Év Projektmenedzserével

2/23/2024
Egy projektmenedzser, aki nagyon szereti a mérnöki szakmát – ismerjétek meg Wolf András, a 2023-as Év Projektmenedzsere történetét! Hogyan indult el a szakmai karrierje akkor, amikor még nem is projektmenedzsment volt a projektmenedzsment? Hogyan zajlott egy munkanapja a MOL Campus generálkivitelezése során, ahol 1800 ember dolgozott a feladaton? Hogyan hangolták össze a munkamódszereket egy ekkora méretű nemzetközi projektben? Milyen legekkel büszkélkedhet a MOL torony? Miért van a hűtőben érzékelő, és hogyan kell jól használni a lifteket egy 143 méter magas épületben? A PMSZ Podcast új epizódjában Wolf Andrással, a Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével beszélget Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:46:19

Ask host to enable sharing for playback control

Az üzleti elemzők szerepe a projektekben

1/17/2024
Mit csinál egy üzleti elemző? Miért van rá szükség egy projektben vagy egy változás levezénylésekor? Miben más a szerepe, mint egy projektmenedzseré? Hogyan lehet jól kezelni a felelősségi területek közötti határvonalakat? Mi teszi hatékonnyá a közös munkát? A BA-k sajátos gondolkodásmódjáról, feladataikról, a szervezetben betöltött szerepükről és a határterületekről beszélget Gintl-Reszegi Mária PMI-PBA – Professional Business Analysttel, tanácsadóval Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:01:15:12

Ask host to enable sharing for playback control

Hármas bankfúzió - Időnyomás és értékmentés

11/19/2023
Régiós szinten, de akár európai szinten is egyedülálló volt az a hármas bankfúzió, melynek során a korábbi Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesült. Hogyan zajlott ez a közel három éves folyamat? Hogyan lehetett a három különböző szervezet értékeit és belső tudását a lehető legnagyobb mértékben megőrizni, miközben racionalizálási lépésekre is sor került, és minél gyorsabban új pályára kellett állni? Seprődi Patríciával, az MBH Bank ügyvezető igazgatójával, a hármas bankfúzió operatív vezetőjével beszélget Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft. segítségét a podcast elkészítésében!

Duration:00:58:27

Ask host to enable sharing for playback control

Stratégia és vállalati projektportfólió

10/24/2023
Mi a biztosíték arra, hogy azok a projektek futnak a cégnél, melyek a leginkább támogatják a vállalati stratégia megvalósulását? Mit tartalmaz egy vállalati portfólió? Hogyan függ össze az erőforrás-allokációval, az innovációk előkészítésével vagy éppen a vállalati kultúra érettségi szintjével? Ki követi figyelemmel, hogy merre tartanak a projektek, és miért nem könnyű belülről vagy felülről közbeavatkozni, ha nem jó az irány? Miben segíthet egy jó szoftver, és miben nem? Cserna Józseffel, az Expertive Kft. ügyvezető igazgatójával, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnökével Borbényi Katalin beszélget. Köszönjük a WSH Kft segítségét a podcast elkészítésében!

Duration:01:14:23

Ask host to enable sharing for playback control

Eszköztár és projektkultúra - A projektmenedzsmentet támogató szoftverek

9/18/2023
A támogató szoftver kiválasztásakor figyelembe lehet és kell venni, hogy milyen szempontok szerint hozunk döntést, milyen PM módszereket használunk és milyen típusú projektjeink vannak. Hogyan történik ez a gyakorlatban? Milyen PM szoftver felhasználási trendek rajzolódnak ki a hazai és a nemzetközi piacon? Baj-e, ha nincs PM szoftver egy cég életében? A PM eszköztár a projektek hatékonyabb kezelésében segít, de vajon fejleszti-e a szervezet projekt kultúráját? A projektmenedzsmentet támogató szoftverekről beszélget Papp Lászlóval, a Gartner regionális vezetőjével és az i-Tango ügyvezető igazgatójával Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:49:53

Ask host to enable sharing for playback control

Pezsgő projekt - Nyárra hangolt termékfejlesztés és marketing

7/27/2023
Hogyan kerül a jég a pezsgőbe? Vagy inkább a pezsgő a jégre? Honnan ered az ötlet, és hol a helye ennek az új terméknek a Törley Pezsgőpincészet portfóliójában? „Szüret csak egyszer van egy évben” – mondja a főborász, de mit jelent ez a termékfejlesztés szempontjából? Hogyan értelmezhető az agilis módszer egy pezsgő esetében? Kik tesztelik az új termékeket? Milyen projektmenedzsment feladatokat látnak el a brandmenedzserek, akik az adott márkával kapcsolatos projekteket viszik? Milyen speciális módszertani ismereteket kíván ez a szakma? A Törley ICE piacra vezetésének alkalmából Lőrik Tamás márkamenedzserrel és Csomay András marketingvezetővel beszélget dr. Iszály Mónika a PMSZ podcast új epizódjában. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:55:41

Ask host to enable sharing for playback control

Zöld pulcsi és stratégiai kapcsolódás - Nonprofit projektmenedzsment az Amigos-nál

5/15/2023
Egy projekteket működtető non profit szervezetnél is ugyanolyan fontos a jó projektmenedzsment, mint bármelyik for profit cégnél. Az Amigos-nál beteg gyerekeknek tartanak játékos foglalkozásokat önkéntes egyetemisták. Közben ez egy jó terep arra is, hogy megtanulják a közösségben gondolkodást és gyakorolják a szolgáló vezetést. A beszélgetésből kiderül, hogyan illesztenek minden egyes projektet a stratégiához, miért elengedhetetlen a visszamérés, és milyen mindennapi dilemmákkal szembesülnek a támogatások kapcsán. Forgács-Fábián Sárával, az Amigos a gyerekekért Alapítvány vezetőjével Borbényi Katalin beszélget. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:44:28

Ask host to enable sharing for playback control

Az ember a projekt mögött: a Magyar Zene Háza sikerének titka - Az Év Projektmenedzsere 2022

4/17/2023
Kis projektnek számít-e a Magyar Zene Háza a portfólióhoz képest? Mikor alszanak Japánban a projektvezetők? Hányszor hangzott el a kivitelezőtől az „Ezt nem lehet, ilyen nincs!” mondat a projekt során? Mit jelent a határidő egy projektmenedzser életében? Hányszor kellett újratervezni az épület üvegezését a Magyar Zene Háza projektben? Mi a teendő, ha tényleg szembesülünk egy kockázattal, amire többé-kevésbé számítottunk? És ha olyanokkal, amikre nem? Egy sokszínű pályafutás állomásairól, fenntarthatóságról, elismerésről, a Magyar Zene Házáról, a veszprémi vár rekonstrukciójáról és a jövőbeli tervekről beszélget Pém Attilával, a 2022-es Év Projektmenedzserével Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:49:26

Ask host to enable sharing for playback control

Trendek a hazai projektmenedzsmentben - Egy átfogó kutatás tapasztalatai

3/16/2023
Milyen céllal készül el ez a most már hagyományosnak mondható, kétévente elvégzett felmérés? Mit mutat meg a projektmenedzsment eszközeiről, módszereiről, fejlesztendő területeiről a hazai cégeknél? A beszélgetésben az adatok mögé nézünk és kiemeljük a legérdekesebb tanulságokat. Kiderül, hogy voltak-e jelentős változások a korábbi évekhez képest, mennyire hangsúlyos szerepet kap a kockázatkezelés, és miért fontos egy PMO stílusa. Beszélgetünk arról, hogy mikor tekinthető sikeresnek a projekt, és mikor sikeres a projektmenedzsment. Az az örökzöld téma sem maradhatott ki, hogy baj-e, ha Excelt használunk... Cserna Józseffel, a PMSZ elnökével és Túróczi Zoltánnal a PMSZ titkárával a kutatás vezetőjével Borbényi Katalin beszélget. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:49:44

Ask host to enable sharing for playback control

A világ legjobb projektmenedzsere

2/14/2023
Miért fontos, hogy teljesítmény narratívákban tudjuk bemutatni azt, hogy hogyan vezetjük a projekteket? Hogyan lehet hazai és nemzetközi versenyekre jól felkészülni? Mit ad a hazai közösségnek az IPMA arany? Ezúttal régi ismerősöket üdvözöltünk a stúdióban: Sárvári Marianna, az IPMA Award aranyérmese (nem mellesleg a 2021-es Év Projektmenedzsere) és felkészítője, Szűcs Éva PMP, tanácsadó voltak a PMSZ Podcast vendégei, akikkel Borbényi Katalin beszélgetett. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast elkészítéséhez nyújtott segítséget!

Duration:00:44:04

Ask host to enable sharing for playback control

A történetek ereje - A sztorifóbiától a meggyőzésig

1/16/2023
- El lehet-e mesélni egy történetet 6 szóban? - Nem. - Akkor figyelj: „Eddig három házasságom volt, mindegyik sikeres.” Egy projektvezető életében milyen helyzetekben lehet szükség egy jó történetre ? Milyen történet passzol egy kick-off meetingre, és milyen történetet vegyünk elő, ha döntésre szeretnénk bírni valakit? Hogyan befolyásolja a projektkultúra érettsége azt, hogy milyen történetekre van szükség? Mennyi időnk van felkelteni a figyelmet az online térben? Ha meg kell győznünk a szponzort, adatokra vagy történetekre támaszkodjunk inkább? Erről és még sok más témáról beszélget a PMSZ Podcast új epizódjában Györffy Kinga retorikai és storytelling tanácsadóval, trénerrel Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft.-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:00:44:40

Ask host to enable sharing for playback control

Fenntartható projektek - A stratégiától a napi gyakorlatig

11/23/2022
Mit jelent a fenntarthatóság egy vállalat életében? Hogyan jelenik meg a projektportfólióban a fenntarthatóság mint stratégiai cél? A beszélgetésből kiderül, hogy mi a különbség az ESG és a fenntarthatóság között, mit írunk egy fenntarthatósági jelentésbe és van-e okunk optimistának lenni az energiaválság kellős közepén. Szabó Beatrixszal, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatósági és egészségvédelemi, biztoságtechnikai és környzetvédelmi igazgatójával Borbényi Kata beszélget. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:00:43:32

Ask host to enable sharing for playback control

Projekt a projektben - A Giro d'Italia Nagy Rajt kommunikációja

10/17/2022
Hogyan adható át a Giro d’Italia életérzés a „civileknek“? Lehet-e imázsfilm egy sportverseny közvetítése? Hogyan zajlik a nemzetközi együttműködés egy ekkora brand esetében? A Giro d’Italia Nagy Rajtról szóló podcast második részében a versenyhez kapcsolódó kommunikációt vesézzük ki a fő üzenetektől a sajtókommunikáció megszervezésén át a rózsaszín mézeskalácsokig. Csisztu Zsuzsával, a Giro d’Italia Nagy Rajt sajtószóvivőjével dr. Iszály Mónika beszélget. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:00:44:11

Ask host to enable sharing for playback control

A Giro d'Italia Magyarországon - Két keréken és a kulisszák mögött

9/15/2022
2022 májusában 105. alkalommal került megrendezésre a Giro d’Italia, a világ egyik legnagyobb kerékpáros körversenye. Idén a budapesti Hősök terén volt a Grande Partenza, a nagy rajt és az első három szakaszt a magyar tájakon tekerve teljesítették a résztvevők. Hogyan néz ki egy ilyen komplex nemzetközi projekt testközelből? Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogyan épül fel a projektszervezet, mennyire gördülékeny a döntéshozatal? Mi történik, ha útfelújítás jön közbe, és hogyan válik ereklyévé egy eldobott energiaszelet? Pillants be velünk a kulisszák mögé! Balázs Tiborral, a Giro operatív vezetőjével dr. Iszály Mónika beszélget. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:00:44:55

Ask host to enable sharing for playback control

A római cementtől az állami beruházásokig - PM az építőipari szektorban

7/18/2022
Hogyan kell megtervezni egy történelmi épület rekonstrukcióját? Hogyan áll össze a projektcsapat egy olyan nagyszabású építészeti rekonstrukciós projekt során, mint amilyen a Budavári Palota Déli összekötő szárnya, illetve az ott található Szent István terem újjáépítése? Merre fejlődik a PM szakma az építőiparban? Hogyan épülnek egymásra egy szakmai karrierút során a lakóépületekkel, energetikával, épített örökséggel kapcsolatos projektek? Varga Zoltánnal, a 2021-es Év Projektmenedzsere verseny különdíjasával beszélget Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:00:54:39

Ask host to enable sharing for playback control

Ha egy PM karrier beindul - Tehetségprogram és mentorálás

6/14/2022
Miért tartja fontosnak egy tanácsadó cég a fiatal tehetségek felkarolását? Mit ad a résztvevőknek egy tehetségprogram és hogyan néz ki a mentorálás a gyakorlatban? A fiatal PM-ek karrierjének elindítása kapcsán számos témát érintettünk. Beszélgettünk arról, hogy az IT és az üzlet hogyan kerülhet közelebb egymáshoz, miben hasonlít egy filmforgatás és egy IT projekt, illetve mit tehet egy kezdő projektmenedzser, ha a kicsinek induló projektje kinövi magát. A PMSZ Podcast új epizódjában Fodor Andreát, a Projektcoach Consulting Kft. alapító-ügyvezetőjét és Angelica Cvetkovic IT projektmenedzsert Borbényi Kata kérdezi. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:00:33:01

Ask host to enable sharing for playback control

Tapasztalatok és tervek - 25 éves a Magyar Projektmenedzsment Szövetség

5/16/2022
„Régen is agilisak voltunk, csak máshogy.” Hogyan fejlődtek a projektmenedzsmentet meghatározó eszközök, technológiák az elmúlt 25 évben? Hogyan változott a szakma? És milyen szerepet töltött és tölt be a mai napig a projektmenedzsment kultúra fejlesztésében a negyedszázados fennállását ünneplő Magyar Projektmenedzsment Szövetség? Az évforduló alkalmat ad a visszatekintésre – és a tapasztalatokon alapuló további építkezésre. Az elmúlt 25 év fontos pillanatairól, változásokról és a következő időszakra szóló stratégiai tervekről beszélget Ternyik Lászlóval és Cserna Józseffel, a PMSZ korábbi és jelenlegi elnökével Borbényi Katalin. Köszönjük a WSH Kft-nek a podcast megvalósításához nyújtott segítséget!

Duration:01:01:26