Pa en benk med Einar Overenget-logo

Pa en benk med Einar Overenget

Philosophy Podcasts

Med stadige krumspring innom filosofihistorien, lett henslengt på en benk, prøver Einar Øverenget å bli kjent med forskere fra helt andre fagfelt enn hans eget. Øverenget er forfatter, samfunnsdebattant og professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet.

Med stadige krumspring innom filosofihistorien, lett henslengt på en benk, prøver Einar Øverenget å bli kjent med forskere fra helt andre fagfelt enn hans eget. Øverenget er forfatter, samfunnsdebattant og professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet.

Location:

Norway

Description:

Med stadige krumspring innom filosofihistorien, lett henslengt på en benk, prøver Einar Øverenget å bli kjent med forskere fra helt andre fagfelt enn hans eget. Øverenget er forfatter, samfunnsdebattant og professor i filosofi ved Høgskolen i Innlandet.

Twitter:

@HiInnlandet

Language:

Norwegian Bokmal


Episodes

Hvor unormal må man være for ikke å være normal lenger? Per Normann Andersen om det å være annerledes.

4/27/2021
Er det mindre rom for å være annerledes i dagens samfunn enn det var for 50 eller 100 år siden? Er samfunnet blitt mer konformt? Det er vanskeligere å leve med psykiske vansker som ADHD i dag enn det var for en generasjon eller to siden, mens det er blitt lettere å klare seg i rullestol, sier Per Normann Andersen. Han er professor ved Institutt for psykologi ved Høgskolen i Innlandet og jobber mye med barn, unge og voksne med ADHD og autismespekterforstyrrelser og møter filosofiprofessor...

Duration:00:24:58

Er det egentlig sunt å trene? Stian Ellefsen om trening og livsstil

3/29/2021
Hvor sunt er det egentlig å drive med toppidrett? Hvor setter vi grensa for hva vi aksepterer av prestasjonsfremmende midler? Hva er «naturlig» og hva er «unaturlig»? Og hva kan vanlige mosjonister få ut av forskningen på toppidrett? Stian Ellefsen, biolog og professor ved Seksjon for helse- og treningsfysiologi på en benk med med filosofen Einar Øverenget. Denne podcasten er produsert av Høgskolen i Innlandet.

Duration:00:22:24

Hva skjer når vi setter en pris på alt? Bent Sofus Tranøy om markedsfundamentalismen

12/28/2020
Hvor blir det av motivasjonen og gleden over å gjøre en god jobb når alt vi gjør skal måles, veies og rapporteres? Tilliten til oss og vårt skjønn erstattes av produksjonsmål, enten vi jobber som sykepleier eller konduktør. Gjør egentlig denne markedstenkningen samfunnet mer effektivt og rettferdig? Bent Sofus Tranøy, professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet, om det han kaller "markedsfundamentalisme" i samtale med filosofiprofessor Einar Øverenget.

Duration:00:26:33

Vakler EU-samarbeidet? Marianne Riddervold om hvordan kriser kan styrke EU

12/21/2020
Kan de store krisene EU står oppe i gjøre at hele samarbeidet rakner? Eller styrkes EU? Hva betyr det at EU er bygd på kriser? Hva er egentlig fundamentet for dette europeiske fellesskapet? Filosof Einar Øverenget møter Marianne Riddervold, professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet. Riddervold er ekspert på EU og er aktuell med boka «The Palgrave Handbook of EU Crises».

Duration:00:24:27

Hvordan uttrykke usikkerhet med pondus? Erik Løhre om å formidle klimaforskning.

12/8/2020
Skal forskere gi uttrykk for usikkerhet? Klimaforskere må ta forbehold, selv om de er sikre på at den globale oppvarmingen er menneskeskapt, men noen bruker dette som argument for å vente med tiltak. Hvordan kan vi kommunisere forskningsresultater både tydelig og presist? Filosof Einar Øverenget møter Erik Løhre, som er førsteamanuensis i psykologi ved BI og inntil nylig ved Høgskolen i Innlandet. Han forsker på beslutningspsykologi og hvordan det blir oppfattet når vi uttrykker usikkerhet.

Duration:00:22:11

Hvorfor taper gutta i skolen? Ann Gustavsen om lærere, flinke piker og guttas plass i klasserommet.

11/27/2020
Er det fordi lærerne belønner jentenes oppførsel at de har bedre karakterer i skolen? Er det tilpasningsdyktighet og lydighet som premieres? Hva kan det føre til om vi utvikler et samfunn av lydige mennesker? Filosof Einar Øverenget møter Ann Gustavsen, førsteamanuensis i pedagogikk og forsker ved SePU på Høgskolen i Innlandet. Gustavsen forsker på skoler og lærere og hva som gjør at noen har bedre resultater enn andre, blant annet når det gjelder kjønnsforskjeller.

Duration:00:24:10

Hva er det med nordmenn og hytter? Tor Arnesen om hyttevanene våre.

11/15/2020
Hvorfor er vi så opptatt av hytta vår? Er det noe typisk norsk? Hvordan har verdiene våre endret seg siden den gang vi ville ha enkle hytter uten strøm og vann? Har vi med alle dagens velutstyrte fritidseneboliger fått en helt ny boligstruktur her til lands? Filosof Einar Øverenget møter Tor Arnesen, forsker ved Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet. Arnesen har studert nordmenns bruk av hytter i en årrekke.

Duration:00:22:47

Hvorfor er det så vanskelig å si ifra? Peer Jacob Svenkerud om varsling.

11/15/2020
Han varslet om misbruk av penger i det store, statlige selskapet han var ansatt i. Nå har professor Peer Jacob Svenkerud gitt ut en fagbok om varsling og varslingens konsekvenser basert på egen historie. «Whistleblowing, Communication and Consequenses» har bidrag fra fagfolk fra ulike felt. Filosof Einar Øverenget møter professor i organisasjonskommunikasjon og dekan Peer Jacob Svenkerud, begge ved Høgskolen i Innlandet.

Duration:00:23:13

Hva er alt dette bråket med barnevernet? Hans Jørgen Wallin Weihe om kulturforskjeller i synet på barnevernet.

11/15/2020
Hvorfor er det så mye konflikt rundt norsk barnevern? I Polen, Tsjekkia og andre land er det store demonstrasjoner og flere saker har vært oppe for menneskerettsdomstolen. Hvilke farer for overgrep ligger i et mektig, lukket byråkrati som barnevernet? Filosof Einar Øverenget møter Hans Jørgen Wallin Weihe, professor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Innlandet. Weihe forsker på oppfatninger av det norske barnevernet i tre sentraleuropeiske land.

Duration:00:23:30

Hva er egentlig en metafor? Susan Nacey om hvordan vi bruker metaforer i dagligspråket vårt.

11/15/2020
Er kampen mot koronapandemien en krig? Eller er det en dugnad? Metaforer hjelper oss å forstå kompliserte forhold, og hvilke metaforer vi bruker sier noe om hvem vi er. Filosof Einar Øverenget møter Susan Nacey, professor i språkvitenskap ved Høgskolen i Innlandet. Nacey forsker på hvordan vi bruker metaforer i språket vårt i forskjellige sammenhenger.

Duration:00:24:45