Andreas & Victor forklarar politik-logo

Andreas & Victor forklarar politik

Podcasts

Vännerna Andreas & Victor förklarar i den här podden politikens grunder och skeenden på ett lättförståeligt sätt för alla. Nya avsnitt varje måndag! Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Vännerna Andreas & Victor förklarar i den här podden politikens grunder och skeenden på ett lättförståeligt sätt för alla. Nya avsnitt varje måndag! Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Description:

Vännerna Andreas & Victor förklarar i den här podden politikens grunder och skeenden på ett lättförståeligt sätt för alla. Nya avsnitt varje måndag! Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Language:

Swedish


Episodes

Nyårsspecial: Skitåret 2020

12/31/2020
Dags för en nyårsspecial och summering av året som gått. Det är dags att vandra längs minnenas allé skitåret 2020. Det blir Covid, riksrätt, Brexit och bränder i Australien. Häng med på vår tur! Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:55:41

Myndighetsaktivism

8/30/2020
Vad är myndighetsaktivism och hur fungerar egentligen myndigheternas relation till regeringen? Vi reder ut med aktuella exempel och förklaringar. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:33:53

EU:s budgetprocess förklaras

8/17/2020
EU:s långtidsbudget är en komplicerad historia och kräver därför en ordentlig förklaring! Därför bjuder vi på detta just idag. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:29:24

Brexituppdatering, igen

7/6/2020
Den sista juni passerades ett viktigt datum i Brexitförhandlingarna. Nu kan de inte längre skjutas upp utan den 31 december är sista datumet i övergångsperioden. Vi uppdaterar dig kring läget! Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:29:44

Almedalsveckan

6/29/2020
Nu skulle Almedalsveckan varit igång. Men vad är Almedalen egentligen? Hur funkar det? Podden går igenom och svarar på frågorna. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:44:24

Partikongresser förklaras

6/22/2020
Vad är en partikongress och hur fungerar de? Podden förklarar. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:38:23

Den svenska förvaltningsmodellen

6/15/2020
Den svenska förvaltningsmodellen är unik i världen, men varför? Vi går igenom detta och ger svar på dina frågor! Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:34:25

Hur är det att vara ny riksdagsledamot? Intervju med Malin Danielsson

6/8/2020
Hur är det egentligen att vara ny på jobbet som riksdagsledamot? Vi intervjuar riksdagens nyaste ledamot, Malin Danielsson (L) om hur just de första månaderna i riksdagen är och hur arbetet som ledamot egentligen är. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:52:58

Vilken makt har USA:s president?

6/1/2020
Vilken makt har egentligen världens mäktigaste man och den fria världens ledare? USA:s president framstår som oerhört mäktig, men gräver man lite ser man snart vilka restriktioner som finns och fasaden krakelerar något. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:50:37

Vi lyssnar på när vi förutspådde 2020

5/25/2020
Inför nyåret gjorde vi två avsnitt där vi summerade 2010-talet, och i de sista minuterna så ägnade vi en del tid åt att förutspå 2020. Vi kan väl bara säga, herregud vad fel vi hade. I det här avsnittet lyssnar vi och reagerar på våra egna förutsägelser och spådomar. En riktig skrattfest väntas. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:40:04

Gerrymandering

5/18/2020
2020 är ett folkräkningsår i USA, vilket också innebär att kongressdistrikten ska ritas om. Podden går igenom fenomenet Gerrymandering och vad det går ut på samt hur det uppstod. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:40:29

En uppdatering om Brexitläget

5/11/2020
Samtidigt som hela världen genomgår en djup kris, både medicinskt och ekonomiskt, så pågår också den andra fasen i Brexitförhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Under 2020 är tanken att man ska förhandla fram ett nytt avtal mellan parterna som ska reglera förhållandet mellan EU och Storbritannien efter årsskiftet, men var står dessa förhandlingar nu och kommer man hinna klart innan 2021? Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See...

Duration:00:40:29

Vem efterträder Löfven?

5/4/2020
En dag kommer Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att avgå, men när och varför? Vi går igenom alla spekulationer och vad som händer om statsministern väljer att lämna innan valet 2022. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:43:22

Vad sker nu i presidentvalet?

4/27/2020
Världen har tvärnitat och det är på många håll förbjudet med stora folksamlingar, så även på många håll i USA. Vi går därför igenom vad som händer i det amerikanska presidentvalet och hur det påverkas av Coronakrisen. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:48:53

Ekonomiska stimulanser i kristider

4/23/2020
Världen går in i en ekonomisk kris och flera stimulansåtgärder sätts in. Vi går därför igenom och analyserar det aktuella ekonomiska läget och de stimulanser som satts in världens över. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:48:47

Roms styre av Judeen under Jesu tid

4/13/2020
Vi kastar oss tillbaka i tiden i veckans avsnitt med 2000 år tillbaka till Judeen under Jesu tid för att lära oss mer om hur romarna styrde denna provins och vilka maktstrukturer som låg bakom korsfästelsen. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:38:27

Intervju med Boel Godner (S)

4/6/2020
Vi träffade kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Gör (S), för att få en inblick i hur livet är som kommunstyrelsens ordförande i en av Sveriges största kommuner. Vad innebär uppdraget och vad är både roligast och jobbigast med det? Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:46:18

Schengensamarbetet

3/30/2020
Schengen är ett ord man ofta hör, men vad innebär det? Podden går igenom Schengensamarbetet, dess funktioner och varför samarbetet finns. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:44:27

Är Sverige långsamma eller världen för drastiska i sina åtgärder?

3/23/2020
Under veckan har många politiska åtgärder skett som fått stora följder i samhället och satt oss i en helt ny situation som fått oss att ställa frågan om Sverige är för långsamma i sina åtgärder eller om världen är för snabb? Vi analyserar åtgärderna som vidtagits. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:49:40

Undantagstillstånd råder

3/16/2020
Just nu i samband med utbrottet av Covid-19 känns det som att det råder ett undantagstillstånd. Men vad är egentligen undantagstillstånd och finns det i Sverige? Hur tillämpas de här tillfälliga lagarna runt om i världen? Lyssna på veckans avsnitt för att lära dig allt om just undantagstillstånd. Support till showen http://supporter.acast.com/andreas-and-victor-forklarar-politik. See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Duration:00:42:10