Andreas & Victor forklarar politik-logo

Andreas & Victor forklarar politik

Podcasts >

Vännerna Andreas & Victor förklarar i den här podden politikens grunder och skeenden på ett lättförståeligt sätt för alla.

Vännerna Andreas & Victor förklarar i den här podden politikens grunder och skeenden på ett lättförståeligt sätt för alla.
More Information

Location:

Sweden

Genres:

Podcasts

Description:

Vännerna Andreas & Victor förklarar i den här podden politikens grunder och skeenden på ett lättförståeligt sätt för alla.

Language:

Swedish


Episodes

Vad är egentligen misstroende?

12/8/2019
More
Med hot om misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hängdes i luften den här veckan så går podden igenom vad en misstroendeförklaring är och ger vår analys av läget just nu.

Duration:00:42:15

Politiska partiers samspel

12/1/2019
More
Hur samspelar egentligen partierna mellan varandra och hur fördelas olika poster efter ett val? Vi går igenom vad som gäller.

Duration:01:01:28

Istället för presidenten

11/24/2019
More
Veckans podd handlar om det ämbete som utgör USA:s vice president. Vad är egentligen den här personens roll och vad för funktion fyller egentligen den här personen i USA:s politiska system? Vi går igenom historia, makt och triviala fakta.

Duration:00:42:31

Die Linke & DDR-kommunismen

11/17/2019
More
I veckans avsnitt uppmärksammar podden på sitt eget sätt 30-årsjubileet över Berlinmurens fall genom att analysera och redogöra för vad som hände med det statsbärande partiet i DDR efter murens fall och var Die Linke står idag.

Duration:00:45:31

Direktdemokrati & svenska folkomröstningar

11/11/2019
More
I veckans avsnitt ger vi oss på att förklara skillnaden mellan direktdemokrati och representativ demokrati. Vi förklarar även hur en folkomröstning blir till och diskuterar några väldigt uppmärksammade omröstningar som hållits i Sverige.

Duration:00:49:21

Har våra ministrar ens semester? Vi går igenom politikens ekonomiska villkor

11/4/2019
More
Det finns många myter kring vilka ekonomiska villkor som omgärdar politiken. I veckans podd försöker vi bringa klarhet i vad som egentligen gäller för våra folkvaldas arvoden, ersättningar och arbetstider. Visste du exempelvis att en riksdagsledamot aldrig har semester?

Duration:00:51:07

Valspecial - Har Trudeau förlorat sin charm?

10/28/2019
More
I veckans podd, som också är en valspecial, så berättar Victor om sina erfarenheter från sin studieresa till valrörelsens Kanada. Hur fungerar egentligen Kanadas politiska system, varför lyckades inte Justin Trudeau bilda en majoritetsregering och vilka är de politiska strömningarna i detta jämfört med Sverige ändå så lika land?

Duration:00:52:57

Så tillsätts EU-kommissionen

10/20/2019
More
Den 1 november ska den nya EU-kommissionen tillträda. Men vad gör egentligen EU:s "regering" och hur tillsätts den? Lär dig allt om utskottsförhör, Spitzenkandidaten och Europaparlamentets makt i veckans avsnitt av Andreas & Victor förklarar politik.

Duration:00:46:01

Vad gör en ledarskribent? Intervju med Max Eskilsson

10/14/2019
More
Andreas & Victor träffar i veckans avsnitt ledarskribenten Max Eskilsson från Liberala Nyhetsbyrån. Vi ställer frågor så som varför tidningarna har en politisk färg och vad en ledarskribent faktiskt gör. Du får även lite tips på hur du själv skriver den bästa debattartikeln!

Duration:00:51:54

EU, stat, region & kommun. Fyra nivåer av svensk politik

10/7/2019
More
I denna veckas avsnitt går vi igenom de olika nivåerna inom svensk statsförvaltning och vad deras ansvarsområden är. Bubblaren EU täcks även in då mycket lagstiftning kommer just därifrån.

Duration:00:41:09

Ordeeeer! Brittiska parlamentet vs. Sveriges riksdag

9/30/2019
More
Det brittiska politiska systemet har genom Brexitprocessen blivit världsberömt för sitt yviga språk och märkliga traditioner. Andreas & Victor jämför i det här avsnittet det brittiska politiska systemet mot det svenska. Vad är likt och vad är annorlunda? Vi kan lova många märkligheter och spännande anekdoter.

Duration:00:54:30

Varmt välkommen till Andreas & Victor förklarar politik!

9/28/2019
More
Varmt välkommen till detta korta introavsnitt av Andreas & Victor förklarar politik! Vi kommer i den här podden att förklara politikens alla skeenden på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt. Vårt mål är att alla ska tycka politik är intressant efter att ha lyssnat på vår podd!

Duration:00:06:01