Ben van der Burg-logo

Ben van der Burg

Podcasts >

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

Language:

Dutch


Episodes

De getallen voorbij

12/6/2019
More
'Uiteindelijk wil de wereld naar getallen toe, legde een bankmedewerker me uit. Ik keek hem zwijgend aan. Dit wil ik letterlijk opschrijven, zei ik na een te lange stilte. Ik opende Notes en schreef: uiteindelijk wil de wereld naar getallen toe.

Duration:00:02:44

Ubers oordeel

11/29/2019
More
Ik belandde in een debat over de zin en onzin van beoordelingen. Aanleiding was de inmiddels drie jaar oude Black Mirror aflevering Nosedive. Om het geheugen op de frissen. In Nosedive geven mensen elkaar punten voor geaccepteerd gedrag. Bestel je een kop koffie, een sociale interactie in een lift, een taxiritje, je beoordeelt elkaar met een cijfer. De hoofdpersoon Lacie zit op 4.2. Ze wil een 4.5 worden, want dan mag ze in een bijzondere woonwijk wonen met korting.

Duration:00:02:38

Tanende Tesla Taxi's

11/22/2019
More
Ik las het zielige jankstuk in de NRC over Tesla. Taxichauffeurs kregen in 2014 hun nieuwe Tesla Model S. Al snel kregen ze klachten. Ik citeer de narigheid: De ruitenwisser komt tegen de kap aan. De knipperlichten aan de zijkant laten los. De zijspiegel past zichzelf naar eigen inzicht aan.

Duration:00:02:48

100 km/u komt als geroepen

11/15/2019
More
Jaren geleden keek ik de televisieserie 24 met Jack Bauer, inderdaad op DVD, op 1,5 keer de snelheid. Ik wilde het plot weten. Het opbouwen van de spanning, boeide na tientallen uren kijken, minder. Ergens diep in seizoen vijf, vroeg in de ochtend bedacht ik ineens, waar ben ik mee bezig? Ik wilde tijd besparen door de wereld te versnellen. Het resultaat was echter dat ik doodmoe werd, minder snapte en de wereld minder intens beleefde. Ik stopte abrupt met de avonturen van Jack.

Duration:00:02:55

Waanbeelden tijdens een vals alarm

11/8/2019
More
In de ochtend luisterde ik naar het voorlopig laatste deel van de podcastserie: The Missing Crypto Queen. De serie gaat over de zoektocht naar de onvindbare Dr. Ruja. Ze verduisterde miljarden door mensen te laten geloven in de cryptomunt OneCoin. Nu zitten zelfs families in Oeganda zonder spaargeld.

Duration:00:03:03

100 jaar Internet

11/1/2019
More
Vier violen, een trommel en een fluit, het internet was jarig en de vlaggen hingen uit. We dansten, zongen en bliezen in ballonnen. Het internet zag dinsdag Abraham. We vierden de eerste verbinding van de Universiteit van Californië in Los Angeles naar het Stanford Research Institute.

Duration:00:03:15

Meer hoorzittingen

10/25/2019
More
Ik keek woensdag uren naar het kruisverhoor dat Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres onderging. Congresleden ondervroegen hem over zijn plan om de digitale munt Libra te introduceren. Ze vroegen naar zijn betrouwbaarheid, intenties, oprechtheid, visie op technologie, tegengaan van nepnieuws, beïnvloeden van verkiezingen, filterbubbels en hatespeech.

Duration:00:03:01

We draaien vast

10/18/2019
More
Hoogleraar, stressexpert en bedrijfsarts Willem van Rhenen ziet het aantal opgebrande mensen in steeds meer sectoren oplopen. Citaat uit het AD. Twintig procent van het onderwijspersoneel heeft last van burn-outklachten en een kwart van de mensen in de zorg ervaart een te hoge werkdruk. Ook jongeren blijven niet buiten schot: tot een kwart heeft last van stress- en burn-outklachten.

Duration:00:03:00

De doperwt, spruit, avocado en aubergine

10/11/2019
More
Hans Jeekel, hoogleraar Smart Mobility aan de TU Eindhoven, vertelde onlangs bij de Big Five hier op onze zender over innovatie. Op het gebied van Smart Mobility vinden er in ons land op dit moment 170 pilots plaats. Je kunt dat vergelijken met 170 doperwtjes, die moeten groeien naar de grootte van een spruit, dan een avocado en tot slot dien je bij een aubergine uit te komen.

Duration:00:03:03

Sam Walton leeft voort

10/4/2019
More
Als de herfst zijn intrede doet, de ruitenwissers voor wat zicht zorgen, de dagen korter worden, dan denk je vanzelf aan de bekendste uitspraak van Sam Walton, de oprichter van Walmart. Er is slechts één baas. De klant. Hij kan iedereen in het bedrijf ontslaan van de president-directeur tot de mensen op de werkvloer. Simpel, door zijn geld ergens anders te besteden.

Duration:00:02:44

Soms heb je van die weken

9/27/2019
More
De democraten in de VS starten een procedure om Donald Trump af te zetten. De beurzen maakten een correctie naar beneden. Een dag later zegt Trump dat een handelsdeal met China nabij is, de beurzen veren weer op.

Duration:00:03:02

Baudet doet ook maar wat

9/20/2019
More
Jarenlang propageerden we hier dat de tiende procentjes koopkracht winst of verliest bestempeld kan worden als klinkklare onzin. Als het CPB met zijn cijfertjes kwam, dan wisten wij: dat zegt niets over een individu. De dood van een geliefde, het krijgen van kinderen, het kopen van een huis of het veranderen van baan, hebben veel meer invloed op de mens, dan een gemiddeld koopkrachtcijfer.

Duration:00:02:51

Spelregels voor cameratoezicht

9/13/2019
More
Over China lezen we angstaanjagende verhalen over de surveillancestaat. Hoe de politie met cameras in hun bril de metro afstruint naar onwelgevalligen, die uit de menigte worden gepikt en strafpunten krijgen, zodat ze bijvoorbeeld niet mogen reizen. Wij spreken er schande van.

Duration:00:02:46

We hebben het over 285 euro

9/6/2019
More
In mijn jeugd werkte ik dagelijks in de kassen van mijn vader. Ik bezorgde kranten. Op mijn 18e had ik maar liefst 5.000 gulden gespaard. Toen ik mijn eerste auto moest kopen, merkte ik dat mijn spaargeld niets voorstelde. Toen ik mijn eerste huis kocht, was 5.000 gulden een lachertje.

Duration:00:03:04

#Noads voor een vrijer internet

8/30/2019
More
De volgende tekst bevat geen gesponsorde berichten of advertenties. Alle producten die ik zal noemen zijn niet verkregen van een adverteerder. Beter beschreven: #noads, #nospons. Dat het duidelijk mag zijn. We hebben namelijk een probleem.

Duration:00:02:55

Autonome verwoestende gedrochten

8/23/2019
More
Opeens hoorden we een ziekenauto met loeiende sirenes. In de gemeenschap waar ik opgroeide, zag je die nooit. Ik rende naar buiten aan de stevige hand van mijn grote zus. Toen kwam de buurvrouw naar buiten. De politie was inmiddels ook gearriveerd. De woeste buurman had zijn vrouw met een broodmes gestoken. Het drong niet goed tot me door. Als zesjarige wist ik wel dat de functie van een broodmes brood snijden was; niet je geliefde bewerken.

Duration:00:02:59

Elektrische step toestaan

8/16/2019
More
Elektrische stepjes zijn levensgevaarlijk. Ze zijn klein, wendbaar en ze gaan soms wel 25 kilometer per uur. Mensen rijden ermee op straat. Pas nog in Haarlem. Zat ik lekker te eten bij het station, raast er een baardman langs op zijn step. Hij keek niet op of om. Zon baardman snapt niet dat hij zichzelf en de samenleving in gevaar brengt. Zichzelf omdat hij kan vallen en daarmee zichzelf lelijk kan bezeren of erger, een ziekenhuisopname kan het gevolg zijn. Aangezien elektrische stepjes...

Duration:00:02:56

Levenselixer gevonden?

8/9/2019
More
De MIT Technology review schreef afgelopen week dat in een laboratorium in San Diego wellicht het levenselixer is gevonden. Niet Professor Gobelijn uit de stripreeks Jommeke, maar de Spanjaard Izpisúa Belmonte heeft het voor elkaar gekregen het leven te verlengen.

Duration:00:03:03

Facebook vangt je gedachten

8/2/2019
More
Voor me stond een plateau met een klein plastic balletje erop. Op mijn hoofd had ik een band met elektrodes. Door sterk aan het balletje te denken steeg het balletje op. Ik vond het wonderlijk. Dit experiment vond tien jaar geleden plaats. De belofte was dat we met onze hersenactiviteit de wereld om ons heen konden laten bewegen. Toch makkelijker dan een fysiek beweging op gang brengen.

Duration:00:02:51

Slaap buiten

7/26/2019
More
Lang geleden verkondigde een in Engeland wonende Indiaanse goeroe op televisie dat hij meer dan 200 dagen per jaar s avonds zijn slaapmatje buiten legde, zijn slaapzak uitrolde en in de open lucht sliep. Ook als het regende, zette hij geen tent op.

Duration:00:02:48