Ben van der Burg-logo

Ben van der Burg

Podcasts >

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

Language:

Dutch


Episodes

COLUMN | Megalomaan Schiphol

11/9/2018
More
Ik was zon kind dat op zijn fiets stapte en het condensspoor van een vliegtuig achterna fietste. De witte strepen leken zo dichtbij. Ik wilde ze beter bekijken en vastpakken. Na uren fietsen gaf ik het op. Ik kwam maar niet dichterbij, de strepen vervaagden.

Duration:00:03:04

COLUMN | Hond Jan boos op Google Assistent

11/2/2018
More
Ik weet niet hoe ik je hiermee kan helpen. Ik ben nog aan het leren. Deze week hoorde ik talloze malen deze zin. Ik schonk mijn familie de Nederlandstalige Google Home. Ik plaatste haar, het is een vrouwenstem, midden in mijn woonkamer. Daarmee maakte ik niet iedereen blij.

Duration:00:02:30

Zelfrijdende auto doodt zwerver

10/26/2018
More
Een tijd geleden sprak ik hier over de moral machine. MIT had een computerspel online gezet waarbij je afwegingen moet maken wie je dood zou rijden als je een zelfrijdende auto zou moeten programmeren. Een testje waarbij je op een aangename wijze wordt geconfronteerd met je morele kompas.

Duration:00:02:36

Spelen of bespeeld worden

10/19/2018
More
Ondanks mijn adblockers en ander volg mij niet software viel mijn oog op een gratis te downloaden e-book over gamification. Ik las dat mensen spelen omdat we van sensatie, fantasie, verhalen, uitdaging, vriendschap, onderzoeken, expressie en rangorde houden. Gamification, het toepassen van spel-elementen in een niet-spelomgeving, doe je om mensen te motiveren, veranderen, betrekken of te enthousiasmeren.

Duration:00:02:42

Vergelijk de overheid eens met Apple

10/12/2018
More
Ergens vroeg in de ochtend afgelopen week las ik het bericht dat de Nederlandse overheid een Berichtenbox-app had uitgebracht. Aangezien ik de website mijn.overheid.nl handig vind, downloadde ik vol verwachting de app. Bij de onboarding hebben de makers gekozen om te beginnen met het kiezen van een pincode. Ik kreeg een foutcode. Ik probeerde het nog een keer, een foutcode. Ik zocht op of ik de enige was. Nee, meer mensen hadden het probleem.

Duration:00:03:11

Je toon matigen is link

10/5/2018
More
We moeten onze toon matigen. ING-commissaris Henk Breukink blies afgelopen week in het smeulend vuurtje. Hij verkondigde dat politici op moesten houden kooltjes op het vuur te gooien. In een lezenswaardig opinie-artikel in het Financieel Dagblad betoogt hij dat de Tweede Kamer het wantrouwen in de samenleving voedt.

Duration:00:02:42

Kassaloos treuzelen

9/28/2018
More
Ik las de kop: Kassaloos winkelen bij Albert Heijn en dacht, dat mensen überhaupt naar de Albert Heijn gaan. Iedereen die winkelt in een fysieke winkel heeft te veel tijd of zoekt contact. Terwijl supermarkten juist hun best doen om minder contact met de klanten te maken, zou contact als uniek verkoopargument kunnen dienen.

Duration:00:02:38

Een vuilnisman in big data

9/21/2018
More
Ik begrijp niet dat je als mens handelingen wilt uitvoeren die een technologie beter, effectiever of succesvoller kan. Dat soort taken kun je beter uit handen geven. Daarvan word je zelf en de maatschappij blijer. Je moet dus iedere dag kritisch onderzoeken of je geen activiteiten hebt ontplooid die computers ook kunnen.

Duration:00:02:48

De joint van Elon Musk

9/14/2018
More
In het interview met Joe Rogan vertelde een whiskey drinkende Elon Musk dat hij het moeilijk heeft. Ook nam hij een trekje van een joint. Het fragment van de joint ging viral. Voor velen het zoveelste het bewijs dat Elon Musk gestoord is.

Duration:00:02:43

Autoschade ondank slimme snufjes

8/31/2018
More
Ik pleitte hier jaren geleden voor het verplicht stellen van adaptive cruisecontrol. Ik was ervan overtuigd dat deze functie talloze kop staartbotsingen zou voorkomen. Ook dient een auto naar mijn idee zoveel mogelijk software, piepjes, cameras en schermen te bevatten. Mensen die een handgeschakelde auto rijden, snappen trouwens ook niets van het leven. Waarom schakelen in een auto als het niet nodig is?

Duration:00:02:40

Elf keer de Elfstedentocht schaatsen

8/24/2018
More
Je moet best veel doen om 3,5 miljoen euro op te halen. Maarten van der Weijden bereidde zich jaren voor. Hij lag 60 uur in het water, zwom 163 kilometer en bezocht tien Friese steden. Hij was drie dagen, ik citeer uit de NRC: bezeten, zenuwachtig, geen leuke man, geen toffe vader. Terwijl ik uit eigen ervaring kan zeggen dat Maarten een leuke man is.

Duration:00:02:38

Hoe lang zat jij op YouTube?

8/17/2018
More
Ik spendeerde afgelopen week 52 minuten op Reddit, tien minuten op Facebook en ruim vijf uur op YouTube. Deze gegevens dank ik aan Habitlab. Een plugin in mijn browser die bijhoudt hoe lang ik op verslavende sites verkeer. Ik moet van Habitlab nu doelen gaan stellen. Als ik bijvoorbeeld langer dan twee uur op YouTube zit, dan is mijn tijd op en moet ik stoppen.

Duration:00:02:44

Bellen is doodeng!

8/10/2018
More
Klein onnozel onderzoekje: jongeren vinden bellen maar eng. Je had al zon vermoeden, maar als onderzoeksbureau Motivaction ermee naar buiten komt, dan prijs je je gelukkig dat je het perfect aan had gevoeld. De cijfers: 38 procent van de jongeren vindt bellen eng. Vijftien procent van de oudere generatie Nederlanders belt liever niet. We gaan nog even door met cijfers: Uit het onderzoek blijkt dat 89 procent van ondervraagde jongeren hun vrienden eerder een berichtje stuurt dan dat ze bellen.

Duration:00:02:47

Potje ver plassen met Lance Armstrong

8/3/2018
More
Aan het einde van de Freakonomics podcast wilde de gast, Lance Armstrong, nog even het woord. Ik had zojuist naar een uitermate boeiend interview geluisterd. Lance vertelde over zijn verloren jeugd. Zijn overwinningen. Zijn bedrog. Zijn leven.

Duration:00:02:38

Eerste wereldproblemen

7/27/2018
More
Vorig week was ik in een klantenservicehel beland. Ik had twee keer betaald voor een computer, terwijl ik slechts één computer tot mijn bezit mocht rekenen. Velen herkenden zich in mijn situatie. Dank voor alle supportbetuigingen. Het was hartverwarmend.

Duration:00:02:36

Een customersupport hel

7/20/2018
More
Zaterdagochtend bestelde ik online de nieuwe Mac Book Pro. Ik kon de computer ophalen in Amsterdam. Aangekomen in de Apple Store was mijn computer nog niet gereed. Geen probleem adviseerden twee verschillende Apple-medewerkers. Koop hier een nieuwe computer en annuleer de huidige bestelling.

Duration:00:02:44

Heeft zo’n klimaatakkoord zin?

7/13/2018
More
Een kop uit de NRC: De vraag is niet óf maar wanneer Nederland onder water verdwijnt'.

Duration:00:02:15

Hoeveel marge mag je maken?

7/6/2018
More
Een collega wilde iets pedagogisch verantwoords met zijn dochter doen. Hij bedacht een groot Legokasteel met haar te gaan bouwen. Samen struinden ze de online winkels af. Hun oog viel op het Castle Koningskasteel met 996 onderdelen. Volgens de tekst op bol.com: Een fantastische, modulair ontworpen kasteelset met torens, kerker, Koningstroon, riddertafel, beweegbare trap en een geheime ontsnappingsdeur. Kosten: 349 euro.

Duration:00:02:52

Was Orwell ook een wildplasser?

6/29/2018
More
We moesten nadenken of de cameras rond ons huis verplicht moesten worden opgegeven aan de politie. Een idee van de politievakbond. In België doen ze het al.

Duration:00:02:35

Leve de onzinbaan!

6/22/2018
More
Ik loop in Tokio de metro uit. Bij de trap staat een vriendelijk lachende man met een geel hesje en een rode stok met een lampje. Met de stok wijst hij van beneden naar boven. Daarmee maakt hij kenbaar dat je naar boven moet lopen. Aanvankelijk denk ik: wat doet die man daar. Iedereen snapt toch dat je van onderaan een trap naar boven kunt lopen. Die man kost geld, hij doet onzinnig werk, weg met die onzin.

Duration:00:02:27