Ben van der Burg-logo

Ben van der Burg

Podcasts >

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

Language:

Dutch


Episodes

Autonome verwoestende gedrochten

8/23/2019
More
Opeens hoorden we een ziekenauto met loeiende sirenes. In de gemeenschap waar ik opgroeide, zag je die nooit. Ik rende naar buiten aan de stevige hand van mijn grote zus. Toen kwam de buurvrouw naar buiten. De politie was inmiddels ook gearriveerd. De woeste buurman had zijn vrouw met een broodmes gestoken. Het drong niet goed tot me door. Als zesjarige wist ik wel dat de functie van een broodmes brood snijden was; niet je geliefde bewerken.

Duration:00:02:59

Elektrische step toestaan

8/16/2019
More
Elektrische stepjes zijn levensgevaarlijk. Ze zijn klein, wendbaar en ze gaan soms wel 25 kilometer per uur. Mensen rijden ermee op straat. Pas nog in Haarlem. Zat ik lekker te eten bij het station, raast er een baardman langs op zijn step. Hij keek niet op of om. Zon baardman snapt niet dat hij zichzelf en de samenleving in gevaar brengt. Zichzelf omdat hij kan vallen en daarmee zichzelf lelijk kan bezeren of erger, een ziekenhuisopname kan het gevolg zijn. Aangezien elektrische stepjes...

Duration:00:02:56

Levenselixer gevonden?

8/9/2019
More
De MIT Technology review schreef afgelopen week dat in een laboratorium in San Diego wellicht het levenselixer is gevonden. Niet Professor Gobelijn uit de stripreeks Jommeke, maar de Spanjaard Izpisúa Belmonte heeft het voor elkaar gekregen het leven te verlengen.

Duration:00:03:03

Facebook vangt je gedachten

8/2/2019
More
Voor me stond een plateau met een klein plastic balletje erop. Op mijn hoofd had ik een band met elektrodes. Door sterk aan het balletje te denken steeg het balletje op. Ik vond het wonderlijk. Dit experiment vond tien jaar geleden plaats. De belofte was dat we met onze hersenactiviteit de wereld om ons heen konden laten bewegen. Toch makkelijker dan een fysiek beweging op gang brengen.

Duration:00:02:51

Slaap buiten

7/26/2019
More
Lang geleden verkondigde een in Engeland wonende Indiaanse goeroe op televisie dat hij meer dan 200 dagen per jaar s avonds zijn slaapmatje buiten legde, zijn slaapzak uitrolde en in de open lucht sliep. Ook als het regende, zette hij geen tent op.

Duration:00:02:48

Dolle pret met FaceApp

7/19/2019
More
We beleefden een hoop pret afgelopen week. Met de FaceApp zette je de complete Camara Roll van je telefoon op een server in Rusland. Al de doldwaze plaatjes van humoristische collegas die je vanuit Whatsapp automatisch opslaat. Ook het screenshot van de code van je alarminstallatie, de foto van je paspoort, pincode, en het wachtwoordengeeltje, die je in je favorieten hebt gezet. Alles geupload naar dedatascientists van Vladimir Poetin. Een kniesoor die daar moeilijk over doet.

Duration:00:02:35

De insectendoder en de juf

7/12/2019
More
Ik stuurde zondagmiddag een appje naar Roland met een foto van een zwerm beestjes die aan een tak in mijn tuin hingen. Hij antwoordde binnen een uur dat het wilde bijen waren, dat ze vanzelf weer verder gingen. Als ze niet binnen twee dagen zouden zijn vertrokken, zou hij ze verplaatsen.

Duration:00:02:43

Electrosmog gekkies

7/5/2019
More
Eng joh 5G. Allemaal straling waar je de hele dag bloot aan staat. Ik kreeg de site verminder-electrosmog.nl doorgestuurd. Citaat: 'In tegenstelling tot wat de media en helaas ook de overheid ons laten geloven, zijn er talloze wetenschappelijke bewijzen die duidelijk aantonen dat electrosmog behoorlijk wat schadelijke effecten heeft op ons lichaam en op onze geest.

Duration:00:03:03

Rijdende zonnecellen?

6/28/2019
More
Het onderschatten van de langetermijnconsequenties van technologieontwikkeling en het overschatten van het hier en nu vind je vooral bij de gevestigde orde. De bekendste voorbeelden zijn de vijf computers die volgens Thomas Watson van IBM in 1943 voldoende waren om aan de wereldvraag te voldoen.

Duration:00:02:43

Facebook brengt Vrijheid

6/21/2019
More
Facebook gaat ons bevrijden. Ze initieerde deze week de Libra associatie. Partijen als Facebook, eBay, Mastercard, Paypal, Vodafone en 23 andere stortten tien miljoen dollar op een bankrekening om de cryptomunt Libra te ontwikkelen. Met de Libra kun je vanaf begin volgend jaar wereldwijd eenvoudig geld overmaken door een berichtte versturen.

Duration:00:02:58

Deepfake19 vervangt Ben51

6/14/2019
More
Ben51 is deze week de hort op. Hij ligt waarschijnlijk weer te bakken op het strand aan de Costa del Sol. Want daar houdt hij van: als een walrus een week lang in het zand wrotten met veel seks, frikandellen en bier.

Duration:00:02:47

Versie 2019.16.3.2

6/7/2019
More
Elon Musk voorspelde een maand geleden tijdens autonomous day dat Tesla volgend jaar een miljoen autos op de weg heeft rijden met zelfrijdende hardware die zo betrouwbaar is dat je eigenlijk geen aandacht meer aan het rijden hoeft te besteden. Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. Dat kun je niet serieus nemen.

Duration:00:02:50

Een data-kluis alstublieft

5/31/2019
More
Ik ben vooringenomen. Zo ben ik op mijn hoede als ik tijdens een nachtwandeling blanke jongens van rond de 1.80 meter met hoodies en rugzak door de wijk zie lopen. Ik heb geen enkel vertrouwen in de overheid op het gebied van ICT-projecten. Ze overschrijden ieder voorgenomen budget en ze voldoen nooit aan de klantbehoeften.

Duration:00:02:50

Baudet en de vrouwtjes

5/24/2019
More
Nooit geweten dat Thierry Baudet en ik iets gemeen hebben. We zijn beiden fan van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Baudet schreef een essayover zijn laatste boek Sérotonine. Wat ik overigens één van Houellebecqs mindere boeken vind.

Duration:00:02:53

Prikklok 2.0

5/17/2019
More
Hommeles in de wondere wereld van de urenregistratie afgelopen week. Een Spaanse bankmedewerker kreeg een conflict met zijn werkgever Deutsche Bank. Hij had te veel gewerkt, was daar chagrijnig over. Het mondde uit in een rechtszaak.

Duration:00:02:52

Loze beloften

5/10/2019
More
Zo veel beloften blijken niet uit te komen. Zeven jaar geleden beloofden platformkenners dat dankzij Uber het verkeer in de steden af zou afnemen. We zouden ritten gaan delen. Zelf een auto bezitten hoefde niet meer. Je drukt op een knop en een auto komt voorrijden - toen nog met een chauffeur erin. Dat zou ook niet lang meer duren. Want de autos zouden zelfrijdend worden. Wat een zonnige toekomst.

Duration:00:02:41

Horror hormonen

5/3/2019
More
Ik heb een longafwijking. Mijn totale longcapaciteit zit op 8,3 liter. Volgens de sportarts die het ooit testte is dat uitzonderlijk groot. Hij vertelde dat ik meer zuurstof in mijn longen krijg in vergelijking met iemand die van Moeder Natuur een schamele 5,2 liter kreeg. Ik ben er geen wereldkampioen mee geworden.

Duration:00:03:00

Dennis Jansen van Energiecollectief aan de lijn

4/26/2019
More
Een fysieke brief in mijn brievenbus van 'The Warranty Group' maakt me erop attent dat ik tien jaar geleden bij het afsluiten van mijn hypotheek een verzekering in één keer heb betaald.

Duration:00:02:49

Parijs en Turijn in vuur en vlam

4/19/2019
More
We zien de 850 jaar oude Notre Dame in 1,5 uur verminkt worden. Mensen huilen en bidden op straat. We kunnen allemaal geld storten. Sterven er duizenden mensen van de honger in Somalië, wordt Sulawesi getroffen door een aardbeving, we schenken tientjes. Nu schenken miljardairs voor de wederopbouw honderden miljoenen. President Macron belooft binnen vijf jaar de schade hersteld te hebben.

Duration:00:02:29

Dataloze VrijMiBo

4/12/2019
More
Ik sliep afgelopen nacht tussen half vijf en kwart voor vijf licht met een hartslag van 52 slagen per minuut. Gemiddeld sliep ik de laatste week twee uur en vijf minuten diep. Mijn hartslag dip zat in dezelfde periode op 17,1%. Dat is het percentuele verschil tussen mijn rusthartslag overdag en mijn hartslag s nachts.

Duration:00:02:38