We have updated our Terms of Service and Privacy Policy. Learn More

Ben van der Burg-logo

Ben van der Burg

Podcasts >

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

IT-ondernemer en oud-topschaatser Ben van der Burg richt zijn kritische blik op de toekomst en verrast met prikkelende observaties.

Language:

Dutch


Episodes

Sic Transit Gloria Mundi

5/25/2018
More
Ik loop richting de Neude in Utrecht. Een bouwplaats doemt op achter een twee meter hoge afzetting van spaanplaten. Op het aanplakbiljet vermelden Arabische tekens dat hier een kunstwerk in wording is. Boven de afzetting zie ik inderdaad een hijskraan. Ik hoor een ronkende graafmachine. Er staat een pick-up truck met alarmlichten. Ik loop naar de informatie keet.

Duration:00:02:48

Je zult bij de overheid werken

5/18/2018
More
Ik heb medelijden met de jongens en meisjes die bij de overheid werken. Iedere dag slepen ze zich naar kantoor, zitten ze achter een bureau, bedenken ze regelgeving en uiteindelijk loopt er van alles mis.

Duration:00:02:41

Facebook en ING overleven

5/11/2018
More
Ik ben teleurgesteld in de teleurgestelde Nederlander. De Nederlander kan genieten van de serie The Handmades tale op Videoland, van een wandeling met zijn geliefde op de Westeindse Heide bij Nunspeet of van het kopen van een citroenijsje met wonderdip bij de ijssalon op de hoek. Wat doet de teleurgestelde Nederlander? Hij roept, schreeuwt of spreekt schande over iedere mogelijke misstand en vervolgens verbindt hij geen consequentie aan zijn teleurstelling.

Duration:00:02:28

De onzin van digitaal detoxen

5/3/2018
More
Digitaal detoxen is hip. We zijn namelijk verslaafd aan Instagram, Facebook, Snapchat, Whatsapp, Google, e-mail, etcetera.

Duration:00:02:34

Streef naar de hoogste Cito-score

4/20/2018
More
Twee weken geleden schreef ik over praktisch opgeleide mensen en theoretisch opgeleide mensen. Ik wilde hip zijn en meedoen met de trend dat we iemand met een vmbo-opleiding niet meer laagopgeleid mogen noemen. Die persoon is namelijk niet lager of minder dan iemand met een hbo-diploma.

Duration:00:02:41

Het onderwijs verbetert niet

4/13/2018
More
We weten allemaal dat technologie voor de samenleving van de toekomst de kern vormt. We snappen allemaal dat we mensen nodig hebben die excelleren in eigenschappen die robots niet hebben: compassie, dromen, abstraheren, generaliseren, common sense etaleren, moraliteit tonen en dilemmas afwegen. Het onderwijs praat al decennia over veranderingen. Er komt alleen zo weinig van terecht. Twintig jaar geleden verbaasde ik me al over het gebrekkige inzicht van onderwijsinstellingen over de wereld...

Duration:00:02:47

Laat die crisis maar komen

4/5/2018
More
Ik verlang steeds meer naar een oude vertrouwde economische crisis. De tijd dat we elkaar de put inpraten. Dat de kranten met grote letters ons waarschuwen voor de koopkracht die het komende jaar met 0,9 procent zal dalen. Een minister van economische zaken die diep zucht en ons bedroefd vertelt dat we de broekriem moeten aanhalen, dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen, maar dat we de minder bedeelden zullen ontzien. Vooral dat laatste geeft in zon recessie een sprankje hoop van...

Duration:00:02:32

Ik moet naar Geilenkirchen

3/30/2018
More
We leven in levensgevaarlijke tijden. Na elf jaar een account te hebben op Facebook downloadde ik afgelopen week voor de tweede keer mijn data van het sociale netwerk. Een kleine 100MB aan persoonlijke informatie. De hoeveelheid viel me tegen. Verslagen van mensen van wie ik het voorbeeld had gevolgd, schreven dat ze enkele GB aan data van Facebook hadden gedownload. Deze mensen waarschuwden eveneens voor wat Facebook over me weet. Ze hebben gelijk. Ik ben me kapot geschrokken.

Duration:00:02:37

Dit houdt Facebook niet vol

3/23/2018
More
Over een heftige spannende fascinerende storm gesproken. De hoos ontstond door klokkenluider Christopher Wylie, ex-medewerker van Cambridge Analytica. Hij vertelde hoe het databedrijf met 50 miljoen profielen van Facebookgebruikers de Trump en Brexit-campagnes hebben geholpen.

Duration:00:02:54

Een pistool tegen je hoofd tegen de sleepwet

3/15/2018
More
Om te weten of ik voor of tegen moet stemmen aanstaande woensdag, deed ik de sleepwettest. De geheime dienst AIVD kan straks mijn appjes en email lezen? Dat klopt, dat kan de dienst nu ook al als de minister toestemming geeft. Er is straks meer toezicht op de geheime diensten? Dat klopt ook.

Duration:00:02:48

Vader Ben moet cashloos

3/8/2018
More
Ik herinner me een kunstenares, een paar jaar geleden, op de radio. Ze vertelde dat ze als kunstuiting een week in Amsterdam leefde zoals mensen in de oertijd leefden. Zonder schoenen struinde ze de straten af. Ze at wat ze kon vinden in de natuur. Ze maakte een vuurtje op haar balkon voor de moraal en om haar eten te bereiden. Ze sliep onder de sterrenhemel. Ze douchte niet en ze gebruikte geen toiletpapier. Toiletpapier miste ze niet, het is immers hygiënischer water te gebruiken na het...

Duration:00:02:43

De zin en onzin van goud winnen

3/2/2018
More
Oud topschaatscoach Ab Krook hield me altijd voor: de volgende wedstrijd is het belangrijkste. Ik begreep die uitspraak nooit helemaal, omdat ik altijd dacht dat de Olympische Spelen het belangrijkste waren. Na PyeongChang concludeerde ik dat goud winnen voor je verdere levenspad slechts beperkt invloed heeft. Sporters roepen dan wel: mijn droom komt uit. Maar als ze wakker worden, dan moeten ze toch de conclusie trekken dat eeuwige roem beperkt houdbaar is als ze de medaille niet als een...

Duration:00:02:40

DNA en gezichtsherkenning by design

2/23/2018
More
Regelmatig stuit je op zaken waarvan je denkt: dit is goed. Je weet tegelijkertijd dat we de consequenties niet kunnen overzien. We geven het vervolgens het voordeel van de twijfel, terwijl we tegelijkertijd weten dat we ons op een hellend vlak bevinden.

Duration:00:02:41

Een kniesoor die zeurt om goud

2/15/2018
More
Het gaat geweldig. Op de Olympische Spelen pakken we als een klein kikkerlandje zonder ijswinters en zonder heuvels bergen gouden medailles. Wie kan zo'n geweldige 1500 meter rijden als Kjeld Nuis? Wie evenaart de klasse van Ireen Wüst? Niemand. Wij zijn zo goed.

Duration:00:02:45

Roken is geen Netflixen

2/9/2018
More
Columnist Ben van der Burg ziet dat ook tech-bedrijven zorgen voor een verslaving, maar die is niet zo dodelijk als roken. En technologie gijzelt niemand.

Duration:00:02:37

China spint garen bij ons dataprotectionisme

2/1/2018
More
In De Wereld Draait Door liet Door het hart van China-maker Ruben Terlou een fragment zien van een politieagent bij een stoplicht. Het stoplicht was uitgerust met gezichtsherkenning. Liep je drie keer door het rode stoplicht dan stond je op de zwarte lijst. Je burgerschap was voorbij. Je kreeg geen lening meer. Je moest de stad verlaten.

Duration:00:02:30

Kloon Trump doolt rond

1/26/2018
More
Ik geef briljante collegas regelmatig de opdracht zichzelf te klonen. Ze falen keer op keer, maand op maand, jaar na jaar. Toen las ik: 'Chinese wetenschappers hebben apen gekloond.' Genetisch verschilt een chimpansee maar vier procent van een mens. Ooit gaat het lukken je geliefde, een slimme collega of een gezellige buurman te klonen.

Duration:00:02:57

Wat Newton ons leert over de bitcoin

1/19/2018
More
In 1720 verloor Isaac Newton veel geld. Hij had geïnvesteerd in de South Sea Company. Het bedrijf handelde onder andere in slaven, zette een dubieuze financieringsmethode op met de Britse overheid, belandde in een bubbel en de ballon klapte. Newton verklaarde dat hij de bewegingen van hemellichamen kon berekenen, maar niet de gekte van mensen. De crypto-manie van de laatste maanden bewijst dat we nog steeds niet de gekte van mensen kunnen berekenen.

Duration:00:02:39

Laat Groningen en Las Vegas tot elkaar komen

1/12/2018
More
Men neme een infraroodlamp en schijnt deze precies op een apparaat. De lamp sluit men vervolgens aan op een ethernetkabel en voilà: dat specifieke apparaat verbindt met het internet.

Duration:00:02:48

Voed technologie op alsof het je kind is

1/5/2018
More
Dankzij de Netflix serie Manhunt: Unabomber, die iedereen moet kijken, kwam ik bij een fundamentele technologie discussie uit. De internetdenker Kevin Kelly betoogde in zijn zeer lezenswaardige boek What Technology Wants dat Technologie moet worden gezien als een dynamisch holistisch systeem. Het is niet alleen maar hardware; het is eerder verwant aan een organisme. Het is niet inert of passief; het technium zoekt en grijpt middelen voor zijn eigen expansie.

Duration:00:02:35

Try Premium for 30 days

Live games for all NFL, MLB, NBA, & NHL teams
Commercial-Free Music
No Display Ads