Beter-logo

Beter

Podcasts >

Harmke Pijpers presenteert hét programma voor mensen die werken aan hun gezondheid.

Harmke Pijpers presenteert hét programma voor mensen die werken aan hun gezondheid.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Harmke Pijpers presenteert hét programma voor mensen die werken aan hun gezondheid.

Language:

Dutch


Episodes

Seksualiteit in de zorg: onkunde en onwetendheid

8/19/2019
More
Dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, jeugdige cliënten en verstandelijk gehandicapten, allemaal hebben ze behoefte aan intimiteit. Zorgverleners weten vaak niet wat ze met die vraag aan moeten.

Duration:00:21:17

Zwarte doos in operatiekamer

8/12/2019
More
Fouten tijdens de operatie komen regelmatig voor. Vaak ligt dat aan misverstanden en problemen met de communicatie. Een black box in de o.k. kan dan nuttig zijn om achteraf te kunnen analyseren wat er precies in de operatie gebeurde, en -waar relevant- waar het misging.

Duration:00:11:58

Eindelijk een alternatieve behandeling voor dwangstoornissen

8/5/2019
More
Voor patiënten met een Obsessieve Compulsieve Dwangstoornis (OCS) was er tot nu toe één vorm van therapie. Deze werkt goed voor de helft van de patiënten, maar voor de andere helft niet. Voor deze laatste groep komt er mogelijk een goed alternatief.

Duration:00:21:31

Epilepsie: nog veel onduidelijk

7/29/2019
More
In Nederland hebben ongeveer 120.000 mensen epilepsie. Over deze aandoening is nog veel onduidelijkheid. Medicijnen die goed werken voor epilepsie, hebben vervelende bijwerkingen.

Duration:00:20:46

Mogelijke doorbraak in behandeling traumatisch hersenletsel

7/22/2019
More
Elk jaar komen zo'n 20.000 mensen in het ziekenhuis terecht met ernstig traumatisch hersenletsel, door een ongeluk, een klap of een val. In de acute behandeling is de afgelopen 25 jaar weinig vooruitgang geboekt. Marcel Aries wil daar verandering in brengen.

Duration:00:21:05

Briljante mislukkingen in de zorg

7/15/2019
More
Onderzoeken, nieuwe operatietechnieken, medicijntesten en ambitieuze trajecten die vastlopen. Innovaties die niet succesvol zijn, maar waar heel veel van te leren valt. Voor zulke mislukkingen is er een award voor beste misluking in de zorg.

Duration:00:21:55

Aandoeningen in de onderbroek goed te verhelpen, maar nog vaak taboe

7/8/2019
More
De afdeling Proctologie is één van de drukste afdelingen in een ziekenhuis, maar desondanks vrij onbekend. En de mensen die er zijn geholpen, zullen dat niet snel vertellen. Want hier worden aandoeningen aan de anus en endeldarm behandeld.

Duration:00:23:57

Culturele verschillen in de zorg: Pijnlijke misverstanden en komische situaties

7/1/2019
More
Zorgverleners krijgen voortdurend te maken met patiënten met een andere culturele achtergrond, religie of levenswijze. Maar vaak missen ze de kennis, sensitiviteit en vaardigheden om met al die uiteenlopende achtergronden om te gaan. Dat kan misverstanden geven en de effectiviteit van de zorg beïnvloeden.

Duration:00:24:39

Nieuwe aanpak van dwangstoornis

6/24/2019
More
Voor patiënten met een Obsessieve Compulsieve Dwangstoornis (OCS) was er tot nu toe één vorm van therapie. Deze werkt heel goed voor de helft van de patiënten, maar voor de andere helft niet. Voor die laatste groep komt er mogelijk een goed alternatief.

Duration:00:24:52

Stomazorg: succesvolle aanpak maakt thuiszorg onnodig

6/17/2019
More
Door patiënten te leren zelf hun stoma te behandelen, kunnen ze na de operatie eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. In één jaar tijd lukte het behandelaars van de stoma-afdeling van het Catharina Ziekenhuis om in plaats van de gebruikelijke 10%, liefst 90% van de patiënten zo zelfredzaam te krijgen, dat thuiszorg niet nodig was.

Duration:00:22:48

Lachgas: Wat valt er nog te lachen?

6/17/2019
More
Gierend van de pret over de grond rollen na het inhaleren van lachgas. Veel jongeren doen het regelmatig en zien het middel niet als drugs. Volgens verslavingsdeskundigen is er wel degelijk risico, zowel op verslaving als op gezondheidsklachten.

Duration:00:25:52

Revalidatieprogramma Energiek: Energie op juiste manier verdelen

6/3/2019
More
Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben vaak moeite om voldoende te bewegen, vanwege vermoeidheid, beperkte energie en fysieke problemen. Niet bewegen werkt averechts, maar fysieke training is een grote uitdaging.

Duration:00:23:13

Jong sterven: speciale zorg voor jongvolwassenen

5/26/2019
More
In Nederland krijgen jaarlijks een paar duizend adolescenten en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Voor deze patiënten zijn weinig speciale voorzieningen, in tegenstelling tot alle voorzieningen die er specifiek voor kinderen en bejaarden zijn.

Duration:00:24:15

Zicht op ogen

5/20/2019
More
Door middel van gentherapie is het nu mogelijk om het zicht van slechtzienden te verbeteren. Dat maakt slechtzienden zelfredzamer en mobieler. Blindheid genezen is nog niet mogelijk, maar de ontwikkelingen op het gebied van oogheelkunde volgen elkaar snel op.

Duration:00:25:08

Haperende hersens

5/13/2019
More
Goedwerkende hersens zijn essentieel voor elke lichaamsfunctie. Maar er gaat nogal eens iets mis in de hersens. Zon 700-duizend mensen in Nederland hebben Niet-Aangeboren-Hersenletsel (NAH). En het aantal mensen met dementie zal de komende decennia flink stijgen. Voor de juiste behandeling is het belangrijk om te begrijpen wat er zich in de hersens afspeelt.

Duration:00:25:11

Muggen en infectieziekten

5/6/2019
More
Waar een buitenlandse mug is, is vaak ook een virusziekte. Wat te doen als zo'n infectie er eenmaal is: bestrijd je het beest of de ziekte? En wat is nu de stand van zaken in die bestrijding?

Duration:00:22:44

Borstimplantaten

5/2/2019
More
Sinds 2015 kent Nederland een registratiesysteem van borstimplantaten. De invoering van dat register was na het losbarsten van de PIP-affaire hard nodig. Maar welke resultaten zijn sindsdien geboekt? En hoe staat het met de veiligheid van borstimplantaten?

Duration:00:25:26

'Angststoornis te vaak nog taboe'

4/22/2019
More
Drie miljoen mensen in Nederland hebben op een bepaald moment te maken gehad met een angststoornis. Paniekaanvallen, slapeloosheid en vermijdingsgedrag kunnen het dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren. Toch kunnen de mensen die hier last van hebben, de aandoening lang verborgen houden.

Duration:00:21:54

Seksualiteit in de zorg: Een blinde vlek?

4/15/2019
More
Zorgverleners weten vaak te weinig van seksualiteit. Daardoor worden zorgvragen hierover niet goed herkend. Maar dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, jeugdige cliënten en verstandelijk gehandicapten, allemaal hebben ze behoefte aan intimiteit.

Duration:00:24:16

'Zet meer vaart achter de PrEP-zorg'

4/8/2019
More
De PrEP-zorg via de GGDs laat langer op zich wachten dan de hiv-artsen, zorgverleners en de homogemeenschap lief is. Deze zomer moet de hiv-preventiepil beschikbaar komen. Maar aangezien er nog elk jaar honderden mensen, voornamelijk mannen, besmet raken met hiv, is urgentie vereist.

Duration:00:25:35