Boekestijn en De Wijk | BNR-logo

Boekestijn en De Wijk | BNR

Podcasts

Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

Language:

Dutch


Episodes

Donderdag 729: Rob en de dictatuur

2/22/2024
Wapenaankopen voor Oekraïne | De macht van de dollar | Is Rob voorstander van een dictatuur? See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:18:17

De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne - Het Oekraïense moreel (deel 3)

2/22/2024
De oorlog in Oekraïne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de derde aflevering aandacht voor het Oekraïense moreel. Luister ook | De Alliantie De geopolitieke kopstukken van BNR BNR De WereldBoekestijn & De WijkBNR PerestrojkastBNR Perestrojkast Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning 'Ik heb geen lift nodig, maar wapens' President Zelensky werd aan het begin van de oorlog geroemd om de manier waarop hij een ballingschap van de hand wees. 'Ik heb geen lift nodig, maar wapens.' Het moreel en de Oekraïense strijdlust zijn er voor verantwoordelijk geweest dat Oekraïne de Russische aanval voor een groot deel heeft afgeslagen en veel terrein heeft teruggewonnen. Toch is vijftien procent van Oekraïne nog altijd bezet door Rusland. Nu de oorlog twee jaar duurt ziet Floris Akkerman het moreel afnemen bij de Oekraïners. Luister ook | Dossier Europa See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:49

Woensdag 728: Washington draait

2/21/2024
Een grote klap voor Oekraïne | Beweging over lange afstands-raketten | Amerikaanse draai over staakt-het-vuren in Gaza See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:23:32

De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne - Het mislukte tegenoffensief (deel 2)

2/21/2024
De oorlog in Oekraïne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de tweede aflevering aandacht voor het afgelopen oorlogsjaar met het mislukte Oekraïense tegenoffensief. Luister ook | De Alliantie De geopolitieke kopstukken van BNR BNR De WereldBoekestijn & De WijkBNR PerestrojkastBNR Perestrojkast Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning Tegenoffensief Oekraïne probeerde kostte wat het kost een doorbraak te forceren in 2023. Maar in tegenstelling tot een jaar eerder lukte dat deze keer niet. Het grootste succes van Oekraïne was het toebrengen van zware verliezen aan de Russische vloot op de Zwarte Zee. Op het land was het juist Rusland wat toesloeg na zware gevechten in Bachmoet en Avdiivka. Bij het opnemen van deze podcast was Avdiivka nog niet gevallen, maar dat is inmiddels wel gebeurd. Toch kunnen we onszelf ook de vraag stellen of de doelen wel realistisch waren. Hebben we de Russen niet stelselmatig onderschat en Oekraïne toch ook overschat? Feit is wel dat de Westerse steun vaak te laat kwam en te weinig was. Luister ook | Dossier Europa See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:26

Dinsdag 727: Wereldvrede

2/20/2024
Navalny en Assange | Poetin en Hitler | Vrede op aarde See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:12:34

De Alliantie: Twee jaar oorlog in Oekraïne - De Westerse steun (deel 1)

2/20/2024
De oorlog in Oekraïne duurt nu 2 jaar. Voor BNR is het dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in een alliantie onder leiding van Liesbeth Staats. In 4 afleveringen praten we je bij over deze oorlog. Met in de eerste aflevering aandacht voor de Westerse steun voor Oekraïne. Luister ook | De Alliantie De geopolitieke kopstukken van BNR BNR De WereldBoekestijn & De WijkBNR PerestrojkastBNR Perestrojkast Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanning Brozere steun vanuit het Westen Het afgelopen jaar bewees dat de Westerse steun brozer is geworden. Europese landen doen er langer over om tot akkoorden te komen en we lopen tegen de grenzen op van wat we kunnen doen. In de Verenigde Staten is ondertussen te zien dat president Biden steeds moeilijker geld vrij weet te krijgen in het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben. Als je alle steun bij elkaar optelt zie je dat Europa meer doet dan de Amerikanen, maar die doen dan weer meer op militair vlak. In Europa is Nederland het vijfde land qua steun voor Oekraïne, voor een groot land als Frankrijk. Luister ook | Dossier Europa See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:28:54

Maandag 726: Europa draalt

2/19/2024
Rusland betaalt hoge prijs voor Avdiivka | Nederlandse veiligheidsafspraken met Oekraïne | Ultimatum voor Rafah See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:19:54

Ieder voor zich

2/17/2024
Staatshoofden en regeringsleiders bijeen in München dit weekend bespreken de gevolgen van een gevaarlijker wereld waarin samenwerking plaatsmaakt voor confrontatie. Onder hun bevolkingen lijkt dat besef nog niet helemaal doorgedrongen. Te gast: brigade-generaal en hoogleraar Han Bouwmeester. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:35:08

Extra: De dood van Aleksej Navalny

2/16/2024
De vooraanstaande Russische oppositievoerder Aleksej Navalny is op 47-jarige leeftijd overleden. De strafkolonie waar Navalny gevangen zat meldt dat hij onwel werd tijdens een wandeling. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. Vanuit de hele wereld stromen de reacties binnen. In deze extra uitzending praat Liesbeth Staats met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en makers van de BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn en Floris Akkerman. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:10:07

Vrijdag 723: Avdiivka valt

2/16/2024
Oekraïense terugtrekking in Avdiivka | Vrees voor Russisch ruimte-wapen | Diplomatieke beweging in Midden-Oosten * De berichtgeving over het overlijden van Aleksej Navalny vind je bij de collega’s van BNR De Wereld See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:19:44

Donderdag 722: Democratie vs dictatuur

2/15/2024
Poetins misrekening | Rutte geknipt als NAVO-baas | De zwakke plek van democratieën See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:19:50

Woensdag 721: Geitenpaadje voor Oekraïne

2/14/2024
Rusland grijpt terug op Sovjet militaire doctrine | Geitenpaadje voor Amerikaanse steun | Laatste stootkussen tussen Rusland en Europa verdwijnt See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:29:10

Dinsdag 720: Welvaartsstaat of defensie

2/13/2024
Poetins rode lijnen | Lessen van Vietnam | Een geopolitieke strategie voor Europa See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:19:52

Maandag 719: Luchtdoelmunitie

2/12/2024
Oekraïense luchtdoelmunitie | Trump ondergraaft opnieuw de NAVO | Moet Nederland wapens leveren aan Israël? See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:30:35

Nieuw: De Oostflank - Europa’s grens onder hoogspanning

2/12/2024
Sinds de Russische inval in Oekraïne is Europa veranderd. Meer eenheid, grotere defensiebudgetten en een gezamenlijke strategie tegen Rusland. Maar vooral Oost-Europa ervaart de praktische kant van de oorlog. Want wie weet wat Poetins einddoel is? Onze verslaggevers nemen je in De Oostflank mee naar de oostgrens van Europa. Luister ook | 1. Finland is altijd klaar voor oorlog Luister ook | 2. Griekenland: 'the pin of the map' De oorlog heeft ertoe geleid dat Finland lid is geworden van de NAVO. Het land deelt een grens van drieduizend kilometer met Rusland. Moldavië ziet al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een Russisch leger binnen zijn landsgrenzen in de afvallige regio Transnistrië. En Polen wil maar liefst vier procent van het bbp in defensie investeren. Door de oorlog in Oekraïne hebben de omringende landen veel mensen op moeten vangen die gevlucht zijn voor de oorlog. In Polen alleen al zijn dat er een miljoen. En via Griekenland komen er ook vluchtelingen uit andere delen van de wereld Europa binnen, denk aan het onrustige Midden-Oosten en Afrika. Hoe beïnvloedt dit een land als Griekenland? En wat betekent dit voor het Europese vluchtelingenbeleid? In de podcast De Oostflank neemt BNR je mee naar deze regio. BNR-verslaggevers Martijn de Rijk, Geert Jan Hahn en Stefan de Vries reizen af naar Finland, Polen, Moldavië en Griekenland om te zien wat de impact van deze crises zijn op deze landen. Ze doen verslag en vertellen aan Nina van den Dungen wat ze hebben gezien en welke rol Europa hierin speelt. Over de makers: Nina van den Dungen is presentator van BNR. Ze maakt onder meer de programma’s Beter en Doorgelicht. Martijn de Rijk is algemeen verslaggever van BNR. Eerder maakte hij onder meer de podcast Hoge Bomen over de NS. Voor De Oostflank heeft hij Griekenland bezocht. Geert Jan Hahn is Europa-verslaggever voor BNR en maker van de BNR Perestrojkast. Voor De Oostflank heeft hij Moldavië bezocht. Stefan de Vries is Europa-correspondent voor BNR. Voor De Oostflank heeft hij Polen en Finland bezocht. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:01:23

Europa zonder Amerika

2/10/2024
De Republikeinen in het Amerikaanse Congres dreigen verdere hulp aan Oekraïne te blokkeren. Kan Europa zonder de VS Oekraïne overeind houden en de eigen veiligheid garanderen? Te gast: PvdA-europarlementariër Thijs Reuten. See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:32:32

Vrijdag 716: Goede week voor Poetin

2/9/2024
Nieuwe Oekraïense bevelhebber niet populair | Poetin scoort met interview | VS loopt zich vast in Irak See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:47

Donderdag 715: Uitgelokte agressie

2/8/2024
Erfenis van de Golfoorlogen | De transitie naar nucleaire macht | Als Polen gaat meevechten See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:15:34

Woensdag 714: Trump verraadt Oekraïne

2/7/2024
Spanning rond Baltische landen | Republikeinen blokkeren Oekraïnesteun | Islamitische Staat See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:24:09

Dinsdag 713: Schuld en boete

2/6/2024
F#ck mensenrechten | Iedereen kernwapens | Is de oorlog onze schuld? See omnystudio.com/listener for privacy information.

Duration:00:22:30