Boekestijn en de Wijk-logo

Boekestijn en de Wijk

Podcasts >

Hoe sturen wij Brussel in de juiste richting? Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk discussiëren onder leiding van Jan Postma over de grenzen van Europa.

Hoe sturen wij Brussel in de juiste richting? Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk discussiëren onder leiding van Jan Postma over de grenzen van Europa.
More Information

Location:

Netherlands

Genres:

Podcasts

Description:

Hoe sturen wij Brussel in de juiste richting? Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk discussiëren onder leiding van Jan Postma over de grenzen van Europa.

Language:

Dutch


Episodes

Hybride oorlog en het leger van de toekomst

12/6/2019
More
Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer over de dreiging van de Russen, verdediging van het NAVO-grondgebied en de ingewikkelde risicos van hybride oorlog.

Duration:00:38:52

De staat faalt, leve de stad!

11/29/2019
More
Nationale staten worstelen met grensoverschrijdende problemen: klimaat, migratie, terrorisme... Het lijkt een gek idee, maar misschien zijn steden wel beter in de aanpak van de grote kwesties van onze tijd. Te gast: oud-burgemeester en mede-initiatiefnemer van het Wereldparlement van Burgemeesters Jozias van Aartsen.

Duration:00:29:40

Iran en de naderende Apocalyps

11/22/2019
More
Opstand tegen het Iraanse regime: in Iran zelf, maar ook in Irak, Syrië en Libanon wordt geprotesteerd tegen Iraanse inmenging. Want Teheran is meer bezig met de islamitische revolutie dan een toekomst bieden voor de bevolking. Dat komt door een duister geloof van de ayatollahs in de Dag des Oordeels.

Duration:00:34:01

Aanslagdreiging in Europa

11/15/2019
More
Inlichtingendiensten waarschuwen voor een hergroeperend IS dat nieuwe aanslagen in het westen wil plegen. Wraak voor de dood van IS-leider Baghdadi is een extra motief om snel een daad te stellen. Boekestijn en De Wijk over de plannen en capaciteiten van IS na het kalifaat, met te gast terreurdeskundige Glenn Schoen.

Duration:00:37:25

Europa en de geest van 1989

11/8/2019
More
30 Jaar na de val van de muur zijn Duitsland en Europa nog steeds verdeeld tussen oosten en west. Kan Berlijn de leiding nemen? Te gast: oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma.

Duration:00:31:19

Waarom u boos bent

11/1/2019
More
Van Hong Kong tot Chili en Libanon tot het Malieveld: Dit jaar is een piek in sociale onrust wereldwijd. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken met cultuursocioloog Peter Achterberg waarom mensen zich van hun leiders afkeren. Een woestmakende aflevering van Boekestijn en De Wijk.

Duration:00:31:27

De Japanisering van Europa

10/25/2019
More
Twintig jaar geleden verlaagde Japan de rente naar 0. De wereld keek verbaasd naar dat rare experiment, maar inmiddels blijkt het land geen uitzondering maar een voorloper. Europa zucht sinds de crisis onder dezelfde stagnatie. Hoe gaat het met Japan na twee verloren decennia? En wat kan Europa van ze leren om hetzelfde lot te vermijden? Boekestijn en De Wijk bespreken het met Japan-watcher en bedrijfsadviseur Radboud Molijn.

Duration:00:33:05

Syrië en de Nobelprijs voor Poetin

10/17/2019
More
De Russische president Poetin heeft alle kaarten in het Syrische conflict in handen na de terugtrekking van president Trump. Voordeel: hij kan mogelijk snel het conflict beslechten. Nadeel: Assad wint.

Duration:00:32:46

De Turkse inval in Syrië

10/10/2019
More
Amerika trekt zich terug, Turkije valt aan, Europa kijkt handenwringend toe hoe Erdogan de Koerden in Noord-Oost Syrië bombardeert. Maar kunnen we ook iets meer dan alleen zorgen uitspreken? En wat is nog over van de Amerikaanse veiligheidsgaranties nu president Trump de Koerdische bondgenoten opoffert?

Duration:00:30:02

Trump: impeachment of dictatuur

10/4/2019
More
2020 wordt een gevaarlijk jaar voor de Verenigde Staten. De Democraten proberen Trump af te zetten, de president spreekt van een staatsgreep en hoogverraad. Accepteert hij nog de regels van de democratie? Zal hij impeachment of verlies bij de verkiezingen wel accepteren?

Duration:00:31:37

De Grote Chantage van president Erdogan

9/27/2019
More
Europa probeert de autoritaire Turkse leider in toom te houden. Maar president Erdogan heeft een troefkaart: Als hij de Turkijedeal opzegt, stromen opnieuw miljoenen vluchtelingen naar Europa. Te gast: PvdA-Europarlementariër en voormalig Turkije-rapporteur Kati Piri.

Duration:00:35:56

Hong Kong Yoga

9/20/2019
More
Eén Land, twee systemen blijkt een zware positie om vol te houden in Hongkong. Het grote China dringt zich steeds meer op, en niet alleen daar. De lange arm van China reikt tot in Europa. Boekestijn en De Wijk proberen de balans te vinden met oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, die 5 jaar in Hongkong woonde.

Duration:00:32:46

Finland sloopt Europese dictators

9/13/2019
More
Victor Orban heeft een nieuwe vijand. De Hongaarse potentaat ligt in Europa onder vuur voor uitholling van de rechtsstaat. Eerder wist hij met veel weg te komen. Maar het kleine Finland, dit halfjaar voorzitter van de EU, legt hem stoïcijns op de pijnbank. Te gast: Kees Sterk, voorzitter van de Europese Raden voor de Rechtspraak

Duration:00:29:45

Being Boris Johnson

9/6/2019
More
Boekestijn en De Wijk hebben een portaal gevonden dat rechtstreeks leidt naar het brein van Boris Johnson.

Duration:00:32:47

De coup van Boris

8/30/2019
More
Slaagt premier Johnson erin het Britse parlement buitenspel te zetten? En krijgt hij ook Europa op de knieën? Boekestijn en De Wijk voeden de onrust.

Duration:00:35:14

Zomer Special: het Schaamteloze Roofkapitalisme

8/23/2019
More
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Dividendbelasting, winstbelasting, ontwijkingsconstructies, multinationals eisen steeds meer en betalen steeds minder. Is de globalisering doorgeschoten? Moet de politiek het kapitaal weer aan banden leggen? Te gast: Ewald Engelen

Duration:00:25:15

Zomer Special: waarom Trump wél schuldig is

8/16/2019
More
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Trump voelt zich vrijgepleit door speciaal aanklager Robert Mueller. Boekestijn en De Wijk komen tot een andere conclusie met Amerikakenner Koen Petersen.

Duration:00:34:49

Zomer Special: debat met de Gele Hesjes

8/9/2019
More
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk in een Haagse kroeg om eens echt te praten met de Gele Hesjes. Te gast: Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.

Duration:00:34:24

Zomer Special: de Chinese Machtsovername

8/2/2019
More
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: China blijft razendsnel ontwikkelen en stelt zich internationaal steeds assertiever op. Gaan we naar een Chinese wereldorde? Te gast: sinoloog Henk Schulte Nordholt.

Duration:00:40:53

Zomer Special: Retour-jihadi’s

7/26/2019
More
Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: wat te doen met jihadisten die terug willen. Berechten? Uitleveren aan Assad? Een tribunaal? Boekestijn en De Wijk bespreken het met André Seebregts, advocaat van verschillende Syriëgangers. Met een verrassende conclusie.

Duration:00:34:44